Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Övriga annonser - finnes / SV: Böcker säljes
« Senaste inlägg av snowbird skrivet Idag kl. 00:52 »
Hej ! Intressant bok 😃Har du den kvar så får du gärna skicka den till mej 😁Du kan ringa mej på tel:0765 831 065😂Mvh Snowbird
2
Ja, du skall nog skippa det där hålet ;D

Jag har en fullhöjds kyl i köket, alldeles för nära kaminen, men om jag kommer ihåg rätt nu så snittar den på 25W i timmen. Och den är 18 år gammal (fast jag tycker den är ny), så de finns för kaffepengar på återvinningen. Och de stora frysboxarna som är av ungefär samma ålder ligger på lite drygt 200 kWh per år vardera, men då står de ju lite svalare.

Vi använder groventrén som extra kylskåp på vintern vilket är praktiskt.
3
Eltillverkning / SV: Vanlig pannved i stationärt gengasaggregat?
« Senaste inlägg av JohnA skrivet Idag kl. 00:30 »
Jag gick igenom hela tråden igen.
Man bör inte överdimensionera gasgeneratorn, om man kör den med för låg härdbelastning så innebär det onödig risk för att få tjära i gasen. Det är bättre att ta till den i underkant och finna sig  i lite högre tryckfall vid full last.
Det går naturligtvis att bygga gasgeneratorn så man lätt kan ställa om den för olika driftförhållanden med t ex utbytbara härdringar. Men det innebär ändå en viss arbetsinsats att tömma hela bränslemagasinet och härden varje gång man ska byta.
Detta talar för att det ändå är TVÅ helt separata som behöver bygga? -Ett litet system för vardagsbehoven (belysningsel, pumpar, batteriladdning och kyl/frys, totalt kanske 1000W) och ett större system för de mer sällsynta men tuffare behoven. (tvättmaskin, elverktyg i garaget, svets m.m.) Det lilla systemet kan med fördel baseras på gengas, och det större kan antingen gå på diesel men också ha sin egen större gengaskokare.

Fördelen när det är stationärt är ju att storlek och vikt är av underordnad betydelse.
4
Eltillverkning / SV: Vanlig pannved i stationärt gengasaggregat?
« Senaste inlägg av JohnA skrivet Idag kl. 00:17 »
KISS, -Keep It Simple, Stupid

Det lönar sig ofta att inte krångla till det och jag har några dagar gått och tänkt på om min idé att ha två olika elverk med olika bränslen verkligen är det optimala. Jag har tänkt att ett mindre elverk baserat på en bensinmotor konverterad till gengasdrift kan täcka vardagsbehoven för belysning, datorer och kyl/frys, i ett off-gridboende som baserats på vedeldning för uppvärmningen, och sedan ha ett större dieseldrivet elverk i de fall man kortvarigt behöver mer el, som t.ex. till garagehobbyn, tvättmaskin t.ex.

Gengasmotorn har ju fördelen att kunna köras på vanlig bensin om man behåller insprutning/förgasare. Uppstarten kan då ske snabbare och vid tidsmässigt korta behov blir förmodligen skillnaden mellan diesel och bensin av underordnad betydelse?

En klar nackdel med bensin jämfört med diesel är den större brandrisken, men det går förstås att placera motorn, bränsletank och vedgasgenerator i en "brandbunker".

Att bensinmotorns verkningsgrad varierar med med belastningen än dieselmotorns, har kanske i praktiken mindre betydelse, för i de fall bensinmotorn belastas relativt lite och under en längre tid kommer den att drivas på gengas/vedgas. När motorn sommartid används enbart för garagehobbyn (svetsning t.ex.) drivs den sannolikt på bensin, men då kan den startas och stoppas efter behov.

Lite svamligt kanske så här i natten, men det jag är ute efter är att ha ETT elverk för alla behov, och kunna köra det på bensin såväl som gengas efter vad som för stunden passar bäst. Det gäller dock att ta med i beräkningarna att en dieselmotor ändå känns tryggare att lämna igång flera dygn i sträck om man behöver vara hemifrån.
5
Biodling / SV: Polska bikupor
« Senaste inlägg av Små skrivet Idag kl. 00:12 »
Den typen av förstainlägg är oftast reklam från någon med egenintresse
6
Jag kontrar Skröpeltorparns berättelse med en egen jag fick från en tekniker hos svenska Fiat-importören för något kvarts sekel sedan:

På den tiden höll jag på med de minsta Fiat-bilarna. Den lilla stötstångsmotorn från 1950-talets Fiat 600 var långlivad och satt i en modifierad version i 1970-talets Fiat 127 och i Lancia/Autobinachi A112. Motorn var i slutet av sin tid på 903 respektive 965 cc och det fanns även en Abarth-version som "strokats" till 1050cc. Vad få bildiggare kände till var att motorn även fanns i ett industriutförande, där den kördes i princip utan stopp uppemot ett år i sträck! (jag vet inte om man stoppade motorerna för oljebyte, eller om det skedde succesivt under driften) Efter ett år revs motorerna isär och allt mättes upp. Ofta gick det att köra vidare utan större renoveringar.

Detta var alltså förhållandevis högvarviga bensinmotorer, och ändå blev det väldigt många drifttimmar jämfört med i en personbil. Sensmoralen i berättelsen är förmodligen det som taxiåkerier känner till sedan Hedenhös: En motor som slipper kallstarter och bara går och går håller MYCKET längre! Om motorn sedan körs med ganska konstant varvtal och belastning håller den förmodligen ännu längre. Sedan är förstås oljebyten oerhört viktigt, för oljan har sin definitiva livslängd.
7
Bygga och renovera / SV: Söker tips på vettig kap och gersåg (semiproffs)
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 00:01 »
Jag har några Dewalt DW 707 och de är jag nöjda med.
Ska jag kapa mycket, så har jag en stor såg med tryckluftsmanövrering och dubbla sågar.
Då kan jag kapa ca 4-5 brädor så jag får 8-10 bitar på en gång
8
Något av en chansning kan det nog vara att montera kylskåp genom ytterväggen... :-/ Och om det är värt risken för den lilla besparing man kan göra beror också på var elektriciteten kommer ifrån. Har man ett el-abonnemang och köper fabriksnytt kylskåp kan det nog bli kontraproduktivt både ekonomiskt och miljömässigt, men lever man off-grid och får sin el med solceller, enstaka vindpustar och i nödfall från ett bensindrivet elverk, jag då kanske det ändå finns en poäng i att jaga även små energitjuvar?

Min utgångspunkt är off-grid i mellansverige, med riktiga vintrar som gör att sol-el lätt blir ett elände. De 27.000 kronor det kostar att få ett el-abonnemang är en schysst grund för ett off grid-system, och då gäller det att jaga varje liten Watt!

Det finns och kommer troligen fortsätta finnas massor av begagnade kylskåp och frysar. Jag tänker att även om en nytillverkad apparat kan vara energimässigt bättre rent elektriskt så är det ändå totalt sett rent miljömässigt (och ekonomiskt) bättre att köpa begagnat så långt det går. Med vitvaror för småpengar kan man dessutom kosta på sig att experimentera. -Går det så går det.

Att ha ett stort hål i ytterväggen känns däremot inte helt lyckat. Småkryp kan leta sig in och det är tveksamt hur kylskåpets baksida kommer må i långa loppet. Smäller kylan till ordentlig blir kompressorns smörjolja förmodligen seg som sirap, men å andra sidan behöver den förmodligen inte jobba över huvud taget. Å tredje sidan blir det nog ett sabla passande på prylarna, och det finns roligare saker att fylla sin vardag med... :-/
9
Bygga och renovera / SV: Söker tips på vettig kap och gersåg (semiproffs)
« Senaste inlägg av rikardn skrivet Igår kl. 23:38 »
Ryobi EMS254L.
Den ligger runt 3000kr.

Köp dock kvalitetssågskivor med fler tänder, alt specialskivor för det du skall såga.

Jag har använt den en hel del, men har inte haft råd att köpa privat ännu.
Får köra slut på den sågen jag har först.


Andra maskiner från bosch/dewalt/makita mfl gör oxås itt jobb, men kostar liten slant till.

Leta efter maskin som har skiva på minst 250mm och runt 2kw och har både +/- lutning på gerningen.
Då klarar du utan problem runt 70-80mm i 90/90, och ialla dall 45-50mm i 45/45.
Skulle gå och känna på maskinerna, hur handtag och startknapp/sänkspärr sitter till.


/Rikard
10
Bygga och renovera / Söker tips på vettig kap och gersåg (semiproffs)
« Senaste inlägg av The Pink Sheep skrivet Igår kl. 22:58 »
Jag undrar om någon här vet vad man bör välja för maskin i prisklassen 3-4K?

Ett absolut krav är att den klarar 2" (50mm) i såväl 90 som 45 grader utan att tappa för mycket kraft.
Önskemål är att den också kan ta åtminstone 26 cm på bredden.

Med sladd fungerar utmärkt.
För bänkplacering.

Finns hyggligt bra maskiner i den prisklassen?

Jag använder maskinerna ganska hårt i perioder till byggnadsvirke och liknande.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

44 gäster, 0 användare

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser