Det blev mycket ringblommor i somras. Därav blev ett vin: en liten sats på 5 liter som jag gjorde i en gammal svagdricksflaska.
Originalreceptet för ett gallon (ca 4½ liter) vin kom från wine-making-guides.com:
2 quarts marigold heads
4 lb / 1,800 grams sugar (för mycket: räkna om)
1 lb / 450 grams chopped raisins
Citric acid
1/2 pint strong black tea
Water up to 1 gallon
Yeast nutrient
Wine yeast
Efter några omräkningar och ändringar gjorde jag så här:
- 2½ liter kronblad av ringblommor och 450 gram hackade gröna russin överhälldes med 2½ liter kokhett vatten. Jag bryggde ½ liter starkt te och hällde i det också. Plus 60 ml nypressad limejuice. Fick svalna.
+ startade samtidigt en förkultur på vinjäst (Red Star) med lite vinbär och 3 dl vatten.
+ Nästa morgon hamnade alltsammans i jäshinken, tillsammans med 1 gram jästnärsalt + 1 tesked pektolas.
Receptets sockermängd verkade alltför stor. Precis innan jag tillsatte förkulturen tog jag ett prov med hydrometern, som visade 1025 Oechslegrader. Jag har en tabell i en bok som visade att jag behövde 1115 Oechslegrader för att få 15-16 volymprocent alkohol. Skillnad 90 ºOechsle.
Sockermängden blir då 90 * 2,7 * 5 = 1215 gram, avrundat till 1250 gram.
(2,7 gram socker per Oechslegrad gånger antal liter)
Efter några dagars hinkjäsning silade jag ner vätskan i min svagdricksflaska, tillsatte en lag med 500 gram socker och 1 gram jästnärsalt. Upprepade detta efter en vecka. Jäsningen var lite seg: hällde i ett par dl kallt vatten: det hjälpte. Efter ytterligare en dryg vecka kom den sista sockerlagen på 250 gram. Summa socker var nu 1250 gram. Fyllde flaskan nästan upp med vatten.
Efter 2 månader kom det fortfarande bubblor, men brygden höll redan på att bli för torr. Det var -4º Oechlse. Alkoholhalten beräknade jag till ca 16%. Tillsatte jässtopp och lät det verka i en vecka ungefär. Omtappning och eftersötning med 120 gram socker. Fyllde på flaskan med ca 3 dl av att sött äppelvin. (Det hade nog gått bra med vatten också.) Vinet vilade i 2 månader före buteljering.
Det smakar lite ovanligt, men ganska gott. Det finns en liten bitterhet i smaken, som för tanken till te.