Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Stolpar till en får/gethage..  (läst 11331 gånger)

singboy

  • Inlägg: 27
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #20 skrivet: 29 jul-09 kl 02:55 »
Värmebehandlat är alldeles utmärkt till trädäck men det har inget med trä i markkontakt att göra.   

Tryckimpregnerat är enda utvägen för virke med markkontakt och vissa bärande saker, klass a, inte Ab eller B för tryckt ovan mark och detta eldande är en utbredd myt . Men i övrigt är jag måttligt förtjust i tryckimpregnerat. Efter att ha använts, är det enbart miljöfarligt avfall, men det är en annan historia  .  Det säljs kopiösa mängder träolja för alla lyxiga trädgårdsmöbler etc  och där kan man undra varför och det mesta i dessa är lacknafta. Vattenburna och oljebaserade oljor är i alla fall ett steg mot bättre miljövänlighet. 

massey-35

  • Inlägg: 96
    • Uppland
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #21 skrivet: 29 jul-09 kl 22:26 »
ett gammalt beprövat sätt är ju att impregnera gran med björksav  och därefter bränna ändan.
varför göra något idag när du kan skjuta upp det till morgondagen.

singboy

  • Inlägg: 27
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #22 skrivet: 29 jul-09 kl 22:58 »
ett gammalt beprövat sätt är ju att impregnera gran med björksav  och därefter bränna ändan.

Att brännna ändan är nog smärtsamt. 




trädman

  • Inlägg: 1272
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #23 skrivet: 30 jul-09 kl 01:21 »
Det är generellt mycket svårt att få vätskor att tränga in på djupet i granved på grund av utformningen av porerna mellan cellerna i veden. Därför tryckinpregneras uteslutande tall (och i viss mån bok) i Sverige. Jag har mycket svårt att tro att linolja, rå eller kokt avsevärt skulle förlänga granens livslängd eftersom det finns mängder av organismer som kan bryta ner linoljan i fuktig markmiljö. Ovan jord fungerar skyddet genom att hålla träet tort och den omgivande luften är långa perioder aldeles för torr för att ffa svampar ska trivas

Gran som vuxit långsamt kanske är något bättre än den som vuxit snabbt, men ur ett stängsellivslängdsperspektiv tror jag ändå livlängden blir för kort för de flesta stängselbyggare. När det gäller tall är skillnaden stor eftersom kärnveden har bra beständighet medan splintveden är ungefär lika dålig som gran. Eftersom tallar som vuxit långsamt ofta har större kärnvedsandel så blir andelen beständigt virke större från träd som vuxit långsamt.

Att veden är tung (har hög densitet) har ganska lite med beständigheten att göra. Bok har rel hög densitet men är inte särskilt beständigt. Det som har stor betydelse vid markkontakt är hur giftig veden är för potentiella nedbrytare. Kärnved av tall, lärk, doglas och ek (det finns många fler) är ganska beständig och kan därför vara bra naturligt giftiga alternativ till tryckimpregnerat virke (där man ändå förlitar sig på tallkärnvedens beständighet eftersom den inte blir impregnerad. Det blir bara splintveden)

Pjöllerberg

  • Inlägg: 2561
    • Blekinge
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #24 skrivet: 30 jul-09 kl 01:56 »
Jag tycker det är ok att spara lämpligt placerade mindre träd som "förankringsstolpar" för stängsel, och att mellan dessa använda störar av sämre kvalitet och dimension.
Märker man bara upp träden, använder skruvisolatorer som kan flyttas ut vartefter trädet växer osv, så ska det inte behöva uppstå problem med maskinskador vid senare upparbetning.
Man kan också stena ner grova järnrör eller rälsbitar som hörn-, bryt- och grindstolpar., en betonghätta ovanpå stenarna ger extra stadga.
Extra jobb vid uppsättningen, men  ju stadigare man förankrar desto glesare kan man ha mellan stolparna.
50-100 meter räcker nog i de flesta fall.
Järnrör håller mycket länge har jag sett, finns staket i närheten med rörstolpar som stått i 60 år utan synbar förändring.
Krävs förstås att det inte hamnar nederbörd i rören.
Nu grävs det ner mycket elkabel, kan man i samband med detta komma över stolpar i hyfsat skick, så är det ett utmärkt alternativ till ovanstående.
« Senast ändrad: 30 jul-09 kl 11:28 av Foppas fot »

Huggorm

  • Gäst
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #25 skrivet: 30 jul-09 kl 11:04 »
Kan man få tag på stolparna från begagnade vägskyltar har man kommit en bra bit på vägen. Finns ibland på Stena metall och liknande

Yehala

  • Inlägg: 93
    • Västergötland
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #26 skrivet: 01 jun-18 kl 20:14 »
Citat från: Singboy
Det vore en vetenskalig sensation om du kan bevisa att bränning påverkar. det enda som hjälper är tryckimpregnerat och en viss sorts klass av tryckimpregnerat 
Vad har du fått det ifrån? Totalt struntprat alltihop.

1) det finns tusentals år av erfarenhet att bränning skyddar mot röta och andra angrepp - särskilt under jord. Arkeologiska fynd visar ibland att bara de brända delarna finns kvar av en konstruktion 1000 år senare.
2) Troligtvis finns det inga andra metoder som är lika effektiva som bränning (som är lagliga idag). Det skulle i så fall vara kreosotimpregnering (olagligt).
3) Tryckimpregnering hjälper bra, men bara om du har rätt klass, dvs. NTR/A.
4) Andra medel hjälper också bra. Men då marknaden ständigt ändras och ämnen byts ut eller blir förbjudna så vet jag inte vilka som är bäst att använda idag.
5) Eftersom de allra bästa impregneringsmedlen för hemmabruk är förbjudna idag så är det stor chans att bränning kommer på första plats när det gäller träskydd under mark.
6) Skyddet blir givetvis olika bra/dåligt beroende på hur du bränner (hur djupt det tar). Bränningen omvandlar ytskiktet till rent kol som inga mikroorganismer kan bryta ner. Dessutom bildas massor av organiska molekyler - sådant som finns i tjära. Värmen gör att ämnena tränger djupt in i träet. Dessa ämnen är mycket beständiga.
7) Ska man bränna bör man undvika mjukt trä (t.ex. stolpar från trävarubutiken). Det ska vara hårda tätvuxna granstoplar. Givetvis ska stolpen vara torr också (låt nyhuggna stolpar ligga ventilerat och barkade ett halvår minst).

Att doppa stolpen i ren tjära fungerar relativt dåligt på grund av att molekylerna i tjäran är väldigt stora och tränger inte in i träet. Men man kan värma tjäran och spä ut den med lacknafta. 30% tjära och 70% lacknafta gör att blandningen lättare tränger in. Värm blandningen till över 100 grader och doppa stolpen. Det ger en effekt som lite motsvarar bränning.

Visionaryrealist

  • Inlägg: 506
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #27 skrivet: 01 jun-18 kl 22:46 »
Det vore kanske lika sensationellt om du kunde bevisa att det inte fungerade med bränning. Som vanligt är det lättare att skriva lite "sanningar" på ett forum och låta andra få bevisbördan på sin sida än att faktiskt ha reella länkar till vetenskapliga test eller kunna förklara varför folk gjort fel i tusentals år.

Postat med Alternativ.nu´s app


Ett svart får

  • Inlägg: 9921
    • Bohuslän
SV: Stolpar till en får/gethage..
« Svar #28 skrivet: 02 jun-18 kl 21:50 »
"Singboy" har inte varit inloggad sedan 2009 så hetsa inte upp er för mycket


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

830 gäster, 6 användare (1 dolda)
von tratt, RindertD, köksträdgård, S. K., javill

* Forum

* Om tidningen Åter



- Att jag läst samtliga gamla nummer som fanns att få tag på för utlåning av denna tidning säger väl en hel del om vad jag tycker om den. En del av dem har jag lånat flera gånger. Jag älskar tidningen! Den är idérik, hoppingivande, livsbejakande, inspirerande och informativ och får mig att sjuda av iver och verksamhetslust. Jag kommer att köpa gamla nummer några i taget och nu är det verkligen dags att starta en prenumeration!
/Anneli

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser