Alternativ.nu
Djur => Getter => Mjölkgetter => Ämnet startat av: Tove-Marika skrivet 06 apr-20 kl 18:06
-
Hallå på er
Jag har införskaffat mig getter som jag skall mjölka för hemmabruk (de är mjölkade sedan tidigare) och jag har några funderingar:
Vad behöver jag förutom hink att mjölka i? Läst en del om sil, steriliseringsspray och trasa osv.. Så ni som kan, exakt vad behöver jag ha hemma för att kunna mjölka mina getter
och hur förvarar jag bäst mjölken hemma och behöver jag ha något specifikt till det?..
Har letat lite på sidan men kan inte finna exakta redskap, så ni får gärna göra mig lite klokare..
Tacksam för svar :)
-
Det är klokt att bygga sig ett stabilt bord som man låter dom gå upp på.
Helst ska man kunna låsa fast henne under tiden man mjölkar.
Det är klokt att ha något slags mjölksil men det fungerar med ett mindre durkslag och så bör man mjölkfilter.
Steriliseringsspray eller liknande behövs lär du tvättar ljuvret och dina händer inför mjölkningen för att minimera risken att då med bakterier.
Förvaringen då, ska du ha mjölken själv så kan du ha det i en livsmedelsgodkänd hink med lock i kylen.
-
Mjölksilar https://www.google.com/search?q=mj%C3%B6lksil&rlz=1C9BKJA_enSE752SE752&oq=mj%C3%B6lksil&aqs=chrome..69i57j0.4880j0j7&hl=sv&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8 (https://www.google.com/search?q=mj%C3%B6lksil&rlz=1C9BKJA_enSE752SE752&oq=mj%C3%B6lksil&aqs=chrome..69i57j0.4880j0j7&hl=sv&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8)
Juvertvätt https://www.google.com/search?rlz=1C9BKJA_enSE752SE752&hl=sv&sxsrf=ALeKk03BBRWSZprbPUexcD2uQ1WFLxdwOQ%3A1586191352195&ei=-FuLXs_JC_GKk74Pm5anoAc&q=juvertv%C3%A4tt&oq=ljuvertv%C3%A4tt&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYADIECB4QCjoHCCMQ6gIQJzoECCMQJzoFCAAQgwE6AggAOgIILjoFCC4QkwI6BwguEAoQkwI6BAgAEAo6BAguEApQn5QDWP-nA2DltwNoAnAAeACAAYMBiAGECJIBAzguM5gBAKABAbABCA&sclient=mobile-gws-wiz-serp (https://www.google.com/search?rlz=1C9BKJA_enSE752SE752&hl=sv&sxsrf=ALeKk03BBRWSZprbPUexcD2uQ1WFLxdwOQ%3A1586191352195&ei=-FuLXs_JC_GKk74Pm5anoAc&q=juvertv%C3%A4tt&oq=ljuvertv%C3%A4tt&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYADIECB4QCjoHCCMQ6gIQJzoECCMQJzoFCAAQgwE6AggAOgIILjoFCC4QkwI6BwguEAoQkwI6BAgAEAo6BAguEApQn5QDWP-nA2DltwNoAnAAeACAAYMBiAGECJIBAzguM5gBAKABAbABCA&sclient=mobile-gws-wiz-serp)
Mjölkbord https://www.google.com/search?rlz=1C9BKJA_enSE752SE752&hl=sv&sxsrf=ALeKk01BMAmtTU2YJv96y9DF6-W-MEqSVA%3A1586191410940&ei=MlyLXv_6OL6Dk74PtrGa4AE&q=mj%C3%B6lkbord+getter&oq=mj%C3%B6lkbord+&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYBDICCAAyAggAMgIIADICCAAyBAgAEB4yBAgAEB4yBggAEAUQHjIGCAAQBRAeOgcIIxDqAhAnOgQIIxAnOgUIABCDAToCCC46BAgAEA06BAguEA06BggAEA0QHlDB8QNYn6wEYLm7BGgDcAB4AIABsgGIAeEIkgEDNy40mAEAoAEBsAEI&sclient=mobile-gws-wiz-serp (https://www.google.com/search?rlz=1C9BKJA_enSE752SE752&hl=sv&sxsrf=ALeKk01BMAmtTU2YJv96y9DF6-W-MEqSVA%3A1586191410940&ei=MlyLXv_6OL6Dk74PtrGa4AE&q=mj%C3%B6lkbord+getter&oq=mj%C3%B6lkbord+&gs_lcp=ChNtb2JpbGUtZ3dzLXdpei1zZXJwEAEYBDICCAAyAggAMgIIADICCAAyBAgAEB4yBAgAEB4yBggAEAUQHjIGCAAQBRAeOgcIIxDqAhAnOgQIIxAnOgUIABCDAToCCC46BAgAEA06BAguEA06BggAEA0QHlDB8QNYn6wEYLm7BGgDcAB4AIABsgGIAeEIkgEDNy40mAEAoAEBsAEI&sclient=mobile-gws-wiz-serp)
-
Det är klokt att bygga sig ett stabilt bord som man låter dom gå upp på.
Helst ska man kunna låsa fast henne under tiden man mjölkar.
Det är klokt att ha något slags mjölksil men det fungerar med ett mindre durkslag och så bör man mjölkfilter.
Steriliseringsspray eller liknande behövs lär du tvättar ljuvret och dina händer inför mjölkningen för att minimera risken att då med bakterier.
Förvaringen då, ska du ha mjölken själv så kan du ha det i en livsmedelsgodkänd hink med lock i kylen.
Tack snälla för ordentligt och informativt svar! Mjölkbord är klart och finns :)
-
Du behöver som sagt en hink att mjölka i. Du kan torka av spenarna med en ren, fuktig tygtrasa innan du börjar mjölka. De första strålarna mjölkar du t ex i en kopp dels för att "spola ur" spenkanalerna, men också för att se att mjölken är redig. Sen mjölkar du i din hink, och när du mjölkat färdigt doppar du spenarna i spendoppningsmedel, av juverhygieniska skäl. Mjölken silar du sedan i t ex en trådsil (duger gott!) ner i ett kärl med lock. Kärlet bör vara av glas eller rostfritt, plast blir sunkigt med tiden. Mjölken håller några dygn i kylskåp eller motsvarande.
(Jag har mjölkat getter både till husbehov och professionellt.)
-
Du behöver som sagt en hink att mjölka i. Du kan torka av spenarna med en ren, fuktig tygtrasa innan du börjar mjölka. De första strålarna mjölkar du t ex i en kopp dels för att "spola ur" spenkanalerna, men också för att se att mjölken är redig. Sen mjölkar du i din hink, och när du mjölkat färdigt doppar du spenarna i spendoppningsmedel, av juverhygieniska skäl. Mjölken silar du sedan i t ex en trådsil (duger gott!) ner i ett kärl med lock. Kärlet bör vara av glas eller rostfritt, plast blir sunkigt med tiden. Mjölken håller några dygn i kylskåp eller motsvarande.
(Jag har mjölkat getter både till husbehov och professionellt.)
Tusen tack, då har jag betydligt mer koll på vilka grejer jag behöver ha hemma, samt hur man gör med mjölken! =)