Datum: 18 juni, 2003 ;
USA är mer än krig och hamburgare. Pumpapaj till exempel. Detta är den klassiska amerikanska pumpapajen. Fördubbla gärna receptet när du ändå håller på. Använd pumpa eller vintersquash med gult/orange kött i. Skär pumpan i bitar och koka under lock med lite vatten tills den är mjuk. Låt rinna av väldigt väl i durkslag (spara spadet, det ger en söt och god bas i en soppa eller kan drickas som det är). Mosa. Alternativt kan man ungsbaka pumpan.
Gör en vanlig pajdeg av 3 dl vetemjöl, 125 g smör och 4 msk vatten. Ställ svalt en timme. Vispa under tiden tre ägg och 2 dl gräddmjölk i en bunke. Blanda noga ner 4 dl kokt pumpamos, 1,5 dl honung (eller 2 dl socker om du inte har egen honung) och 1 tsk kanel och 1/2 tsk vardera av ingefära, salt, vaniljsocker och riven muskot. Ev ett par msk konjak eller rom. Kavla ut pajdegen och klä en smord form och häll i den lösa smeten. Grädda i 175° i en timme.
Ät kall eller varm med vispgrädde.
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)