Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

 

Författare Ämne:  Ännu en gång; LÄMPLIG GETRAS.  (läst 2283 gånger)

Lilimadeleine

  • Inlägg: 4
    • Skåne
Ännu en gång; LÄMPLIG GETRAS.
« skrivet: 02 jun-20 kl 16:44 »
Nu, när jag börjar få kläm på det där med mjölken, tänkte ändra på min ursprungliga fråga.

Finns det någon som vet om det finns möjlighet att köpa den Schweiziska Saanen, Ruska Vit, Alpin eller Boer i Sverige, eller måste jag besöka brorsan i St. Gallen (när gränsspärren mot svenskar öppnas i Europa förstås) och hämta några själv?
« Senast ändrad: 03 jun-20 kl 13:04 av Lilimadeleine »

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Ännu en gång; LÄMPLIG GETRAS.
« Svar #1 skrivet: 02 jun-20 kl 22:03 »
Getter, behöver få killingar för att producera mjölk, och det är efter killingen som det är möjligt att mjölka dem. Får de inga ungar, finns ingen mjölk.

Handjur, kanske kastrerade, behöver inte heller mjölkas.
« Senast ändrad: 03 jun-20 kl 00:14 av skogaliten »

Lilimadeleine

  • Inlägg: 4
    • Skåne
SV: Ännu en gång; LÄMPLIG GETRAS.
« Svar #2 skrivet: 03 jun-20 kl 02:00 »
Tack för svaret.
Vilken lättnad.
Jag var rädd för att bli tvungen att hålla på med mjölkning i 300 dagar om året, som jag läst i en artbeskrivning om mjölkgetter och tydligen missuppfattat.
Men när killingen slutar dia, avtar mjölkproduktionen då? Det vore synd om geten skulle behöva gå hela tiden full med mjölk och kanske ha ont.
Borde ha börjat med; "en nybörjares dumma frågor eller en tidigare storstadstjej som försöker bli "hobbybonde".

Tossefarmors

  • Inlägg: 256
    • Dalsland
    • tossefarmors gotlandskaniner
SV: Ännu en gång; LÄMPLIG GETRAS.
« Svar #3 skrivet: 03 jun-20 kl 07:35 »
En get kan även bilda jungfrumjölk, fast hon aldrig haft någon  killing. Jag hade lantrasgetter, och en get gav oss mjölk dagligen i ett års tid, utan att ha haft killing. Så kastrerade bockar kanske skulle vara något.

Lilimadeleine

  • Inlägg: 4
    • Skåne
SV: Ännu en gång; LÄMPLIG GETRAS.
« Svar #4 skrivet: 03 jun-20 kl 12:43 »
Tack för det här svaret med.

Det var det jag menade, vill inte att geten skulle behöva gå full med mjölk hela tiden, jag tycker samtidigt att det vore kul att få några killingar, åtminstone i början.
Jag får nog försöka ordna så att det ska finnas killingar som tar hand om mjölken eller någon granne som är "såld på" getosttillverkning får komma över och mjölka.

Nu när mjölkfrågan är avklarad, finns det någon som vet om det finns möjlighet att köpa mina favoritraser: Schweiziska Saanen, Ruska Vit, Alpin eller Boer i Sverige?
Jag ser (bortsett från de afrikanska dvärggeten) enbart de inhemska Almogegetterna i annonser.

skogaliten

  • Inlägg: 1288
    • -
SV: Ännu en gång; LÄMPLIG GETRAS.
« Svar #5 skrivet: 03 jun-20 kl 16:19 »
Det är strängt förbjudet att bara sådär, ta med sig lantbruksdjur över gränserna! Stor risk för spridning av smitta och sjukdomar!

Mjölkar man inte så får djuren ingen mjölk. Försöker man stimulera fram mjölkproduktion, så får man (mer eller mindre) mjölk.

Ju mindre man mjölkar, desto mindre mjölk.

Det är inte unikt för getter, utan gäller de flesta däggdjur, inklusive människa. Det finns gamla märrar, som börjar producera mjölk, när det finns föl i närheten, tikar som producerar mjölk, när kompistiken har valpar m.m.

Allmänt om raser av lantbruksdjur:

Att titta på snygga bilder av raser i främmande länder, och läsa beskrivningar på nätet om hur fantastiska djuren i rasen är, blir lätt lite tokigt, i synnerhet om man inte är väldigt kunnig om dels djurslaget ifråga, och dessutom kunnig om hur sådant som klimat och skötselmetoder fungerar i det land där djuren finns.

Bara för att en ras fungerar jättebra i ett visst land, i ett visst klimat, och med viss skötsel, så betyder det inte ens att den aktuella rasen ens kan överleva i Sverige, annat än med mycket speciell omvårdnad, som t.ex. djur kan få i en djurpark.

Så raser som inte är mer allmänt förekommande i Sverige, bör undvikas, annat än för specialister, även om det finns ett fåtal sådana djur att köpa. Det är också krångligt att hitta rasrena handjur att betäcka med,  till raser med låg numerär.

Att importera levande lantbruksdjur, är i princip omöjligt, för andra än dem som kan få särskilda tillstånd.

Det finns mycket stora risker att få med sig ruggiga smittsamma sjukdomar och parasiter med levande djur, och avrekommenderas att ens tänka på.

Nytt genetiskt material till befintliga raser importeras oftast i form av sperma för inseminering, eller, främst för att få in nya raser, i form av befruktade embryon, som inplanteras i  friska hondjur i Sverige. Precis som IVF på människor alltså. Det här är förstås dyrt, och görs av dem som anser det vara värt kostnaden.

De raser du nämner förutom eventuellt Boerget, finns såvitt jag vet inte alls i Sverige, annat än möjligen i någon djurpark. Den där Schweiziska geten verkar vara en jätteget dessutom!

Boerget är en "köttget", som tycks vara något känslig i Svenskt klimat. Hur många det finns, och om det är en lämplig nybörjarget kan jag inte svara på. Att den är känslig i svenskt klimat, ska nog ses som en varningssignal.

Allmänt så gör man det lätt för sig, om man är nybörjare inom djurhållning, genom att skaffa friska djur, i en allmänt förekommande ras som är anpassad till klimatet, där det finns gott om djur, och många som har erfarenhet och som kan hjälpa till med råd.

Eller så kanske man ska tänka på att göra en insats för att bevara Svenska lantraser istället för att hitta något utrikiskt?




 

 

Lilimadeleine

  • Inlägg: 4
    • Skåne
SV: Ännu en gång; LÄMPLIG GETRAS.
« Svar #6 skrivet: 08 jun-20 kl 10:23 »
Tack, nu har jag lärt mig mycket om getter.
Det var rent nostalgi det där med Alpin och Saanen.
Mina morföräldrar hade så'na där hemma i Alperna.
Jag fick till och med rida på Saanen när jag var på besök hos de, som pytteliten.
Att det skulle bli så svårt att välja rätt!
Nu har jag bestämt mig, det får bli ett par Highland Cattlar i stället för getter.
Jag behöver åtminstone inte bygga lika hög staket för dessa.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

822 gäster, 7 användare (1 dolda)
xaelanar, Be, agneta bergkvist, GE202, sayerbýr, Stengrim

* Forum

* Om tidningen Åter



- Åter är en tidsskrift som är tidlös. Ett 5 år gammalt nummer är lika användbart nu som när den kom ut.
Jag har haft väldigt mycket nytta och har fortfarande av tidningen.
/Per

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser