Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Slowcooker  (läst 10924 gånger)

javill

  • Inlägg: 11355
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Slowcooker
« Svar #20 skrivet: 28 nov-17 kl 23:54 »
Har man en vanlig gryta kan man väl ställa in den i ugnen på 80 grader om man vill testa långkok? Helst med bara undervärme.

Jag har en lös induktionsplatta som jag köpte på Biltema för en liten peng för att testa. Den har tempinställning (bara fasta lägen, 70 grader det lägsta), så den borde fungera. Men frun har knyckt den till hönsmatskok...

Lagar man inte då ofta funkar ugnen bra. Fördelen med en slow cooker är att de inte drar lika mycket el som ugnen gör. :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Gille

  • Inlägg: 1973
    • -
SV: Slowcooker
« Svar #21 skrivet: 29 nov-17 kl 11:30 »
Problemet är ju att man inte har kontroll på när temperaturen sjunker under 80 grader
Det löser man med en termometer.
Kaninuppfödare och pelargontant.

Berberis

  • Inlägg: 1575
    • Närke
SV: Slowcooker
« Svar #22 skrivet: 30 nov-17 kl 23:27 »
Tack skall tänka till hur jag skall lösa det där med bönkoken.  Jag älskar stora vita bönor  :)
Jag med. Jag tager en hel påse med 500 gram bönor, lägger dem i blöt över natten och kokar dem sakta på spisens trögaste platta. Det tar 1½ timme. De bönor som inte går åt lägger jag i några byttor i frysen. Jag tror att det är det effektivaste sättet.
Bara på skoj satte vi oss att räkna - gubben och jag:
Priset på elen om jag kokar så här varje vecka under resten av mitt liv (är också född på 40-talet.) Ställt mot kostnaden för en bra Slowcooker plus el för denna. Om det ska löna sig ekonomiskt med en Slowcooker, måste jag bli en bra bit över 100 år (vilket ingen i min släkt någonsin har lyckts med).
Å andra sidan: Om jag köper en Slowcooker och lagar massor med goda möra grytor till oss båda och till många matlådor... och om det gör oss glada och lyckliga... och om min son och arvinge också vill använda den... Ja, då kanske jag skall slå till.

javill

  • Inlägg: 11355
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Slowcooker
« Svar #23 skrivet: 03 dec-17 kl 12:00 »
Man behöver inte köpa lyxvarianterna av de slow cookers som finns. Jag gav 295kr för vår och den fungerar utmärkt. :)

Har man tiden att passa långkok som lagas på spisen klarar man sig utan en slow cooker. Bönor räknar jag inte till långkok. Jag kokar också olika sorters bönor på spisen som jag sedan fryser in. Baked beans gör jag i slow cookern, men då har jag bl a rökt fläsk i och det lagas i sju-åtta timmar.
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

knöcklan

  • Inlägg: 5143
  • Strö salt på stjärtfjädrarna
    • Dalarna
SV: Slowcooker
« Svar #24 skrivet: 03 dec-17 kl 12:29 »
Jag med. Jag tager en hel påse med 500 gram bönor, lägger dem i blöt över natten och kokar dem sakta på spisens trögaste platta. Det tar 1½ timme. De bönor som inte går åt lägger jag i några byttor i frysen. Jag tror att det är det effektivaste sättet.
Bara på skoj satte vi oss att räkna - gubben och jag:
Priset på elen om jag kokar så här varje vecka under resten av mitt liv (är också född på 40-talet.) Ställt mot kostnaden för en bra Slowcooker plus el för denna. Om det ska löna sig ekonomiskt med en Slowcooker, måste jag bli en bra bit över 100 år (vilket ingen i min släkt någonsin har lyckts med).
Å andra sidan: Om jag köper en Slowcooker och lagar massor med goda möra grytor till oss båda och till många matlådor... och om det gör oss glada och lyckliga... och om min son och arvinge också vill använda den... Ja, då kanske jag skall slå till.
Vad gäller möjligheterna till att själv tillreda mina älskade vita bönor med tex tryckkokare eller  slow cooker fick mig att tänka till.  När jag har försökt att själv koka bönor är det inte bara den långa koktiden, som jag upplever negativ utan också smaken.  Jag  tycker alltid att köpta bönor är mycket godare.
I onsdags gjorde jag ett nytt försök med pintobönor.  Blötläggning ett dygn och så kryddade jag med vit- och svartpeppar, lagerblad, spiskummin, salt.  Jag följde proceduren att byta vatten osv.  Det blev betydligt längre koktid och jag lyckades inte heller den här gången få till en smaklig pintobönsröra, som den smakar på Tacorestaurangerna.

En annan älsklingsmat jag inte klarar är det indiska kökets dhall.  Om jag kunde få till denna som det smakar på restauranger skulle jag berika min kost.  Där är det inte koktiden utan kryddorna.  Jag lyckas inte heller med Dhall då jag använder färdiköpta kryddor. 

 
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

simon.arvestrand

  • Inlägg: 774
    • Östergötland
SV: Slowcooker
« Svar #25 skrivet: 03 dec-17 kl 13:34 »
2 min för att slänga i bakpotatis i crockpotten. kl 19 när dom som ska äta kommer är dom färdiga och jag kan fortsätta bygga inhängnad m.m dessutom blir bakpotatis väldigt bra i den.

Stengrim

  • Inlägg: 47
    • -
SV: Slowcooker
« Svar #26 skrivet: 03 dec-17 kl 15:33 »
Lagade just risgrynsgröt i min (inhandlad för 0 pengar då jobbgrannarna städade) tog fyra timmar men krävde ingen passning alls.

javill

  • Inlägg: 11355
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Slowcooker
« Svar #27 skrivet: 04 dec-17 kl 00:54 »
Lagade just risgrynsgröt i min (inhandlad för 0 pengar då jobbgrannarna städade) tog fyra timmar men krävde ingen passning alls.

Risgröt ska jag prova. Brukar börja med min på platta och avsluta i ugnen.
Har du tips på något bra recept?
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14374
    • Östergötland
SV: Slowcooker
« Svar #28 skrivet: 04 dec-17 kl 09:08 »
Läste precis i jakttidningen. De hade gjort ett test på slowcookers och fått den här som testvinnare: https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/tillagningsapparater/ris-angkokare/slow-cooker-002398/

Eftersom de drar så lite ström så kan det vara ett alternativ för matlagning i bilen, eller för varmhållning.

javill

  • Inlägg: 11355
    • Blekinge
    • Glirnashopen
SV: Slowcooker
« Svar #29 skrivet: 04 dec-17 kl 10:19 »
Läste precis i jakttidningen. De hade gjort ett test på slowcookers och fått den här som testvinnare: https://www.jula.se/catalog/hem-och-hushall/koksmaskiner/tillagningsapparater/ris-angkokare/slow-cooker-002398/

Sådär ser min ut fast utan digital timer. Tre olika värmelägen och så får man själv slå på och stänga av den. :)
"Passa på och var glada nu. Man vet aldrig när det blir roligt nästa gång."

Stengrim

  • Inlägg: 47
    • -
SV: Slowcooker
« Svar #30 skrivet: 04 dec-17 kl 17:50 »
Har du tips på något bra recept?

2dl ris per liter mjölk, koka tills det är färdigt.

Dessa bönor är annars väldigt goda och funkar utmärkt att göra i slowcooker: https://tenplay.com.au/channel-ten/masterchef/recipes/george-s-homemade-baked-beans

knöcklan

  • Inlägg: 5143
  • Strö salt på stjärtfjädrarna
    • Dalarna
SV: Slowcooker
« Svar #31 skrivet: 12 dec-17 kl 13:04 »
Sådär ser min ut fast utan digital timer. Tre olika värmelägen och så får man själv slå på och stänga av den. :)
Igår fastnade jag på svart vitlök. Det finns många "hur tillaga" på You tube. Där använde man rice cooker. Det tog ca 14 dagar på svag värme och sedan ytterligare lagring för att tillreda vitlöken till något annat än den vi är vana vid. 
Är det någon som smakat svart vitlök och tycker det är värt 14 dagars "kokning"?
Dialog förändrar mig och världen. mig ???  Insh'allah och tyga håller siddu
Det som är för allvarligt för att skämta om är inte heller värt att tas på allvar. En förutsättning fördemokrati

Nattlorden

  • Inlägg: 59
  • Framtiden var bättre förr.
    • Skåne
    • Nattlordens nätslott
SV: Slowcooker
« Svar #32 skrivet: 31 jan-18 kl 10:53 »
Igår fastnade jag på svart vitlök. Det finns många "hur tillaga" på You tube. Där använde man rice cooker. Det tog ca 14 dagar på svag värme och sedan ytterligare lagring för att tillreda vitlöken till något annat än den vi är vana vid. 
Är det någon som smakat svart vitlök och tycker det är värt 14 dagars "kokning"?

Funderar på att skaffa en slowcooker och testa just detta...

statustrött

  • Inlägg: 160
SV: Slowcooker
« Svar #33 skrivet: 31 jan-18 kl 11:49 »
 Har precis gjort om några vitlökar till svarta, hade en plats på jobbet som höll 60 grader Celcius. Slog in vitlökarna i aluminiumfolie och placerade dem i en plåtburk för att värmen skulle bli så jämn som möjligt.
Jag hade dem i värmen i 2 veckor och 5 dagar provsmakade efter 2 veckor men de blev bättre efter 5 dagar till.
 Man ska nog ha vitlökarna på ett ställe med god ventilation eftersom det luktar mycket om dem under processen.

 Värt att göra? Ja kanske försök att köpa en "black garlic" först för att se om du tycker om smaken.

Nattlorden

  • Inlägg: 59
  • Framtiden var bättre förr.
    • Skåne
    • Nattlordens nätslott
SV: Slowcooker
« Svar #34 skrivet: 22 feb-18 kl 06:57 »
Fick en slowcooker i Alla Hjärtans Dag present, så den är igång på ett test.

Den var lite dum i värmeinställningen / jag var dum som inte kollade mer noga....  För den hade i tur och ordning:  off / low / high /warm   så utan att fundera mycket på saken så började jag på "low", inte på "warm"...   så med viss risk har jag överkokt vitlöken från start...  men det får gå som läropengar (jag köpte affärsvitlök innan jag offrade någon hemmaodlad).  Nu är jag i alla fall över på "warm" och har satt en dimmer (för glödljus) som tåler 300W för att kunna ratta in temp lite mer noga  (slowcookern är på 200W och som sagt går den ju verkligen inte på max).  Läcker lite värme när jag har termomentern ned under locket även om jag tätar med trasa - sjönk från 68 till 66 grader över natten, så jag rattade upp den lite nu på morgonen så får jag se vad den står på ikväll.  Siktar på 70, snarare än 60, så håller den sig stabil ungefär här så blir det nog bra när jag lägger på locket ordentligt igen.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14374
    • Östergötland
SV: Slowcooker
« Svar #35 skrivet: 22 feb-18 kl 08:21 »
Men har inte kokaren termostat? I så fall bråkar du bara med den om du sätter en dimmer på inkommande.

DennisCA

  • Inlägg: 2638
    • Finland
SV: Slowcooker
« Svar #36 skrivet: 22 feb-18 kl 08:30 »
Slowcookers av den enkla sorten med bara tre lägen brukar ha cirka 80 grader på low och 90 på high om jag kommer ihåg rätt... Har inte använt vår på ett tag nu, den är nog över 10 år gammal.

För 10 år sen visste ingen jäkel vad en slow cooker var (fick köpa från england), eller pulled pork för den delen. Nu är det vardagsgrejer. Jag kan bara dra slutsatsen att jag är en trendsättare då allt jag gör verkar bli poppis med andra efter ett tag...

 

Nattlorden

  • Inlägg: 59
  • Framtiden var bättre förr.
    • Skåne
    • Nattlordens nätslott
SV: Slowcooker
« Svar #37 skrivet: 22 feb-18 kl 10:41 »
Jag mätte upp strax över 90 grader på "low".

Nej, jag tror inte att en så här enkel modell har något termostat alls, inget indikerar det.  Den gör definitivt ingen reglering via av/på-reglering och jag har svårt att tro att man kostat på den någon mer mjuk/följsam reglering än så i denna prisklassen. 

mattias_33

  • Inlägg: 1256
    • Hälsingland
SV: Slowcooker
« Svar #38 skrivet: 14 okt-19 kl 20:52 »
En fråga. Min spis går det inte att sjuda mat med. Då det är full fart på alla plattor oavsett vilken siffra jag väljer. Använder mest ugnen för matlagning ändå. Så jag har lärt mig att anpassa mig.
Ärtsoppa är t.ex ett sattyg att få till. Särskilt då jag är lite pedant. Den kan ju liksom inte sjuda för länge. Den blir ju bara godare.

Men är en slow cooker ett alternativ för mig för min ärtsoppa?
En ny spis, denna är begagnad så nästa ska vara ny med garanti! Men kostar väl en 5-6000 kr. Den förra var begagnad och har varit lika från start. Så himla less
Eller en slow cooker för 500 kr.

Upprepar att jag är lite pedant. Soppan ska bli lite tjock och få en fast och fin färg.

Vinterhalv året kan jag göra det på spispannan (wamsler). Men då gäller det att tanken är nere på 20 grader så jag kan elda i en 4-5 timmar utan risk för den kokar. Inte alltid jag känner mig så varm att jag unnar mig ett dygns kyla.
Målet är att inte slita ut sig i förtid med att jobba åt nån annan.

Berberis

  • Inlägg: 1575
    • Närke
SV: Slowcooker
« Svar #39 skrivet: 14 okt-19 kl 22:33 »
Ärter kokade jag en gång i en koklåda.
https://www.alternativ.nu/index.php?topic=187021.0
Det är en enkel och billig metod. Goda blev de också.
Jag har inte använt den metoden på länge, men nu blir jag riktigt sugen på gula ärtor. Något för en kulen dag kanske?


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

309 gäster, 2 användare (1 dolda)
xaelanar

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningen åter har jag läst i några år som prenumerant innan dess läste jag hos vänner. Genom åren har jag utvecklats det har även tidningen och att ledaren skrivs av en så härlig och äkta människa som erkänner att man ibland får ge upp och tänka om. ALLA borde ha tidningen!
/ Maria

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser