Frågan är vad 2000 kvm skall räcka till. Skall det vara enbart för eget bruk, eller skall ni sälja av er skörd? Är ni vegetarianer och äter stora mängder med grönsaker?
Vi har en odlingsbar yta av ca 2000 kvm, hälften tas upp av fruktträd och bärbuskar, så ytan där vi odlar grönsaker är lite mindre än 1000 kvm. Vi är 2 personer och nästan 100% vegetarianer. Dessa 1000 kvm räcker mer än väl för att täcka vårt behov, dessutom har vi tidigare sålt ansenliga mängder av skörden. Det gör vi inte längre, vilket har medfört att vi odlar mer blommor och gröngödsel i dag. Men vi skördar fortsatt alldeles tillräckligt för våra behov. Jordens bördighet är också avgörande för avkastningen. Vi odlar nu 43:e året på vår tomt och vi har byggt upp en fantastisk odlingsjord under årens lopp. Det har inte varit gratis, pengar har vi inte behövt använda så mycket av, men mycket arbete.
En förutsättning för husbehovsodling är att man kan förvara skörden. En del kan frysas och konserveras på annat sätt, men den största delen skall lagras i befintligt skick. Då är en bra jordkällare nästintill nödvändig. Vi byggde om en gammal jordkällare 1982 och det gör det möjligt att förvara skörden av rotsaker i stort sett fram till nästa skörd.
Var inte oroliga, 2000 kvm räcker väl, men var beredda på att få jobba.
Mvh
M & G