Fruktläder
Man tar helt enkelt puré av valfri frukt/bär/grönsak eller blandning av flera. Själv använde jag t.ex. äpple som bas och tillsatte en mindre del av dyrare bär/frukt. Antingen tar man råa bär och bara mixar vilket ofta ger mer struktur eftersom många bär har kärnor och det blir småbitar kvar av t.ex. skal. Annars så kokar man och passerar på samma sätt som man gör äppelmos. Vill man dock ha bort kärnorna så får man ta en finmaskig sil och inte den man brukar ha till äppelmos. Passertillsats till assistent borde fungera utmärkt, men det har jag inte provat eftersom det är så bökigt att plocka fram den.
Söta gör man efter behag. Mycket kör jag osötat eftersom jag gillar syrligtÄ/naturellt. Vissa har reagerat på att en del är surt, men de äter gärna sura karameller.
Oftast tillsätter jag honung om något är för surt, speciellt när det är barnen jag ska försöka få i sur saker.
Använde även mogen banan till att söta upp det. Provade med 100 g banan/bricka, men tyckte att det blev för mycket banansmak så jag drog ned det till 50 g. Vilken är ungefär ½ banan.
Ca 400 g valfri sörja
brer jag sedan ut på tunna plastskivor som kunde köpas till torkmaskinen, ska även fungera med bakduk av teflon, men det har jag inte testat. Sen är det bara att torka... läääänge i 45 grader.
Har provat många saker redan första säsonengen. Här är det jag kommer på just nu:
* äpple, rått, mixat, med och utan kanel - smakar som torkade äppelringar
* äpple, kokt, passerat, med och utan kanel - smakar lite mera tillagat
, dottern älskar de med kanel
* röda vinbär, råa mixade, med och utan vaniljsocker - här är det survarning, supergott säger jag, barnen vägrar äta det och maken tar mindre mängder, bitit av kärnor, vanilj är gott i, för att mildra ner smaken kan man blanda med äpple eller banan
* svarta vinbär, råa mixade - inte lika surt som de röda, men fortfarande för mycket "smak" för att barnen ska gilla det. Även de kan mildras ned med äpple eller banan (äter häften s.vinbär, hälften äpple nu och den är inte alls sur och smakar rund och god vinbär
)
* jordgubb, råa mixade, med äpple - eftersom vi inte har egen odling av jordgubbar blir det till att dryga ut med äpple. Smakar ändå ljuvligt sommar och är en favorit. I år blir det mer av denna sort
* 1 kiwi/50 g banan och resten äpple/bricka - smakade lagom mycket kiwi tyckte vi
* äpple/päron - smakade ganska mycket päron
* tomat, råa mixade - smakade torkad tomat, vet inte vad jag ska ha den till, men det borde ju fungera i stället för tomatpuré.
Ibland blev det även lite ihopblandade slattar, hände att lite mixad squash åkte i. Har även en krusbär/äpple och äpple/physalis som jag inte smakat än. Antar att den senare är god eftersom jag torkade mängder av halverade physalisbär och de är tokgoda att gå och knapra i sig.
Bilderna är så otroligt stora och jag orkar inte förminska dem. Men jag kan slänga upp dem på min blogg. Återkommer med adressen till det inlägget.