Alternativ.nu
Hantverk => Övrigt hantverk => Ämnet startat av: JS skrivet 05 nov-20 kl 15:11
-
Hej, är förbryllad över olivtvålen jag köpt utomlands som känns hantverksmässigt gjord och är väldigt hård.
Den jag gör med olivolja och lut blir aldrig så hård. Enligt en tvålkalkylator jag använt blir det också väldigt mjuka tvålar med olivolja.
Så hur gör dom? Är det en annan typ av olivolja? Kanske det sista som pressas ur under värme? Min blir vit men de jag sett drar mera åt brungrönt.
Man kan ju också sätta i kokosolja eller annat som gör tvålen hårdare, men lite trist att importera från andra sidan jorden.
Har försökt med bivax, 20%, men då spårade den direkt, innan jag ens hann röra om ordentligt.
-
Grekerna tillsätter ju lite salt för att tvålen skall bli hårdare, men om man tar för mycket går det ut över löddrandet.
-
Vi har fått hemgjord tvål av bekanta i grekland och den är gjord av den grumliga oljan som blir kvar när dom tappar oljan efter att den stått i ca 40 dagar. Den var grön. Vi skulle gjort tvål ihop i våras för att jag vill lära mig men i år är det ju som det är så vi kunde inte åka. Ett annat år hoppas jag.
-
Varmrörd tvål?
http://www.shenet.se/recept/tvalfastvarm.html (http://www.shenet.se/recept/tvalfastvarm.html)
https://www.olivkallan.se/tvalar/grekisk-olivtval.html (https://www.olivkallan.se/tvalar/grekisk-olivtval.html)
-
Den olivtvålen jag fick när min mor varit till Grekland var jättehård. Om det är salt som gör det och den inte löddrar så mycket, så stämmer det på min tvål.
-
Vi har fått hemgjord tvål av bekanta i grekland och den är gjord av den grumliga oljan
Den grumliga oljan innehåller en hel del lecitin.
Ja prova med oraffinerad olivolja.
Prova också med att fraktionera olivolja genom avkylning. Använd den delen som stelnar i kylskåpskyla. Den flytande delen kan lämpligen användas för matlagning.
-
Har hört att det inte bara är olivolja utan också lagerbladsolja, om jag mins rätt. Köpte en i torsdags.
-
Har hört att det inte bara är olivolja utan också lagerbladsolja, om jag mins rätt. Köpte en i torsdags.
I aleppotvål ingår även lagerbärsolja, men det finns även 100% oliv. Om jag förstått rätt så behöver olivtvålar mogna länge, gärna minst ett år. Då blir de fastare.