Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Grönsaker, vegetariskt => Ämnet startat av: Johannes skrivet 02 sep-21 kl 12:05

Titel: Syrade gurkor - saltlagen slemmig
Skrivet av: Johannes skrivet 02 sep-21 kl 12:05
Hej.
Jag satte för någon vecka sedan en omgång med surgurkor. För att få lite kimchi-feeling på det hela hade jag i lite ingefära och chili också. Hade även i en del lök, vilket jag alltid brukar ha. Nu är emelleritid saltlagen slemmig. Gurkorna är fortfarande krispiga och smakar inte illa (även om de inte uppnått den rätta syran ännu). Bara själva vattnet alltså. Vad beror detta på, och finns det något jag kan göra åt det?
Tacksam för svar från kunnigare människor än jag.
Titel: SV: Syrade gurkor - saltlagen slemmig
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 02 sep-21 kl 13:49
Det enda du kan göra är att sluta mjölksyra gurkor.

Gurkor innehåller stora mängder mat åt mjölksyrebakterierna, det innebär att dom förökar sig i stora mängder.
Det är ett flertal olika bakterier i en syrning och dom överlever upp till en viss syrahalt då dom dör och andra tar vid.

Se det som ett proteintillskott eller skölj av gurkan innandu äter.
Titel: SV: Syrade gurkor - saltlagen slemmig
Skrivet av: Johannes skrivet 04 sep-21 kl 07:48
Men det har aldrig annars blivit slemmigt vatten. Allt möjligt har hänt under åren: slemmiga gurkor, alltihop har börjat lukta fis ... men aldrig tidigare har lagen blivit "seg".
Titel: SV: Syrade gurkor - saltlagen slemmig
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 04 sep-21 kl 12:16
Men det har aldrig annars blivit slemmigt vatten. Allt möjligt har hänt under åren: slemmiga gurkor, alltihop har börjat lukta fis ... men aldrig tidigare har lagen blivit "seg".

Det är det som är lite spännande med mjölksyrning.
Man kan ge samma grundförutsättningar gång efter annan, men sockerhalten i det syrade kan variera, man kan få in en aggressiv mögelsporer som växer snabbare än syran ökar.
Och man kan få extrem tillväxt av en del bakterier som hjälper till i syrningen.