Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Hur länge ska vi röra ljunghonung?  (läst 1042 gånger)

Ivar

  • Inlägg: 2
    • Bohuslän
Hur länge ska vi röra ljunghonung?
« skrivet: 01 nov-21 kl 18:03 »
Hej!

Det är nu tredje året som vi slungar ljung och sommarhonung ihop. Tidigare år har vi haft en andel ljung om uppskattningsvis 60-70%. I år bestämde vi oss dock för att lämna en hel del sommarhonung till bina över vintern. Så i år har vi uppskattningsvis en andel ljung om 80-90% och samtidigt har vattenhalten ökat från 19 till 21%.

Ympade genom att hälla ett kilo fin fjolårshonung på cirka 80 kg nyslungad. (Alltså, ingen levande ymp.)

Tidigare har vi sett skiftningar ”likt pärlemo” i honungen efter någon vecka när det var dags att sluta röra. Nu har vi rört i tio dagar men ser inget sånt.

Så frågan är hur länge ska fortsätta vi röra?

Behövs det längre tid att röra för ljung med högre vattenhalt?

Tidigare år har vi rört i temperaturer runt 12° men i år blev det runt 20°. Påverkar det tiden?

Kan man känna/smaka på konsistensen när det är dags att sluta röra? Den känns mycket "len" nu

 

Thomas_

  • Inlägg: 2203
  • Biodlare sen tidigt 90-tal. Finsnickare sen -97.
    • Skåne
SV: Hur länge ska vi röra ljunghonung?
« Svar #1 skrivet: 01 nov-21 kl 18:50 »
Tidigare år har vi rört i temperaturer runt 12° men i år blev det runt 20°. Påverkar det tiden?

Absolut! 14 plusgrader Celsius är den optimala temperaturen för snabbast möjliga kristallationsprocess avseende honung. Högre eller lägre temp än så fördröjer processen.
Egenföretagare som lever på bin, pollineringstjänster, avel och drottningodling, uthyrning av bisamhällen till företag och privatpersoner, samt honungsförsäljning. Bedriver Buckfastavel sedan 1996, är lärare på Fristads Folkhögskolas utbildning i Yrkesbiodling, samt är regional Bihälsorådgivare.

Ivar

  • Inlägg: 2
    • Bohuslän
SV: Hur länge ska vi röra ljunghonung?
« Svar #2 skrivet: 01 nov-21 kl 21:24 »
Absolut! 14 plusgrader Celsius är den optimala temperaturen för snabbast möjliga kristallationsprocess avseende honung. Högre eller lägre temp än så fördröjer processen.

Tack, ja då flyttar vi ut den till altanen, 12 grader just nu


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

773 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



- Superbra tidning, väldigt intressanta artiklar.
/ Jimmy

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser