Hej Helenan!
Jag läste en artikel för någon månad sen om just fisksmak och ägg men nu hittar jag den inte när jag söker efter den och jag kommer inte ihåg exakt var jag läste den heller. Jag tror att jag kommer ihåg vad det stod i det stora hela iaf så jag ska försöka ge en förklaring.
Artikeln handlade egentligen om fisksmak på komjölk som inte är så vanligt men som ändå förekommer på en hel del gårdar. Vissa kor har en genetisk "defekt" som gör att det bildas ämnen i mjölken som ger fisksmak och -doft. Självklart försöker man ta bort dom korna ur besättningen eller i alla fall inte spara kalvar till avel efter en sån ko för att komma ifrån problemet men det är ju inte alltid så lätt eftersom mjölken blandas med alla andra kor. När mjölken från en sån ko blandas med annan "vanlig" mjölk så märks det oftast inte heller. Det kan säkert bero på nåt enzym men inte att dom inte kan bryta ner fisken utan snarare då olika fettsyror i fisken som sen går ut i mjölken som en del av fettet när den bildas.
När det gäller fisksmak på ägg så beror det på samma sak, ett genetiskt fel hos hönsen som gör att äggen smakar fisk.
Det här felet fanns hos några av dom hönor som man använde för att ta fram några av dom bruna värpraserna som finns i landet (i Europa?). Eftersom värphönsen förökades ganska snabbt med en väldigt liten genetisk bas från början så har denna deffekt spridits vidare genom generationerna till nästan alla individer.
Jag kan inte säga vilka av värpraserna det gäller men fisksmak på äggen gäller alltså inte för ALLA bruna höns.
Men sen kan det förstås bli fisksmak på äggen oavsett ras och färg om man ger hönsen mycket fisk eller fiskmjöl och även för mycket rapsmjöl i fodret har den effekten av nån anledning. Dessutom kan ju höns av den bruna värprasen ha använts i framkorsandet av andra värpraser som inte värper bruna ägg också.
/Tedarix