Dela detta:
Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Var finns begagnat byggmaterial?  (läst 1335 gånger)

BjörnM

 • Inlägg: 5
 • Bor i en stuga långt ute i skogen
  • Värmland
  • Min blogg
Var finns begagnat byggmaterial?
« skrivet: 14 feb-18 kl 10:39 »
Hej Alternativ.nu!

Var kan man köpa begagnat byggmaterial i Värmland? Försökte mig på att ta grejer på soptippen, men det var inte accepterat!

Finns många företag som köper metallskrot, rivningsvirke, osv, men där får man inte köpa något.

Förstår inte logiken här. Det snackas så mycket om återvinning och att inte smutsa ner vår miljö, men jag får inte ta en träregel på soptippen som skulle passa perfekt i ett bygge jag håller på med?

kurt

 • Inlägg: 3493
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #1 skrivet: 14 feb-18 kl 12:09 »
Det finns framförallt fönster, dörrar, kaminer och vvs begagnat, inte många som tar hand om begagnat virke. Det flisas till energi

Bösahusarn

 • Inlägg: 762
 • Lagom kan också vara för mycket.
  • Skåne
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #2 skrivet: 14 feb-18 kl 12:51 »
Ja det är lite tråkigt att se en massa "fint" ligga där i återvinningen. Man måste vara på hugget och fråga dom som släpar sina saker mot containern...

De butiker som säljer bättre begagnade saker har ju en tendens att följa utbudet och efterfrågan så priserna på gammal kan ju med lätthet överstiga nypriserna.
Det är aldrig för sent att ge upp.

malarmaster

 • Inlägg: 3628
  • Småland
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #3 skrivet: 14 feb-18 kl 13:48 »
klart du inte får ta något på tippen,det skall ju eldas upp och är råvaror till kommunens fjärrvärme.  Återvinning är olika med vem du pratar. En del tycker det är helt okej att elda upp saker som kunde återvinnas=återanvändas,andra sätter likhetstecken med återvinna= energifranställning.
Personligen tycker jag att det skkulle vara lag på att avfall skall sortweras och i gjörligaste mål återanvändas. Sopförbränning är en styggelse och bidrar till våra utsläpp men det hör du ingen inom miljörörelsen protestera mot. frankrike har i lag förbjudit sopförbränning,vi skulle följa det initiativet.

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 9206
  • Östergötland
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #4 skrivet: 14 feb-18 kl 14:45 »
Man skall helst prata med de som sköter t ex återvinningsstationen eller tippen. De flesta brukar tycka som normalt folk som tycker att det är synd att kasta fina saker, och då ger man en liten peng till kaffekassan och så får man ibland hjälp att lasta på. Men det finns paragrafryttare så var beredd på en och annan som hävdar att det är mot renhållningsförordningen och att du snedvrider konkurrensen och slår undan benen på de som tillverkar nytt.

Byggen är bra att kolla vid, de kastar mycket i sin kontainer, allt från nedrivna lister till kortbitar av reglar eller ibland de där plankorna som de fick för många av. Det kostar dem för mycket att lämna tillbaks enstaka brädor eller en öppnad bal med isolering.

Glasmästare har ofta begagnat glas du kan köpa billigt.

Och är de sura på återvinningen så gör som Bösahusarn föreslog, fråga de som kastar om du inte kan få det istället. Då är det ju en gåva från en privatperson och inte avfall du stjäl från kommunen.

Jalbertsson

 • Inlägg: 16
  • Västergötland
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #5 skrivet: 14 feb-18 kl 18:07 »
Kolla in Ridgedale Permaculture som ligger lite söder om Sunne. Är vi fortfarande i Värmland då? :)
Dom hämtar sitt virke ifrån en litet lokalt sågverk. Länk till Youtube video så kan du se om det är vad du är ute efter. https://www.youtube.com/watch?v=0K7-DumNUn0

Länk till deras hemsida där det finns kontaktuppgifter till Richard som brukar vara öppen och transparent med info så han hjälper dig säkert. http://www.ridgedalepermaculture.com/

//Johnny

ensamhet

 • Inlägg: 3421
  • Lappland
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #6 skrivet: 14 feb-18 kl 19:04 »
Bortskänkes på Blocket

ärt

 • Inlägg: 501
  • Halland
  • www.lillanabben.se
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #7 skrivet: 14 feb-18 kl 19:35 »
Hör med kommunen om där är något som ska rivas. Någon som lagt in om rivningstillstånd. För mej har det varit en framkommlig väg men det är nu en hel del år sedan. Är man några stycken så kan man lätt plocka pärlor.
Ställ Ljuset i skäppan, det är där det behövs.

bergshyddan

 • Inlägg: 16
  • Småland
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #8 skrivet: 14 feb-18 kl 19:53 »
Hittade det här för ett tag sedan: https://www.waste2value.net/waste/
Tyvärr lite begränsat utbud där än så länge.

 

torbjorn

 • Inlägg: 10582
  • Medelpad
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #9 skrivet: 14 feb-18 kl 21:07 »
Ska man göra bra affärer på återvinningen gäller det som redan sagt i tråden att prata med rätt person. Oftast är det bäst att göra det när det inte är alltför mycket "kunder" där för att slänga saker, det kan hända att man är rädd att någon olämplig representant för allmänheten ska se att man tillåter somliga att plocka ur containrarna.
Ju mindre återvinningsstation och längre ut i glesbygd desto mer vänligt inställd brukar personalen vara. Det finns ställen där man till och med kan få hjälp med att plocka upp saker, och där man måste sätta stopp när personalen försöker pracka på en saker man inte vill ha.

Andra tips på ställen där man kan komma över begagnat byggmaterial är lokala köp/sälj/skänkes-grupper på Facebook, och diverse websiter som riktar in sig på skänkesannonser, t ex bjussa.se .
« Senast ändrad: 14 feb-18 kl 21:18 av torbjorn »

BjörnM

 • Inlägg: 5
 • Bor i en stuga långt ute i skogen
  • Värmland
  • Min blogg
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #10 skrivet: 15 feb-18 kl 07:15 »
Tack för alla svar!

Kolla in Ridgedale Permaculture som ligger lite söder om Sunne.

Inte långt alls från mig, ska prata med dem ang det där sågverket, tack!

ensamvarg_17

 • Inlägg: 212
  • Dalarna
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #11 skrivet: 15 feb-18 kl 07:43 »
Man får helt enkelt försöka bli kompis med någon eller några på soptippen och prata med dom om det är ok att plocka på sig några plankor eller vad det nu är man vill ha. Jag har fått plocka lite av varje på tippen där jag bor idag det är även en som hör av sig om det kommer in något som är matnyttigt.
Sedan kan man ju höra med företag om dom har lastpallar som dom vill bli av med men då är det ju så klart bara korta plankor man kan få ut oftast i alla fall. Vad gäller byggen så brukar det gå att få till många riktigt bra "affärer" där, dom har ju formvirke som dom bara slänger i sopcontainern rakt av när dom gjutit färdigt och då kan det vara riktigt långa fina reglar som slängs så det gäller att hålla koll på byggerna för att se vilken "fas" dom är inne i på bygget så att man inte missar formvirket. Samma sak om grannen tar in en firma att göra ett jobb på deras hus så kan man fråga om det är ok att rensa deras "skräphög" på guldkorn eftersom kunden får betala för spillet också oavsett om det bara slängs bort eller om någon tar reda på "soporna" däremot så slipper dom kostnaden för transporten av soporna till tippen om någon tar reda på virket

Skickat från min Lenovo K10a40 via Tapatalk

Söker med ljus och lykta efter min andra halva som vill bo i skogen med mig ;-)

Själv är bäste dräng

 • Inlägg: 9206
  • Östergötland
SV: Var finns begagnat byggmaterial?
« Svar #12 skrivet: 15 feb-18 kl 08:08 »
Ja, den enes skräp kan vara den andres fynd. Idag när det har blivit så att de flesta har färdiga hem med allt som behövs, och dessutom bra betalda arbeten, så renoveras det och byts ut långt innan det behövs ut med tanke på grejerna.

När vi renoverade förra kåken så blev det besök på några auktioner och en renovering av ett flerfamiljshus ett par mil härifrån som bidrog till att hålla nere kostnaderna. Har för mig att vi ropade in ett större parti innertak för 17 kr/m2 och radiatorerna fick vi.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser