Alternativ.nu

Hantverk => Övrigt hantverk => Ämnet startat av: JS skrivet 05 nov-20 kl 15:11

Titel: Hård olivtvål?
Skrivet av: JS skrivet 05 nov-20 kl 15:11
Hej, är förbryllad över olivtvålen jag köpt utomlands som känns hantverksmässigt gjord och är väldigt hård.
Den jag gör med olivolja och lut blir aldrig så hård. Enligt en tvålkalkylator jag använt blir det också väldigt mjuka tvålar med olivolja.

Så hur gör dom? Är det en annan typ av olivolja? Kanske det sista som pressas ur under värme? Min blir vit men de jag sett drar mera åt brungrönt.
Man kan ju också sätta i kokosolja eller annat som gör tvålen hårdare, men lite trist att importera från andra sidan jorden.
Har försökt med bivax, 20%, men då spårade den direkt, innan jag ens hann röra om ordentligt.
Titel: SV: Hård olivtvål?
Skrivet av: Berberis skrivet 05 nov-20 kl 17:39
Grekerna tillsätter ju lite salt för att tvålen skall bli hårdare, men om man tar för mycket går det ut över löddrandet.
Titel: Hård olivtvål?
Skrivet av: Prillis skrivet 07 nov-20 kl 18:53
Vi har fått hemgjord tvål av bekanta i grekland och den är gjord av den grumliga oljan som blir kvar när dom tappar oljan efter att den stått i ca 40 dagar. Den var grön. Vi skulle gjort tvål ihop i våras för att jag vill lära mig men i år är det ju som det är så vi kunde inte åka. Ett annat år hoppas jag.
Titel: SV: Hård olivtvål?
Skrivet av: korren skrivet 08 nov-20 kl 16:37
Varmrörd tvål?

http://www.shenet.se/recept/tvalfastvarm.html (http://www.shenet.se/recept/tvalfastvarm.html)
https://www.olivkallan.se/tvalar/grekisk-olivtval.html (https://www.olivkallan.se/tvalar/grekisk-olivtval.html)
Titel: SV: Hård olivtvål?
Skrivet av: drake3 skrivet 08 nov-20 kl 17:05
Den olivtvålen jag fick när min mor varit till Grekland var jättehård. Om det är salt som gör det och den inte löddrar så mycket, så stämmer det på min tvål.
Titel: SV: Hård olivtvål?
Skrivet av: borsdorfer skrivet 09 nov-20 kl 11:48
Vi har fått hemgjord tvål av bekanta i grekland och den är gjord av den grumliga oljan
Den grumliga oljan innehåller en hel del lecitin.
Ja prova med oraffinerad olivolja.

Prova också med att fraktionera olivolja genom avkylning. Använd den delen som stelnar i kylskåpskyla. Den flytande delen kan lämpligen användas för matlagning.
Titel: SV: Hård olivtvål?
Skrivet av: MickeMård skrivet 09 nov-20 kl 21:32
Har hört att det inte bara är olivolja utan också lagerbladsolja, om jag mins rätt. Köpte en i torsdags.
Titel: SV: Hård olivtvål?
Skrivet av: orangutang skrivet 02 jan-21 kl 14:16
Har hört att det inte bara är olivolja utan också lagerbladsolja, om jag mins rätt. Köpte en i torsdags.

I aleppotvål ingår även lagerbärsolja, men det finns även 100% oliv. Om jag förstått rätt så behöver olivtvålar mogna länge, gärna minst ett år. Då blir de fastare.