Alternativ.nu

Hantverk => Trä => Ämnet startat av: Be skrivet 14 aug-18 kl 08:13

Titel: Trä antibakteriellt
Skrivet av: Be skrivet 14 aug-18 kl 08:13
Råkade just läsa om en forskare som undersökt de antibakteriella egenskaperna hos gran och tall. Hon menade alltså att skärbräden i trä därför kunde vara bättre än bräden i plast. Försökte hitta något på svenska men hittade inte, så här en länk till avhandlingen i alla fall, tänkte att det kunde intressera här:

https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/28650
Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 14 aug-18 kl 12:11
De innehåller ju terpentener och annat, det stämmer att furu och gran innehåller naturliga medel mot både mögel och många typer av bakterier, furu innehåller mer än gran (gran lagrar inte lika mycket i kärnan, hos furu koncentreras det i stället i kärnan till harts, vilket gör den mycket hållbar). Det är ett naturligt skydd mot rötsvampar och svartmögel om trädstammen eller rötterna blir skadade eller plantan står på mark med hög sporhalt av skadliga svampar.



Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 14 aug-18 kl 12:12
Det där är något man ofta ser i vetenskapliga tidskrifter (och även andra) att trä är bättre än plast. Och det stämmer säkert, men jag hävdar att så länge diskmaskinen får ta hand om plastskärbrädan medan träskärbrädan endast torkas av eller diskas för hand så vinner plasten i alla fall. Och så fungerar det i alla fall i vårt kök, de olika skärbrädorna behandlas olika.

Vid kötthantering (slakt/styckning för infrysning) så spritar jag de stora trädetaljerna.
Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 14 aug-18 kl 12:16
Vid styckning och liknande använder jag också plast, trä är svårt att desinficera ordentligt med starkare medel eller hetvatten på grund av den ojämna ytan, samt binder fukt väldigt länge, men det fungerar fint för allt köks och annat hushållsarbete tycker jag och de kostar ju nästan inget att göra heller...  ;)
Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: Själv är bäste dräng skrivet 14 aug-18 kl 12:31
Ja, och tar man ask eller något annat svårförstört trä så kan man ju skära igenom hur mycket man vill. Trä är ett riktigt bra universalmaterial ;D
Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: Be skrivet 14 aug-18 kl 13:50
Aha, själv har jag tänkt att det är lite läbbigt när man skär i plast, det lossnar ju bitar som hamnar nånstans också! Trä känns helt enkelt … fräschare :).
Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: Nordic Vargtand skrivet 14 aug-18 kl 14:29
Jag har använt mina träskärbrädor i många år, ingen av oss har ännu blivit sjuka av dem och de samlar heller inte smuts.
Viktigt är dock att man låter dem torka ordentligt när man diskat dem, annars kan bakterier kanske leva i fukten misstänker jag...

Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: torbjorn skrivet 15 aug-18 kl 22:59
Och när en väl tilltagen träskärbräda börjar vara för äcklig på ytan är det lätt gjort att ta av några mm med bandslipen, så är den som ny igen.

Jag skulle tro att det är klokt att välja ett träslag (och del av trädet) som är känd för att stå emot röta bra, när man ska ta ut virke till en skärbräda.
Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: DennisCA skrivet 16 aug-18 kl 06:53
Tall funkar faktiskt bra, har en stor skärbräda i ändträ av tall som varit farmors, min svåger snickrade den på 90 talet, en åt farmor och en åt mina föräldrar, båda brädorna finns ännu, jag fick farmors efter hon gick bort.
Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: ärt skrivet 16 aug-18 kl 18:31
 Gjorde två skärbrädor i slöjden måste varit i 4-5. Mitten -60 talet. En liten mer till lök o sånt. Den var väll 20 mm tjock o gjord i fur. Sparade den för o visa i slöjden när jag är där o jobbar. Det var hål i den. I mitten. Allt hackande. Den stora har en försänkning i mitten på ca. 3-4 mm på var sida.
Titel: SV: Trä antibakteriellt
Skrivet av: Lucky luke skrivet 22 aug-18 kl 19:10
har för mig att lönn har antibakteriella egenskaper.
Hälsningar Micke