Hej Sanna!
I en bok om det medeltida Lund har jag läst följande:
Genom analys av maginnehållet hos medeltidsbönder har man sett att de åt bland annat svinmålla, pilört, åkervinda, bergsyra, brännässla, våtarv, lomme, rödplister, pipdån, bolmört, odört, åkerkål, strandråg, mannagräs, skörbjuggsört, källkrasse, sumpsenap, kruskräppa, ängssyra, kirskål, ormrot, gulkämpar, harsyra, havsälting, gåsört, gökört, åkerfräken, stensöta, vildmorot + de flesta sorters svampar.
Enligt den här boken odlades medicinalväxter mest i klostren men man tror att borgare och bönder också odlade en del örter för att göra medicin, skönhetsmedel, tvättmedel och golvströ.
Tyvärr har jag inte koll på vad boken heter. Hittade de här uppgifterna när jag egentligen letade efter något annat, men eftersom det vara kul uppgifter så kopierade jag av en sida.
Jag tycker också det här är ett intressant och förummat ämne i Sverige. Man kan hitta böcker om traditionella örter hos kineser och indianer men det verkar vara få som tagit reda på hur det funkar här.
Men jag har när jag letat på nätet funnit att det finns en del kunskap om medeltida örter bland "lajvare", kanske idé att leta på sådana sidor.
Du får gärna tipsa om du hittar ngt mer.
Hälsar
karin