Speciellt intressant vore det om det av beskrivningen framkommer hur det fungerar då ljunghonungen har hamnat i mörkt vaxbygge, eller i vaxkakor med mycket bibröd. Det är i de situationerna som hundratals och åter hundratals biodlare sagt lååånga ramsor av icke vänliga ord då de testat den produkten....
Att honungen hamnar i mörkt bygge där det varit yngel tidigare är till en fördel. Gamlayngelkakor är stabilare än helt ljusakakor. Många ljungbiodlare vill därför ha just mörkarekakor i skattlådorna till ljungdraget.
Ang. mycket pollen/vinröd i kakorna så går nålarna igenom detta med men man måste pressa igenom nålarna försiktigt, då går inte kakan sönder. Det handlar om teknik och lärdom.
Att kakorna blir perforerade med ett litet hål i botten lagar bina när de får tillbaka dem.
Rätt perforerat och slungar så går ytterst få eller inga kakor sönder.
Men tro inte att det är samma att slunga ljunghonung och sommarhonung.