Det är alltid bra att vara förberedd! Skriv upp telefonnr till veterinär och t ex nödslakt på ett bra ställe, om nåt händer. Om din gris skadar sig eller blir sjuk är det till Distriktsveterinären du ska ringa, de behandlar stora djur, och kommer hem till dig. Veterinären förväntar sig att du kan handskas med ditt djur.
En gris är nästan omöjlig att hålla fast (när vi var nybörjare förra året var vi fyra man för att hålla fast en sugga och ge henne sprutan med antibiotika och hålla undan de andra grisarna som anföll oss där vi låg!) och då är en trynbrems bra att ha. Trynbremsen är ett ihåligt stålrör med en vajer inuti, vajern kommer ut i en ögla som man trär runt trynets överdel. Det paralyserar grisen som står blick stilla, och veterinären eller du själv kan undersöka vad som hänt.
Låter grymt men är bättre för alla inblandade i och med att det går att vara snabb och noggrann.
Var noga när du väljer gris så att du inte får en "pellegris", minst i kullen, svag och sjuklig. Vad jag förstår har de rosa slaktsvinen lätt för att få problem med lederna, de är gjorda för att växa snabbt, inte att kuta runt i en hage.
I år har vi Linderödssvin, och det har varit en otrolig skillnad jämfört med de rosa svinen.
Lugnare och friskare.
Naturligtvis finns det undantag, känner till åtminstone en kvinna som har vanliga grisar som är minst fem år gamla och går i hage och är kelgrisar, utan problem.