Att välla är att sammanfoga stål och järn, tex knivar och yxor där man sätter samman en egg av stål till en (enklare och mjukare) järnrygg. Mao väller du oftast en kniv en gång.
Att välla flera gånger, brukar kallas damaskerat stål, dvs man böjer ihop knivbladet och väller, böjer igen och väller ihop och går så några gånger. Detta var forna tiders sätt att legera stålet, man vällde samman järn och stål av olika kvaliteter och fick på köpet ett vackert mönster i stålet (obs måste etsas fram om det skall synas bra)
Hur många gånger man vällde samman diskuteras ständigt (spec avseende samuraisvärd...) men man behöver inte vika så många gånger innan varje lager når ned till atomers tjocklek... tänk på den gamla sägnen om riskornen på shackbrädet...
Har föresten provat att framställa järn och att kola upp järn till stål, efter det förstår man mycket mer om järnet och stålets värde, varför man vällde och lite om smedens magi
ps oops där kom läraren i mig fram igen...
svaret är ja men hur är en konst.. järnet är mjukare och tål stryk mer än det spröda stålet, så att välla flera gånger blandar ju egenskaperna och gör en bättre kniv men hur du väller, vilka stål och hur många gånger får du fråga en mästare om