Alternativ.nu
Övriga ämnen => Hushåll => Ämnet startat av: torpjens skrivet 29 jan-18 kl 16:09
-
När jag steker mat blir det ibland fett över, t.ex. från bacon.
Fett ska inte hällas i avloppet, dels ger det upphov till stopp och dels tycker infiltrationen på det egna avloppet illa om fett. Man ska inte heller hälla fett i kommunens kompost och den egna komposten mår inte så bra av fett. Hur gör ni med fettet?
Jag funderar på om man kan hälla det i en låg burk och ställa burken i vedspisens brännkammare när det är riktigt varmt där. Kommer fettet att brinna upp, kommer det att förstöra spisen eller skorstenen eller finns det risk att fettet exploderar?
-
Prima bränsle. Inget problem.
-
Man ska inte heller hälla fett i kommunens kompost
vilken kommun är det som säger så? här är ett axplock från några kommuners hemsidor
"Exempel på vad du kan lägga i matavfallspåsen [...] Matfett från matlagning, urtorkat med hushållspapper." (Örebro)
"Välj istället att skrapa ner fettet i den gröna påsen eller torka upp det med lite hushållspapper som du lägger i din vanliga soppåse eller i den gröna påsen." (Linköping)
"Om det inte är så mycket fett kan du torka ur stekpannan eller grytan med hushållspapper och lägga det direkt i matavfallet. Fett i fast form, till exempel gammalt smör, läggs också i matavfallet." (Trelleborg)
"Ta för vana att torka ur stekpannan med hushållspapper innan du sköljer den. Släng pappret i matavfallspåsen eller i den vanliga soppåsen." (Göteborg)
men det är klart, det beror ju på hur mycket bacon man steker :) (torka ur med hushållspapper och lägga det i vedspisen är ju annars ett alternativ)
-
Torkar med papper och lägger i soporna. Bra som tändmedel vid sopförbränningen.
-
Tillverka egen RME genom alkalisk esterhydrolys met metanol
http://www.bioenergiportalen.se/?p=1451&m=1628 (http://www.bioenergiportalen.se/?p=1451&m=1628)
-
Själv häller jag steksky och matfett i en tom juiceförpackning som jag skurit av toppen på. Perfekt att lämna till sopstationen för biogas etc, det är väl olika för varje station vad de gör av det...
En slipper allt bry med stopp i vasken, vi har en egen avlopppsledning på flera km som kopplas till det kommunala avloppsnätet, det kan bli dyrt om man måste rensa hela den biten på hårda fettproppar.
-
Häller fettet i en liten skål och ger till fåglarna nu på vintern.
-
Prima bränsle. Inget problem.
Det låter braaaa!
G S
-
Torkpapper går utmärkt att elda, men försök inte elda fett i burk det kan bli farligt. Både explosion och okontrollerad brand.
-
Man kan antagligen göra egna marschaller om man häller det i någon gammal konservburk och sätter i en veke
-
Man kan antagligen göra egna marschaller om man häller det i någon gammal konservburk och sätter i en veke
Det var en ROLIG ide, tänk att komma till vänner och det luktar gott av bacon redan på uppfarten. Marschaller med bacondoft! Kanske rent av går att sälja? ;D
-
Det var en ROLIG ide, tänk att komma till vänner och det luktar gott av bacon redan på uppfarten. Marschaller med bacondoft! Kanske rent av går att sälja? ;D
Kanske håller veganer och andra onda väsen borta från fastigheten också ;D
Men risken är väl att folk börjar åka till dig för att de känt lukten och trodde det var ett mcdonalds i området
-
Kanske håller veganer och andra onda väsen borta från fastigheten också ;D
Men risken är väl att folk börjar åka till dig för att de känt lukten och trodde det var ett mcdonalds i området
;D ;D ;D ;D ;D Tummen upp för det glada tillropet!! ;D ;D ;D ;D ;D
-
Ställ in det i kylen å använd i matlagningen en annan dag😉👍
-
Gör som några sagt, torka upp fettet med lite hushållspapper och släng i hushållssoporna. Finns säkert bra sätt att ta vara på det och bli ännu grönare men har inte tittat så noga på det.
-
När jag steker mat blir det ibland fett över, t.ex. från bacon.
Fett ska inte hällas i avloppet, dels ger det upphov till stopp och dels tycker infiltrationen på det egna avloppet illa om fett. Man ska inte heller hälla fett i kommunens kompost och den egna komposten mår inte så bra av fett. Hur gör ni med fettet?
Jag funderar på om man kan hälla det i en låg burk och ställa burken i vedspisens brännkammare när det är riktigt varmt där. Kommer fettet att brinna upp, kommer det att förstöra spisen eller skorstenen eller finns det risk att fettet exploderar?
Bacon eller fett från stekt fläsk brukar jag breda på rågbröd istället för smör.
När fettet från att ha stekt sidfläsk (rimmat i sverige) fortfarande är varmt och flytande så brukar vi doppa rågbröd i det, så gott... speciellt när det kommer med frasiga bitar... Funkar även som sås på kokt potatis.
-
I det här hushållet äts allt animaliskt fett upp. Betydligt bättre energikälla än kolhydrater, dessutom naturligare.
Blir det eventuellt något över, förvaras det i kylskåp och används till matlagning.
Inte kastade man bort matfettet för 100 år sedan!
-
Nej, jag förstår heller inte problemet. Blir det fett kvar i stekpannan lägger vi på ett lock och använder fettet nästa gång det är stekdags. (Är det inget lock kommer en påpasslig katt och diskar ur pannan på sitt eget sätt o:) .)
-
Jag har gjort ett ljus av baconflott. Funkar bra :)
-
Även jag gjorde så. En marchall av baconfett och garn till veke, funkade fint. Lite trist att det inte luktade speciellt mycket bacon. Jag tror det beror på att jag filterade fettet genom ett kaffefilter så alla baconspån försvann.
-
Jag tycker också att det hade varit roligt om det luktade bacon om ljuset. Inte så praktiskt i längden men väldigt roligt i rätt sammanhang. Vi får prova ofiltrerat, jag hällde genom en liten kaffesil.
-
Nu häller jag allt fett i en tom mjölkförpackning och tänker mig att ställa den högst upp på eldhögen som ska eldas senare i höst. Slipper använda andra tändmedel och blir av med fettet. Dubbelvinst. :)
-
köper "billig" hundmat och häller på.
Skickat från min SM-G950F via Tapatalk