Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Köpa gård/torp med eller utan el?  (läst 5432 gånger)

1990

  • Inlägg: 8
    • Närke
Köpa gård/torp med eller utan el?
« skrivet: 17 jan-21 kl 12:15 »
Hej jag är helt ny och ber om ursäkt för om denna tråd hamnat fel eller om ämnet behandlats otalet gånger förut.

Jag bor just nu i lägenhet i Örebro men har som ambition att kunna flytta ut på landet och bli helt eller delvis självförsörjande. En fundering jag har när jag kollar på fastigheter till salu är el. Jag vet att det finns mängder med information om hur man tillverkar och lagrar egen el men min fråga handlar om ifall man bör undvika att köpa en fastighet som är "uppkopplad på elnätet"?

*Går det att köpa en fastighet som har kommersiell el men undvika de fasta elnätsavgifterna? Dvs aldrig teckna något avtal för el. Eller är det obligatoriskt?
*Om det finns kommersiell el via elnätet, är det då mer komplicerat att tillverka egen el och lagra för sig själv? Dvs inte sälja överskott tillbaka till nätet.

Jag är mest inne på att köpa en fastighet som aldrig haft el och bara försöka klara mig så mycket jag kan utan men kanske ha någon liten solpanel för en frys och ladda telefonen. Är det värt att tänka så?

torbjorn

  • Inlägg: 13720
    • Medelpad
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #1 skrivet: 17 jan-21 kl 12:43 »
Även om det finns el framdraget behöver du som regel inte teckna något avtal med det lokala nätbolaget om du inte vill använda någon el. Det är fullt normalt, t ex för en fastighet som ändå står obebodd. Dock bör du först kolla vad just den ortens nätbolag har för villkor för återanslutning av en bortkopplad fastighet. I en del fall kan det vara så dyrt att det ändå är bättre att betala de fasta avgifterna för att hålla abonnemanget vid liv, bara för den händelse att man skulle vilja bli bekväm av sig och ta el från nätet någon gång i framtiden. Hos andra nätbolag är återanslutningen en ganska billig historia om man bara kan bevisa att fastigheten tidigare har varit ansluten (bevis kan utgöras av t ex en gammal elräkning där anläggningsnumret framgår, en kvarsittande elmätare med skylt från nätbolaget etc).
Så om du funderar på att köpa en fastighet, kolla vilket nätbolag som har koncessionen i det området och vad just det nätbolaget har för villkor.

Ska man ägna sig åt egen elproduktion, vare sig man gör det helt och hållet "off grid" eller tänker sig att utbyta energi med elnätet, så krävs det en del grundläggande kunskaper om man inte ska riskera att slänga ut en massa pengar på olämplig utrustning som man i praktiken inte har någon nytta av, eller kanske t o m råka åstadkomma en livs- eller brandfarlig anläggning.  Som jag väl har skrivit nån gång förut, så innebär en anläggning för egen elproduktion att man måste ta ansvaret som sin egen driftingenjör - bland mycket annat - och då måste man också först ha tillräckliga kunskaper i ellära, elanläggningsteknik, elmaskinlära, föreskrifter och regelverk mm, för att ha en chans att åstadkomma en ekonomisk och säker anläggning och dessutom kunna driva den på ett ansvarsfullt sätt.
Det duger INTE att bara skaffa sig lösrykta delar av kunskaperna från forum eller Youtubeklipp, utan man måste slå sig ner och plöja igenom relevant utbildningsmaterial.  En bra början är högstadiets fysik- och matematikkurser, sedan fortsätta med högstadiets (gamla N- eller T-linjens) fysik, ellära, elkraftteknik mm.

torpjens

  • Inlägg: 2372
  • Vi lever på naturens villkor
    • Södermanland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #2 skrivet: 17 jan-21 kl 13:02 »
I tillägg till Torbjörns svar så vill jag säga att egenproduktion av el för att driva en frys är en stor sak. Även om frysen drar mindre än 100 W i snitt så har den stora startströmmar och att hålla den igång under en period av dåligt väder kräver mycket el-lagring.


Jag har aldrig hört talas om att man kan tvingas betala för att det finns el framdraget om man säger upp avtalet.


Som Torbjörn säger kan det bli väldigt dyrt att återansluta en fastighet.


Som nån sagt: Läget, läget, läget! Hitta det du gillar, finns där el så fatta beslutet när du köper eller ha med el ett tag och säg upp om det inte behövs. Läget är allt, du kan ändra allt annat än läget.
Problemet är inte att makt korrumperar, det är att de korrumperbara söker makten.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3918
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #3 skrivet: 17 jan-21 kl 14:41 »
Jag bor just nu i lägenhet i Örebro men har som ambition att kunna flytta ut på landet och bli helt eller delvis självförsörjande. ...min fråga handlar om ifall man bör undvika att köpa en fastighet som är "uppkopplad på elnätet"?

*Går det att köpa en fastighet som har kommersiell el men undvika de fasta elnätsavgifterna? Dvs aldrig teckna något avtal för el. Eller är det obligatoriskt?
*Om det finns kommersiell el via elnätet, är det då mer komplicerat att tillverka egen el och lagra för sig själv? Dvs inte sälja överskott tillbaka till nätet.

Jag är mest inne på att köpa en fastighet som aldrig haft el och bara försöka klara mig så mycket jag kan utan men kanske ha någon liten solpanel för en frys och ladda telefonen. Är det värt att tänka så?
Hej och välkommen hit  :) !
Det går absolut att köpa en fastighet som inte är och aldrig har varit ansluten till elnätet. Men de är tämligen få.
Och oavsett om en vill ha köpe-ström eller egentillverkad dito, är det en kostnad. Träligt nog är kostnaden för att köpa sin el genom elnätet nästan undantagslöst lägre än att ha sin egen off grid-anläggning.

Jag vill inte dumförklara dig för att du bor i lägenhet, men har du koll på allt det där dolda som det behövs el för?
Att få upp vatten ur brunnen är praktiskt att göra med en elektrisk pump. Speciellt om du tänker dig att ha djur är det skönt att slippa bära vatten till dem. På vintern kanske du vill hålla djurens vatten frostfritt också.
Finns ett vattenburet värmesystem i huset går det som regel åt el för att driva cirkulationspumpen, även om det är en vedpanna som står för värmen. Å andra sidan kanske vedpannan har en elektrisk fläkt inbyggd också.
Det enskilda avloppet kanske kräver el för att fungera?

Har du bil är el användbart, en elbil behöver förstås laddas. En bil eller traktor med förbränningsmotor kan behöva starthjälp eller batteriladdning. Du kanske gillar att svetsa med annat än gas. Kompressor är ett måste att ha på gården!
Ska du snickra eller renovera till dig själv eller djuren är eldrivna verktyg och maskiner guld värt och sparar mycket arbete och möda. Att vara självhushållare är mödosamt så det räcker ändå.
Tvättmaskin sparar också mycket arbete, men drar också i vissa delar av tvättcykeln mycket ström.

Genom att vara ansluten till elnätet sparar du många timmars arbete till en relativt liten kostnad. Dessa timmar kan du använda till att vara mer produktiv. Att bygga special-off-grid-lösningar "bara för att" kommer att kräva både tid, kunskap och en massa pengar innan du kan ladda din telefon.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

1990

  • Inlägg: 8
    • Närke
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #4 skrivet: 17 jan-21 kl 15:09 »
Tack snälla ni som svarat!

Min far är elektriker så just installationen av eventuell egentillverkad el bör jag få hjälp med.

Min tanke är att i princip bara ha el till det jag sa, frysbox och ladda telefoner eller eventuella verktyg.
Värme vill jag faktiskt bara elda för, letar därför efter en fastighet med bra skog man kan bli självförsörjande på ved av. Jag vet att det är mycket jobb att elda hela dagarna, jag har bott så förut. Men det tycker jag det är värt ändå. Kyl klarar man sig utan om man har en bra jordkällare, lampor duger med ljus eller fotogen. Jag hade också tänkt att bara hålla mig med små djur som höns och kaniner för ägg och kött m.m. Jag har ett stort excelark med alla mina planer men kan ju inte ta allt här :)

Jag skulle ju vilja sluta jobba, eventuellt driva eget och hyra ut mig själv om jag har en traktor till hyvling samt vinterväghållning. Annars bara jobba hemma "för och åt mig". Jag vet att det är mycket utgifter man inte kan komma undan så kanske ett litet extrajobb när det är mindre att göra på gården.

Jag tar åt mig av era åsikter och är helt öppen för insikter av mer erfarna, är jag naiv i min plan? Jag hör ofta att elen är en gårds största utgift och jag vill helt enkelt leva så snålt som möjligt. Det är mer jobb ja men lönar det sig inte?

Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #5 skrivet: 17 jan-21 kl 15:57 »
Det kostar stora pengar att bygga ihop ett system för offgrid-ström, om du skall ha batteribank också. Speciellt om du inte kan konstruera och underhålla det själv utan kanske måste ta dit en tekniker om något går sönder. Det skulle ta minst 10 år att spara ihop kostnaden jämfört med att ha vanlig ström. Och efter de åren börjar grejerna bli gamla och kanske gå sönder. Dessutom missar du den stora bekvämligheten med att ha vanlig ström. Så jag ser egentligen enbart fördelar med att vara ansluten till elnätet.


fri

  • Inlägg: 2529
  • Den som är satt i skuld är inte fri
    • Östergötland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #6 skrivet: 17 jan-21 kl 16:08 »
Med el.

Även om jag bara använder lite är det fantastiskt att ha el, mig kostar det under 25kr/dag och sparar minst en timme vad gäller tvätt och hygien. Bekvämligheten att ha kyl och frys elanslutet är oerhört mycket värt, såvitt jag förstår skulle kostnaden bara att driva ett gasolkylskåp vara i paritet med min räkning för både  förbrukning och elnät.

"Du kan inte alltid stanna i din egen hörna av skogen och vänta på att andra ska komma till dig.
Du måste gå till dem ibland också"

karsan

  • Inlägg: 1897
    • Södermanland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #7 skrivet: 17 jan-21 kl 17:15 »
Glöm inte att solelsanläggningar ger i princip ingenting nov-jan.  Ute är det visserligen kylskåpstemp  då, eller ibland kallare, men  frystemp är en annan sak.

malarmaster

  • Inlägg: 5252
    • Småland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #8 skrivet: 17 jan-21 kl 18:28 »
givetvis med el. Förstår inte resonemanget med att man inte behöver el. det underlättar oerhört i vardagen. givetvis kan man bygga egen elproduktion men det kostar mer än att köpa el. köpa el kostar,det blir troligen inte billigare framåt. men troligen billigare än att tillverka egen som det ser ut just nu. detta ändras säkert i framtiden när solel blir ännu billigare och där man kan producera egen vätgas av överskottsel och ha egen bränslecell. Sådana anläggningar finns redan men elen från dem är betydligt dyrare än köpeel. Så är man på jakt efter ett torp så bör man försäkra sig om att elanslutning finns. det är ju faktiskt en stor investeringskostnad redan gjord som i allmänhet inte påverkar torppriset nämnvärt. skillnad i pris mellan torpställen utan eller med brukar vara låg. Dessutom är sådana ställen utan el inte särskilt förekommande längre annat än det är förfallna torp på svårtillgängliga platser. Har ju själv haft ett antal (7) torp samtidigt till uthyrning och i den verksamheten var el nödvändig. Kunder vill ha kyl,elspis,rinnande kall o varmvatten och en fungerande vattentoalett. de flesta vill också ha detta i sitt vardagsliv. sedan underlättar el på en gård oerhört. Vedkap,elverktyg till underhåll/byggnation,belysning.

MickeMård

  • Inlägg: 1704
  • Allt åt alla.
    • Östergötland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #9 skrivet: 17 jan-21 kl 21:45 »
Skulle också säga med el. Finns så mycket annat man kan dra ned på innan man känner att det är elen som kostar.
Utan landsbygden finns ingen stad. Utan staden finns bara landsbygd.

javill

  • Inlägg: 11372
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #10 skrivet: 18 jan-21 kl 03:07 »

Jag tar åt mig av era åsikter och är helt öppen för insikter av mer erfarna, är jag naiv i min plan? Jag hör ofta att elen är en gårds största utgift och jag vill helt enkelt leva så snålt som möjligt. Det är mer jobb ja men lönar det sig inte?

Elen är inte en så stor utgift så länge man inte använder el till uppvärmning. Vi lägger nog mest på försäkringar och djurens foder och andra omkostnader för djuren.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Pateras

  • Inlägg: 104
    • Uppland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #11 skrivet: 18 jan-21 kl 07:42 »
Enda anledningen jag vill ha ett hus utan el är för att jag tycker bara att det är skönt att leva primitivt ett tag men då ska det endast vara som sommarstuga eller liknande.
Aldrig att jag skulle ha ett hus där jag spenderar väldigt mycket tid utan el. Visst det låter romantiskt att leva utan el inkopplat men jäklar vad det är jobbigt i längden för man sparar
så mycket tid med el.

ensamhet

  • Inlägg: 3969
    • Lappland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #12 skrivet: 18 jan-21 kl 10:19 »
Jag föredrar att ha ett hus där värme och varm och kallvatten funkar utan el, så man slipper frysa och kan fortsätta gå på vattentoa och duscha vid längre strömavbrott.

Jag stängde av strömmen till min fastighet för boende för många år sen och har sparat vad de fasta kostnaderna var och förräntat dom pengarna till ca 100 000 och ska snart investera i solceller, riktiga batterier mm.
Har hittills kört lite provisoriskt, med gamla truckbatterier, lastbilsbatterier och liten solcell.
Jag har kvar elen i grannfastigheten, där jag bedriver verksamhet.
I framtiden kan jag ha en batteriladdare där för att täcka upp när solen inte räcker till.

Ganska skoj och leva som vanligt med värme, vatten TV mm när det är -30 och strömavbrott en vecka.

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #13 skrivet: 18 jan-21 kl 11:58 »
Med el (anslutet till elnätet)!

Att elda med ved, brukar man orka hantera rätt länge, även om det också "blir jobbigt" så småningom. Först ska träden tas ner och kvistas, träden ska transporteras hem, veden ska kapas och klyvas, och torkas. Och så ska man bära in ved för att elda med.
När tidsbristen och  senare krämporna kommer, så brukar man först skaffa maskiner för att få stöd i vedhanteringen, och till slut så vill man ha en värmepump.

Intressant nog, så när man eldat för att få värme och varmvatten i decennier, och äntligen skaffat sig värmepump, så är det inte alls "kul" att "myselda"...

Men det viktigaste skälen för att ha el är enligt mig följande:

Rinnande vatten inomhus! För det mesta av lantligt boende, så gäller att man har en egen brunn. En pump för att få vatten kräver el. Att ha "källor med självtryck" är väldigt, väldigt ovanligt. För grävda brunnar, så kan man ha en gårdspump ute, eller ibland en handpump inne (om brunnen är "nära"). Men många av de grävda brunnarna torkade bort under torkan 2018, och de har ofta ersatts av betydligt djupare borrade brunnar, där gårdspump inte fungerar.
Livet är väldigt jobbigt, utan rimligt enkel tillgång till vatten.

Gårdens maskiner, alltså t.ex. vedkap och vedklyv, att kapa/klyva många kubik ved med yxa är väldigt jobbigt och tidskrävande. Vedhanteringen tar tid även med maskinellt stöd, men betydligt mindre. Även andra större och mindre maskiner än vedmaskiner, och som ska köras regelbundet eller längre pass, kräver mer/kraftfullare el än vad som fås från enkla batterilösningar.

Och så det där med kyl och frys. Det är något av det bästa vi har, för att förvara mat på ett säkert sätt! Men kräver "säker el".
Man kan dessutom reducera sina resor till affärer till ett minimum. Resor som kostar tid, pengar och miljö.
Det är inte så enkelt som det låter, att förvara mat i jordkällare. Gamla jordkällare kräver ofta omfattande renoveringar, för att fungera som de gjorde en gång i tiden, och även då, när de var nyare, så kanske jordkällaren hade problem att hålla temperatur för att förvara sådant som mjölk/mejeri, kött m.m. Jag har tyvärr begränsad erfarenhet av nytillverkade jordkällare, men större av gamla, mer eller mindre väl renoverade. De allra flesta klarar inte sommarens värmeböljor.
Jordkällarens bästa distans är förvaring av rotfrukter, och sylt/saft och liknande, som inte är jättekänsligt för smärre temperaturvariationer. Har man stor produktion av potatis (andra fuktkrävande vegetabilier), så är det enda vettiga förvaringssättet en jordkällare.
För långtidsförvaring i frys, finns ingen alternativ lösning, förutom då att köra konserver.

Kommer man att hålla lantbruksdjur, så blir tillgång till el, än viktigare. Att sköta djur på vintern, med endast batteri lyktor och pannlampa? Nej tack. Bära stora mängder vatten dagligen? Nej tack.

Det som drar riktigt mycket el, är direktvärme via el. Om man eldar med ved, så närmar man sig elkostnaderna för att bo i lägenhet.

Så det är klart att man ska vara ansluten till elnätet, men man kan/ska/bör välja vilka saker som ska förbruka el.

Komplettera gärna med solceller, men dessa ger ju endast bra utbyte under en del av året.

malarmaster

  • Inlägg: 5252
    • Småland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #14 skrivet: 18 jan-21 kl 14:00 »
Håller helt med skogaliten. dessutom kostar det även att vara utan el. Batterier till ficklampor m.m kostar pengar. kan man då inte använda återuppladdningsbara så blir det dyrt. mobilen/dator kräver ström. Går att lösa med en solpanel men kostnaden för den motsvarar flera års laddning från nätet. fotogenlampor? Finns också här som en nödhjälp vid strömavbrott. Men dyrt och brandfarligt. lyset är dessutom uselt jämfört med en vanlig glödlampa. 
vanlig hushållsel kostar inte särskilt mycket. ljus,varmvatten,pump,kyl o frys. Ett par hundra i månaden. Det är värmen som kostar om man använder el till den. Men man skall då jämföra den verkliga kostnaden mellan värmekällorna. Vedhantering är inte gratis ens för den med egen skog. Kräver utrustning,motorsåg,ev en traktor och sedan något att kapa o klyva med. 
jag eldade ved i flera år men då köpt ved. billigare än direktverkande el men dyrare än mitt nuvarande system med en luft/luft värmepump. dessutom slipper man allt besvär med sotning,uraskning,släpa ved hit o dit samt planera för inköp m.m . köpeved är i mina trakter (trots skogsbygd) dyrt o svåranskaffat. Inte många bönder här är intresserade av att sälja ved.
Så tänk noga över din livsföring och hur du vill leva. Ett litet tag går det nog att leva primitivt men det ändrar sig oftast om man är van vid dusch,varmvatten och att det är varmt i stugan när man varit iväg över dagen.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14417
    • Östergötland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #15 skrivet: 19 jan-21 kl 00:32 »
Visst håller jag med om att det är bättre att ha elen än att vara utan, det är värt en del att ha möjligheten att köpa stabil el året om. Men 1990 är förmodligen bara 30 år och har inte blivit trött än.

Om vi säger att skillnaden i pris på två likvärdiga fastigheter är 200 000 om den ena saknar el, så får man rätt bra solcellsanläggning, en liten vindsnurra och ett dieselverk för de pengarna. Om 30 år då 1990 börjar bli trött så har säkert besparingen kunnat bli så stor att det räcker till en uppdatering som fixar värmepump och drift av den. Eller så har livet tagit en annan vändning...

Så låt inte tråkiga råd hindra dig, men kom gärna ihåg dem.

kretslopp

  • Inlägg: 2246
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #16 skrivet: 19 jan-21 kl 14:00 »
Om du ska ha el bara till belysning och telefon - dator så finns det ett kampingkök som heter Biolite som både kokar vatten och ger el.
kretslopp

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #17 skrivet: 19 jan-21 kl 14:24 »

Jag tar åt mig av era åsikter och är helt öppen för insikter av mer erfarna, är jag naiv i min plan? Jag hör ofta att elen är en gårds största utgift och jag vill helt enkelt leva så snålt som möjligt. Det är mer jobb ja men lönar det sig inte?

Nej, det är inte min störta utgift i alla fall. Jag har inte så mycket utgifter men det jag tycker är dyrt är alla dessa fakturor man får på trafikförsäkringar och obligatoriska försäkringar på bilen och traktorn och fyrhjulingen samt all diesel och bensin till dessa maskiner. Jag kapar och klyver min ved själv och till det behöver jag el också för jag tänker ju inte stå där med en yxa.
Det finns en del hushållsmaskiner som kräver el som jag INTE har, exempelvis diskmaskin, tvättmaskin,kylskåp och frys, och spis och ugn. Jag vet inte vad jag sparar in på det men det är nog inte många kronor.
Sen har jag egen borrad brunn och den lär ju inte fungera utan el heller.

Jag har köpt en till fastighet nyligen och där är elen "avslutad" så vill man inte ha el så behöver man ju inte skaffa något abonnemang.
Jag tänkte att jag nog får koppla på elen ganska snart annars lär det väl inte va så lätt att hitta nån hanverkare som vill komma dit och fixa, för de behöver kanske el till sina verktyg.

 

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14417
    • Östergötland
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #18 skrivet: 19 jan-21 kl 17:07 »
Det där med el till verktyg går ju alltid att lösa under kortare perioder med elverk, ett bensin för 2-3 000 eller ett diesel för 10-15 000. Då drar de 0,5-2 liter i timmen när de står och ger ström, så 7-30 kronor i timmen. Hantverkarens timpenning är mycket större. När jag är ute och jobbar så bjuder jag oftast på bränslet om det inte överstiger 200 per dag, det är inte där kostnaden ligger.

Men kör man med elverk som elkälla så är det ju smart att bara starta det en gång om dagen, eller ännu bättre bara när något tyngre skall köras, och så passa på att ladda en batteribank samtidigt. Då blir det kanske en driftkostnad på 1 000 kr per månad under de där 3-4 månaderna man inte kan ha solen till så mycket mer än lyse. Men kör man på med elverket hela året och på så sätt löser det viktigaste och får en årskostnad på 12 000 kronor, så hade man fått den elen från "väggen" för ca 7 000 kr och ville man ha dubbelt så mycket så skulle det kosta 24 000 med elverket och 10 000 med inkopplad el.


Och nej, inte heller här är elen den största utgiften, men den är inte försumbar... Tror årsräkningen ligger på ca 30 000. Hälften av förbrukningen går till verkligt nyttiga saker som maskiner, kyla och lyse, medan den andra hälften går till uppvärmning som kunde lösts med ved om jag vore lite mer fokuserad...


Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Köpa gård/torp med eller utan el?
« Svar #19 skrivet: 19 jan-21 kl 17:21 »
Å andra sidan kommer elpriserna förmodligen stiga markant de närmsta åren när folk skall börja ladda sina elbilar både här och på exportmarknaden nere i Europa. Men det finns andra i samhället som använder mycket ström och som kommer drabbas hårdare, och de kommer se till att priserna hålls nere någorlunda.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter



- Underbar tidning eftet att jag läst flera nummer hos en väninna är det nu dags för egen prenumeration
/lena S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser