Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Getost  (läst 2925 gånger)

snäckan

  • Inlägg: 27
Getost
« skrivet: 03 feb-07 kl 07:43 »
Hej!
Jag har under en tid mjölkat en get och samlat mjölk. Nu har jag precis gjort min första "ost" dvs feta typ. Resultatet var över all förväntan, krämig och hur god som.
Den ska dessutom hålla länge då den ligger i saltlake.

Nu vill jag gå vidare och prova mig på andra ostar, någon som har bra recept??

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Getost
« Svar #1 skrivet: 03 feb-07 kl 14:45 »
Nu vet jag att många tycker att färskost är smått uttjatat. Men jag gör en på lika delar egen kefir och färsk mjölk. Jag värmer mjölken till 70C och häller i kefiren och rör om snabbt. Rör bara så det blandas, inte för mycket. Silar sen i silduk, kryddar och ställer in i skafferiet. Den håller längre än vanlig färskost, om man som vi inte har kylskåp.

Orginalraceptet är 1/3 kefir och 2/3 färsk mjölk. Men då tycker jag gärna att kefiren ska ha stått i 48 timmar med grynen.

Det går också att forma färskosten. Salta ytan och vänd flera ggr. om dagen tills det bildats en rand och lagra den i runt 14 dagar.

Både färskosten och den lite lagrade osten är rätt (vuxen) i smaken. D.v.s. ganska så syrlig.

Prova också att göra keso. I stort sett så är det rörda ostgryn som man sänkt i kallt vatten istället för att pressa i en form. Finns ett otal mer eller mindre komplicerade recept. Jag har den i sallader och geggamojor med hackade oliver, vitlök, tomat, örter och annat gott. Eller för att göra en paj med äggstanning mera matig t.ex.

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
Re:Getost
« Svar #2 skrivet: 03 feb-07 kl 23:49 »
Hej! Köp följande titel från Åters bokklubb;

Ost, smör och surmjölksprodukter till husbehov
Ingrid Dam
Tillverkning och hantering av mjölkprodukter med inriktning på självförsörjning. Boken tar förutom smör och olika surmjölksprodukter upp hur man gör ett 20-tal olika ostar. Recepten är enkelt och personligt beskrivna och fint illustrerade med Ingrids egna teckningar. 72 sidor, A5-format, mjuka pärmar.
Pris: 60:-

Mycket humant pris och bra recept och tips. Vill du gå vidare rekommenderar jag en kurs. Ort beror på var i landet du bor.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

snäckan

  • Inlägg: 27
Re:Getost
« Svar #3 skrivet: 04 feb-07 kl 13:32 »
tack för tipsen!

Någon som vet en bra ostkurs i skåne??

läste om något i Jämtland men det är lite för långt att åka för en kurs

Lars Pers Maria

  • Inlägg: 753
    • -
Re:Getost
« Svar #4 skrivet: 04 feb-07 kl 17:56 »
Jämtland är nog Mecka för getostkurser. I Flen finns Jurss mejeri som ibland erbjuder kurser. Ägarna har tidigare drivit Rösta mejeri - kursmejeriet i Östersund - i 15 år.
Det finns en förening, "Sveriges gårdsmejerister", du kanske kan fråga dem. Jag ska på deras årsmöte den 10-11 feb. så jag kan fråga då.
Nybyggarkvinna från förförra seklet. Pånyttfödd bondesjäl som vill hålla släktgården vid liv och inte glömma gamla kunskaper. Man o tre stora barn.
Getgård med ostproduktion, ett par hästar, höns, ankor, råttfångare, highländare, anställd islandshund och en tax som lagårdskatt.

Weronicha

  • Inlägg: 49
  • "Källans Lilleman" Göingebock
    • Småland
    • The Kingdom of Madness - The Svaleng Family
Re:Getost
« Svar #5 skrivet: 04 feb-07 kl 20:32 »
Hej!
Jag har under en tid mjölkat en get och samlat mjölk. Nu har jag precis gjort min första "ost" dvs feta typ. Resultatet var över all förväntan, krämig och hur god som.
Den ska dessutom hålla länge då den ligger i saltlake.

Nu vill jag gå vidare och prova mig på andra ostar, någon som har bra recept??


Har du lust att dela med dig av receptet på osten och saltlaken?
/Novisen vid spisen  ;D
"to boldly go where no goat has gone before"

snäckan

  • Inlägg: 27
Re:Getost
« Svar #6 skrivet: 05 feb-07 kl 07:59 »
Hej,
Receptet som jag har provat var med i Heidrun nr. 2  2006
Författare Anette Isacson

5l getmjölk
1tsk ostlöpe
1dl filmjölk

Saltlake
0,5 dl per l vatten

Först ska mjölken värmas till 70C och sedan kylas till 40 C då filmjölken tillsätts.
Efter 4-5 h vila tillsätts ostlöpen och rör om.
Låt stå i 45 min
Skär massan i bitar, låt vila 5 min. Rör försiktigt.
Värm massan till 40C under 30 min, rör då och då.
Sila upp massan i en ost form, pressa lätt, vänd efter ett tag.
Lägg på en lätt tyngd och vänta en dag.
Därefter var det bara att skära upp den i bitar och lägga den i saltlaken.
Efter 3 dagar tog jag upp den ur saltlaken och lade den i olivolja med örter

Mycket gott!!!!

Weronicha

  • Inlägg: 49
  • "Källans Lilleman" Göingebock
    • Småland
    • The Kingdom of Madness - The Svaleng Family
Re:Getost
« Svar #7 skrivet: 05 feb-07 kl 21:59 »
Hej,
Receptet som jag har provat var med i Heidrun nr. 2  2006
Författare Anette Isacson

5l getmjölk
1tsk ostlöpe
1dl filmjölk

Saltlake
0,5 dl per l vatten

Tack så mycket för receptet.
Men jag funderar över saltlaken, är det pulver, samma som för att salta in tex fläsklägg, eller vad använder du?

/Weronicha
"to boldly go where no goat has gone before"

Gruff

  • Inlägg: 4550
    • Östergötland
    • Caprifool
Re:Getost
« Svar #8 skrivet: 05 feb-07 kl 22:36 »
Nej alltså, 0,5 dl vanligt salt i en liter vatten. Fast, jag brukar ha 1 dl på 9 dl vatten. Och andra använder en mättad lake, där man rört i så mkt. salt att det inte löser sig något mer. Den osten får man lägga i vatten dagen innan man använder den sen. Har man inget kylskåp så håller den saltaste osten längst i skafferi eller jordkällare. Jag köper stora påsar havssalt som jag använder till allt.
« Senast ändrad: 05 feb-07 kl 22:37 av Gruff »

 

Weronicha

  • Inlägg: 49
  • "Källans Lilleman" Göingebock
    • Småland
    • The Kingdom of Madness - The Svaleng Family
Re:Getost
« Svar #9 skrivet: 05 feb-07 kl 23:02 »
Nej alltså, 0,5 dl vanligt salt i en liter vatten. Fast, jag brukar ha 1 dl på 9 dl vatten. Och andra använder en mättad lake, där man rört i så mkt. salt att det inte löser sig något mer. Den osten får man lägga i vatten dagen innan man använder den sen. Har man inget kylskåp så håller den saltaste osten längst i skafferi eller jordkällare. Jag köper stora påsar havssalt som jag använder till allt.

Tack igen, nu börjar det klarna.  :D

/Weronicha
"to boldly go where no goat has gone before"


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

457 gäster, 1 användare (1 dolda)

* Forum

* Om tidningen Åter



Vilken underbar inspiration!
/Anneli Ullergård

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser