Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?  (läst 7829 gånger)

Amilian

  • Inlägg: 5
    • Ångermanland
Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« skrivet: 20 okt-15 kl 15:36 »
Hej!

Jag ämnar starta en liten getfarm med mejeri och funderar nu på vad jag ska välja för getter till detta.

Vad är det för skillnad i mjölkmängden och pris mellan olika getraser? Jag siktar in mig på att köpa dem som killingar för att sedan låna/hyra en bock när de är könsmogna.

Är det någon större skillnad på kvalitén på mjölken mellan raserna? Smaken på mjölken/osten etc?

Tack på förhand!

Mvh

Li-Ma

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #1 skrivet: 20 okt-15 kl 18:25 »
Du skall framförallt välja dokumenterat friska getter, eftersom det finns så många sjukdomar som kan skapa stora problem.

Sedan är det inte så enkelt att man bara kan jämföra mängden mjölk, mjölk från olika raser har delvis olika egenskaper. I Norge, som producerar mycket mera getmjölk än Sverige,  har de forskat mycket på getmjölk. Där har de nu ett aktivt arbete för att förbättra smak och egenskaper för osttillverkning, det gör de genom att importera gener från Franska mjölkgetter:

http://www.bondebladet.no/midten/fransk-gen-redning-mot-stram-smak/

https://www.landbrugsinfo.dk/Faar-og-geder/Filer/Geiteavl-2010-Thor-Blichfeldt.pdf

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #2 skrivet: 20 okt-15 kl 18:49 »

Vad är det för skillnad i mjölkmängden och pris mellan olika getraser?

Svensk lantras är ju framavlad för att ge mer mjölk medans allmogegetterna är rester av hur svensk lantras såg ut förr i tiden.
Angående pris på getter så avlivas ju tusentals killingar varje år så du bör ju kunna få getkillingar gratis och föda upp den på lammnäring, men om en getgård vet om att du ska starta mejeri så ser de förstås en chans att få betalt för sina killingar eftersom de inte har någon lust att sponsra någon annans företag, (vilket jag har full förståelse för).

 En del har ju krav på att getterna ska vara CAE-fria och registrerade i elitlamm så då kan man nog få ut ett högre pris för getterna om man kan uppfylla de kraven. Allmogegetterna som är genbankande har väl ett rekommenderat pris på runt 1000kr. Just priset på getter/bockar kan variera väldigt mycket som du ser om du besöker blocket. Man kan se någon som försöker sälja en vuxen bock för 800kr och sedan några veckor senare är priset nere i 0kr för ingen vill ha honom.


Amilian

  • Inlägg: 5
    • Ångermanland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #3 skrivet: 20 okt-15 kl 20:49 »
Du skall framförallt välja dokumenterat friska getter, eftersom det finns så många sjukdomar som kan skapa stora problem.

Sedan är det inte så enkelt att man bara kan jämföra mängden mjölk, mjölk från olika raser har delvis olika egenskaper. I Norge, som producerar mycket mera getmjölk än Sverige,  har de forskat mycket på getmjölk. Där har de nu ett aktivt arbete för att förbättra smak och egenskaper för osttillverkning, det gör de genom att importera gener från Franska mjölkgetter:

http://www.bondebladet.no/midten/fransk-gen-redning-mot-stram-smak/

https://www.landbrugsinfo.dk/Faar-og-geder/Filer/Geiteavl-2010-Thor-Blichfeldt.pdf


Jag menade mer om det var stora skillnader. Om en ras mjölkar 8 kg om dagen och andra 2 kg om dagen så är nog den på 8 kg att föredra, såvida den inte dras väldigt ofta med sjukdomar osv :)

Svensk lantras är ju framavlad för att ge mer mjölk medans allmogegetterna är rester av hur svensk lantras såg ut förr i tiden.
Angående pris på getter så avlivas ju tusentals killingar varje år så du bör ju kunna få getkillingar gratis och föda upp den på lammnäring, men om en getgård vet om att du ska starta mejeri så ser de förstås en chans att få betalt för sina killingar eftersom de inte har någon lust att sponsra någon annans företag, (vilket jag har full förståelse för).

 En del har ju krav på att getterna ska vara CAE-fria och registrerade i elitlamm så då kan man nog få ut ett högre pris för getterna om man kan uppfylla de kraven. Allmogegetterna som är genbankande har väl ett rekommenderat pris på runt 1000kr. Just priset på getter/bockar kan variera väldigt mycket som du ser om du besöker blocket. Man kan se någon som försöker sälja en vuxen bock för 800kr och sedan några veckor senare är priset nere i 0kr för ingen vill ha honom.


Givetvis, det har jag full förståelse för! Kanske är de mer välmenade ifall de vet att man ska starta upp i grannlänet och inte i deras direktområde? ;p

Det låter faktiskt lite som jag tänkt mig. Har tänkt mig främst svenska lantgetter, men funderar även på några enstaka allmogegetter för variationens skull, så länge inte det är någon väldigt stor skillnad mellan dem :)


Tack för tipsen!

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #4 skrivet: 21 okt-15 kl 03:19 »
Allmogegetterna behöver nog fortfarande förökas.  De bör alltså hållas renrasiga om det går.  Om du har flera raser i samma flock blir det jobbigt att hålla dem åtskilda och därmed renrasiga.
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #5 skrivet: 21 okt-15 kl 07:51 »
Föreningen Allmogegeten www.allmogegeten.se är registerförande förening för lapp-, jämt- och göingeget. De 3 raserna kallas med ett samlingsord just för "allmogegetter". De är mjölkraser, men inte avlade enbart på produktion. "Rimlig mjölkproduktion" är ett av avelsmålen, men det finns också med god hälsa, genetisk mångfald och liknande i föreningens avelsplan.
Svenska Getavelsförbundet www.svenskagetavelsforbundet.se är en ny förening för bevarande av den svenska lantrasgeten (även om det står på deras hemsida att de tänker importera sperma ??? ). De har ingen stambok i egen regi, utan använder Fåravelsförbundets program Elitlamm. Svensk lantras är avlad hårdare på mjölkproduktion, och de getterna mjölkar nog som regel något mer än allmogegetterna.

De flesta getter i Sverige är dock inte stambokförda i någon av de föreningarnas register.
Även om det förstås är mycket dyrare att köpa registrerade getter än att köpa slumpgetter på annonssajter, är inköpet av djuren den lilla kostnaden i sammanhanget, jämfört med vad det kostar att bygga mejeri och kanske en ny lagård. Samma med att köpa eller äga en eller flera bockar, alla som har mjölkproduktion har egna bockar för aveln.
Mitt tips är att du köper några få djur och lär dig tricken, lär känna getters personlighet, lär dig förstå hur de vill hanteras och hur skötseln fungerar bäst på din gård. Lär dig mjölka, först för hand och sedan med maskin.
Den nybörjare som köper 30 unggetter på hösten, släpper ihop dem med bocken och ska sedan på våren ta hand om 30 killingar och mjölka in alla getterna samtidigt och ysta och - lär få det jobbigt. Ja, arbete är det ändå med mjölkgetter, men det är betydligt lättare om en vet hur det ska göras, och hur getterna vill hur det ska göras.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Amilian

  • Inlägg: 5
    • Ångermanland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #6 skrivet: 21 okt-15 kl 12:07 »
Min tanke är att starta med kanske 10-15 getter varav minst 8 ska vara bra mjölkande, sedan resten mer för bevarande/variations skull. Jag har alltid haft bra kontakt och hand med djur så det ska inte vara några problem. Hårt arbete skrämmer mig inte heller, är uppväxt på en mjölkgård med kor och hästar ^^ Även om det är mina släktingar som nu äger gården, har jag bott och jobbat här sedan i våras.

Min plan är att så småningom utveckla det hela, när jag har sparat in mer kapital, men jag har aldrig varit förtjust i storgårdar som har för mycket djur för att hinna med personlig kontakt med dem.

Min gissning och beräkning är/var 2000 kr per killing så allt under är bara välkommet! Jag tror nog att jag vill försöka hålla dem renrasiga dock.

Jag ska läsa på mer om Allmogegetter så får vi se vilka det kan bli.

Någon som har personlig erfarenhet av de olika raserna, som märkt någon skillnad?

Trollmor

  • Inlägg: 10686
  • Måtte jag inte leva förgäves.
    • -
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #7 skrivet: 21 okt-15 kl 13:13 »
... blir det jobbigt ...
Inte omöjligt.  Jobbigt.   :-[
En får va gla att en ä sum en ä, när en nu ente ä sum en saa.

Amilian

  • Inlägg: 5
    • Ångermanland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #8 skrivet: 21 okt-15 kl 13:36 »
"Nothing is impossible. The impossible just takes longer time." ^^

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #9 skrivet: 22 okt-15 kl 07:40 »
Vet inte vad Getavelsförbundet har för regler, men Allmogegeten godkänner inte gården som genbank om där finns flera getraser, just p g a korsningsrisken. (Vill minnas att bl a Lanthönsklubben har samma regel; en ras per gård.) Det är bara typ djurparker som kan få dispens, eftersom de har ett pedagogiskt syfte med att ha flera raser.
Skillnaden mellan allmogegetterna är mest i deras lokala anpassning till landskapet och klimatet i den trakt de kommer från, vilket har påverkat deras utseende till viss del (lappgetter är t ex något mindre i kroppen, medan jämtgetter är större men mer smäckra). I temperament och så är de rätt lika.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Ex.

  • Inlägg: 761
    • -
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #10 skrivet: 22 okt-15 kl 13:36 »
Jag börjar känna en stor tveksamhet till det etiska i hela getmjölksbranschen.  Kan inte se det försvarbara i att hålla djur där man avlivar nyfödda killingar för det inte finns avsättning för köttet från dom om man låter dom växa upp. Eller om det inte är lönsamt eller vad det nu beror på.

Från kor kan man ju i alla fall föda upp tjurkalvarna till mat.

Undrar hur allmänt känt det egentligen är att det avlivas 6000 fullt friska killingar varje år bara för att det ska finnas getost.
Kan man inte göra det med mandelmassa, så ska man låta bli.

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #11 skrivet: 22 okt-15 kl 16:47 »
Jag börjar känna en stor tveksamhet till det etiska i hela getmjölksbranschen.

Jag köper inte getost pga detta. Jag förstår inte hur människor som driver mejeri  motiverar det för sig själva, att de ska slå ihjäl de nyfödda killingarna för att mjölken ska gå till människan? Stackars getter som inte får behålla sina barn. Och vilket märkligt jobb? Avliva hundratals getter varje vår? Eller hyr de in folk som gör det så de slipper handskas med det själva?

Halte

  • Inlägg: 1106
    • Östergötland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #12 skrivet: 22 okt-15 kl 16:52 »
Jag köper inte getost pga detta. Jag förstår inte hur människor som driver mejeri  motiverar det för sig själva, att de ska slå ihjäl de nyfödda killingarna för att mjölken ska gå till människan? Stackars getter som inte får behålla sina barn. Och vilket märkligt jobb? Avliva hundratals getter varje vår? Eller hyr de in folk som gör det så de slipper handskas med det själva?
Fast mjölkkorna får ju heller inte behålla sin avkomma.. Och det är ju inte i alla mjölkbesättningar som man låter tjurkalvar leva heller, utan att de skickas till slakt så snart det är tillåter för att minimiera kostnaderna.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

olivia.k

  • Inlägg: 1455
    • Jämtland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #13 skrivet: 22 okt-15 kl 18:06 »
Fast mjölkkorna får ju heller inte behålla sin avkomma.. Och det är ju inte i alla mjölkbesättningar som man låter tjurkalvar leva heller, utan att de skickas till slakt så snart det är tillåter för att minimiera kostnaderna.

Nä precis.. det är lika illa. Och även om man föder upp killingarna till slakt sen, så blir de borttagna från sin mamma eftersom getmjölken skall gå till människan. Men just jobbet att ta ifrån getterna deras killingar efter 1 dygn förstår jag inte hur man mäktar med. Om man gillar getter bör man inte göra så, och gillar man inte getter vore det jobbigt att bedriva getgård. Det vore bättre om folk hade egna getter/hushållskor så kan mjölken räcka både till killingarna/kalven och människan.

Tjalve

  • Inlägg: 3214
    • Blekinge
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #14 skrivet: 22 okt-15 kl 18:20 »
Fast mjölkkorna får ju heller inte behålla sin avkomma.. Och det är ju inte i alla mjölkbesättningar som man låter tjurkalvar leva heller, utan att de skickas till slakt så snart det är tillåter för att minimiera kostnaderna.
Ok att man tar kalvar och föder upp de med spann men det avlivas inte några tjurkalvar att tals om i Sverige. Skulle i så fall vara Jersey eller lantraser, som är väldigt få till antalet, där det inte är ekonomi i uppfödningen men aldrig hos de vanliga raserna. Det är en enorm efterfrågan på tjurkalvar så man måste vara en ekonomisk idiot för att avliva.
Socialism is a philosophy of failure, the creed of ignorance, and the gospel of envy, its inherent virtue is the equal sharing of misery.

Halte

  • Inlägg: 1106
    • Östergötland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #15 skrivet: 22 okt-15 kl 18:31 »
Ok att man tar kalvar och föder upp de med spann men det avlivas inte några tjurkalvar att tals om i Sverige. Skulle i så fall vara Jersey eller lantraser, som är väldigt få till antalet, där det inte är ekonomi i uppfödningen men aldrig hos de vanliga raserna. Det är en enorm efterfrågan på tjurkalvar så man måste vara en ekonomisk idiot för att avliva.
Nej det är nog bara i Jersey-besättningar jag hört talas om det. Och som du skriver kan det säkert hända i lantrasbesättningar med men där är nog kanske försäljning till avel mera vanligt förekommande också.
"Fördomen har alltid sin rot i vardagslivet. Den gror på arbetsplatsen och i grannkvarteret. Den är ett utlopp för egna misslyckanden och besvikelser. Den är framför allt ett uttryck för okunnighet och rädsla."
- Olof Palme

Amilian

  • Inlägg: 5
    • Ångermanland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #16 skrivet: 22 okt-15 kl 19:26 »
Jag har nu anmält fyra skrivare ovanför då det verkar otroligt svårt att hålla sig till ämnet. Ni klickar på denna tråden som har ett specifikt syfte, men skriver om något helt annat?

Kan ni inte hålla er till reglerna så håll "tand för tunga" tack.

Jag skriver inte frågor här för att få etik och moral ifrågasatt från personer som drar alla gårdar  och personer över en och samma kam.

INGET mer om avlivning av kalvar/getter hädanefter, TACK!

-------------------------------------------------------------------

En bekant till mig tyckte bättre om norska "blågetter" än svensk lantras. Någon som har något att säga om detta?

Vad är det för nivåer man pratar om när det är nykillad och precis innan man sinar? Från 4 liter till 0,5 liter om dagen eller? Och hur länge ungefär för varje nivå?

Mvh

Li-Ma

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #17 skrivet: 27 okt-15 kl 07:21 »
En bekant till mig tyckte bättre om norska "blågetter" än svensk lantras. Någon som har något att säga om detta?

Vad är det för nivåer man pratar om när det är nykillad och precis innan man sinar? Från 4 liter till 0,5 liter om dagen eller? Och hur länge ungefär för varje nivå?
Vet inte hur det är att importera djur från ett icke-EU-land som Norge? Annars när en pratar om gethållningen är Sverige inte ett EU-land utan ett U-land jämfört med Norge ;) .

Hur laktationskurvan (mjölkproduktionen under mjölkningsperioden) ser ut är väldigt individuellt. Likaså hur länge geten producerar mjölk.
Jag har bl a 2 getter här hemma, de är halvsystrar och ger för närvarande 2 liter mjölk om dagen tillsammans. Det hade ju inte varit något att nämna, om det inte var för att det är nästan 15 månader sedan de killade! Eftersom de verkar ha anlag för lång laktation har jag sparat en av deras söner som avelsbock :) .
Det finns verkligen ALLT i fråga om laktationskurvor. Men en kan säga rent generellt att även om mjölkproduktionen sjunker med tiden, så är ts-halten per liter mjölk ökande med tiden, så det är inte säkert att du får så mycket mindre ost i utbyte på hösten, än vad du får på våren efter killningen.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Nordigard

  • Inlägg: 9
    • Norge
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #18 skrivet: 12 nov-15 kl 09:52 »
Hei...
Hos oss er litt over halvdelen av geitene fransk alpin..fra 50 til 100 %. disse geitene melker ikke mere enn de norske, men de her et MYE bedre tørrstoff innhold i melken.  . Det tillegg ligger de laver på frie fettsyrer ...
hadde jeg vært deg, hadde jeg satset på semin(vet ikke om det er mulig i Sverige) fra franske bukker og brukt gode vanlige melkegeiter som utgangspunkt. Ved førstegangskjøp, sats på dyr med godt jureksteriør. Det sparer deg for mye irritasjon senere.
Skal du lage god ost, er ts innhold, frie fettsyrer og celletall i melka nesten viktigere enn mengden.

Vi produserer ca 100 tonn geitemelk i året, og ts innholdet, celletall og frie fettsyrer er det som fort utgjør masse penger for vår del...
Vi har geiter som produserer 1200 kg, men også de som produsere bare 400...
Ps.."norske blågetter" er ikke en rase...bare en farge på de vanlige melkegeitene...

kurt

  • Inlägg: 3488
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #19 skrivet: 12 nov-15 kl 11:56 »
Det är nog bara att acceptera att i Sverige är getskötsel en känslomässig hobbyverksamhet, där man bryr sig mera om hur geten ser ut, än vad den verkligen producerar! Getterna hålls inte som produktionsdjur, utan som någon form av keldjur.

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3917
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Skillnad på mjökgetter - kostnad och mjölkmängd?
« Svar #20 skrivet: 12 nov-15 kl 21:15 »
Det är nog bara att acceptera att i Sverige är getskötsel en känslomässig hobbyverksamhet, där man bryr sig mera om hur geten ser ut, än vad den verkligen producerar! Getterna hålls inte som produktionsdjur, utan som någon form av keldjur.
???
Har du besökt många getgårdar där djuren endast är en "känslomässig hobby"?
Keldjuren finns, men då främst hos folk som har ett par dvärggetter som lustiga behornade hundar. Tråden handlar om mjölkgetter och att driva en mjölkgård...
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

333 gäster, 2 användare
xaelanar, Hokuspokus

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressant och inspirerande läsning! Jag har lärt mig mycket användbart, bl.a inför eventuella framtida getter. Tidningen är dessutom väldigt fin att bläddra i. Otroligt prisvärd! En får mycket för sina 30 kronor.
/Sofie S

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser