If there is a strong smell of nail polish remover this is ethyl acetate and could mean the vinegar has gone bad and the process needs to start over. ...Ethyl acetate generates an acetone like off-odor, the most common source of which are spoilage microbes. Nonetheless, it can accumulate abiotically from the esterification of ethanol in the presence of acetic acid. At concentrations below 50 mg/liter, ethyl acetate may add a subtle fragrance. However, above about 100 mg/liter, it begins to have a negative influence, possibly due to suppression of the fragrance of other aromatic compounds such as fruit esters. At above 150 mg/liter, ethyl acetate generates an obvious acetone like off-odor. In other words a little bit is OK and can add a fruitiness, but too much means a production failure.
Kul forum! Jo, en del glada gossar ger sig på kemiexperiment de inte förstår sig på. Jag har väl inte alltid full koll på vad jag gör, men en del är helt vilda.Har för mig att det var min kemilärare på gymnasiet som berättade om tunnor med etylacetat på flaket av en lastbil som de körde runt med för att få till omrörningen. Men han var rätt speciell, så han kanske tog tillfället i akt att varna för okontrollerade synteser inom organisk kemi med en historia från det "verkliga" livet.