Alternativ.nu

Övriga ämnen => Ekonomi => Ämnet startat av: Rolle 007 skrivet 25 okt-18 kl 23:45

Titel: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 25 okt-18 kl 23:45
Jag ser att många vill slippa så mycket lönearbete som möjligt och bli så självförsörjande som det går. Nu är det så att jag är löneslav och känner för att gå så tidigt som jag kan i pension men eftersom det finns lån kvar och min pension inte direkt har guldkant så hur tänker ni fixa er ålderdom?


Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: javill skrivet 26 okt-18 kl 00:22
Jag löneslavar också och lär göra det ett bra tag. Jag har minst tio år till pensionen eller kanske tom femton beroende på när jag går. Jag har precis börjat pensionsspara lite och det är onekligen sent men resonerar som så, att bättre sent än aldrig. Anledningen att jag börjat nu är att barnen är stora och tjänar egna pengar så utgifterna har blivit mindre.
Vi har också lån så tanken är också att armortera mer på dem framöver.
Sedan tänker jag att vi ska fixa en eller två stugor som vi hyr ut till turister. Kruxet är bara att få till stugorna till en så låg kostnad som möjligt. Sedan tänker jag att det kommer att finnas mer tid till odling och kanske viss försäljning av det man odlat när man väl pensionerats.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 26 okt-18 kl 00:42
Jag får nog inte så fet pension, men å andra sidan borde jag vara skuldfri när jag börjar få tillbaks en del från staten. Dessutom är jag egenföretagare och kommer nog att fortsätta göra en del jobb till dess jag trillar av pinn. 
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: malarmaster skrivet 26 okt-18 kl 05:13
Jag gick i pension på min 62-årsdag. det är en låg pension men då kroppen säger ifrån ville jag trappa ner jobbet. förutsättningar är att vara skuldfri och inte ha fasta utgifter. Jag lever på runt 4000 i månaden och tycker ändå att jag har bra standard. Bil finnes ,huset betalt så det är mat o värme det handlar om. Orkar man sedan jobba så finns det massor av jobb inom de olika veteranbolagen typ 55+,veteranpoolen,veterankraft m.m. Vill man ha en riktigt bra lön och har en yrkesutbildning som är gångbar rekommenderar jag egenanställning på lämpligt bolag. det finns idag hur många som helst. Där fakturerar man kunden som om man är företagare men bolaget sköter administration och försäkringar o skatter mot en mindre summa.Lönen du får ut är ungefär den dubbla mot en anställning. haken är att du får fixa ditt eget kundunderlag. som hantverkare är jag fortfarande åtråvärd och jobbar numera ungefär halvtid som egenanställd och får på så sätt ihop en bra månadslön + pension. Pengarna läggs på hög inför den dag då kroppen definitivt inte vill längre. Pensionen ökar dessutom när 65-årsdagen infinner sig och då får man även tillgång till bostadsbidrag som egentligen inte är detta utan en extrapeng till de med låga pensioner. Mitt tips för den som vill lägga av tidigt är att ha ordning på ekonomin och om möjligt jobba t.ex inom något pensionärsbolag. 55+ söker alltid folk inom städning,flyttstädning,trädgård,snöskottning. Har du då någon erfarenhet inom hantverk är du ett guldägg här. vill du ha ett stadigt deltidsjobb kan t.ex tidningsbud vara ett även om villkoren här blivit sämre.krävs dock körkort om du inte bor i storstad och kan få ett cykeljobb. sedan beror det på var o hur du bor. har du möjlighet att ha någon sorts verkstad hemma så är det stor brist på t.ex cykelreparatörer. det tipset gav jag till en kompis som numera driver en cykelverkstad i sitt garage där däck o växelreparationer är de största jobben. Krävs dock att man har firma registrerat men fuskmöjligheterna är stora iom pensionen.På en mindre ort är just cykel ett bra tips då de oftast bara finns i storstäderna. I min kommun finns ingen cykelverkstad överhuvudtaget och endast ett par i stora grannkommunen och de har häcken full.Som du ser finns möjligheter till inkomster även efter pension,det handlar bara om drivkrafter. Just nu sitter jag o filar på iden om en mindre handelsträdgård med inriktning på krukväxter,äldre sorter som inte längre finns i ordinarie handel.Har ju växthus o plats. tid om jag vill och ett kontaktnät inom blomsterhandeln.Ger förmodligen inga större summor men tillfredställer mina gröna fingrar.några provodlingar är igång med fröer från kina,bl.a variegerad monstera som säljs till fantasipriser på Tradera.3-400 per planta ger ju onekligen ett bra utbyte.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: mattias_33 skrivet 26 okt-18 kl 06:41
Själv har jag ett månadssparkonto om jag sätter in 2000kr i månaden till. Enligt mina beräkningar så blir det inklusive ränta nästan 1 miljon till den dagen.
Men då har jag fördelen att redan vara skuldfri och har 28år kvar tills pension.
Har ju andra sparkonton som är mer till för eventuell husrenovering. Bilbyte.
Sitter dock med tankarna om att köpa en ny bil på lån då. På ett sätt en förlust affär. Men kanske inte om man räknar alla omkostnader med bensin, dyra skatter etc.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Naturliv skrivet 26 okt-18 kl 08:44
Jag tänker kring pension som att jag får göra samma sak som hittills: att anpassa utgifterna till inkomsterna. Lån betalda och låga utgifter. Eftersom jag vet att jag inte får ut så mycket i pension betyder det att jag försöker ta viktiga kostnader när jag fortfarande har en lön. De viktigaste husrenoveringarna hoppas jag blir klara innan dess. Jag hoppas också att det står ett växthus i trädgården så att jag kan förbättra odlingarna. Ny bil inköpt osv.

För mig är det försvårande att jag har valt att gå ned på fyradagarsvecka, kanske blir det femdagarsvecka när jag behöver byta golv och förbättra grunden. Jag känner mig inte orolig inför pensionen. Även om pensionen är låg finns en minimistandard, även om jag just nu inte vet om det blir när jag är 65 eller 66 år. Det är ju lite övergångsregler.

Jag har haft lön länge, så vissa pengar finns undanlagda för min pension. Pensionssparat har jag bara gjort några år, men jag tänker mig att det i alla fall räcker till att täcka upp under de år jag inte har garantipension.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: skräptanten skrivet 26 okt-18 kl 14:23
Ha ha! Pension!? Jag är född på 80-talet, så jag räknar med att behöva jobba tills jag stupar, och sen få en halv dag ledigt (utan lön, förstås) för att gå på min egen begravning...
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 26 okt-18 kl 15:45
Ha ha! Pension!? Jag är född på 80-talet, så jag räknar med att behöva jobba tills jag stupar, och sen få en halv dag ledigt (utan lön, förstås) för att gå på min egen begravning...
Är det 1880-talet då om du redan är tant?  ???  Men jag håller med, jag är också född på 80-talet och vi får nog jobba till vi är 75 som Reinfeldt med flera förvarnat om, och sedan finns det nog inga pengar till pension i alla fall. Det enda rätta är att se till så man är skuldfri när man blir gammal, då klarar man sig åtminstone bättre än de flesta andra
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: malarmaster skrivet 26 okt-18 kl 15:48
jo,pensionssystemet kommer troligen att krascha om man inte avsätter betydligt mer pengar till systemet än vad man gör nu. Flera rapporter visar på detta och pensionen kommer att minska för varje år. de som är födda på nittiotalet får än mindre än de från åttiotalet.Hela systemet är felkonstruerat men det vägrar ansvariga att erkänna.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: tropfrog skrivet 26 okt-18 kl 18:43
Jag löneslavar på deltid. Bor i utkanten av staden, så skuldfri är nog bara en dröm. Trots det amorterar jag frivilligt. Köpte huset innan det var ett krav.

Om huspriserna fortsätter som de gjort de senaste 15 åren så kan jag sälja, flytta och leva rikt resten av mitt liv vid 60. Det kan man dock inte lita på.

I övrigt tänker jag bara på pensionen en gång om året när det röda kuvertet kommer. Jag har levt mina första 30 år med minimala monetära värden. Det kan jag göra igen. Därför oroar jag mig inte så mycket. Den längsta planeringen jag har är den som handlar om att planera nästa odlingssäsong. Det som händer, det händer och jag får ta mina beslut utifrån hur läget är när jag tar dem. För vem vet om jag ens lever fram till pension?

Mvh
Magnus
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Lise skrivet 26 okt-18 kl 20:01
Jag tänker att jag vänjer mig vid så låg inkomst att garantipensionen kommer upplevas som absolut OK. (Om jag lever så länge, om garantipension fortfarande finns då, Golfströmmen inte vönt osv)
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: torpjens skrivet 26 okt-18 kl 20:44
Försöker ta alla utgifter nu så det mesta är fixat tills jag blir pensionär om sisådär 10-15 år, beroende på vad våra kära ledare hittar på.
Räknar egentligen inte med att få speciellt mycket från staten. Täcker statens kaka de fasta utgifterna för boendet hoppas jag klara mig på något sätt. Kan tänka mig att jobba ett par dagar i veckan tills jag dör och håller på att utbilda mig till ett jobb jag tror kommer behövas även i framtiden.
Har en i grunden negativ framtidssyn så jag försöker ta höjd för det.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 26 okt-18 kl 22:35
Det är bara att se till att ha en plan och en reservplan.
Eget kapital som inte kostar en massa.  Och skiter det sig så har man möjligheten att lösa det problemet oxå, snabbt och smärtfritt.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: javill skrivet 27 okt-18 kl 00:11
Glömde nämna innan som andra också nämnt att vi försöker ta stora kostnader och renoveringar nu när vi jobbar. Taket byttes på huset för ett par år sedan. Nu renoveras badrum på övervåningen (även om det går i snigelfart) och köket står på tur, men det behöver vi spara lite till för att ha råd med så det lär inte bli än på några år. Vi ska flytta vatten och avlopp, dra om elen och sätta in en vedspis när köket väl görs så det lär kosta en del.
Sen skulle vi behöva göra något slags garage eller maskinhall. Vi har två balvagnar som skulle behöva stå under tak förutom en del andra redskap.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 27 okt-18 kl 00:50
Inte så mycket förlustelser och resor då utan mer att betala av och hålla igen. Jag minns att en gång i tiden så fanns det APT-pensionärer i Sverige som hade rejält bra pension. Man sa t.o.m. att man aldrig hade haft det bättre än då. Tänk hur snabbt det slår om, förr hyggligt rik men numera fattig. Fast det finns förstås de som är äckligt rika hela livet.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 27 okt-18 kl 01:02
Jag håller med malarmaster att om man har ett hantverksyrke så får man alltid jobb oberoende av hur gammal man är. Problemet är att jag är  gymnasielärare och pensionerade såna kommer nog inte att ha så högt marknadsvärde. Som det ser ut nu så önskar/kommer den största delen av ungdomarna att bli influensers, YouTubers eller bloggare. Vem ska då ta hand om allt det övriga???


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: skräptanten skrivet 27 okt-18 kl 09:23
Är det 1880-talet då om du redan är tant?  ???
Om så väl vore, då hade jag ju faktiskt kunnat få folkpension! Att vara tant har inte med ålder att göra, det är mera en inställning till livet. Och att ha pelargoner i fönstren förstås...
Nä men skämt åsido, jag har många barn, så de får försörja mig. Om jag blir gammal kanske t o m de hypotetiska barnbarnen har kommit upp i arbetsför ålder och kan hjälpa till att hålla liv i tanten  ;D !

Som det ser ut nu så önskar/kommer den största delen av ungdomarna att bli influensers, YouTubers eller bloggare. Vem ska då ta hand om allt det övriga???
Borde inte du som bildad person, lärare och allt, kunna hitta på något bättre än ett utfall mot "dagens ungdom" :P ? De ungdomar jag känner är maskinförare/chaufförer, jobbar inom handeln, sjuksköterskor/  undersköterskor, hantverksyrken som elektriker och målare, jobbar i jord- eller skogsbruk och så vidare. Ingen försörjer sig (eller ens försöker försörja sig) på sociala medier. Så jag är personligen inte särskilt orolig för dagens ungdom. Däremot är deras svåra villkor på arbetsmarknaden bekymmersamt med tillfälliga anställningar, vikariat och projektanställningar. Det lär inte bli kul när/om det är dags för pension...
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: javill skrivet 27 okt-18 kl 10:32
Jag håller med malarmaster att om man har ett hantverksyrke så får man alltid jobb oberoende av hur gammal man är. Problemet är att jag är  gymnasielärare och pensionerade såna kommer nog inte att ha så högt marknadsvärde.

Nu vet jag inte var du bor eller hur gammal du är, men här i krokarna är det stor lärarbrist. Känner till flera pensionerade lärare som jobbar extra och då framförallt på Komvux.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 28 okt-18 kl 01:01
Tyvärr så är kanske min syn på den framtida arbetsmarknaden och ungdomar lite mörk. På min gymnasieskola, 1300 elever, så har vi många yrkesprogram, vård och omsorgsprogrammet har vissa år haft  10 -12 elever per årskurs. Industriprogrammet hade som lägst 6 elever i ettan ett år, lite bättre nu med 15 elever. Förslaget för nåt år sen var att stänga ner programmet pga för få sökanden vilket också gjorde att varje elevplats kostade väldigt mycket. Protesterna från industrin på orten blev mycket höga och vi är en industristad så man fortsätter med programmet. Jag hörde en intervju med en gymnasierektor i Umeå som sa att de hade samma problem med vård och omsorgsprogrammet. Väldigt få sökande och enligt honom så skulle det behövas att samtliga elever från grundskolan skulle behöva söka vård och omsorg om man skulle täcka behovet.

Däremot utbildas det ca 40 frisörer varje år och när branschen tillfrågades så vill de lägga ner utbildningen!!! Orsaken var att det är en fruktansvärd överetablering. Sen skickar vi också ut 25 elever varje år som ska hålla på med: stil, hälsa och Spa.

Tekniker och ingenjörer, jättestor brist, skulle behövas dubbelt så många och i dagsläget har vi ca 90 per årskull. Nu kanske ni förstår min oro.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 28 okt-18 kl 01:18
Ja, javill det får väl bli så att man knogar på så länge det går. På min skola idag så har vi en lärare som använder rollator... inte pga av ålder utan pga sjukdom men risken finns att det blir fler såna.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: malarmaster skrivet 28 okt-18 kl 05:31
Tyvärr så är kanske min syn på den framtida arbetsmarknaden och ungdomar lite mörk. På min gymnasieskola, 1300 elever, så har vi många yrkesprogram, vård och omsorgsprogrammet har vissa år haft  10 -12 elever per årskurs. Industriprogrammet hade som lägst 6 elever i ettan ett år, lite bättre nu med 15 elever. Förslaget för nåt år sen var att stänga ner programmet pga för få sökanden vilket också gjorde att varje elevplats kostade väldigt mycket. Protesterna från industrin på orten blev mycket höga och vi är en industristad så man fortsätter med programmet. Jag hörde en intervju med en gymnasierektor i Umeå som sa att de hade samma problem med vård och omsorgsprogrammet. Väldigt få sökande och enligt honom så skulle det behövas att samtliga elever från grundskolan skulle behöva söka vård och omsorg om man skulle täcka behovet.

Däremot utbildas det ca 40 frisörer varje år och när branschen tillfrågades så vill de lägga ner utbildningen!!! Orsaken var att det är en fruktansvärd överetablering. Sen skickar vi också ut 25 elever varje år som ska hålla på med: stil, hälsa och Spa.

Tekniker och ingenjörer, jättestor brist, skulle behövas dubbelt så många och i dagsläget har vi ca 90 per årskull. Nu kanske ni förstår min oro.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Lärarbristen som kommer att bestå åtminstone 10-15 år framåt garanterar att det finns jobb för lärare även efter pension. Ja,problemet med att skolsystemet inte är anpassat till efterfrågan måste lösas. I min kommun las gymnasiet ner för många år sedan,elever får söka i grannkommunerna.Anledning var just elevbrist på de linjer som erbjöds. Numera finns bara SFI och vård och omsorgsprogrammet kvar i lokalerna. Ytterst få svenska ungdomar söker vård o omsorg. därför har man gjort en treårig linje inriktat på våra nysvenskar där man parallellt med yrkesutbildning på hemspråket också läser svenska. Andra året tar svenskan över och tredje året enbart svenska.Man erbjuder arabiska och somaliska som hemspråk i nuläget. Detta har blivit  en succe,eleverna flockas. Problemet uppkommer under praktikperioderna ute på arbetsplatsen där svenska kollegor protesterar och skyller på bristande språkkunskaper.Något som iofs nog stämmer för att kunna svenska är ju nyckeln för att kommunicera med boende och kollegor. ett tag (innan skolan las ner) var den populäraste linjen florist. ytterst få av dessa elever fick något jobb. Nu är det alltså frisörer samtidigt som industri och innovationsföretag saknar teknisk inriktade sökande. därav den stora import av utländsk arbetskraft.Utan den hade många industrier fått stora problem. staten har här en stor uppgift att fylla. Hur få elever att se bristyrkena? hur få kommunerna att omprioritera linjer på gymnasiet?
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Landet skrivet 28 okt-18 kl 08:27
Tyvärr så är kanske min syn på den framtida arbetsmarknaden och ungdomar lite mörk. På min gymnasieskola, 1300 elever, så har vi många yrkesprogram, vård och omsorgsprogrammet har vissa år haft  10 -12 elever per årskurs. Industriprogrammet hade som lägst 6 elever i ettan ett år, lite bättre nu med 15 elever. Förslaget för nåt år sen var att stänga ner programmet pga för få sökanden vilket också gjorde att varje elevplats kostade väldigt mycket. Protesterna från industrin på orten blev mycket höga och vi är en industristad så man fortsätter med programmet. Jag hörde en intervju med en gymnasierektor i Umeå som sa att de hade samma problem med vård och omsorgsprogrammet. Väldigt få sökande och enligt honom så skulle det behövas att samtliga elever från grundskolan skulle behöva söka vård och omsorg om man skulle täcka behovet.

Däremot utbildas det ca 40 frisörer varje år och när branschen tillfrågades så vill de lägga ner utbildningen!!! Orsaken var att det är en fruktansvärd överetablering. Sen skickar vi också ut 25 elever varje år som ska hålla på med: stil, hälsa och Spa.

Tekniker och ingenjörer, jättestor brist, skulle behövas dubbelt så många och i dagsläget har vi ca 90 per årskull. Nu kanske ni förstår min oro.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Men med ett system som inte ger så mycket ersättning om man väljer att inte jobba så hade det blivit självreglerande. Tyvärr drabbar det nu eller snart vårdtagare mer än de som väljer att inte jobba inom vården. Min åsikt är också att det är statusen och t ex arbetstider som behöver ändras, inte lönen. Vi kanske får fler lärare och vårdpersonal men knappast högre kvalitet.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk

Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: grimbart skrivet 28 okt-18 kl 10:14
Pension? vi kommer erbjudas aktiv dödshjälp när jobbet är slut...
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 28 okt-18 kl 10:32
Pension? vi kommer erbjudas aktiv dödshjälp när jobbet är slut...

Misstänker det, idag är dock chansen stor att man svälts ihjäl.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 02 nov-18 kl 00:03
Det är kanske därför MSB skickat ut broschyren när krisen eller kriget kommer. Man talar alltså egentligen om att vi kommer att få så knapra pensioner så att detta är Krisen. Hamstra med andra ord mat medan ni kan för sen har ni inte råd att köpa mer, kanske en aning neg men vem vet.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 02 nov-18 kl 00:07
Det är kanske därför MSB skickat ut broschyren när krisen eller kriget kommer. Man talar alltså egentligen om att vi kommer att få så knapra pensioner så att detta är Krisen. Hamstra med andra ord mat medan ni kan för sen har ni inte råd att köpa mer, kanske en aning neg men vem vet.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Jag tror kolonilotter kommer öka i pris allt eftersom, om man säger så...
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 02 nov-18 kl 00:30
Har redan skaffat en, massor av grönkål som man kan skörda långt in i vintern, konstig växt. Lite svår att tillaga dock.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Znibban skrivet 02 nov-18 kl 09:09
Har redan skaffat en, massor av grönkål som man kan skörda långt in i vintern, konstig växt. Lite svår att tillaga dock.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Grönkål är en fantastisk växt. Du kan massera den med lite rapsolja och använda bitar råa i sallad. Supergott.
Stek den, mixa den, koka, stuva den .....använd massor med vitlök skitgott. God i grytor, soppor.......
Ta bara av den grova mittnerven.
Det går att skörda hela vintern och på våren kommer det växa ut små nya bladknippen där de gamla bladen satt.
Innehåller massor med bra näring, en supergrönsak helt enkelt.
Enda problemet är att det behövs ordentligt med staket, nät etc för alla andra i djurriket tycks älska den.
 
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 02 nov-18 kl 11:02
Man kanske ska se till att bli grytjägare.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: ensamhet skrivet 02 nov-18 kl 11:49
Grönkål?
Är det inte bättre med pengar eller nått som går att omsätta till pengar och köpa godare mat?
Eller handlade inte det här om pension?
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: javill skrivet 02 nov-18 kl 12:18
Grönkålschips är gott!  ;D
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: TEF 20 skrivet 02 nov-18 kl 14:04
Lärarbristen som kommer att bestå åtminstone 10-15 år framåt garanterar att det finns jobb för lärare även efter pension. Ja,problemet med att skolsystemet inte är anpassat till efterfrågan måste lösas. I min kommun las gymnasiet ner för många år sedan,elever får söka i grannkommunerna.Anledning var just elevbrist på de linjer som erbjöds. Numera finns bara SFI och vård och omsorgsprogrammet kvar i lokalerna. Ytterst få svenska ungdomar söker vård o omsorg. därför har man gjort en treårig linje inriktat på våra nysvenskar där man parallellt med yrkesutbildning på hemspråket också läser svenska. Andra året tar svenskan över och tredje året enbart svenska.Man erbjuder arabiska och somaliska som hemspråk i nuläget. Detta har blivit  en succe,eleverna flockas. Problemet uppkommer under praktikperioderna ute på arbetsplatsen där svenska kollegor protesterar och skyller på bristande språkkunskaper.Något som iofs nog stämmer för att kunna svenska är ju nyckeln för att kommunicera med boende och kollegor. ett tag (innan skolan las ner) var den populäraste linjen florist. ytterst få av dessa elever fick något jobb. Nu är det alltså frisörer samtidigt som industri och innovationsföretag saknar teknisk inriktade sökande. därav den stora import av utländsk arbetskraft.Utan den hade många industrier fått stora problem. staten har här en stor uppgift att fylla. Hur få elever att se bristyrkena? hur få kommunerna att omprioritera linjer på gymnasiet?

Klokt skrivet malarmaster, vi har mängder med ambitiösa invandrare som möts med motstånd på arbetsplatser. På mitt jobb talas mycket engelska eftersom man lyckats rekrytera internationellt, samt använt sig av det sk snabbspåret. Vi har verkligen rekryteringsproblem som beror på att svenska ungdomar inte utbildar sig.


Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: TEF 20 skrivet 02 nov-18 kl 14:07
Jag har gått från att i unga år tänka väldigt mycket på pensionen till att skola om mig och hoppas på att få arbeta långt upp i åldern, tror att det är bra, både hälsomässigt och socialt att inte bryta helt med arbetslivet efter att barnen flyttat hemifrån:)


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Skogsvilde skrivet 02 nov-18 kl 15:51
Grönkål?
Är det inte bättre med pengar eller nått som går att omsätta till pengar och köpa godare mat?
Eller handlade inte det här om pension?

När pensionspengar inte räcker längre och valet är att flytta ut på parkbänken så har har man möjligheten att lösa problemet permanent.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rosten skrivet 02 nov-18 kl 19:47
Sälja det mesta jag äger och köpa ett litet torp i att bo på sommaren.
För att spara pengar så kommer jag att bo utomlands på vinter.
Har en kompis som bor i Thailand. Han hyr en liten möblerad lägenhet där för 800:- i månaden.
Så han äter det mesta maten på restaurang och har ändå mera pengar med sig hem varje vår än han har när han åker.
 
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 02 nov-18 kl 19:48
Sälja det mesta jag äger och köpa ett litet torp i att bo på sommaren.
För att spara pengar så kommer jag att bo utomlands på vinter.
Har en kompis som bor i Thailand. Han hyr en liten möblerad lägenhet där för 800:- i månaden.
Så han äter det mesta maten på restaurang och har ändå mera pengar med sig hem varje vår än han har när han åker.
Varför vänta till du blir pensionär?
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rosten skrivet 02 nov-18 kl 20:11
Varför vänta till du blir pensionär?

För att jag just nu har ett bra liv med folk runt mig som jag trivs med och jag har råd att bo kvar i Sverige ännu. ;D

Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 03 nov-18 kl 00:00
Det kommer uppenbart att uppstå stora brister inom vissa yrkesgrupper. Problemet kommer att leda till bekymmer på nationell nivå, liksom i alla länder inom EU.

Sveriges konkurrenskraft och välfärd kommer att sjunka som ett blysänke. Ingen vill prata om det och inte heller våra politiker. Det kommer tex inte att finnas lärare. Jag kommer att inom nåt eller några år att gå i pension,
vilket gäller en mycket stor del av lärarkåren. Just nu har jag inte statistik och källor men om man inte har en långsiktig plan, och då pratar jag inte om tio år utan längre så kommer det inte att finnas några som vill ta hand om en när man blir gammal eller någon som vill ta hand era barn och lära det de behöver för att kunna försörja både sig själva men även ett söndervittrande pensionssystem.

Jag känner många invandrare som utbildar sig till undersköterskor och sköterskor just nu och det kanske kan fördröja den stora kollapsen.

Men de är allt för få för att räcka till, samtidigt som allt fler lärare på sjuksköterskeutbildninngen börjar arbeta som sjuksköterskor igen eftersom bristen är så stor och det ger mer i betalning. 

Som lärare på väg i pension om några år så vågar jag nu tala ut. Någonstans tar skattepengarna vägen men jag kan lova er att tyvärr försvinner det mesta på vägen. 


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Camaro1969 skrivet 03 nov-18 kl 07:09
Sparar en del i aktier, hoppas det blir en pengamaskin.
Sen gäller det att hålla de löpande utgifterna låga, inte masda onödigt kraft.

Siktar på pension vid 50-55 år
Är nu 35.

Dock skulle jag kunna jobba även effer men inte för att jag behöver, utan om jag tycker det är roligt.
1-2-3 kortdagar i veckan typ


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 03 nov-18 kl 23:16
När jag och min fru var unga tänkte vi också gå i pension vid 55. Nu kan jag efter ett långt arbetsliv tycka att vi var rätt naiva. Det går säkert men då måste men vara väldigt målmedveten, vilket vi tydligen inte var.

Det finns en "rörelse" från USA förstås vars idé är att jobba häcken av sig och investera pengarna till bra ränta. Tror att de siktar på att sluta arbeta innan 40. Man kan säkert läsa mer om detta på nätet. Personligen tycker jag att det verkar väl slitsamt,  men kanske är det värt det.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Nina W skrivet 04 nov-18 kl 02:26
Jag har inte börjat pensionsspara fast jag förstår att jag borde. Det där stora oranga kuväret som dimper ned en gång om året har jag inte brytt mig om, tänkt att jag jobbat så lite i Sverige att det inte spelar så stor roll. Jag jobbar deltid, anställd av Oslo kommune. Jag kommer att få både norsk och svensk pension. Sammanlagt kanske det blir 15000 kr i månaden efter skatt, i dagens pengavärde. Jag har inte det minsta artros än och mina tio respektive elva år äldre syskon har det inte heller. Har jag inte särskilt ont i kroppen då jag blir pensionär vill jag satsa på självförsörjning i hög utsträckning. Ha en get eller två som mjölkar och odla mycket.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Lugnebergagård skrivet 04 nov-18 kl 10:14
Jag är 37år, gör som någon annan gjorde. Sparar i aktier. Har fördelen att jag kan låta min firma sätta av en bra slant varje månad. Placerar pengarna i olika aktier, blandar mellan svenska och utländska stora bolag som gör vinst. Har ett batteri av olika tjänstepensionskonton med en utbetalningstid om 5 år vardera som står på bolaget men är dedikerade mig så dom finns kvar även om bolaget försvinner. Jag kan välja själv när jag aktiverar dom. En åt gången eller flera samtidigt. Jag kan tidigast börja ta ut dom från det att jag fyller 55år. Avlider jag så tillfaller pengarna min fru så hon slipper lämna hus och hem i samband med min bortgång.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: javill skrivet 04 nov-18 kl 10:29
När jag och min fru var unga tänkte vi också gå i pension vid 55. Nu kan jag efter ett långt arbetsliv tycka att vi var rätt naiva. Det går säkert men då måste men vara väldigt målmedveten, vilket vi tydligen inte var.


En kompis under studietiden sa att han skulle jobba extremt mycket fram till han var trettio för att sedan gå i pension. Han gick inte i pension då även om han nog haft ekonomisk möjlighet till det. Han är över femtio nu och jobbar fortfarande.
Jag tror inte det är så kul att pensionera sig så tidigt eftersom nästan ingen annan gör det. De flesta andra i ens ålder jobbar och sliter och hur kul är det att göra resor och allt annat själv?
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Ett svart får skrivet 04 nov-18 kl 10:58
Jag skulle nog nästan kunna gå i pension nu, vid 37 års ålder. Det förutsätter ju att jag lever extremt snålt och har sparpengarna någonstans där det ges en hygglig ränta. Men jag har ingen lust, jag har inget annat att fylla upp mitt liv med än jobbet i alla fall
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: levain skrivet 09 nov-18 kl 21:46
En god ide är att spara ihop och investera i en utdelningsportfölj som genererar ca 4% årlig avkastning i form av utdelning. Jag har en målsättning att vara ekonomisk fri inom 5år, d.v.s utdelningarna täcker mina utgifter. Det finns många bloggare som resan gjort denna resan och idag lever på utdelningar t.ex Miljonär före 30, Farbro fri, Utdelningsseglaren osv.

Det finns bolag som höjt utdelningen i över 50år vilket gör att risken för att utdelningarna ska sjunka är synnerligen liten. Börsen avkastar historiskt 7-8% per år.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 09 nov-18 kl 23:39
Lyckliga må ni vara, jag har också haft hyggligt höga inkomster men tyvärr inte sparat några större summor, om ens man kan nämna det. Eventuellt kan en glädjas åt att det gett en viss omsättning av kapital och gett lite arbeten åt andra.

Dock tror jag lite på att född fattig, dör fattig. Inte genetiskt men att synen på pengar och dess betydelse kan vara väldigt olika. Kan man köpa sig lycka?



Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: TEF 20 skrivet 10 nov-18 kl 09:06
Många skriver om aktier. Det är inte fel att sätta av pengar på börsen, åtminstone i en generationsfond. Även små belopp ger ränta på ränta effekt.
Många pratar också om värdet av att ha ett betalt boende. Det är också bra men många tänker inte på att de låser fast sig i ett billigt men tungarbetat boende. Jag har hört många äldre på landet som vill flytta till en lägenhet men inte har råd att köpa och inte satt upp sig i kö. Vi har försökt att lösa detta genom att sätta upp oss i bostadskö i, för oss, intressanta städer. Kostar för Gbg Sthlm och Malmö 700kr/år och ger oss möjligheten att realisera ett betalt hus och flytta till något bekvämt när vi blir äldre. Jag är medveten om att det inte är så vidare alternativt men en billig trygghet (i förhållande till att ge sig in i en hysterisk brf marknad där priserna börjar på tre milj) eftersom man inte vet hur livet ser ut i framtiden.


Skickat från min iPhone med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 10 nov-18 kl 09:57
Ja, man kanske skulle bygga sig en liten undantagsstuga, med värmepump och handikappanpassad dörr/inredning medans orken finns. Det är ju aldrig fel att vara förberedd, och under tiden har man en gäststuga. Bäst att bygga den så det går att ta den på ett eller två lastbilsflak ifall man vill flytta på sig den dagen.


En gubbe jag jobbade med för ett tag sedan köpte sig ett hus i Ångermanland för en liten summa (90 000 har jag för mig). Underhållet så ytterst litet behövde göras och en nästan ny vedpanna. Han var van att bo ensam, men var social på sitt sätt, och tyckte inte att det var fel att flytta nu när pensionen slog till.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Tiomilaskogen skrivet 12 nov-18 kl 19:46
Min pensionsförsäkring är skog - det blir en ny årsring varje år oavsett hur börsen går.
Som bonde kan man inte bli pensionär. Det är alldeles för roligt att jobba.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Rolle 007 skrivet 12 nov-18 kl 22:51
Tydligen finns det massor av idéer i denna fråga. Ett av problemen är väl ändock att man inte vet när det är dags, att dö menar jag. Det gör viss skillnad om jag dör i morgon, om tio år eller om trettio år.

Vad är vitsen att samla på hög om jag inte överlever vintern? Det finns folk som har frusit ihjäl [emoji57][emoji57] även i Sverige.

Om jag går i pension vid 65 så säger rådgivarna att man ska ta ut privat pensionsförsäkring och tjänstepension på fem år, satsa dessa pengar på nåt bra konto. Tänk om jag blåser alla dessa pengar istället, då blir jag asfattig om fem år, men å andra sidan kanske jag dör vid 70, då borde jag leva ljuva livet under dessa fem sista år.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: javill skrivet 14 nov-18 kl 09:58

Många pratar också om värdet av att ha ett betalt boende. Det är också bra men många tänker inte på att de låser fast sig i ett billigt men tungarbetat boende.
Jag tillhör dem som gärna ser att en stor del av vårt boende är betalt den dagen jag pensioneras. Jag tror det beror på en del på var man bor och var man vill bo. Vi är helt ointresserade av att bo i en större stad. Vi köpte vår gård i rätt tid och den har stigit i värde så den kan om vi vill säljas och vi kan köpa ett mindre hus eller en lägenhet för den delen beroende på vad vi vill och mäktar med när det är pensionsdags.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Tiomilaskogen skrivet 14 nov-18 kl 14:16
Att man inte kan förutse hur långt livet blir är väl OK. Tänk att kryssa dagarna i almanackan som en fånge och se hur det blir färre och färre.
Vi har aldrig haft det så bra som vi har idag och ändå är det så många som tror att de inte ska klara sig ekonomiskt.
Kan det vara så att de som vill att vi ska spara i fonder (som de får förvaltningsavgift för) har lyckats ovanligt bra med sin marknadsföring.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: TEF 20 skrivet 14 nov-18 kl 15:08
Jag tillhör dem som gärna ser att en stor del av vårt boende är betalt den dagen jag pensioneras. Jag tror det beror på en del på var man bor och var man vill bo. Vi är helt ointresserade av att bo i en större stad. Vi köpte vår gård i rätt tid och den har stigit i värde så den kan om vi vill säljas och vi kan köpa ett mindre hus eller en lägenhet för den delen beroende på vad vi vill och mäktar med när det är pensionsdags.

Mycket är inviduellt gällande pensionen och det låter som ni har en plan vilket är det viktiga. Tror dock att många glömmer det och därför inte har råd att flytta, detta trots en betald bostad.


Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
Titel: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: TEF 20 skrivet 24 nov-18 kl 10:34
Mycket är inviduellt gällande pensionen och det låter som ni har en plan vilket är det viktiga. Tror dock att många glömmer det och därför inte har råd att flytta, detta trots en betald bostad.


Postat med Alternativ.nu´s app ([url]http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475[/url])

Nedan länk illustrerar hur jag tänker. Inte alternativt på något vis men ett billigt och enkelt sätt att planera sin pension. Även om det inte är alternativt så är det nog vara extra tänkvärt om man lever billigt med låg förvärvsinkomst eftersom det levnadssättet brukar genera en låg pension.

http://www.gp.se/livsstil/de-ångrar-inte-steget-från-villa-till-lägenhet-1.4419458


Postat med Alternativ.nu´s app (http://r.tapatalk.com/byo?rid=94475)
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Mullesvamp skrivet 24 nov-18 kl 15:24
Vi har fått höra från kända politiker som Anders Borg att pensionerna inte räcker till, och Fredrik Reinfeldt har sagt att tanken på att jobba till 75 års ålder inte är främmande, samt att kända professorer inom nationalekonomi har påpekat att det svenska pensionssystemet garanterat kommer att kollapsa. Vill du jobba till 75 års ålder? Ens om du lyckas göra det så har det sagts att det inte är säkert att det finns några pensioner. Man bör alltså inte förvänta sig att få pension från staten i form av allmän pension, utan istället spara själv. Jag tror att det bästa är realtillgångar, såsom mark och fastigheter, men även om du har realtillgångar så vill du ju ha avkastning också. Mark kan stiga i värde, men du får ju inga pengar förrän du säljer marken. Aktier hänger samman både med ekonomin i Sverige och resten av världen. Det är bra så länge ekonomin går bra, men det är inga realtillgångar. Om man har allt placerat i aktier så tror jag definitivt att man ahr gjort ett dåligt val.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: piggetröska skrivet 24 nov-18 kl 15:57
Tydligen finns det massor av idéer i denna fråga. Ett av problemen är väl ändock att man inte vet när det är dags, att dö menar jag. Det gör viss skillnad om jag dör i morgon, om tio år eller om trettio år.

Vad är vitsen att samla på hög om jag inte överlever vintern? Det finns folk som har frusit ihjäl [emoji57][emoji57] även i Sverige.

Skickat från min iPad med Alternativ.nu

Det var kanske innan Svensk Hypotekspension blev till?

De ger något som i folkmun kallas för 'dölånet'. Du lånar på värdet på din bostad och varken amorterar eller betalar ränta.

Lite grann som att äta kakan och ha den kvar,  på riktigt.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: fri skrivet 19 jul-22 kl 22:30
Min pensionsförsäkring är skog - det blir en ny årsring varje år oavsett hur börsen går.

Vi var många som tänkte så innan torrsommaren 2018, nu när barkborren har dödat eller tvingat fram avverkning av mycket av den den mogna granskogen och granblandskogen har iaf jag misslyckats med att få till en ny årsring på skogen vart år.

Börsen däremot har känns billig ett par ggr under de gångna åren och skogs/pensionsspengarna får nog växa i en bred globalfond ett tag nu..
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: borsdorfer skrivet 20 jul-22 kl 08:12
Vi har fått höra från kända politiker som Anders Borg att pensionerna inte räcker till, och Fredrik Reinfeldt har sagt att tanken på att jobba till 75 års ålder inte är främmande,
Farfar arbetade ända till 88 års ålder. Han var toffelmakare. Ingen av hans många syskon(eller hans två föräldrar) blev lika gammal. Tydligen hade han fått en ovanligt bra kombination av sin fars och sin mors gener.
FRÅGA Hur många i detta forum är det som tycker att pensionsåldern skall vara beroende av ens fysiska hälsa i kombination med ens arbete.
Titel: SV: Hur tänker ni kring pension?
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 20 jul-22 kl 08:33
Det där med pensionsålder får vi nog hålla på det privata planet, annars blir det samhällsdiskussion...

Tycker det är skönt att vi fortfarande har ett system som gör att man inte behöver jobba när orken tryter. Jag kommer fortsätta att jobba, men kommer vara tvungen att välja bort vissa jobb vartefter kroppen inte fixar det. Till slut kanske det bara blir lärarjobb man klarar. Eller så blir man så senil att de yngre ledsnar på att höra "-Så gjorde vi förr, och det fungerade" ;D