Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Frukt & bär / SV: Frukt och bär i zon 7
« Senaste inlägg av Allt i allo skrivet Igår kl. 23:22 »
Använder främst det gröna från lökarna. Några sätter bulbiller som är goda och några får "scapes". För piplök och luftlök som har någorlunda stora lökar i marken och förökar sig bra skördar jag även några bottenlökar och använder som vanlig lök. Testar att låta vitlök stå kvar och bilda tuvor för att skörda "scapes" och enstaka lökar men vet inte om det funkar i norr ännu.

Björnrot är ganska god som fiskkrydda men det mesta åker ner i örtsalt med andra kryddor. Spansk körvel är god i efterrätter och omogna frön är goda som de är. Åbrodd är nog bäst som brännvinskrydda eller möjligtvis för att hålla borta mygg  :D. Ostronört använder jag inte alls - jag tycker den smakar rå fisk... men den är rätt snygg och klarar klimatet så den får stå kvar.

Det låter ju väldigt bra det med piplök och luftlök - när vinterlöken sinar så tar sommarlöken över. Kanske vore ostronört god att ha i wok eller liknande? Rå fisk låter ju lite äckligt annars. Kul att höra vad som går bra så slipper man själv göra så mycket fel.
2
Övriga annonser - finnes / SV: Spurce resin (For Sale)
« Senaste inlägg av Spruce Recin skrivet Igår kl. 19:29 »
Hello

I collect spruce resin from Estonian forests and I'm selling it.
The resin is harvested by hand and in a way that protects the trees. The forests where our resin is collected are far from human activity and untouched places.
The resin is solid and has a diameter of 0,5-70mm. The resin is cleaned of larger debris such as: bark, thorns and other such things. If anyone is interested, please contact me. ( kertmandel@mail.ee ) :)

Best regards   :)

Kert
3
Övriga annonser - finnes / Spurce resin (For Sale)
« Senaste inlägg av Spruce Recin skrivet Igår kl. 19:28 »
Hello

I collect spruce resin from Estonian forests and I'm selling it.
The resin is harvested by hand and in a way that protects the trees. The forests where our resin is collected are far from human activity and untouched places.
The resin is solid and has a diameter of 0,5-70mm. The resin is cleaned of larger debris such as: bark, thorns and other such things. If anyone is interested, please contact me. ( kertmandel@mail.ee ) :)

Best regards   :)

Kert
4
Grisar / SV: Vart får jag tag i harts?
« Senaste inlägg av Spruce Recin skrivet Igår kl. 18:51 »
Hello

I collect spruce resin from Estonian forests and I'm selling it.
The resin is harvested by hand and in a way that protects the trees. The forests where our resin is collected are far from human activity and untouched places.
The resin is solid and has a diameter of 0,5-70mm. The resin is cleaned of larger debris such as: bark, thorns and other such things. If anyone is interested, please contact me. ( kertmandel@mail.ee ) :)

Best regards   :)

Kert
5
Övrigt hantverk / Spruce resin (For Sale )
« Senaste inlägg av Spruce Recin skrivet Igår kl. 18:43 »
Hello

I collect spruce resin from Estonian forests and I'm selling it.
The resin is harvested by hand and in a way that protects the trees. The forests where our resin is collected are far from human activity and untouched places.
The resin is solid and has a diameter of 0,5-70mm. The resin is cleaned of larger debris such as: bark, thorns and other such things. If anyone is interested, please contact me. ( kertmandel@mail.ee ) :)

Best regards   :)

Kert
6
Frukt & bär / SV: Frukt och bär i zon 7
« Senaste inlägg av Bulleulle skrivet Igår kl. 11:23 »
Oj, det var många olika lökar! Hur använder du de olika? Björnrot, körvel, åbrodd och ostronört - hur använder du dem?

Använder främst det gröna från lökarna. Några sätter bulbiller som är goda och några får "scapes". För piplök och luftlök som har någorlunda stora lökar i marken och förökar sig bra skördar jag även några bottenlökar och använder som vanlig lök. Testar att låta vitlök stå kvar och bilda tuvor för att skörda "scapes" och enstaka lökar men vet inte om det funkar i norr ännu.

Björnrot är ganska god som fiskkrydda men det mesta åker ner i örtsalt med andra kryddor. Spansk körvel är god i efterrätter och omogna frön är goda som de är. Åbrodd är nog bäst som brännvinskrydda eller möjligtvis för att hålla borta mygg  :D. Ostronört använder jag inte alls - jag tycker den smakar rå fisk... men den är rätt snygg och klarar klimatet så den får stå kvar.
7
Frukt & bär / SV: Frukt och bär i zon 7
« Senaste inlägg av Allt i allo skrivet 08 feb-25 kl 20:41 »
Oj, det var många olika lökar! Hur använder du de olika? Björnrot, körvel, åbrodd och ostronört - hur använder du dem?

8
Frukt & bär / SV: Frukt och bär i zon 7
« Senaste inlägg av Bulleulle skrivet 08 feb-25 kl 10:37 »
Hur har ni det med örtträdgård? Har inte tänkt på det innan, men man kan vara nästan självförsörjande även på kryddor. I Luleå där vintrarna är mildare men blötare har det gått bra med oregano, salvia och självklart gräslök. Men man kan ju odla en massa annat såsom pepparrot, libbsticka och rabarber.

Jag har inte så många kryddväxter men de som funkar bra hittills är libbsticka, björnrot, kungsmynta, spansk körvel, åbrodd, rysk dragon och ostronört.

Bladlökar har jag några olika och de äldsta törs jag säga funkar bra i zon 7, vanlig gräslök förstås plus luftlök, sibirisk kantlök och piplök. Testar ramslök, segerlök, guldlök, vridlök, skogslök (kajplök), kinesisk gräslök, rörlök, vild vitlök, rosenlök och lite till men de är för unga för att kunna avgöra om de trivs och förökar sig.

Måste säga att det är väldigt mycket som funkar som folk säger inte funkar.
Vi har köpt en gård här i västerbotten i zon7 och tog över en trädgård med väldigt massa saker .

Visst är det mycket som funkar  :) Det mesta i butikerna har zon 5 som gräns men det är ofta lite för snålt. Allt som tål stark kyla och är (super)tidigt är värt att testa tycker jag men växter som kräver väldigt varma somrar är förstås knepiga. Har man pålitligt snötäcke på vintern och någorlunda väldränerad jord funkar en hel del örtartat också.
9
Bostad sökes / SV: Konstnär söker avskild bostad på lång sikt
« Senaste inlägg av ninanna skrivet 08 feb-25 kl 08:28 »
Se min annons "stockholmsnära stuga" Den är fortfarande ledig.
10
Fårsjukdomar & skador / SV: Varning för fårstyng
« Senaste inlägg av Allt i allo skrivet 07 feb-25 kl 23:58 »
Detta svarar inte riktigt på din fråga men det kan säkert kopplas lite till den. Jag vet inget om fårstyng, inte förrän idag att det alls fanns, men det finns en massa liknande flugor. Mer bekant för mig är korm, en fluga vars larver gräver sig ned i renens hud. En annan fluga kan om renen har otur gå upp i hjärnan och dräpa den. Troligen är så fallet även med får.

Enligt denna hemsida finns korm i de flesta fjällrenar, dock mer sparsamt i skogen. Så om denna parasitism alls liknar fårstyng så borde det inte vara alltför farligt för fåren såvida larverna inte går upp i hjärnan eller som ni sade, ruttnar inne i fåret. Den sista länken förklarar hur det går till med korm och nosstyngfluga (som kan kväva djuret). När jag var på renskiljning såg jag ägarna vaccinera renarna, jag undrar om inte detta vaccin egentligen är en sorts avmaskningsmedel.

Kort sammanfattat från sista länken: Nästan 100% av renarna i Skandinavien är infekterade. Behandlade renar är 100% fri från dessa parasiter som uppskattas minska vinsten av rennäringen med 15%.


https://www.sapmi.se/parasitbehandling/
https://svenska.se/saob/?id=K_2421-0022.4UxA&pz=5
https://stud.epsilon.slu.se/6701/11/fahlander_j_140904.pdf
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

572 gäster, 2 användare (1 dolda)
Niklas Nyström

* Forum

* Om tidningen Åter



- Denna tidning snubblade jag över redan 2002 typ, det bästa att lära sig de mästa. Varje person i detta avlånga land borde läsa denna. Butiker borde ta in dessa... älskar denna tidning. Köpte förut mycket böcker i butiken för många år sedan, men dom kom bort, syrakulturen , ost till husbehov och en del andra.
/ Anna-karin A

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser