Är det matkörsbär (=sura, men mycket smakrika, helt oätliga i rått tillstånd) eller ätkörsbär (=söta, goda, ätes färska)?
Om det är matkörsbär så har jag ett bra likörrecept som ger en gudomlig likör, men den fungerar nog inte med ätkörsbär. Jag klipper in receptet nedan.
Dansk körsbärslikörOppskrifte 982: Kirsebærlikør fra ”Frøken Jensens Kogebog” utgavet 1945 (udkom første Gang i 1901)
(1 kg Madkirsebær, 1 l hvid Rom, 375 g Melis, 2 dl Vand.)
Madkirsebær pilles og stødes i en Træ- eller Stenmorter. Kvaset fyldes paa en Dunk eller i en Krukke og paahældes Rom, der maa staa godt proppet eller dækket til. I Løbet af en Maaneds Tid rystes eller omrøres det jævnligt; derefter sies Rommen igennem et klart Stykke Tøj. Melis og Vand koges til Sirup og blandes med Kirsebærrommen, som derefter hældes i Flasker, der proppes og gipses. Likører bliver bedst, naar de lagres godt; de kan opbevares i Aarevis.
Eftersom det kan vara lite svårt att förstå farmors recept ovan
så kan du istället använda dig av min egna tolkning nedan:
1 kg matkörsbär (inte de där söta körsbär man äter som frukt, utan de mörka, saftiga och riktigt sura matkörsbären som ser så härliga ut, men som krullar ihop tungan om man försöker äta dem)
1 l vit rom (nej, det fungerar inte med hembränt och romessens
)
375 g socker
2 dl vatten
Kärna ur körsbären och mosa dem lite i en mortel. Lägg körsbären i en kruka eller flaska (gärna glas) och häll på rommen. Stäng till öppningen och låt krukan stå i en månad. Under denna tid rör du om rejält i krukan lite då och då. Sila sen drycken genom ett tunt tyg. Koka ihop vatten och socker till en sockerlösning. Blanda sedan körsbärsrommen med sockerlösningen. Häll drycken på väl rengjorda flaskor som försluts väl. Likören blir bäst om den lagras och den håller i åratal.