Forskaren Steve McGrath vid Rothamsteads försöksstation i England har funnit att sen man gick över till den gröna revolutionens högavkastande dvärgsorter på 1960-talet halten av viktiga mineraler minskat. Fast halterna i marken inte minskat har halterna av zink, järn, koppar och magnesium i den skördade säden minskat med 20-30%. USAs jordbruksdepartment har funnit en nedgång av selen, zink och järn med ca 30% på 130 år. Forskningen bygger på att man länge sparat prover av skörden som forskningsmaterial. Samtidigt har skördarna ökat tiofalt på 100 år.
Tänkbara hypoteser vad detn minskade mineralnäringen kan bero på:
1. Växtförädlingen har förädlat bort en del av rotsystemet och därmed gjort växten sämre på att ta upp näring.
2. Lite svårbegriplig punkt, men som jag uppfattar det har växtförädlarna lyckats för bra med att få växten att föra över mikronäringsämnen från plantans vegetativa delar till kärnan, vilket får plantan att fungera sämre.
3. Utspädning p g a att skörden är så mycket större. Mikronäringsämnen är trögrörliga i marken. Tillräckligt mycket kan inte transporteras fram till grödan.
Detta rapporteras i en australiensisk jordbrukstidskrift:
http://fw.farmonline.com.au/news/nationalrural/grains-and-cropping/general/nutrient-decline-in-cereals/1574672.aspx?storypage=0Här är lite bakgrundsmaterial samt foto på forskaren McGrath:
http://theland.farmonline.com.au/news/nationalrural/grains-and-cropping/general/unique-insight-into-160yrs-of-ag-revolution/1574674.aspx