Såhär brukar jag göra:
4 dl vatten
10-20 gr jäst
grahamsmjöl
eller rågmjöl
eller fullkornsdinkel
Lös jästen i vattnet. Blanda i så mkt mjöl att det blir en tjock gegga, men inte mer än att det fortfarande går att röra. Gillar man skrädmjöl kan man ta i en näve sånt också. Låt stå länge, gärna över dagen eller natten. Har man bråttom kan det räcka med en timme, men flera timmar ger ett godare bröd. Man kan såklart blanda mjölsorter om man vill, själv tycker jag om ganska "rena" bröd.
Fortsätt med följande:
1 dl vatten
10-20 gr jäst
½-1 msk salt, efter smak
lite olja om man vill
vetemjöl, dinkel och/eller rågsikt
Lös jästen i vattnet. Häll detta + saltet + ev. olja i deg"geggan". Blanda ned mjöl tills du har en smidig deg, knåda 10-15 min, gärna i maskin. Låt jäsa till dubbel storlek - tiden beror på jästmängd och temperatur.
Baka ut till limpor eller bullar eller vad man nu vill. Låt jäsa på plåt ca 30 min eller mer om det behövs. Grädda limpor i 175-200 grader 30-40 min och småbullar i 250 grader ca 10 min. Spreja gärna lite vatten i ugnen under tiden.
Färdigt när de låter ihåliga i botten - ta dem med en ren grytlapp eller hopvikt handduk så bränner du dig inte. Låt gärna limpor svalna utan duk, så blir skorpan knaprig. Jag lägger
aldrig bröd i plastpåse, de får ligga i brödburk eller invirade i en handduk så förstör man inte den goda skorpan