Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Man ska inte ge hö till getter...  (läst 19218 gånger)

hanna elisabeth

  • Inlägg: 52
    • Västmanland
Man ska inte ge hö till getter...
« skrivet: 23 sep-15 kl 17:25 »
Hej!
Idag har jag varit hos veterinären med min hund-bock. Veterinären sa samma sak som han sagt förut. Bubben min mår "för bra". Han får för fin och bra mat mot vad en get ska ha. Och vad får han då? Jo han går i hage och äter det han känner för, vilket blir gräs av olika slag. När han är inne får han hö. Från hagarna här. Men det är tydligen fel.
Getter ska äta sly. Grenar, kvistar, pinnar liksom. Och istället för hö ska getter äta grov halm. Det är det som deras magar mår bra av. De kan dö av "för fin" och god mat.
Detta är vad veterinären starkt och tydligt påpekat för mig två gånger nu.

När jag läser här på forumet så är det många som ger sina getter hö. Dessutom en massa spannmål och frukt, bröd och annan mat. Det är enligt veterinären väldigt dumt och inte rätt. Bockar speciellt kan får njursten av den typen av föda.

So, sly och halm. That's it.

Skulle vara intressant att få andra getägares respons på detta. Speciellt ni som anser att ni vet vad som är bäst. Och referens på var ni fått er informationen ifrån vore ju toppen!

mvh Hanna

Oskar 123

  • Inlägg: 466
    • Dalsland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #1 skrivet: 23 sep-15 kl 19:33 »
Bröd ska man inte ge till idisslare.
Jag ger mina hö och sly, och det funkar bra. Högdräktiga getter får kraftfoder, inte bockarna då de kan fä njursten.
Bor på en liten gård i Dalsland med familjen. Har gotlandsfår, gäss, hund, katter och höns av diverse raser.

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #2 skrivet: 23 sep-15 kl 21:00 »
Varför var du hos veterinären med bocken då?

En bock ska absolut inte äta spannmål, frukt, bröd etc.  Det är väl ingen av medlemmarna här som ger sin bock sådan föda?

Varför är han inne och äter hö på sommaren? Om jag var tvungen att stänga in mina getter på sommaren (pga rovdjur) så hade jag slängt in sly till dem eftersom det är billigare än hö.

På vintern äter getter/bockar hö eftersom ingen har plats för att lagra sly för hela vintern. Men på sommaren är deras huvudföda sly, men då menar jag lövträd, buskar etc och inte tallar. Du skriver att din bock går och äter gräs, vilket jag tolkar som vall, och det är sant att det är inte vad de ska äta i första hand, och det är bättre näringsvärde på vall (insådd åker) än vad det är på lövträd/buskar. Även hö kan ha olika näringsvärden beroende på när vallen är slagen. Särskilt innan midsommar är vall väldigt näringsrik.

En get som är dräktig kan inte alls leva på halm hela vintern.

Något annat du blandat ihop är njursten med urinsten. Bockar kan få urinsten av att det blir obalans ca/p-kvoten i kroppen ifall de äter spannmål.  Urinsten bildas i urinblåsan och när stenarna fastnar i urinröret så kan de inte kissa så urinblåsan spricker vilket de dör av. Att de skulle få urinsten av hö har jag aldrig hört, men det finns ju risk att få urinsten utan att äta spannmål, särskilt för kastrerade bockar som har ökat risk.

Men det som jag själv kan tycka är tokigt är att vissa getter får så mycket som 2kg spannmål om dagen. Det sägs ju självt att det inte är nyttigt.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #3 skrivet: 26 sep-15 kl 08:32 »
Har den veterinären specialutbildning för getter?
Det här påståendet att de endast ska ha halm och sly som grovfoder på vintern verkar...märkligt. Sly - javisst. Men halm - då får getterna proteinbrist eftersom halm inte innehåller något smältbart protein alls. Halm kan ges som "bukafylla" till getter som fodras med tidigt skördat hö/silage som har låg fiberhalt, men inte som enda grovfoder!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

hanna elisabeth

  • Inlägg: 52
    • Västmanland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #4 skrivet: 26 sep-15 kl 10:55 »
Han är inte specialiserad på getter men han är veterinär. Som jag skrev vore det jätteintressant att få källa på er information som ni bidrar med här på forumet. Varifrån kommer er "fakta"? många skriver att: så här här det... så här ska man göra...  men jag upplever att få har källa på sin fakta. tänkte att denna tråd kunde vara tydlig med vem informationen kommer ifrån. ex berätta att man själv är veterinär eller vilken bok man läst det i osv.

Jag menar inte att just denna veterinär som jag träffat har hela sanningen. Men jag ville förmedla vad en veterinär uppmanat mig till gällande utfodring.
Kan tillägga att jag pratat med en veterinär på fårhälsan också och hon sa att getter ska ha en balja med mineraler också. Som måste innehålla magnesium.

So,
1.sly
2.halm
3.mineraler

Vore intressant att kunna fylla på utfodringslistan med foder som det finns referenser på!



Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14374
    • Östergötland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #5 skrivet: 26 sep-15 kl 14:50 »
Nu undrar jag, hade denne veterinär källa på sitt påstående?

Visst finns det folk som kan få för sig att deras getter mår bäst om de står rättvända på en currylinje, men här på forumet finns det flera som har studerat sina getter och litteraturen om getter, deras anatomi, foderbehov och sjukdomar så pass att tokigheter knappast får stå oemotsagda speciellt länge. Folk som haft djur länge har inte alltid en direkt källa till sina kunskaper, men påstår de något udda så får de underbygga det med fakta eller verkligen kunna argumentera för sin sak.

Halm kan knappast ses som naturlig föda för en get, så det borde inte vara förstavalet.

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #6 skrivet: 26 sep-15 kl 16:31 »

Stackars din bock om han inte har några getkompisar. Getter är flockdjur och blir olyckliga om de är själva. Det är nog viktigare att han får en kompis än att han äter sly hela vintern istället för hö.
Vad är problemet med att utfodra sina getter med hö på vintern egentligen? Menar du och veterinären att de blir överviktiga? Eller menar du att bockar kan få urinsten av hö, men inte av halm och sly?

Vad har du matat din bock med eftersom den är överviktig då? Eller har du gett han spannmål så han fick urinsten och ni fick åka till veterinär, därav uppläxningen på att han fick "för bra mat"? Det är viktigt med mineraler så de blir törstiga vilket motverkar urinsten.
Nu är det ju inte så att det brukar vara ett problem i Sverige att lantbruksdjuren är feta, snarare tvärtom.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasternorrland/4-av-10-far-ar-undernarda
« Senast ändrad: 26 sep-15 kl 21:43 av olivia.k »

hanna elisabeth

  • Inlägg: 52
    • Västmanland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #7 skrivet: 26 sep-15 kl 19:50 »
vad är det som händer olivia? du låter så himla anklagande och upprörd?
jag vill bara att folk som säger sig veta något refererar. det är ju det denna tråd handlar om från början. den handlar inte om varför min bock var hos vet, hur många getter jag har, hur folk ska förvara sin sly eller hur jag sköter mina djur.
Jag är ute efter en lista på vad som är bäst att utfodra getter med och jag vill ha referenser på var folk får sin info ifrån. inte konstigare än så.
så tagga ner lite va.

Halte

  • Inlägg: 1106
    • Östergötland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #8 skrivet: 26 sep-15 kl 19:59 »
Våra får hö. Och lite korn då och då medans de har killingar.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

Jakobn

  • Inlägg: 600
    • Skåne
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #9 skrivet: 26 sep-15 kl 20:39 »
Hej på dig Hanna, getter har av gammal tradition alltid fått hö om hö funnits. Annars har alternativen varit löv, halm och ljung för de som haft det sämre ställt.
Därför har våra svenska raser anpassat sig efter den dieten. Där getterna har varit talrikast har spannmåls odlingen varit som minst och därmed har tillgången på halm varit motsvarande. I dessa trakter har däremot slåttern och lövsamlandet varit betydligt viktigare.
Om det inte är en svensk lantras du äger kanske annat gäller.
Källor för detta finns i tusental bland allmogelitteratur och andra historieböcker.
Skicka PM om du vill ha boktitlar.

Mvh

hanna elisabeth

  • Inlägg: 52
    • Västmanland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #10 skrivet: 26 sep-15 kl 21:04 »
tack Jacob :)

SussiloII

  • Inlägg: 580
    • Småland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #11 skrivet: 26 sep-15 kl 22:16 »
Jag är ute efter en lista på vad som är bäst att utfodra getter med och jag vill ha referenser på var folk får sin info ifrån.

Det blir kanske ett långt svar, men ändå...

Ur "GETTER, Hälsovård och sjukdomar," av Kalle Hammarberg, veterinär:

"Om geten själv får välja....
I vilt tillstånd äter geten i första hand från huvudhöjd och uppåt. Betar hon från marken är det växternas övre delar som äts. Hon provsmakar det mesta som växer, en rik blandning av knoppar, frukt, bark, löv, örter,  blommor och andra växter. Toleransen för bittra smaker är större än hos våra andra idisslare, man kan t.o.m. tolka det hela som att getter har ett behov att äta t.ex. tannin.
Hon kan gå långa sträckor för att finna det hon söker, vilket kan vara en orsak till att getter gärna undersöker hur de kan ta sig ur en inhägnad fålla, vilket hon dessutom ofta lyckas med.
Det getterna väljer att äta i fritt tillstånd håller ofta högre näringsvärde än det grovfoder baserat på gräs vi normalt ger kor. Så har örter upp till 40 procent högre innehåll av fett och protein än gräs, och oftast också en högre halt av makro- och mikromineraler, men fiberhalten är lägre. Då getterna har högre behov av fibrer än både får och nötkreatur kompletterar de sin foderstat med lövbete, buskätning och bark."


"Grovfoder
Under stallperioden kan geten inte välja foder själv, utan det ansvaret läggs på djurskötaren. Geten ska erbjudas en fri tillgång på grovfoder, men ges möjlighet att själv därur selektera det hon vill ha. Det är därför normalt att en del av det serverade fodret inte äts, utan lämnas på foderbordet. Hö, hösilage och ensilage av god kvalitet går bra, men måste för fiberhaltens skull kompletteras med något fiberrikare. Att enbart bjuda ensilage blir för ensidigt för getter. Komplettera med buskar eller senare slaget gräs eller örthö. Av grenar är sådana från rönn, vide, asp och sälg favoriterna, men det mesta, t.ex. begagnade julgranar, går bra. Getterna ringbarkar hela stockar. Halm är däremot inte smakligt för getter och ratas för det mesta. Fiberrikt foder ökar idisslingen, varvid mer saliv, som är basiskt, tillförs fodermassan. Det hjälper till att buffra upp våm-pH vid kraftfodergivor. Behovet av grovfoder ligger på omkring 1-1,3 kg/get/dygn. Givan ska dock vara högre, eftersom geten ratar en del.

Ensilage måste vara av god kvalité av flera orsaker. Dels kan smörsyrajäsning förekomma i sämre ensilage, och om sådana bakterier hamnar i mjölken kan osten felmogna och bli oätlig. En annan orsak är att i ett sämre ensilage med ett höjt pH över 5,0 kan listeriabakterier tillväxa, och de kan orsaka både sjukdom och allvarliga infektioner av osten. Ensilageutfodring måste därför kombineras med pastörisering av mjölken. Att använda pH-sänkande ensileringsmedel vid ensilageinläggningen minskar riskerna. Av den anledningen är det många getägare som inte använder ensilage som grovfoder, utan föredrar hö."


Utöver grovfoder ska getter ha salt och mineralfoder, kraftfoder om geten t.ex. är mjölkande eller högdräktig.


hanna elisabeth

  • Inlägg: 52
    • Västmanland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #12 skrivet: 26 sep-15 kl 23:36 »
tack sussilo! :)

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #13 skrivet: 27 sep-15 kl 06:28 »
Välkommen, hanna elisabeth!  :D Kul att du har en bock som "hund"!  :D Är han koppelvan och rumsren också?  I så fall tycker jag du ska fundera över olika sätt att få honom att göra av med all den goda energi som han stoppar i sig.  En get går gärna flera kilometer om dagen för födosök, och kan förstås dessutom behöva springa för att komma ifrån rovdjur och andra faror.  Att föröka sig är inte heller något latmansgöra.

  Så om han har råkat bli en soffpotatis, så kan du ju prova att gå promenader med honom.  Om det finns skogsvägar att gå på, behöver du säkert inget koppel.  Som vid all annan träning får ni förstås ta det lugnt i början.

  Tack för citatet ur Hammarbergs kompendium, SussiloII!  Mitt exemplar har kommit bort, och jag tror minsann att Hammarberg har arbetat om sitt kompendium sen jag läste det.  Precis så där skulle mina getter ha uttryckt saken, om de kunnat hantera ett tangentbord!

  Enligt samme Hammarberg har getter en god förmåga att själva välja ut det de behöver, om man t ex erbjuder dem en "buffé" med olika sorters salt och mineral.

  Men det är nog inte så många som har en get som inte producerar mjölk och annat energikrävande.  Om din bock är ett rent sällskapsdjur, så behöver han inte lika mycket mat.  På FIasCo Farm (är det väl, SussiloII?) finns instruktion på hur du själv bedömer hullet på din bock.  Så får du anpassa hans kost och motion efter det.

  "Om det är ett sällskapsdjur du vill ha, så har du valt rätt djurslag!"  Källa:  Telefonsamtal på 1990-talet med Kalle Hammarberg.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #14 skrivet: 27 sep-15 kl 07:15 »
Tillägg: mitt påstående att djur som endast får halm drabbas av proteinbrist kan verifieras av valfri fodermedelstabell :) .
Det är sant att det finns sorgligt lite litteratur om getter på svenska, men det här forat är så bra för att vi även kan dela med oss av praktisk erfarenhet!
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Doris och Börje

  • Inlägg: 3736
    • Västergötland
    • Hagalyckans Gröna
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #15 skrivet: 27 sep-15 kl 08:50 »
Jag utgår från att vi pratar getter och foder vintertid.
Sommaren ska de vara i en hage med stor variation mellan öppen mark(gräs) och buskar, träd mm.

Hö från ogödslade marker som därför har lägre näringsvärden är bra get-mat.
Hö slår man när det är i full kraft, grönt och fint!
Halm stål man när säden är mogen och strået börjar vissna, det har gjort sitt när det gäller transport av näringsämnen till fröna, säden.

Därför är det i stort sett ingen näring kvar i halmen.
Halm är bra komplettering till överviktiga djur te x ponnys.

Att hålla en get på bara halm, och sly+mineral, låter i klenaste laget.
När jag hade getter fick de vintertid  halm att sova på, magert hö+mineral+salt att äta och torkade grenar med löv som extra sysselsättning och lite näring.
Veterinären hade inga andra kommentarer om getterna än att de fick den mat de skulle och att de mådde bra, likaså tyckte djurskyddsinspektören när hon var här.
Bor på min lilla gård med min stora familj!

bo_i_dala

  • Inlägg: 1042
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #16 skrivet: 27 sep-15 kl 09:49 »
Hej!

Har skummat i tråden och vill påminna om;

Idisslare och hästar är grovfoderomvandlare (klarar av att tillgodogöra sig foder med cellulosa i)- ska äta i första hand grovfoder!! Om det är ett lakterande djur eller djur som har svårt att hålla gott hull bör man ge grovfoder av högre kvalitet (högre näringsvärden och TS). Deras mag/tarm BEHÖVER grovfoder för att må bra- och ca 75% av immunförsvaret kommer från mag/tarm.

Det kan behövas ett komplement till en del- då ger man kraftfoder.

Det är här som det omtalade "djurögat" är så viktigt- för feta djur får mindre/ inget kraftfoder och omvänt- i kombination med- feta djur grovfoder med lägre näringsvärde.....

Om geten, i trådstartarens inlägg, är för fet ska den inte få så näringsrikt foder, vad är problemet?!

Sen skriver någon att getter inte ska hållas utan artfränder- och det är ju helt sant- läs djurskyddslagstiftningen på jordbruksverkets hemsida.

MVH/ bosse

PS Det finns en finess med att gå ut i hagen med en hink m kraftfoder (allas lockgiva) regelbundet- djuren blir avsevärt tamare och mer lätthanterliga. DS


Torptomten

  • Inlägg: 916
  • Ljuset lyser i mörkret ...
    • -
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #17 skrivet: 01 okt-15 kl 20:55 »


Ur "GETTER, Hälsovård och sjukdomar," av Kalle Hammarberg, veterinär:

Mitt bidrag begränsar sig till att nämna att K. Hammarberg  troligen är landets skickligaste get- och får-veterinär.
 Bättre källa än så kan man inte finna på svenska. :D

 Tack SussiloII!

Mvh
/Tt
Djurägare, medmänniska på landsbygden och en liten del av den oändliga Skapelsen.

Motto: Ora et Labora!

Ysselini

  • Inlägg: 18
    • -
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #18 skrivet: 21 jan-16 kl 18:17 »
Mina dvärggetter som är 4 år äter hö 3ggr/dag samt lite havrehalm 1g/d och fårpellets 1dl/d.
Självklart fri tillgång på saltsten o vatten. De lägger på hullet ordentligt på vintern och blir sen smalare igen på våren. Träden i hagen blir barkade förstås och julgranen försvinner snabbt😊.
De verkar må utmärkt på denna kost. Bocken vill inte ha varken kraftfoder, morötter eller annat men han älskar hö och äter även av halmen. Kanske bra att han inte vill ha kraftfoder eftersom han är kastrerad men vad för slags mineraler borde han få? Han är VÄLDIGT  duktig på att nå lååångt upp på träden för att kunna äta bark, skulle inte förvåna mig om han lär sig klättra uppför stammarna snart😉

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Man ska inte ge hö till getter...
« Svar #19 skrivet: 22 jan-16 kl 07:28 »
De flesta utfodrar bara 2 ggr per dag, men om en har möjlighet går det förstås bra att fodra 3 eller 4 ggr per dag också.
Bocken ska inte ha kraftfoder, så det är bra att han inte vill ha det!
Mineraler är bäst om en ger en sort för nötkreatur, om de får fårmineraler får de lätt kopparbrist.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

295 gäster, 1 användare
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Har tappat räkning på alla år vi läst denna. En av FÅ vettiga skrifter/guider till ett roligare o uthålligare liv. Aldrig tråkig. En idealisk present till alla som "vill själv" Tack Petter. (Behåll tian :-) )
/Allan o Kajsa

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser