Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Mindre mineraler i moderna vetesorter  (läst 1741 gånger)

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
Mindre mineraler i moderna vetesorter
« skrivet: 19 okt-09 kl 19:06 »
Forskaren Steve McGrath vid Rothamsteads försöksstation i England har funnit att sen man gick över till den gröna revolutionens högavkastande dvärgsorter på 1960-talet halten av viktiga mineraler minskat. Fast halterna i marken inte minskat har halterna av zink, järn, koppar och magnesium i den skördade säden minskat med 20-30%. USAs jordbruksdepartment har funnit en nedgång av selen, zink och järn med ca 30% på 130 år. Forskningen bygger på att man länge sparat prover av skörden som forskningsmaterial.  Samtidigt har skördarna ökat tiofalt på 100 år.

Tänkbara hypoteser vad detn minskade mineralnäringen kan bero på:
1.   Växtförädlingen har förädlat bort en del av rotsystemet och därmed gjort växten sämre på att ta upp näring.
2.   Lite svårbegriplig punkt, men som jag uppfattar det har växtförädlarna lyckats för bra med att få växten att föra över mikronäringsämnen från plantans vegetativa delar till kärnan, vilket får plantan att fungera sämre.
3.   Utspädning p g a att skörden är så mycket större. Mikronäringsämnen är trögrörliga i marken. Tillräckligt mycket kan inte transporteras fram till grödan.

Detta rapporteras i en australiensisk jordbrukstidskrift:
http://fw.farmonline.com.au/news/nationalrural/grains-and-cropping/general/nutrient-decline-in-cereals/1574672.aspx?storypage=0
Här är lite bakgrundsmaterial samt foto på forskaren McGrath:
http://theland.farmonline.com.au/news/nationalrural/grains-and-cropping/general/unique-insight-into-160yrs-of-ag-revolution/1574674.aspx

Vurre

  • Inlägg: 1972
SV: Mindre mineraler i moderna vetesorter
« Svar #1 skrivet: 20 okt-09 kl 10:27 »

Här på Gotland håller man på att föröka några gamla spannmålssorter från ön. De som är engagerade i projektet påstår att dessa innehåller högre halter av bl.a. mineraler, men jag har inte sett några referenser. De påstår också att rotsystemen är djupare, vilket skulle kunna förklara att det förhåller sig så om det förhåller sig så.

Jag tror att detta kommer att tas upp på ett seminarium i Nässjö i november om vad sjv kallar "bevarandesorter":

http://www.jordbruksverket.se/download/18.84b1402123cbbb742680008495/Inbjudan_bevarandesorter_11_nov.pdf
snus? vad är priset på en pris?

Anders S

  • Inlägg: 6171
    • -
    • Fröodling.se
SV: Mindre mineraler i moderna vetesorter
« Svar #2 skrivet: 20 okt-09 kl 10:54 »
Situationen för bevarandesorterna har inte sett så ljus ut, då jag hört att det varit avsett att begränsa odlingen av dessa till löjligt små arealer. Det här ser dock lite mer positivt ut:

http://www2.ekolantbruk.se/pdf/7871.pdf

Hämtat härifrån, där det även finns annat intressant att läsa:
http://ekolantbruk.se/tidningen/


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

525 gäster, 6 användare (1 dolda)
Bustera, von tratt, LimJans, ärt, Bröd

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser