Butlergratäng
Bygger på ett recept av kocken Carl Butler (salig i åminne) Jag har ändrat i ingredienserna: halverat mängden köttfärs och istället lag dit en knippa morötter. Detta recept är väl utprovat: vi lagar det ofta. Smakar lika bra uppvärmd också.
200-250 gr köttfärs
300-450 gr morötter
1 burk (400 gr) krossade tomater
1-2 vitlöksklyftor, hackade
1 gul lök, hackad
1 knippa persilja
riven ost
(1-2 zucchini)
salt, peppar, mejram
Fräs lök + vitlök i 1 msk smör eller margarin, Öka värmen och tillsätt färsen, mosa och stek den en stund. Tillsätt tomatkrosset, hackad persilja, salt, mejram och peppar. Rör om och tillsätt 1 dl vatten.
Låt röran småkoka under lock 20-25 minuter. Häll i mera vatten om det riskerar att koka torrt.
(Blir den för blöt, kan röran redas med 1 tsk majzena.) Sätt ugnen på 225 °C.
Medan röran puttrar skär jag morötterna i skivor/slantar och lägger i en ugnsform.
Förbered osten och skiva den eventuella zucchinin.
Häll därefter färs/tomat-röran över morötterna. Bred ut den. Lägg på zucchiniskivorna och strö över rejält med ost. Gratinera i 20-25 minuter.