Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Växthus med en timrad vägg  (läst 1108 gånger)

Bulleulle

 • Inlägg: 48
  • Lappland
Växthus med en timrad vägg
« skrivet: 01 nov-21 kl 19:07 »
Jag vill försöka bygga ett kallväxthus av gamla fönster med plats för ett litet fika/matbord. Funderar på stenfot och att ha en timrad vägg mot norr, både för det estetiska men också för att lagra värme. Är det en dum idé med tanke på fukt? Blir en timmervägg såpass uppvärmd att den avger värme när solen går ner?

Skogsvilde

 • Inlägg: 16431
 • Om det inte dödar dig muterar och försöker på nytt
  • -
SV: Växthus med en timrad vägg
« Svar #1 skrivet: 01 nov-21 kl 21:41 »
Det kan bli rejält stiligt. Men tyvärr är trä rätt så kasst på att leda värme och lagra den.
Du kommer få en bra reflekterande yta.

Är du ute efter värmemagsinering så är sten eller tegel att föredra.
E-nr är inte det minsta lilla farliga.
Det kan vara produkten som döljer sig bakom som ställer till det.
Men inte nödvändigtvis.

borsdorfer

 • Inlägg: 311
  • Skåne
SV: Växthus med en timrad vägg
« Svar #2 skrivet: 02 nov-21 kl 08:30 »
Eftersom det är ganska stora skillnader mellan dag- och natt-temperatur, och växthus har en hög luftfuktighet, måste du tänka på att det kommer att kondensera vatten på väggen nattetid.
Lärk, teak och ek  kommer förmodligen att klara det, men en tegelvägg är bättre. Gammalt tegel går att få gratis från rivningshus.

Bulleulle

 • Inlägg: 48
  • Lappland
SV: Växthus med en timrad vägg
« Svar #3 skrivet: 06 nov-21 kl 21:12 »
Tack för svaren!
Det bästa vore förstås en sten/tegelvägg, både för värmelagring och för att motstå fuktskador, men det här är ett litet "man tager vad man haver" projekt och tyvärr finns varken tillräckligt med sten eller rivningshus i närheten. Min tanke var att göra upphöjda odlingsbäddar av sten och en ganska hög stenfot för att få till lite värmemagasinering, kan det funka hjälpligt?

Ett svart får

 • Inlägg: 9924
  • Bohuslän
SV: Växthus med en timrad vägg
« Svar #4 skrivet: 06 nov-21 kl 21:16 »
Bygg med timmervägg och börja kolla efter gratis tegel så har du säkert fått ihop tillräckligt om tjugo år när timret ruttnat och behöver bytas. Kan du få tag på en liter svart färg att måla väggen med så blir den ju varmare. Fast vit färg reflekterar mer ljus till växterna så det har också fördelar.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

229 gäster, 4 användare
MuirHill, getmamman, Tiomilaskogen, addebadde

* Forum

* Om tidningen Åter- Precis som flera andra skriver så är det här en tidning som aldrig tycks bli inaktuell. Det senaste numret är precis lika intressant som det som kom för flera år sen. Att varje nummer har ett sorts register på baksidan som ger en snabb överblick av vad tidigare nummer sedan många år tillbaka har handlat om, gör det lätt att hitta precis vad man vill läsa om just nu.

Har man läs-svårigheter kan man dock ha lite invändning mot det lilla typsnittet och den täta texten, speciellt annonserna och baksidorna med extra liten text mot en flerfärgad bakgrundsbild.
/Jennifer

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser