Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Bröd => Ämnet startat av: IkaPika skrivet 09 jan-17 kl 21:16

Titel: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 09 jan-17 kl 21:16
Jag har ingen assistent och vill inte ha en deg som måste arbetas ihop jättemycket för hand då jag får ont av det.
Har någon tips på recept på matbröd vars deg inte kräver så hård arbetsinsats?  :D

(Inte surdeg.)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 09 jan-17 kl 21:24
Filmjölkslimpa? Bara att röra ihop en smet och grädda. Måste ju inte blir jättesöt och onyttig, ha i mycket frön och grejer så blir det nog bra :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 09 jan-17 kl 21:32
Filmjölkslimpa? Bara att röra ihop en smet och grädda. Måste ju inte blir jättesöt och onyttig, ha i mycket frön och grejer så blir det nog bra :)

Menar du varianten med bikarbonat?
Sån gör jag ibland och det är gott, men jag tänkte mig nåt med jäst.  :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 09 jan-17 kl 21:35
Menar du varianten med bikarbonat?
Sån gör jag ibland och det är gott, men jag tänkte mig nåt med jäst.  :)

Jo, det var bikarbonat jag tänkte.  :-\
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 09 jan-17 kl 21:39
Jo, det var bikarbonat jag tänkte.  :-\

Misstänkte det. :-)
Gott bröd som jag gör ganska ofta, det går ju att variera väldigt också. :-)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 09 jan-17 kl 21:40
Ja, man kan ju ha i torkad frukt, gryn, frön och en hel del annat.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 09 jan-17 kl 21:41
Ja, man kan ju ha i torkad frukt, gryn, frön och en hel del annat.

Japp. Nötter är gott!
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 09 jan-17 kl 22:00
Japp. Nötter är gott!

Ja, nötter! (är fortfarande lite jobba-på-dagis-skadad, är inte van att "få" använda nötter när jag bakar, trots att det var flera år sen jag slutade där) ;)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 09 jan-17 kl 22:03
Ja, nötter! (är fortfarande lite jobba-på-dagis-skadad, är inte van att "få" använda nötter när jag bakar, trots att det var flera år sen jag slutade där) ;)

Jag förstår precis. :-)
Jag använder inte nötter i det jag bakar på jobbet. Men hemma frossar jag.  :D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 09 jan-17 kl 22:52
Vanlig pizzadeg! Gör frallor. Gärna med tex vallmofrön på eller lite riven ost.  :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 09 jan-17 kl 22:53
Vanlig pizzadeg! Gör frallor. Gärna med tex vallmofrön på eller lite riven ost.  :)


Ja det är ju inte så tungt att jobba med. Bra idé! :-)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 10 jan-17 kl 01:15
Jag använder ofta den degen. Jäser bara degen en gång o ställer in frallorna i kall ugn. Brukar slänga i vad jag är sugen på för dagen.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 10 jan-17 kl 13:11
Kylskåpsbröd. Behöver inte knådas alls. Bara blanda ingredienserna i en låda och låt jäsa så är det klart. Tippa i formar med smörgåspapper i så blir de lätta att få ut, eller lägg en klump på en plåt så blir det ett bröd. Inget jobbande, väldigt lite disk och smaskigt. http://mariesmat.blogspot.se/2011/04/kylskapsbrod.html (http://mariesmat.blogspot.se/2011/04/kylskapsbrod.html)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 10 jan-17 kl 14:42
Kylskåpsbröd. Behöver inte knådas alls. Bara blanda ingredienserna i en låda och låt jäsa så är det klart. Tippa i formar med smörgåspapper i så blir de lätta att få ut, eller lägg en klump på en plåt så blir det ett bröd. Inget jobbande, väldigt lite disk och smaskigt. [url]http://mariesmat.blogspot.se/2011/04/kylskapsbrod.html[/url] ([url]http://mariesmat.blogspot.se/2011/04/kylskapsbrod.html[/url])


Men så fiffigt, helt perfekt för mig ju!
Har du bakat detta? Hur stor låda behöver man ha?
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Berberis skrivet 10 jan-17 kl 18:23
Det finns en bok med lättbakade bröd.
"Enklare bröd : recept på knådfria bröd med och utan surdeg" / Martin Johansson.
Den finns på ett bibliotek nära dig. Står på hylla Qcae
(Fast det kan bli lite tungt ibland att "bara" röra ihop med en slev. Jag fuskar lite med en gammal elvisp och en slickepott.)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 10 jan-17 kl 18:30
Jag har en 10 l smartstorelåda, den är livsmedelsgodkänd, finns t.ex. på Jysk. Behöver aldrig diska den. När du hällt ut degen låter du den bara stå med locket av så torkar degresterna i lådan, sen bankar du lite på den och skakar ut det som är löst. Resten får vara kvar tills nästa gång och bidrar till smaken på ditt bröd.


Jag har bakat sånt. Det blir väldigt gott. Viktigt att inte ha för lite vatten för då funkar inte jäsningen som den ska. Jag häller i mjöl, salt, lite olja, vatten och 10 g jäst eller så och sen vevar jag runt så att det är någorlunda blandat. Sen är det bara att låta det stå och jäsa länge, flera timmar när det är så lite jäst, och sen antingen baka eller ställa i kylen tills du vill baka.


Köp en digital ugnstermometer och mät brödets temperatur. Vetebaserat bröd är klart när kallaste stället, mitt i, är kring 96 grader. Då slipper du passar tider också, termometern piper när brödet är klart.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 10 jan-17 kl 19:42
Det finns en bok med lättbakade bröd.
"Enklare bröd : recept på knådfria bröd med och utan surdeg" / Martin Johansson.
Den finns på ett bibliotek nära dig. Står på hylla Qcae
(Fast det kan bli lite tungt ibland att "bara" röra ihop med en slev. Jag fuskar lite med en gammal elvisp och en slickepott.)

Tusen tack för det boktipset!!
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 10 jan-17 kl 19:44
Jag har en 10 l smartstorelåda, den är livsmedelsgodkänd, finns t.ex. på Jysk. Behöver aldrig diska den. När du hällt ut degen låter du den bara stå med locket av så torkar degresterna i lådan, sen bankar du lite på den och skakar ut det som är löst. Resten får vara kvar tills nästa gång och bidrar till smaken på ditt bröd.


Jag har bakat sånt. Det blir väldigt gott. Viktigt att inte ha för lite vatten för då funkar inte jäsningen som den ska. Jag häller i mjöl, salt, lite olja, vatten och 10 g jäst eller så och sen vevar jag runt så att det är någorlunda blandat. Sen är det bara att låta det stå och jäsa länge, flera timmar när det är så lite jäst, och sen antingen baka eller ställa i kylen tills du vill baka.


Köp en digital ugnstermometer och mät brödets temperatur. Vetebaserat bröd är klart när kallaste stället, mitt i, är kring 96 grader. Då slipper du passar tider också, termometern piper när brödet är klart.

10 liter...hm...det är ganska stort, det. Jag har bara ett litet kylskåp...  ;D
Kanske man kan halvera receptet då, så det ryms i en lite mindre låda?
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 10 jan-17 kl 20:05
Ja, du kan halvera.  :)  Jag gör dubbla satser i min låda, 28 dl mjöl och 14 dl vatten.


Såhär års är det inget problem, man kan ha lådan i en svale eller jordkällare eller farstu eller utomhus om det inte är för kallt. Kylskåpsbrödet är bra för det tål rätt mycket misshandel. Då jag misslyckats är när jag haft för lite vatten eller inte låtit det jäsa tillräckligt. Den långa jästiden är bra för smak och konsistens.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 10 jan-17 kl 20:15
Ja, du kan halvera.  :)  Jag gör dubbla satser i min låda, 28 dl mjöl och 14 dl vatten.


Såhär års är det inget problem, man kan ha lådan i en svale eller jordkällare eller farstu eller utomhus om det inte är för kallt. Kylskåpsbrödet är bra för det tål rätt mycket misshandel. Då jag misslyckats är när jag haft för lite vatten eller inte låtit det jäsa tillräckligt. Den långa jästiden är bra för smak och konsistens.

Bra, för en 10-literslåda tar upp en väldigt stor del av det lilla utrymme som finns.  :D
Det enda jag har tillgång till av övriga utrymmen du räknar upp är utomhus, och där måste jag ju hålla koll på temperaturen på ett helt annat sätt så kylen känns lagom. :-)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Vitis skrivet 11 jan-17 kl 10:05
Focacctia kan man baka utan att knåda.

Kollade på några recept nu, många säger knåda, men jag har fått bra resultat av att bara röra ihop och hälla i en smord form eller långpanna. 
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 11 jan-17 kl 13:09
Focacctia kan man baka utan att knåda.

Kollade på några recept nu, många säger knåda, men jag har fått bra resultat av att bara röra ihop och hälla i en smord form eller långpanna.

Tack!  :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 11 jan-17 kl 15:06
Nu har jag slängt ihop en kylskåpsbrödsdeg. Blir spännande det här...det kändes så härligt slarvigt.  ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 11 jan-17 kl 19:12
Det har stått i rumstemperatur sen kl 3...men har inte jäst så värst mycket.
 :-\
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Trollmor skrivet 11 jan-17 kl 19:38
Grovt mjöl och vatten.  Blanda till lös deg.  Kavla ut på väl mjölad plåt, som åker in i ugnen som den är.  Temp?  Tja, när det är klart går det upp i brygga!
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 11 jan-17 kl 20:23
Såg ett recept i en av mina kokböcker som kanske kan passa, det var på jäst och grovt mjöl, men arbetsgången var som till filmjölkslimpa, dvs att man bara rörde ihop det som en smet och gräddade. Inte en massa sött i heller. Kan fixa ett kort om du vill? :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 11 jan-17 kl 20:27
Såg ett recept i en av mina kokböcker som kanske kan passa, det var på jäst och grovt mjöl, men arbetsgången var som till filmjölkslimpa, dvs att man bara rörde ihop det som en smet och gräddade. Inte en massa sött i heller. Kan fixa ett kort om du vill? :)

Gärna!!  :) :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 11 jan-17 kl 22:34
Vet ju inte vad du gjort men... Du har använt vetemjöl? Det har stått hyfsat varmt? "Degen" är tillräckligt blöt (nästan lite åt smethållet)? Jästen ok? Låt det stå tills imorgon får vi se. :-) Som sagt, när jag missat är det för att jag haft för torr deg.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 12 jan-17 kl 07:15
Vet ju inte vad du gjort men... Du har använt vetemjöl? Det har stått hyfsat varmt? "Degen" är tillräckligt blöt (nästan lite åt smethållet)? Jästen ok? Låt det stå tills imorgon får vi se. :-) Som sagt, när jag missat är det för att jag haft för torr deg.

Vetemjöl, yes.
Den stod i köket hela em och kvällen och där är det väl i alla fall vanlig inomhustemp. Ställde den i kylen över natten
Jästen var nyinköpt så den borde ju vara ok.

Det är det där med vätskan då, kanske var den inte riktigt så lös som du säger att den ska vara...

Nå, har klumpen i ugnen nu, vi får se vad det blir av det.
På't igen sen bara. :-)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 12 jan-17 kl 07:17
Oj! När jag skrivit nyss gick jag och tittade...i ugnen tronar ett högt och fint bröd!  :) :)
Så på ytan ser det i alla fall bra ut!
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 12 jan-17 kl 07:51
Det blev jättebra, och gott!

Tack snälla Torpjens för tipset!!  :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 12 jan-17 kl 19:12
Det blev jättebra, och gott!


Va roligt!


Men det jäste aldrig speciellt mycket i bunken?
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 12 jan-17 kl 22:13

Va roligt!


Men det jäste aldrig speciellt mycket i bunken?

Nej inte mycket alls. Har precis slängt ihop en ny deg, nu tog jag lite extra vatten så får vi se... :-)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 13 jan-17 kl 18:48
Hur gick det med din smetigare deg?
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 13 jan-17 kl 19:29
Hur gick det med din smetigare deg?

Den jäste lite bättre men inte så mycket som det nog är tänkt med tanke på den där 10-liters-lådan...  ;D
Men - morgonens bröd blev jättebra och jättegott det också, trots det.

Sonen är lycklig. "Inget mer köpebröd!".  :D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 14 jan-17 kl 00:15
Kan fixa ett kort om du vill?


Posta det i tråden? Annars tacksam för ett PM.  :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 14 jan-17 kl 08:52
Jag skriver in receptet istället, maken är inte hemma nu i helgen och det är bara han som har tillgång till en kamera. :)

Snabba grovlimpan
5 dl vatten
25 gram jäst
1/2 msk salt
2 1/2 dl rågmjöl
2 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetekli
ca 6 dl vetemjöl

Smörj en rak bakform på ca 1 1/2 liter. Värm vattnet till fingervärme. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och mjöl. Rör ihop till en trögflytande smet som är seg och sammanhängande. Häll smeten i formen, ställ in på nedersta falsen i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i ungefär en timme, täck med folie om den verkar bli för mörk på ovansidan. Stjälp upp brödet och låt det svalna på bakgaller.



Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 14 jan-17 kl 09:24
Jag skriver in receptet istället, maken är inte hemma nu i helgen och det är bara han som har tillgång till en kamera. :)

Snabba grovlimpan
5 dl vatten
25 gram jäst
1/2 msk salt
2 1/2 dl rågmjöl
2 1/2 dl grahamsmjöl
1 1/2 dl vetekli
ca 6 dl vetemjöl

Smörj en rak bakform på ca 1 1/2 liter. Värm vattnet till fingervärme. Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt och mjöl. Rör ihop till en trögflytande smet som är seg och sammanhängande. Häll smeten i formen, ställ in på nedersta falsen i kall ugn, sätt ugnen på 200 grader.
Grädda i ungefär en timme, täck med folie om den verkar bli för mörk på ovansidan. Stjälp upp brödet och låt det svalna på bakgaller.

Tack! Ska testa det där också.  :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 14 jan-17 kl 09:25
Tänk - nybakat bröd varje morgon, glädjen i det!  :)

Tack torpjens!!  :) :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 14 jan-17 kl 22:40
@IkaPika: Kul att det funkar!  :D  Skriv en rad den dag du överraskas av en deg som jäst jättemycket. (Jag har som sagt 10 l låda eftersom jag kör dubbel sats varje gång, den har faktiskt svämmat över vid ett tillfälle men då fick degen stå hela natten i rumstemp och jag har rätt varmt hemma.)


@LimJans: Tack för receptet. Lagt högt upp i samlingarna. ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 14 jan-17 kl 23:01

@IkaPika: Kul att det funkar!  :D  Skriv en rad den dag du överraskas av en deg som jäst jättemycket. (Jag har som sagt 10 l låda eftersom jag kör dubbel sats varje gång, den har faktiskt svämmat över vid ett tillfälle men då fick degen stå hela natten i rumstemp och jag har rätt varmt hemma.)

Haha, jag lovar!  ;D

Nästa gång jag gör ny deg (vilket blir imorgon för det blir nog sista brödet av nuvarande, imorgon bitti) ska jag prova att låta den stå i rumstemperatur över natten för att se hur det blir.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 14 jan-17 kl 23:05
 ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 14 jan-17 kl 23:08
Haha!! Tur det inte är surdeg jag bakar med, de verkar vara mer aggressiva.  ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 14 jan-17 kl 23:10
Haha!! Tur det inte är surdeg jag bakar med, de verkar vara mer aggressiva.  ;D

När jag gjorde min kockutbildning bakade jag mycket surdeg (där fanns det ju plats att leka med sånt ;) ) och jag minns när min varmkökslärare pekade på en stor deg i en låda och frågade "ska den jäsa till imorgon???" "Nej, den är klar om bara nån timme, så ska jag baka ut den och grädda". "Ok, tur, för jag är först på plats här imorgon och jag vågar f*n inte möta dina degar i dörren!" ;)

Tillägg: Bild
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 14 jan-17 kl 23:12
När jag gjorde min kockutbildning bakade jag mycket surdeg (där fanns det ju plats att leka med sånt ;) ) och jag minns när min varmkökslärare pekade på en stor deg i en låda och frågade "ska den jäsa till imorgon???" "Nej, den är klar om bara nån timme, så ska jag baka ut den och grädda". "Ok, tur, för jag är först på plats här imorgon och jag vågar f*n inte möta dina degar i dörren!" ;)

 ;D ;D ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 14 jan-17 kl 23:54
"Ok, tur, för jag är först på plats här imorgon och jag vågar f*n inte möta dina degar i dörren!"


 :) :) :) :D


Ja, det kan bli lite smetigt ibland. ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 14 jan-17 kl 23:55
prova att låta den stå i rumstemperatur över natten för att se hur det blir.


Hoppas du berättar!

Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 14 jan-17 kl 23:56

Hoppas du berättar!

Om jag överlever kommer det en rapport!  :P
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 17 jan-17 kl 08:49
Ja inte är det risk för överfall här inte...

Mina degar vill inte jäsa. Inte mer än preciis så man ser att den ändrat storlek lite lite...  ???

Gav receptet till en vän. Hon provade, och hennes deg jäste explosionsartat...
Vad i hela..??  ???

Jag blir inte klok på detta. Nu har jag provat att göra exakt enligt receptet och jag har provat med mer vätska, med mer jäst, att jäsa i rumstemperatur över natten o.s.v.

Jag har bakat på Änglamarks vetemjöl. Jag ska köpa vetemjöl special idag och se om det gör någon skillnad.
Annars är det väl handhavandefel...  ;D ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 17 jan-17 kl 09:00
Märkligt.
Jästen har varit färsk?
Degvätskan har varit varken för kall eller varm?
Du har inte dragit hemma, eller att det öppnas ytterdörrar och springs ut och in?
Bunken står inte på en kall yta? (maken försökte jäsa en deg på den släckta vedspisen, degen frös ju nästan) ;)

Jadu.... Knepig kemi!
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 17 jan-17 kl 09:08
Märkligt.
Jästen har varit färsk?
Degvätskan har varit varken för kall eller varm?
Du har inte dragit hemma, eller att det öppnas ytterdörrar och springs ut och in?
Bunken står inte på en kall yta? (maken försökte jäsa en deg på den släckta vedspisen, degen frös ju nästan) ;)

Jadu.... Knepig kemi!

Färsk jäst. Degvätskan har varit ok vad jag vet, jag har ingen termometer men jag har aldrig behövt en förut utan det har gått fint på känsla.
Dragigt...jo lite kanske. Springs ut och in mycket gör det dock inte.
Bunken har stått på köksbänken.

Får prova en mer skyddad plats (med tanke på ev drag) då, och kanske vira in bunken i en handduk?
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 17 jan-17 kl 09:16
Färsk jäst. Degvätskan har varit ok vad jag vet, jag har ingen termometer men jag har aldrig behövt en förut utan det har gått fint på känsla.
Dragigt...jo lite kanske. Springs ut och in mycket gör det dock inte.
Bunken har stått på köksbänken.

Får prova en mer skyddad plats (med tanke på ev drag) då, och kanske vira in bunken i en handduk?

Ja, en tjock handduk är aldrig fel. Och täcke och kudde, så den sover gott ;)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 17 jan-17 kl 09:19
Ja, en tjock handduk är aldrig fel. Och täcke och kudde, så den sover gott ;)

Jag får väl bädda ner den i min säng.  ;D ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 17 jan-17 kl 09:19
Jag får väl bädda ner den i min säng.  ;D ;D

Ja! Bra idé!  ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Lena III skrivet 17 jan-17 kl 10:19
 :o Och riskera att bli antastad nattetid?
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 17 jan-17 kl 11:22
:o Och riskera att bli antastad nattetid?

Haha!! :-)

Nå. Jag är ju singel så....nåt roligt ska man väl ha.  ;D ::)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 17 jan-17 kl 13:08
Låter kladdigt 😀
Vad har du för temperatur på din köksbänk? Lägg dit en termometer o kolla. Det du tycker är normalt kanske nån annan uppfattar som kallt.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 17 jan-17 kl 13:50
Låter kladdigt 😀
Vad har du för temperatur på din köksbänk? Lägg dit en termometer o kolla. Det du tycker är normalt kanske nån annan uppfattar som kallt.

Ja det är nog kallar än vi brukar ha, faktisk. Både sonen och jag har tyckt det dom senaste dagarna.
Ska se till att degen står varmare när jag gör ny idag, så får vi se.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 17 jan-17 kl 21:23
Ok. Nu ska jag göra ny deg igen.
Med vetemjöl speciaaaaal.
Och sen tänker jag banne mig stoppa degburken innanför kläderna och ruva så den blir varm nog i en handduk för extra värme.  ;) ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 17 jan-17 kl 21:34
Ok. Nu ska jag göra ny deg igen.
Med vetemjöl speciaaaaal.
Och sen tänker jag banne mig stoppa degburken innanför kläderna och ruva så den blir varm nog i en handduk för extra värme.  ;) ;D

 ;D  ;D  ;D  ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 17 jan-17 kl 21:39
Ska bli intressant att höra hur det går. Den kan kanske vara mitt problem också, att mjölet inte är bra nog.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: tropfrog skrivet 18 jan-17 kl 11:21
Det påminner mig om min frus historier om sin barndom.

Hennes mamma bakade så gott som allt bröd i hemmet. När det var dags att jäsa så bad hon henne att lägga sig i sängen med degbunken mellan benen. Degen jäste och hon kunde städa upp i köket medan dottern fick sin middagslur, perfekt. Först flera år senare när frugan skulle baka själv för första gången insåg hon att man inte alls måste ligga i sängen när degen jäser.

MVH
Magnus
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 18 jan-17 kl 15:14
Det påminner mig om min frus historier om sin barndom.

Hennes mamma bakade så gott som allt bröd i hemmet. När det var dags att jäsa så bad hon henne att lägga sig i sängen med degbunken mellan benen. Degen jäste och hon kunde städa upp i köket medan dottern fick sin middagslur, perfekt. Först flera år senare när frugan skulle baka själv för första gången insåg hon att man inte alls måste ligga i sängen när degen jäser.

MVH
Magnus

Hahahaha!! :-)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 20 jan-17 kl 12:11
Jag. Blir. Tokig.  >:( :o

Jag får icke degen att jäsa som den ska.
Den senaste ställde jag i badrummet (!!) för där är det varmt, och invirad i en handduk!
Jäste den?
Pyyyyttelite....

Brödet blev gott som vanligt, så bra bröd får jag ju, men...  :-\

Får väl prova att sova med bunken mellan benen inatt, då.  ::) ??? ;D

Vad i hela friden är problemet??

Idag ska jag prova ett annat brödrecept och se om det blir nån skillnad.
Om inte så har väl antingen jag eller mitt hem en brödförbannelse över sig.  ;D ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 21 jan-17 kl 17:51
Nej, en brödförbannelse är det i alla fall icke.... Gjorde deg på vanliga viset idag och den jäste och jäste och jäste...
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: TW skrivet 21 jan-17 kl 22:29
Det var ju tur att du inte blev så desperat som en husmor i ett mycket fattigt och dragigt pörte uppåt Tornedalen.

Hon lade ett lock på degtråget och bar ut det i dyngstoven och grävde ned det i dyngan. Där var det varmt :P
Så påstås det i alla fall......
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 21 jan-17 kl 22:33
Det var ju tur att du inte blev så desperat som en husmor i ett mycket fattigt och dragigt pörte uppåt Tornedalen.

Hon lade ett lock på degtråget och bar ut det i dyngstoven och grävde ned det i dyngan. Där var det varmt :P
Så påstås det i alla fall......

Haha!! Nej, SÅ desperat blir jag aldrig! Då blir det hellre köpebröd.  ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 22 jan-17 kl 01:48
Jag testade kylskåpsbrödet idag. O jävlar vad det jäste. Men jag använde special vetemjöl.
Slängde i massa olika frön oxå o brödkryddor. Mmmm
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 22 jan-17 kl 11:07
Jag testade kylskåpsbrödet idag. O jävlar vad det jäste. Men jag använde special vetemjöl.
Slängde i massa olika frön oxå o brödkryddor. Mmmm

Det gör ju jag med å inte fan jäser det som jävlar för mig inte...  :'( :'( :'(

Så himla typiskt.  ;D ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 22 jan-17 kl 11:30
Det gör ju jag med å inte fan jäser det som jävlar för mig inte...  :'( :'( :'(

Så himla typiskt.  ;D ;D


Vilket märke på mjölet...?
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 22 jan-17 kl 11:32

Vilket märke på mjölet...?

Kungsörnen tror jag..? Slut nu och påsen slängd. Men det var det nog.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 22 jan-17 kl 11:34
Kungsörnen tror jag..? Slut nu och påsen slängd. Men det var det nog.

Eko?
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 22 jan-17 kl 11:35
Eko?

Nej, det var slut så jag köpte vanligt.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 22 jan-17 kl 11:43
Nej, det var slut så jag köpte vanligt.

Märkligt nog så tycker jag oftast att det jäser bättre på eko-mjöl. Men det kanske bara är jag  :-[
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 22 jan-17 kl 11:47
Märkligt nog så tycker jag oftast att det jäser bättre på eko-mjöl. Men det kanske bara är jag  :-[

Jag ska se till att köpa eko nästa gång så får vi se.... Nu börjar det kännas som det verkligen går troll i bakandet här.  :D ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 22 jan-17 kl 23:00
Jag har kommit på det!
Jag vet vad felet var!

Jag gjorde en ny kylskåpsdeg ikväll. Med helt vanligt jäkla mjöl å allt.
Och medan jag höll på sjöng och dansade jag.
Katterna sprang och gömde sig, men degen den jäste som bara den!!  :P ;D ;D ;D

Man ska alltså UNDERHÅLLA (eller skrämma, beroende på hur man ser det ;) ) degen!
Tadaaaa!
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 22 jan-17 kl 23:14
Jag har kommit på det!
Jag vet vad felet var!

Jag gjorde en ny kylskåpsdeg ikväll. Med helt vanligt jäkla mjöl å allt.
Och medan jag höll på sjöng och dansade jag.
Katterna sprang och gömde sig, men degen den jäste som bara den!!  :P ;D ;D ;D

Man ska alltså UNDERHÅLLA (eller skrämma, beroende på hur man ser det ;) ) degen!
Tadaaaa!

*vill installera en webb-cam i IkaPikas kök*
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 22 jan-17 kl 23:20
*vill installera en webb-cam i IkaPikas kök*

Hahaha!!
Det vore nåt det.  ;D
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 23 jan-17 kl 00:12
Jag gjorde en ny kylskåpsdeg ikväll. Med helt vanligt jäkla mjöl å allt.
Och medan jag höll på sjöng och dansade jag.


Mycket märkligt och extremt frustrerande när saker funkar men ingen vet varför. :o


Om du kommer på något annat än dans och sång som kan ha bidragit får du berätta det, så länge får jag väl skutta runt lite i köket. Kan man lura degen med några dansklipp från youtube tro? ???
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 23 jan-17 kl 07:55

Mycket märkligt och extremt frustrerande när saker funkar men ingen vet varför. :o


Om du kommer på något annat än dans och sång som kan ha bidragit får du berätta det, så länge får jag väl skutta runt lite i köket. Kan man lura degen med några dansklipp från youtube tro? ???

Det är kanske själva dunsarna i golvet som är grejen, så youtube-dans ger kanske inte samma effekt?  ???
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 23 jan-17 kl 08:00
Det är kanske själva dunsarna i golvet som är grejen, så youtube-dans ger kanske inte samma effekt?  ???

Precis. Man måste dansa ordentligt.  :P ;)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: Travelerhorses skrivet 23 jan-17 kl 23:49
Det måste ju ha varit nåt fel på ditt förra mjöl. Min deg jäser tom i kylskåpet såg jag i kväll *s*
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 23 jan-17 kl 23:50
Degar kräfva sång och dans!  ;D ;D

Nej, men jag tror det kan vara så. Annat mjöl så sa det ju bara poff. :-)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: DennisCA skrivet 24 jan-17 kl 08:37
Detta är ett favoritrecept, jag ska försöka baka detta ikväll så jag har passligt tills jag ska göra pulled pork:
http://blog.kingarthurflour.com/2009/11/12/the-one-thing-i-have-to-bake-every-thanksgiving-pull-apart-butter-buns/ (http://blog.kingarthurflour.com/2009/11/12/the-one-thing-i-have-to-bake-every-thanksgiving-pull-apart-butter-buns/)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: IkaPika skrivet 24 jan-17 kl 11:39
Detta är ett favoritrecept, jag ska försöka baka detta ikväll så jag har passligt tills jag ska göra pulled pork:
[url]http://blog.kingarthurflour.com/2009/11/12/the-one-thing-i-have-to-bake-every-thanksgiving-pull-apart-butter-buns/[/url] ([url]http://blog.kingarthurflour.com/2009/11/12/the-one-thing-i-have-to-bake-every-thanksgiving-pull-apart-butter-buns/[/url])


Det där lät spännande.  Det får jag testa sen.
Tack!  :)
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 09 feb-17 kl 22:26
 :D :D :D  Äntligen!! Nu har min deg till kylskåpsdeg efter drygt sex timmar jäst till dubbel storlek i byttan! *liten glädjedans* Har precis ställt in den i kylen så imorgon blir det bakning!

Vad gjorde jag? Det värsta är att jag inte riktigt vet. ::)  Men...

Enligt tidigare recept
Citera
KYLSKÅPSBRÖD 4 bröd

7 dl ljummet vatten
1 tsk (7 g) färsk jäst
drygt 2 tsk salt
14 dl Änglamarks vetemjöl (eller vetemjöl special)


Blanda alla ingredienser i en plastlåda med lock. Knåda inte, det behöver inte blandas perfekt och jästen behöver inte lösas upp i jästen. Jäs i rumstemperatur 2-5 timmar. Nu kan du baka ut degen om du vill. Bäst resultat får man om degen förvaras i kyl ett tag, upp till 14 DAGAR. För varje dag som går får degen mer smak. Degen kan även frysas i delar i en lufttät burk och tinas i kylen över natten.

Från http://mariesmat.blogspot.se/2011/04/kylskapsbrod.html (http://mariesmat.blogspot.se/2011/04/kylskapsbrod.html)

Jag gör dock dubbel sats och denna gång använde jag en kvarts (ca 12 g) färsk jäst, istället för gammal torrjäst, hade lite för mycket vatten, blandade jästen i en del av vattnet tillsammans med en sockerbit och hade i "en skvätt" olivolja. Rörde ihop allt lite mer noga än vanligt. En fjärdedel av mjölet var Saltå kvarn vetemjöl special.

Det fick stå under lock i byttan i rumstemperatur i drygt 6 timmar och har jäst jättefint. Nu i kylen, imorgon bakning. Mycket deg blev det! :o
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 10 feb-17 kl 15:13
Blir så glad, det blev riktigt bra!  :D

Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 05 mar-17 kl 18:30
Nu lyckas jag varje gång, i alla fall de tre senaste.  ???

För att ytterligare minska disken gjorde jag idag brödet i en ugnsfast form, modell liten långpanna med höga kanter (en plåtbytta som tar upp drygt halva ugnen). Sen skär jag det parallellt med kortsidan i fyra remsor så passar de in i plastpåsar.

Samma recept som senast angivet ovan men ersatte 5 dl av vetemjölet  (totalt 28 dl mjöl, inget specialvetemjöl) med 1 dl majsmjöl, 2 dl rågmjöl och 2 dl havregryn. När jag hade haft i det mesta av vattnet värmde jag vatten i en mugg, la i en sockerbit och jästen, vispade runt tills allt löst sig och blandade ned det i degen och hade i så mycket vatten att det blev en klart lös deg, lite smetig. Rörde ihop degen ganska ordentligt, inte knåda men vevade runt tills allt var välblandat.

Jäste i 5 timmar, blev drygt dubbel volym, och sen dängde jag ned det i formen och in i ugnen som värmts till 275 C och vred ned till 200 C och sen baktermometer (ja, sån för bakning då ::) ) och väntade til 96-97 C mitt i brödet. Blev jättebra och smakade lite mer än rent vetebröd.

Degen jäser i en SmartStore-låda som står i vårt varma kök, undan för drag och med locket på. Vet inte varför det funkar men bra blir det.
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: LimJans skrivet 05 mar-17 kl 21:09
Bakade havrebaguetter idag, det var ett knådfritt jäst-bröd :) Jättegoda och snygga!
Titel: SV: "Lättbakat" bröd?
Skrivet av: torpjens skrivet 05 mar-17 kl 22:49
En femtedel råg/majs/havre var för mycket. När brödet nu kallnat och legat till sig lite går det sönder när man skär i det. Ska prova med en tiondel nästa gång.