Var på väg att posta ett svar och råkade stänga fönstret (läs: webbläsaren) här. Argh! Alltså:
mesophil = älskar 30-40°C
thermophil = älskar temperaturer tydligt över 30 °C
Gränserna är flytande. Snarare är går det i intervaller och coexistens är det som gäller.
Kefir är ett helt universum av ännu ej kartlagd sammansättning och innehåller ju bl.a. jästar och bakterier. Vid lägre temperaturer är det för det mesta jästen som fermenterar mjölken. Detta leder till mer ethanol (=ethyl alkohol) och kolsyra men mindre syra. Vid högre temperaturer är mjölksyrebakterierna mer aktiva än jästarna. Detta innebär sjunkande halt av ethanol och kolsyra och mer syra. Det betyder: Du kommer att kunna styra vad det blir för resultat. Hur temperaturen styr ättiksyrebakteriernas liv vet jag inte, men det är klart att de blir påverkade, de också.
När man då alltså drar gränsen för mesophil vid 30+ så är det klart att kefir är allt annat än både meso- och thermophil. Den bästa kefirn erhålles vid +10 till +25 grader, har dessvärre inget bra klingande ord för denna temperaturintervall
Vid 'termophila temperaturer' (så att säga) skulle Din kefir först bli till någon slags jogurt och sedan dö och vid 'mesophila temperaturer' skulle Du kunna använda kefirn som kalklösare för den blir så sur. Ungefär ...
Hela kefirn blir klassad som probiotisk och det tack vare Lactobacillus (Lb.) som tydligen går över i mjölken. Den fortsätter sitt liv alltså även utanför grynen. Samma sak händer väl med alla "ingredienser" - man äter nog vanligtvis inte grynen så det måste antingen vara jättesmå grynyngel eller frånskilda bakteriesorter som finns i kefir när den får stämpeln "probiotiskt". Hade den inte varit levande /aktiv så hade den inte varit bra för magen, för många av våra tarm- och slemhinnebakterier finns ju i levande kefir, både i grynen och i "såsen". I det sammanhanget pratar man nog om Lactobacillus. Om man filterar bort grynen och låter stå kefirn kommer den att skära sig. Den blir än syrligare och det kan vi tacka Lactobacillus för.
Hoppas Du fick ett svar där hälsar Martin