Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övrigt om höns / SV: Värper, eller inte?
« Senaste inlägg av karsan skrivet Idag kl. 17:56 »
Det lär finnas ett sätt att kolla genom att sticka in fingret och känna i kloaken. Om det  är fuktigt så värper hönan.  Men jag har inte testat själv.
2
Höns: Boende/hägnad / SV: Större hönshus på enklast sätt?
« Senaste inlägg av karsan skrivet Idag kl. 17:49 »
Jag vet inget om att bygga, men att ha flera olika hönshus tror jag är en utmärkt idé.

Finns ju tillfällen när man vill separera grupper, ha olika tuppar t.ex., olika avelsgrupper, eller att vissa individer inte kan vara sams.

Kanske också ett hönshus en bit bort om någon bör vara i karantän för smitta.
3
Övrigt om bygga & bo / SV: Stabilisera väg med växter.
« Senaste inlägg av Skogsvilde skrivet Idag kl. 17:09 »
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soil_bioengineering

Tekniken finns ju redan. Man odlar och låter växternas rötter binda samman  jorden.  Jag efterfrågar om nån med DEN kunskapen eller förståelse för den kan ha ideer om t.ex arter.


Hur man bygger och underhåller vägar konventionellt hittar man lätt information om på andra ställen samt att jag redan har en del kunskap.

Ja...   
och det fungerar riktigt bra.
Men...   problemet är att det är en väg.
En väg där man oftast färdas i samma spår. Det innebär att man stressar, belastar eller vad man vill kalla det så att växterna inte överlever i längden.

Ser tex exact var vi kör på vår gräsmatta.
4
Övrigt om bygga & bo / SV: Stabilisera väg med växter.
« Senaste inlägg av Visionaryrealist skrivet Idag kl. 17:01 »
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Soil_bioengineering

Tekniken finns ju redan. Man odlar och låter växternas rötter binda samman  jorden.  Jag efterfrågar om nån med DEN kunskapen eller förståelse för den kan ha ideer om t.ex arter.


Hur man bygger och underhåller vägar konventionellt hittar man lätt information om på andra ställen samt att jag redan har en del kunskap.
5
Övrigt om bygga & bo / SV: Samla regnvatten på eternittak
« Senaste inlägg av TW skrivet Idag kl. 16:41 »
Jag skulle byta tak.
Vittrande gammal eternit släpper ifrån sig asbestfibrer. När vattnet torkar kan fibrerna flyga omkring och i värsta fall hamna i dina lungor. Det är där de blir farliga.
6
Övrigt om bygga & bo / SV: Stabilisera väg med växter.
« Senaste inlägg av TW skrivet Idag kl. 16:39 »
Jag tror inte att det finns någon sådan växt som binder jorden tillräckligt bra utan att hindra trafiken. Skulle det finnas så skulle den vara i användning överallt.
Däremot är det alltid bra med tåliga träd vid sidorna av vägen för de suger ju vatten ur vägen.

En klassisk och välfungerande metod är att stensätta i hjulspåren med stenar i den storleken som man bekvämt kan plocka dit. Från knytnävsstorlek och uppåt. Sedan ett tunt lager grus ovanpå.
Stensättningen binder gyttjan och hindrar gruset från att bli nedmyllat i gyttjan.
7
Övrigt om bygga & bo / SV: Stabilisera väg med växter.
« Senaste inlägg av Visionaryrealist skrivet Idag kl. 16:35 »
Diken o.s.v. är allmänt kännt sen romartiden och tillför inte till att svara på frågan om arter som skulle ha en stabiliserande funktion.

Ideen om vattensugande buskar på sidorna som även kan ha ett nätverk av lite kraftigare  rötter än t.ex gräs är inspirerande. Tack för det.

Hoppas nån mer kan ha ideer om det frågan avser!
8
Dräktighet & lamning / SV: vad är bäst vid fyrlingar?
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Idag kl. 16:35 »
Något OT, men:

Tar du inte träckprov innan du släpper fåren på betet, för att kunna avmaska om det behövs? Annars riskerar du att tackorna sprider parasiter på betet, som de betydligt känsligare lammen plockar, och att betet på sikt ansamlar större mängdre parasiter.

Till huvudfrågan:

Jag skulle nog inte släppa ut de lamm som har en tacka med problem som mamma, innan de blivit 2 veckor, och där det är lite otydligt hur mycket tilläggsmat de behöver.

När lamm är ca två veckor, då har de kommit över det där stadiet där de kan "lägga sig ner och somna och sedan glömma att vakna", alltså den där perioden när tackan noggrant måste vakta och och "sparka upp" sina lamm, så att de verkligen diar. En missad digivning för ett litet lamm, kan innebära att det helt enkelt inte får i sig tillräckligt, och så blir lammet allt svagare och kallare, och dör av "svält". Det går väldigt fort, och ju mindre de är (både till dagar och födelsevikt), desto snabbare går de för dem att råka ut för "närings- och temperaturkollaps". Är det dessutom kallt, blåsigt och fuktig, så ökar riskerna ännu mer.
 
Lamm som är under två veckor, ger jag flaska 5-6 ggr per dag, om jag inte har lammbar, som jag är säker på att de använder, 6 ggr om de har låg födelsevikt (för rasen).

Jag skulle inte släppa ut familjen hela dygnet, eller ens över dagen, om man inte i stort sett är med i hagen.
Det är för stora risker, och man ångrar sig så mycket, om det går galet.

En tvåspent trillingtacka som har riktigt bra koll på sina lamm, kanske jag skulle våga släppa ut efter en vecka på dagtid, men en fyrlingtacka med en spene, nej, för riskabelt.

Tackan har ju sina lamm att se till, så hon blir långt ifrån så ledsen, som hon skulle bli utan lamm, om hon inte får gå ut.
9
Övrigt om bygga & bo / SV: Stabilisera väg med växter.
« Senaste inlägg av skogaliten skrivet Idag kl. 16:16 »
Om vägen far illa av vattenmättnad kan jag rekommendera Dikus graevus längs med på båda sidorna, Ev Dikus majestis (Krondike) i närheten.

Håller med!

Har ett antal kilometer skogsväg på gården...

Det enda som fungerar i längden, förutom att undvika att köra vid "mjukt" väglag, är diken, och grusning...


Hyr hem en grävare, med eller utan förare, gräv diken, först, och så på med grus.
Redan dikena kan stabilisera vägytan rätt bra, så det kanske inte behövs så värst tjockt lager grus för att armera vägytan.

Observera att den fulla effekten av dikesgrävning inte är "omedelbar", utan det tar minst en säsong/ett år, innan dräneringen via diken gör att vägytan torkat upp.

Vill man ha omedelbar effekt, så behöver man på med rejält med grus.
10
Dräktighet & lamning / SV: vad är bäst vid fyrlingar?
« Senaste inlägg av busan skrivet Idag kl. 15:27 »
hej. finns ingen vaxpropp utan spenen är mjuk och fin utan det kommer helt enkelt inte ut någonting, den är helt stenhård i juverdelen, hon reagerar inte på något vis när jag masserar eller drar, står bara och väntar tills jag är klar, lammen får också "dia" på den spenen.
Vid mastit eller om vaxproppen sitter fast brukar inte tackan sparka och bråka?

Tackan var tvåspent första året men fick ett litet sår strax innan betäckningen på ena sidan (vet ej vilken) som jag smörjde in och det läkte fort, kan det vara en orsak till det hela???
Kände inget konstigt innan lamningen utan då var båda delarna mjuka utan det var strax innan förlossningen den började bli hård.

Lammen har insett att det bara finns mjölk på ena spenen och när jag kommer så ger jag alla mjölk men det brukar alltid vara de två minsta som alltid kommer fram för att dricka från flaskan.
Den största vill aldrig ha och den tredje dricker ibland.
Ger mamma bara en skopa pellets morgon/kväll (till 2 lamm) och hon är nöjd och pussar sina små.

Ska introducera lammbaren om någon dag så man slipper stå och nappa en i taget, vill bara ha koll på att de minsta dricker någonting.
De är pigga och leker men de är ju så himla små  ;)
Antar att det blir slakt till hösten synd på en ung tacka.

Funderar på om dom kan gå ut med flocken till helgen, hon blir så ledsen när alla andra går ut i vårhagen för att beta och springa runt... och jag vill inte gärna stänga dörren ut.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Om tidningen Åter- Var väldigt intressant att läsa om vinterskörd. Så blir att försöka sig på det iår. Även mitt intresse för permakultur har väckts och jag hoppas på att det kommer fler artiklar om detta ämne och hur man kan starta upp det hemma.
/Sanna J

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser