Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Artikel: Året med fåret  (läst 10260 gånger)

admin

  • Administratör
  • Inlägg: 631
    • Alternativ.nu
Artikel: Året med fåret
« skrivet: 16 sep-03 kl 02:19 »
Datum: 18 november, 2000 ;

Författare : Ragnar Edberg
Tidigare publicerad : Tidningen Åter 2/98
Bidragslämnare (om annan än författaren)  Petter Bergström  
E-mail  ater@alternativ.nu  


[size=+1]Året med fåret [/size]
Många skaffar sig får som första eller andra djurslag när de flyttar ut på landet. Får tillhör de enklare djuren.
De är relativt lättskötta och billiga i inköp, för en dräktig tacka ger man ungefär 1200 kronor.
Får är utmärkta betesvårdare, med glädje återställer de igenväxta marker och håller dem öppna. På så vis bidrar de till kultur- och landskapsvården och gynnar många hotade växter, samtidigt som de själva äter sig mätta. Får ger också ull, fårskinn, ett nyttigt och gott kött. Om de står inne ger de gödsel, vissa raser kan man också mjölka. Liksom de flesta andra djur ger de stor trevnad och liv och rörelse på gården och i landskapet.
Fårägarens fårår börjar i oktober. Säsongens lamm är borta, fördelade på slakt eller livdjur, du har valt ut vilka tackor du skall behålla och du har en bra bagge tillhands. Tillräckligt med foder, strö (hö och halm) och kraftfoder finns i vinterlagret. Här ger oss Ragnar Edberg, gutefårägare i Närke och sekreterare i Föreningen Gutefåret, en sammanfattning av händelserna på en fårgård under ett år.

Oktober
Betessäsongen är över och tillskottsutfodring kan bli nödvändig. Betenas näringsinnehåll minskar snabbt och växterna ger fåren mest osmältbar växttråd, vilket du ser på att avföringshögarna ökar i volym. Som tillskott är korn eller havre bra, liksom äpplen eller sockerbetsblast.
Nu är det dags för betäckning. Det finns två bra metoder för baggtillsättningen:
1) Bekvämt är att låta baggen gå hela tiden i besättningen. Då kommer lamningen som en glad överraskning någon gång under månaderna mars, april och maj. Normalt sker dock betäckningarna under november-december med
lamning i april-maj.
2) Bestäm vilken dag betäckningen skall börja, släpp till baggen t.ex. den 15 oktober. Då kan du vänta lamm efter 5 månader minus 5 dagar, alltså omkring 10 mars.

November
Kontrollera noga din foderstat inför vintern. Undvik såväl under- som överutfodring. En analys av hökvalitén kan löna sig. Har du hö av mycket god kvalité kan mängden kraftfoder minskas till ett minimum, utom möjligen med undantag för högdräktighetsperioden.
Lämplig fodergiva under november: 1,0 - 2,0 kg hö + 0,2 kg kraftfoder i den mån hökvalitén ej är fullgod. Som kraftfoder är sädesslagen korn och havre utmärkta, alternativt fårpellets. Ex. på kraftfoderblandning: 60 % spannmål, 25 % betfor och 15 % sojamjöl. Både hö och kraftfoder delas lämpligen upp på två utfodringstillfällen, morgon och kväll. Djuren i din besättning är olika "framfusiga", två utfodringar gynnar det djur som är lite tillbakadraget. Värdefullt är också att två gånger per dag ha tillsyn över djuren.

December
Ge tackorna oförändrad fodertilldelning jämfört med slutet av november. Låt djuren ha möjlighet till utevistelse i rastfålla. Går fåren ute året runt, så ska de alltid ha skydd i form av ligghall, hydda eller liknande som ger torr och ren liggplats. Ge gärna fåren tallris och tallgrenar som är ett utmärkt naturmedel och stärker uppenbart djurens hälsotillstånd genom att tillföra t.ex. vitaminer, samtidigt som det tjänar som terapi.
Det är viktigt att fåren har tillgång på salt och mineralfoder! Numera finns det 2-kilos slickstenar med praktiska hållare att fästa på väggen eller en stolpe. Att ha koppar (Cu) eller inte koppar i slickstenen varierar i olika delar av vårt land. Rådgör med din foderfirma eller distriktsveterinär!

Januari
Öka kraftfodergivan till 0,3 kg. Du får snart god rutin på lagom fodergiva, men kontrollera dig själv minst en gång per månad genom vägning av fodermängden.
Att avmaska tackorna under vintern, t.ex. skiftet januari - februari kan ge god effekt. Rådgör med din veterinär!
Kolla allt emellanåt hullet på tackorna genom "handpåläggningsmetoden". Därmed menas att du lägger handen på tackornas ryggar eller kors och känner efter om de är magra eller vid gott hull. Om du känner ryggraden som en svag antydan är det OK. Känns den inte alls är djuret för fett och känner du tydligt de vassa utskotten är djuret definitivt för

Februari
Kraftfodergivan ökas denna månad till 0,4 kg per tacka och dag. Om du har för avsikt att klippa tackorna innan lamningen, så är slutet av denna månad lämplig. Låt djuren vistas inne några dagar efter klippningen.
Glöm inte att verka klövarna i samband med klippningen!
Får som ständigt går ute skall naturligtvis inte klippas.

Mars
Lämplig kraftfodergiva om du väntar lamm omkring 15 april kan nu vara 0,5 kg per tacka och dag.
Ca 6 veckor före beräknad lamning ger du tillskott av E-vitamin och selen. Recept erfordras, tala med din veterinär!
Nu är det lämpligt att du med en sax putsar ullen kring bakdel och juver på de tackor som har tillgång till fri utegång inför lamningen. När lamningen börjar ökar du naturligtvis bevakningen över djuren! Tackorna väljer själva en plats där de vill lamma. Undvik att störa henne i denna situation. Har du möjlighet kan du naturligtvis strax före lamningen föra tackan till en särskild lamningsbox, som anordnas i nära kontakt med flocken. Utrymmesskäl gör det dock ofta mest praktiskt att använda den första metoden.
Låt fåren vistas ute i rasthagen på dagen, men håll dem gärna på stall under natten. Då har du god kontroll över djuren och minskar risken för angrepp från räv.
När tackan lammat tjänar du på att föra tacka med lamm till en särskild box ett par dygn för att låta dem lära känna varann, samtidigt som du har god kontroll över att digivningen fungerar som den ska. Släpp ut tackor med lamm så snart som möjligt i en torr och trivsam rastgård, som helst ej utnyttjats tidigare under vintern.

April
Övervaka lamningen. Kontrollera att tackorna verkligen tar hand om sina lamm. Normalt äter tackan upp efterbörden
Ge dem kraftfoder med 0,5 kg per lamm och dag.
Viktigt är att djuren har riklig tillgång på friskt vatten. Var noga med att ständigt ha en torr ströbädd. Halma minst en gång per dag. När lammen växer till bör de få en egen utfodringsplats. Ge dem det bästa höet och av tackornas kraftfoder eller särskilda lammpellets.

Maj
Släpp fåren på bete tidigt, alltså innan växtligheten blivit tät och frodig. Blandningen av förna och spätt gräs är ett utmärkt välkomstbete. Vid betessläppningen är det lämpligt att en tid utfodra med den ordinarie vinterfoderstaten. Du märker ju själv när fåren hellre betar. Det tycks vara särskilt viktigt för får att ha "torra magar". Undvik frodiga beten med hög andel klöver, klöver kan i vissa fall ha negativ effekt på får. Skörda överskottsbete som hö. Det är alltid dålig ekonomi att släppa får på förvuxet bete.
Släpp aldrig för många får under för lång tid på för liten betesareal! Det är aldrig husdjurens fel att en mark blir för hårt betad, vilket direkt leder till att djurens kondition försämras och hullet blir undermåligt. Det är djurägarens "vakande öga", som i god tid skall avgöra att det är dags för nytt, friskt bete eller stödutfodring.
Alla fårägare blir snart varse att djuren själva efter en viss tid i fållan visar tydliga tecken på att de vill bli släppta på annat bete. De har av olika anledningar "tröttnat" på den aktuella fållan, kanske helt enkelt ätit rent på det de tycker är smakligt.

Juni
Även på betet skall det finnas tillgång till friskt vatten och slicksten med mineral och salt. Överskatta inte tillgången på bete. Byt fålla relativt ofta.
Ungefär 4 veckor efter betessläppningen ger avmaskning av lammen bästa resultat. För den som har sina djur i "fri utegång" existerar ju ingen särskild dag för betessläppningen. Då kan första veckan i juni vara ett lämpligt riktmärke för avmaskningen.
Flytta fåren till ny betesfålla innan avbetningen gått så långt att det finns anledning förmoda att djuren inte har tillräckligt att äta. Betas samma marker år efter år kan det vara nödvändigt med en andra avmaskning på lammen 3-4 veckor efter den första omgången.
Tiden omkring midsommar och första veckorna in i juli är bra klippningstid. Vid den här tiden blir ullfällen på lantrasfåren "undergrodd", d.v.s. släpper från kroppen och ny ull växer ut. Inför kommande användning skiljer du ullen efter färg och kvalitet. Bara de äldre djuren klipps vid denna tid. Verka samtidigt fårens klövar.

Juli
Kontrollera att djuren har tillräckligt med bete. Betesbrist måste avhjälpas med hö eller grönfoder från annat håll. Du bör samtidigt överväga att stödutfodra lammen i en egen avdelning, men undvik att skilja lammen från tackorna! Trivsel genom att gå hos tackan och tackans förmåga att ge di långt in på sommaren är viktiga tillväxtfaktorer.

Augusti
Problemen med fodertillgången gäller även denna månad. Tidigt födda och snabbvuxna lamm bör gå till slakt denna månad. Dålig hösttillväxt på lammen kan avhjälpas med tillskott av några hekto kraftfoder och ger god effekt på friska lamm.

September
Avelsurvalet bör ske denna månad. I samtliga djurgrupper - avelsbaggar och avelstackor, bagglamm och tacklamm - skall du välja ut vilka djur som skall behållas, slaktas eller säljas till liv. Kontrollera juvren på tackorna, du kan då upptäcka någon med kronisk juverinflammation, som då bör slås ut.

Välj med sunt förnuft!
Låt avelsurvalet styras av dina egna önskemål. Om du har genbanksdjur vill du ha rastypiska djur med största möjliga genvariation och undviker då ensidiga förädlingsmål. Har du en annan inriktning, så kan hos de äldre djuren prestationerna få avgöra. Bland lammen skall du behålla kraftiga och typiska djur, helst 2-födda såvida inte modern är en 1-årstacka, men sentimentala skäl må gärna spela in när ett flasklamm väljs ut. Flasklamm har som vuxna ofta en lugnande inverkan på hela besättningen, eftersom de är tillgängliga och handtama, men baggar som varit flasklamm kan bli jobbiga.
Byta eller behålla baggen? Behåll gärna gammelbaggen med de fina hornen till obesläktade tackor, men köp eller byt till dig en ungbagge för den gamle baggens tacklamm. Välj alltid djur med dokumenterad härstamning och frihet från maedi-visna!

Snart börjat ett nytt fårår!
Se över behovet av vinterfoder. Chans finns denna månad att komplettera med halm av havre och korn att ges i början av foderperioden, gärna tillsammans med melass.
En gammal regel är att klippning av höstullen för hantverksändamål skall
ske senast 25 september. Verka samtidigt fårens klövar.

-Ragnar Edberg,
Gillberga gård-
 

« Senast ändrad: 15 feb-04 kl 14:03 av admin »

BuDDHa

  • Gäst
Re:Året med fåret
« Svar #1 skrivet: 25 nov-03 kl 10:31 »
Det må jag säga. Förbannat bra sammanfattning!


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

520 gäster, 3 användare
TindraTyra, Rospigg, Kindbo

* Forum

* Om tidningen Åter



- Mycket intressanta uppslag! Blev väldigt sugen på att skaffa höns. Efter större delen av renoveringarna på huset är klara så ska jag bannemig också skaffa mig några höns!
/Dennis Bengtsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser