Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Öka fröns grobarhet  (läst 1070 gånger)

gröngölingen

  • Inlägg: 129
    • Skåne
Öka fröns grobarhet
« skrivet: 22 apr-23 kl 21:57 »
Hej !
Finns det något man kan behandla frön med för att öka dess grobarhet, har hört någon tala om vitvinvinäger i det sammanhanget, men vet inte om uppgiften är riktig.

 

torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
SV: Öka fröns grobarhet
« Svar #1 skrivet: 22 apr-23 kl 22:42 »
Man ska nog inte räkna med att alla sorters frön kan dras över en kam. Vinägern är ju sur, kemiskt sett är det ju i stort sett samma sak som 2,5 - 5 % -ig ättiksyra. Och om det rör sig om frön som vill ha en sur miljö för att gro än vad man kan erbjuda dem på annat sätt, kanske det kan fungera. Men det är inte alls säkert att alla frön gillar ett lågt pH-värde som man får fram på det sättet.
En sak till som spelar in är ju hur fröna har behandlats tidigare.

Tångräkan

  • Inlägg: 1980
    • Åland
SV: Öka fröns grobarhet
« Svar #2 skrivet: 23 apr-23 kl 09:03 »
Tomatfrön kan du jäsa. Så här beskriver Farbror Grön processen (jag har kortat av den lite):

Skrapa rent i fruktköttet på jakt efter alla frön. Placera alla frön och fruktkött som innehåller frön i ett glas med vatten och ställ det lite undangömt i ett fönster och glöm bort det i några dagar. Bli inte förvånade om det kanske blir lite mögel på ytan eller att det bubblar. Möglet kan du pilla bort lite försiktigt och bubbla, det ska det, det ska ju jäsa.

Efter ca 10 dagar är behandlingen klar och det är dags att sila tomatfröna så att de blir rena. Häll ur glaset i en skål med vatten och häll försiktigt ut det smutsiga vattnet så att inga frön åker ur och fyller på med rent vatten tills allt tomatsnusk är borta och bara fröna och kristallklart vatten återstår.

Nu är tomatfröna rena. Häll av dem i en sil och låt dem sedan torka i rumstemperatur i ett par dagar. Packa dem i papperspåsar.

Källa: https://farbrorgron.blogspot.com/2016/12/jasa-tomatfron-sa-har-gor-du.html
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.

Bulleulle

  • Inlägg: 48
    • Lappland
SV: Öka fröns grobarhet
« Svar #3 skrivet: 23 apr-23 kl 10:58 »
Vissa frön kan behöva mekanisk (sandpapper, fil, tång osv.) eller kemisk (svavelsyra) påverkan för att "knäcka" det yttersta skalet. Scarification på engelska men jag vet inte vad det heter på svenska. Vitvinsvinäger kan användas istället för svavelsyra på frön som inte har ett så tjockt yttre skal. Har aldrig provat själv :-)

karsan

  • Inlägg: 1901
    • Södermanland
SV: Öka fröns grobarhet
« Svar #4 skrivet: 27 apr-23 kl 21:40 »
Jag tycker det är enklare att göra så här om man vill spara tomatfrön från tomater: Tomaten ska vara väl mogen.  Peta ut fröna i sin gelésmet och smeta ut det på ett kaffefilter.  Låt torka ordentligt. Stoppa filterpappret med de intorkade fröna i en fröpåse och förvara som vanligt.
När det är dags att så tomater, så kan man antingen sprätta bort fröna från pappret eller klippa en bit med frön och stoppa i jorden.

Tångräkan

  • Inlägg: 1980
    • Åland
SV: Öka fröns grobarhet
« Svar #5 skrivet: 28 apr-23 kl 16:27 »
Enklare jo, men TS frågar hur man kan öka grobarheten. Det är enkelt att göra en jämförande studie. Fritt fram att testa!  ;)
Var dig själv, alla andra är redan upptagna.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

401 gäster, 2 användare
köksträdgård, Nymans

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning där det mesta tas upp! Klart prisvärd läsning.
/Theo

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser