Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Grönsaker, vegetariskt / SV: Vad äter ni idag? Vegetarisk version.
« Senaste inlägg av christelle skrivet Idag kl. 20:10 »
Testat mjölkört idag, toppskotten var jättegoda.
2
Odling och insamling / SV: Pepparmynta visade sig vara grönmynta?!
« Senaste inlägg av Brukspatronen skrivet Idag kl. 19:47 »
Ja, ska mynta hållas sortren måste den förökas vegetativt.
3
Biodling / SV: Hur länge klarar bin postgången?
« Senaste inlägg av christelle skrivet Idag kl. 19:17 »
Intressant! Mest undrar jag förstås hur tusan du avgör åldern på ett bi :)

Postat med Alternativ.nu´s app

Ambina är inte så benägna att flyga (upp) och sitter ganska fast/rör sig lugnt på yngelkakorna. Och de är unga (och har utvecklat sina fodersaftkörtlar), så tror jag.
4
Odling och insamling / SV: Pepparmynta visade sig vara grönmynta?!
« Senaste inlägg av The Pink Sheep skrivet Idag kl. 17:49 »
Detta var intressant jag har just fått hem frön från pepparmynta...

Den är dock mycket enkel att föröka vegetativt.
(Det har jag själv provat)

5
Jag har en av de där billiga kombinerade kyl/frys, och här hos mig är det ofta under 10 grader när jag är borta på jobb under veckorna. Men det har alltid fungerat bra, jag har visserligen inte mätt temperaturen i frysdelen men det har åtminstone aldrig varit tö. Och jag hade en liknande förut, den funkade lika bra till åskan tog kompressorn.

Men angående kyl/frys genom väggen kan man bygga ett pyttelitet kylrum. Jag har sett det i en vanlig villa en gång, golvytan var runt 1,5kvm så det var som ett större skafferi. Drevs av en kylkompressor som liknade en vanlig värmepump, och utomhusdelen satt förstås utomhus. Det blir ju en större investering men såna grejer går att få tag på begagnat ibland.
6
Du säger att det är "fel"?

 Jag har personlig erfarenhet av "ny fristående frys", vars kompressor la av, enligt tillverkaren, "eftersom den stod i ett utrymme med för låg temperatur", och som därför inte ville ge ersättning på garantin. Den slutade fungera efter ca 1,5 år.

Vi har alltså en frys, typ hög fristående (vi köpte en annan istället för den som gick sönder), samt en kyl/frys i vårt s.k. "garage" (det enda som inte står där är bilar, snarare en kombinerad snickarbod, och förråd för saker som är frostkänsliga), där vi då höll ca 10 grader vid golvet, och 12 grader "på mitten". Numera håller vi oss på ca 14 grader vid golvet, och 16-17 grader "på mitten".

Å andra sidan, så finns det gått om energislösande äldre vitvaror att köpa begagnade...Så man kan ju skaffa kyl/frys prylar med äldre teknik om man vill.

Om den går sönder efter bara 1,5 år så är det reklamationsrätt enligt konsumentköplagen som gäller, inte eventuell garanti från tillverkaren. Så det borde ha gått bra att stå på sig.

Kyl/frysskåpet som jag har i "rucklet" , Whirlpool med R600a kylmedium, tillverkat ca 2010-2011, stänger av helt och hållet när rumstemperaturen sjunker under +10 grader, så då blir det varmt i frysen.  Det kyl/frysskåp jag har hemma, Atlas (förmodligen tillverkat av den turkiska firman Beko), R134a, köpt 2006, går så länge kyldelen behöver kylas. Även vid omkring 10 grader innetemp kan det hålla -18 i frysen.

Med modern teknik är det alltså inga problem alls för tillverkaren att konstruera styrsystemet så att frysen stänger av sig om driftförhållandena är sådana att kompressorn riskerar att skadas (precis som luftvärmepumpar har gjort sedan över 20 år tillbaka). Om en tillverkare har valt att inte kosta på sådana säkerhetsåtgärder så bör det kunna anses som tillverkarens och inte kundens problem om det blir en garantitvist.
7
Biodling / SV: Hur länge klarar bin postgången?
« Senaste inlägg av jotunulf skrivet Idag kl. 17:20 »
Intressant! Mest undrar jag förstås hur tusan du avgör åldern på ett bi :)

Postat med Alternativ.nu´s app

8
Höns: Ruvning, kläckning och kycklingar / SV: kalla ägg under ruvning
« Senaste inlägg av MrsB skrivet Idag kl. 17:19 »
Har varit med om detta många gånger. Det är ingen fara med äggen. Har haft hönor som har legat i fel rede hela natten  :(. Räkna med en eller ett par dagars försening på kläcket bara. Lycka till
9
Man skall inte ge försäljaren chansen att smita från en ersättning, tolv grader kan ju mycket väl vara inomhustemperatur här ;D

Jag har haft mina moderna och omoderna frysar i jordkällaren (fyra stycken, varav den ena boxen är självavfrostande) i 18 år nu och de tre nyare går fortfarande fint. Mellan 3 och 17 grader är det där, men jag har en avfuktare så det inte blir för blött. Avfuktaren, som ju också är en kompressor med varm och kall del, har även den gått bra under samma tid, men fryser ihop under 5 grader. På förra stället hade vi en box som stod ute i en kall bod där det vintertid var kallare än i frysen vissa dagar, den gick bra till dess den en sommar lade av (kan ha varit åskan). Har även kört med hushålls-kyl/frys på båt och bil utan problem.

Förra året var jag som tur var kvar i rummet där jag startat en kyl som efter 5-10 minuter skickade ut en eldslåga ur startrelät. Det skåpet hade stått något år eller två i en bod för att det var för fint att kasta.

Så det verkar inte vara kylan, utan fukten som är boven då de lägger av.
10
Hönsägg sökes / SV: Grön eller blå ägg
« Senaste inlägg av Sandra i halland skrivet Idag kl. 16:48 »
Jag har avelsägg av Silverudds Blå. 
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser