Alternativ.nu

Övriga ämnen => Örter => Användning av örter => Ämnet startat av: Sirpusbollen skrivet 04 maj-06 kl 17:50

Titel: Maskrossirap
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 04 maj-06 kl 17:50
MASKROS-SIRAP:
Man tar två rågade händer med maskrosblommor och lägger i 1 liter kallt vatten. Detta
värms upp och precis vid kokpunkten drar man bort kärlet och låter det hela stå över natten.
Dagen efter häller man innehållet i en silduk och pressar ur blommorna väl. Saften som bil-
dats blandas med 1 kg råsocker och en halv citron i skivor.
Detta värms på svag värme utan lock. När massan fått sirapskonsistens hälls den på burkar.


Någon som testat detta recept? Tänkte göra det så fort det kommer upp lite fler blommor...
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 09 maj-06 kl 19:59
Resultat blev en blommig sirap, mycket god till pannkaka.  :)

Rekommenderar också att smörsteka maskrosknoppar. Muuuums!
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Archibald skrivet 09 maj-06 kl 20:50
menar du de icke utslagna knopparna?
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 09 maj-06 kl 20:55
Jo, maskrosknoppar är väl just knoppar och inte blommor?  ???
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Archibald skrivet 09 maj-06 kl 21:19
jag kanske är lite trött efter den här dagen, men det blir ju knopppar efter också, eller något liknande, innan de sprids för vinden.
 :)
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: koko skrivet 18 maj-06 kl 14:05
Jag har gjort maskrossirap, det smakade...maskros! Låter det vara o provar nåt annat nästa gång! Hade även apelsinskal i min, det kanske var de som förstörde... Bästa sätt är att prova själv :D
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: hemmamamman skrivet 29 maj-06 kl 22:02
Jag har kokat maskrossirap flera gånger, mitt recept är lite annorlunda än ditt. Men vi tycker att det smakar gott. :P
Jag använder det istället för vanlig sirap i bak och mat (har aldrig provat i knäck) och smaken blir som vanligt. Vi bruklar oxå ringla den på glass, jättegott. Vill du veta mitt recept kan jag leta fram det.
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: yrian skrivet 29 maj-06 kl 22:14
Susannep, du får väldigt gärna leta fram ditt recept! Alltid kul att jämföra... (fast jämrans vad mycket maskrosor jag kommer att få plocka...)  :-\
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 29 maj-06 kl 22:23
Jaaa! Få se det andra receptet, måste testa och se vilket som är bäst ;P

Det är tur att maskrosor växer som ogräs!  ;D
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: hemmamamman skrivet 04 jun-06 kl 17:57
Här kommer mitt recept på maskrossirap:  :)
9 dl vatten
9 dl socker
Kokas i 15 minuter.
5 dl gula maskrosblad (alltså blommor)
Tillsätt det till sockerlagen och låt koka 1 timme utan lock.
1 msk citronsyra tillsätts efter kokningen. Sila bort blombladen och häll på varma burkar.
Förra året när jag gjorde dett så blev det jättegott. Men i år fick jag det inte att tjockna + att det smakade som maskrosor luktar.
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: HP skrivet 06 jun-06 kl 08:33
Jag använde sirpusbollen recept- det första på sidan. Blev riktigt bra, men har inte hunnit äta det till "mat" ännu, bara provsmakat på sked...
Ska prova att smörsteka ett gäng knoppar ikväll... Blir det äckligt skyller jag på dej, sirpusbollen!!  ;)
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 06 aug-06 kl 08:30
Hihi, var det gott då?

Sirapen är ju super till pannkaka. Knopparna är också jättegoda men den blommiga touchen kanske inte faller alla i smaken.
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: mälkebötte skrivet 22 dec-06 kl 22:23
Min bästa opskrift med maskros er :
1/3 solrosfrön rostas på en torr stekpanna (vid svag värme och under omröring)
efter ett par minutter (kort före dom börjar bli gyllene i färgen) tilsättas
1/3 rosin och 1/3 maskrosblommar/knopper (precis före dom er utslagna!).
Alt värmas igennom och smakar bäst varmt.
Bon appetit !

Förlåt mit svenska är inte så bra - jag är dansk örtmedicinera och pratar bätra svenska änn jag skriver....

Hoppas ni förstår....  ;)
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 14 feb-07 kl 14:19
Förstod det utan problem!  8)
Receptet låter supergott, bara att vänta på våren nu.. eah.. bara 3½ månad kvar..  ;)
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Ilmatar skrivet 14 feb-07 kl 21:54
Yess, detta måste prövas så fort backen där ut börjar bli litet gulprickig igen.  ;D
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: mille skrivet 23 maj-07 kl 20:10
Hej,

Jag testade Sirpusbollens sirap och den blev så god o populär att andra satsen precis är klar o tappad på burkar! Min dotter, som hjälpte till att klippa gräset häromdan, kom in med en näve maskrosor som hon "räddat" undan gräskipparen, så att jag skulle kunna göra sirap av dem... ;D

Glad i hågen fortsatte jag med nästa projekt; jettes maskrosdricka. Den blev däremot inte alls särskilt god, jag slarvade och hade nog för mycket grönt med.... :( Så nu har jag ett gäng flaskor saft som ingen gillar och min undran är om jag kan använda den till nåt annat, eller om det bara är att hälla ut den? Nån som har ett tips?
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: Sirpusbollen skrivet 23 maj-07 kl 20:40
vad är det som inte är gott med saften? kanske du kan göra marmelad?
Titel: Re:Maskrossirap
Skrivet av: mille skrivet 23 maj-07 kl 20:58
Den har en väldigt skarp smak, svårt att förklara... Jag har inte gjort maksrossaft innan så jag vet inte rikitgit vad jag skall förvänta mig, men ingen som har druckit av den har tyckt om den så det känns som att något blev fel?

Marmelad är en bra idé. Det borde gå att använda fläderrecept eller vad tror du?
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: Ekub skrivet 16 jun-08 kl 18:02
Ser inte ut att ha varit någon i denna tråden på länge, men men...

kan man plocka maskrosorna när som under sommaren? och är det hela blomman (utom det gröna under) eller är det bara "kronbladen" som ska användas? Blev väldans sugen på koka maskrossirap  ;D
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: mille skrivet 16 jun-08 kl 19:03
Hej Ekub,

Blommorna fungerar bra att plocka hela sommaren! Till sirapen använder jag hela blomman, även mycket av det gröna slinker med och det blir gott. Till saft däremot tar jag bara det gula, annars blir det beskt....

Lycka till med sirapen, den är mycket god!
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: Ekub skrivet 16 jun-08 kl 19:18
Tackar, tackar:) hoppas morgondagen blir en bra maskrosdag:D återkommer:)
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: Ekub skrivet 16 jun-08 kl 19:43
Insåg på vägen till affären att maskrosorna redan blommat färdigt :( (Inte för att jag hade tänkt plocka i stan men det ger ju en fingervisning...) Kanske fungerar det att göra på rödklöverblommor med? ??? När jag var liten drog vi av kronbladen och sög på "roten" av bladen som smakade sött... :)
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: mille skrivet 16 jun-08 kl 19:50
Rödklöver går att göra sirap på, den blir också god.. :D Maskrosor kommer ju på vissa ställen en gång till, så du kanske kan få ihop till en sats maskrossirap ändå.

Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: Ekub skrivet 16 jun-08 kl 20:04
Super:) och man byter bara ut maskrosorna mot rödklöver då eller ???, alltså mängdmässigt tänkte jag...
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: JonQ skrivet 21 maj-09 kl 16:56
Hej.

Helt ny här, sökte maskrossirap och kom in på den här sidan :). Tydligen ett ämne som väcks till liv varje maskrossäson! Nu frågan: kokade lite enligt recepted med blommor direkt i sockerlagen, och sirapen blev väldigt god. Men eftersom det var en rätt stor sats, halverade jag allt. Efter en halvtimmes kokning verkade smeten redan rätt tjock, så jag hällde på burk. En av de små burkarna hade inget ordentligt lock, och sirapen kristalliserades ganska snabbt. De två andra burkarna blev dock bra - förutom att den ena började sockra sig efter några dagar till, och nu har den sista också ett hårt lager socker i bottnet. Hur får man den mer hållbar? Eller måste man bara koka längre (eller kanske med proportionellt mer vatten för ett mindre recept)?

Använde en del farinsocker och två delar vitt socker, istället för bara vitt socker; kan det vara problemet?

Tack för eventuella svar!
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: mille skrivet 21 maj-09 kl 21:40
Märkligt att det sockrar sig, det gör aldrig min sirap. Jag gör enligt receptet, förutom att jag brukar ha hälften råsocker och hälften vanligt socker, och jag har sirap kvar sedan förra året som fortfarande är bra!

Låter du blommor och citron vara kvar i burkarna? Det skulle kunna vara en förklaring till att det sockrar sig.
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: mille skrivet 21 maj-09 kl 21:41
Ett tips till; gör hel sats och frys in det som blir över!
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: JonQ skrivet 22 maj-09 kl 17:17
Tack Mille för dina svar! Nej, silade bort maskrosorna (lite strävt på tungan annors :p), och för citronen använde jag citronkoncentrat. En av burkarna kokade jag om (i vattenbad) med lite mer vatten irört, och än så länge ser den bra ut. Får testa frysa in nästa gång, bra idé!
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: ivigtut skrivet 22 maj-09 kl 17:24
vad kul :)
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: mille skrivet 22 maj-09 kl 20:31
Tack Mille för dina svar! Nej, silade bort maskrosorna (lite strävt på tungan annors :p), och för citronen använde jag citronkoncentrat. En av burkarna kokade jag om (i vattenbad) med lite mer vatten irört, och än så länge ser den bra ut. Får testa frysa in nästa gång, bra idé!

Du kan även frysa in maskrosor ifall du blir sugen på att göra sirap mitt i vintern!
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: mille skrivet 22 maj-09 kl 20:36
Tack Mille för dina svar! Nej, silade bort maskrosorna (lite strävt på tungan annors :p), och för citronen använde jag citronkoncentrat. En av burkarna kokade jag om (i vattenbad) med lite mer vatten irört, och än så länge ser den bra ut. Får testa frysa in nästa gång, bra idé!

Jag funderar på om det kan vara citronkoncentratet som ställer till det? I citronskalet finns ju pektin som man vill åt, det kanske inte finns i samma mängd i koncentratet? Prova att använda citron istället och se om det går bättre!
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: JonQ skrivet 24 maj-09 kl 19:33
Oj, wow vilken bra idé! Ska genast gå och skörda lite maskrosor att frysa, di lyser så granna och fina nu di små liven  ;D
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: Be skrivet 05 apr-15 kl 11:10
Drar upp den här gamla tråden i hopp om att någon vet: jag har flera gånger kokat maskrossirap (som blir otroligt god!), men efter några dagar eller högst några veckor kristalliserar den sig. Kan man undvika det på något sätt? Hur får man längre hållbarhet på den?
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: christelle skrivet 05 apr-15 kl 12:59
Nu är det väldigt länge sen jag kokade maskrossirap men kanske det hjälper att röra i den när den kokat klart och röra tills den kallnat eller åtminstone svalnat?
Titel: SV: Maskrossirap
Skrivet av: Be skrivet 05 apr-15 kl 17:03
Hmm, får testa, det är ju snart dags! Läste också hos Martorna att man inte ska koka när sockret väl är i utan just bara låta det stå på låg låg värme, så att inte för mycket vatten avdunstar. Så kanske får låta den vara lösare än tidigare (fast den har nog varit rätt lös då också ???) och sen röra om länge!