Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Boende/hägnad => Ämnet startat av: Tisselhala skrivet 21 apr-17 kl 14:19
-
Har skaffat 8 hönor som även skall få gå fritt på gården. Vi matar småfåglar som skräpar ner en del. Jag har hört att vilda fåglar ofta har salmonella. Vilka risker finns att detta smittar hönsen om dessa pickar i sig något under fågelbordet.
Hazze
-
Vilket fågelbord???
-
Med fågelbord menar jag dit de vilda fåglarna såsom Blåmes Talgoxe m.m. äter t.ex solrosfrö etc. Jag menar inte hönsens matställe som finns hönsgården. Efter att ha matat de vilda med säkert 200 kg blir det naturligtvis en del spill och fågelskit. Det är denna risk jag funderar på. Hoppas jag inte är fortsatt otydlig
Hazze
-
Största risken är väl om det kommer fågelskit i hönsens foderplats.
-
Har de vilda fåglarna missat en del kommer nog hönsen att picka fågelfrö bland fågelskiten.
En orsak till att jag har slutat att mata fåglar på vintern.
Jag vet dock inte hur stor salmonellarisken är egentligen.
-
Man kan tycka att det är som att be om problem när hönsen går fritt och äter under småfåglarnas bord, eller när småfåglarna skiter i hönsgårdarna, men risken är nog inte större än att man får i sig campylobakter från köpekyckling.
Småfåglarna skiter i stort sett i allt från spannmål för humankonsumtion till grovfoder åt djuren. Helt rätt att minska riskerna, men inte bli för hysterisk.
-
Det är mycket vanligt förekommande med salmonella i köpt fågelfrö, avsett för vilda fåglar. Det behöver inte värmebehandlas, vilket frö avsett för fjäderfä måste.
-
Det var som... Det borde man räknat ut.
Men då tycker jag att vi borde ha haft salmonella här för länge sedan. Våra höns och ankor har ätit solrosfrön rätt många år. Jag håller hyfsad hygien i köket, men det där med att hantera kött som om det vore riskavfall har jag inte börjat med. Och ungarna gosar med alla djur på gården, till och med sover hos dem ibland.
-
Jag körde också med solrosfrön en gång i tiden, till hönsen, och märkte aldrig av något problem varken för folk eller fä. Däremot blev det ett problem med mina hönors fetma...
-
Finns alltid en risk att hönsen smittas sen finns en risk att du som äter hönsprodukter smittas, men det är inte jättevanligt, de flesta salmonellasmittade höns visar inga symptom.
-
de flesta salmonellasmittade höns visar inga symptom.
Är det inte en del av problemet? Hönsen verkar helt friska men vi blir magsjuka. Fast jag ger också solrosfrö till mina höns, som lockbete när de ska in. Jag tar den risken. F.ö. är inte också salmonella lite lurigt, finns olika varianter mer eller mindre otäcka. Och människor är också mer eller mindre känsliga.
-
Är det inte en del av problemet? Hönsen verkar helt friska men vi blir magsjuka. Fast jag ger också solrosfrö till mina höns, som lockbete när de ska in. Jag tar den risken. F.ö. är inte också salmonella lite lurigt, finns olika varianter mer eller mindre otäcka. Och människor är också mer eller mindre känsliga.
Risken finns för smitta men, den är liten.
Detär just därför att det finns tydliga råd för hur man skall hantera och tillaga höns.
-
Förövrigt så är risken att rovfåglar knycker dina hönor större än att dom blir smittade av småfåglar.
-
Men mata inte småfåglarna så nära hönshuset då.
För övrigt är rovdjuren ett mycket större problem.
-
Som jag har förstått salmonellaproblemet så är det inte bara i hönsköttet som smittan finns, utan också i äggen. Rå äggula avråds från på vissa håll. Fast själva vi använder ofta våra äggulor råa, i glass t.ex,trots att jag inte är hundraprocentigt säker på att det är salmonellafritt. Litar på vårt immunförsvar --- och sjukvården om det skulle uppstå allvarliga problem.