Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Elöverföringen är precis samma som din. Men min energiskatt är högre, 33,10 öre/kWh...

Postat med Alternativ.nu´s app

2
Hur mkt kan det kosta att få upp solpanel för att driva runt vattenpump, en kombi kyl/frys & ladda mobilen?

Bättre att tala om solcell istället för solpanel. När folk säger solpanel vet man aldrig om de menar solcell (för elproduktion) eller solfångare (för att värma luft eller vatten).

Med dina tilltänkta belastningsobjekt så är det nog kyl/frys som kan få kostnaderna att dra iväg mest, eftersom den är ständigt igång och förbrukar energi, medeleffekten per dygn blir alltså förhållandevis stor.  När det gäller vattenpumpen kan det bli en del besvär med den kortvariga startströmmen som den tar varje gång den ska komma igång, i synnerhet om det är en billig enfasdriven pumpautomat. Mobilladdning är helt försumbar jämfört med de andra belastningarna, likaså måttlig belysning inomhus.

Tänk på att du förmodligen inte bara vill ha ström klara sommardagar då solcellerna producerar som mest, utan att du måste dimensionera anläggningen så att du klarar dig någorlunda även då det är som mörkast på vintern (förvisso går det ju att klara sig utan kyl och kanske även frys då), eller under en regnig höst då det är genommulet och solcellerna knappt producerar något alls på flera veckor.

Förutom kostnaden för inköp och installation av anläggningen så får du inte räkna med att den blir helt kostnads- och besvärsfri när den väl är på plats. Saker kommer att gå sönder då och då - t ex pga åska.  Batteribanken har begränsad livslängd, man ska vara glad om den klarar mer än 5 år. Osv osv.

Jag vågar nog påstå att om man redan har indragen el från elnätet, så blir det praktiskt taget aldrig ekonomiskt lönsamt i längden att gå offgrid. Åtminstone inte om man är tvungen att betala för all materiel till offgridanläggningen och inte har egen kompetens att fungera som driftingenjör på heltid.
3
Övrigt om bygga & bo / SV: Kyla ner hus utan AC
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Idag kl. 19:46 »
Så här har mina temperaturkurvor sett ut de senaste dagarna.
Jag var hemma ca 12.00-17.00 igår och hade då korsdrag, i övrigt har det huset varit stängt.
I "rucklet" ligger sovrummet på övervåningen och köket på bottenvåningen, har haft ett fönster på vardera gaveln på övervåningen på glänt hela tiden, när jag har varit på plats och vaken har dessutom ytterdörren och ett fönster på sydsidan på övervåningen stått på vid gavel.

Hacken här och var i kurvorna beror på en bugg i mätsystemet. När temperaturen egentligen är 23,8 grader, visas istället 21,9 av någon anledning.
4
Här uppe tar vattenfall 4080 kr/år för abonnemanget, så ditt är billigare av nån anledning

Vad får du betala i elöverföring? Här är det 27,20 öre/kWh
Vad är det för energiskatt? Här är det 23,50 öre/kWh

Alla priser är + moms 25%
5
Jag har tydligen en 16A säkring.
Fick min första elräkning nyss (för 3 v förbrukning),
Kostnaden för elhandeln var så låg att den skulle tillföras nästa faktura. Destå intressantare läsning var fakturan från Vattenfall som är Elnäts ägare..bara just delen för avgift för abonemanget hos dem ligger på 3464 kr per år. I proportion till förbrukningen av elen såg det ju löjligt ut.

Hur mkt kan det kosta att få upp solpanel för att driva runt vattenpump, en kombi kyl/frys & ladda mobilen?

Jag kan väl misstänka att abonnemangskostnaden kan bero på att detta levereras till mig långt ute i skogen. Dvs, jag har inga grannar dit elledningen fortsätter. Har en stolpe precis mitt på tomten (helt sanslös placering) som blir ett framtida projekt att få väck...

Postat med Alternativ.nu´s app

6
Bostad finnes / Hus uthyres
« Senaste inlägg av Tomas63 skrivet Idag kl. 17:20 »
Ett litet hus m braskamin o luftvärmepump.Toa o dusch o kök,ett sovrum,odlingsmöjlighet,tillgång till eget stall.hyra enl överenskommelse.bra bussförbindelse.även höns finns.0730757287
7
Andra husdjur / SV: Vill bo på landet!
« Senaste inlägg av Linnea444 skrivet Idag kl. 16:12 »
Jag vet att dom måste kunna hålla sams och därför ska vi köpa ungar. Men Smurfan gick det bra med när Frasse kom, så kanske så kommer det gå bra med någon annan.


Skickat från min iPad med Alternativ.nu
8
Biodling / SV: Stödmatning Humlor sommar 2018
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 15:44 »
Ser man ett par år tillbaks så såg det ut så. Men efter att lantbrukare på senare år börjat arbeta för att behålla och öka den naturliga förekomsten av humlor, och inte minst genom EU:s stöd till så kallade fokusarealer, så är nu antalet humlor i landskapet på väg uppåt igen.

Jag har inte tänkt på hur mycket humlor det brukar vara där, så jag kan inte avgöra om antalet har förändrats.

Vet inte om jordbruket påverkat något där, då närmaste bonde är flera mil bort, närmaste jag kan komma på är 5 mil bort.
9
Övrigt om bygga & bo / SV: Kyla ner hus utan AC
« Senaste inlägg av ensamhet skrivet Idag kl. 15:26 »
Nu gällde väl det citerade inlägget från dig att ni skulle ha haft 20-25 grader nattetid under föregående veckan? Det är helt enkelt inte sant, hur enkelt som helst att se på nätet. När jag gick i skolan lärde vi oss i alla fall att Storuman ligger i Sverige. Vet inte vad ni lärde er om geografi däremot...

Du som har bättre koll nerifrån dig, än vi här uppe, får ha rätt att det inte varit varmt nattetid, så blir alla nöjda.

Hur som helst så är det nog nå fel med huset här, för den "svala" natt luften kom inte åt termometrarna och in i huset fast fönster och dörrar var/är öppna nattetid.
Kanske huset är hemsökt?
10
Biodling / SV: Stödmatning Humlor sommar 2018
« Senaste inlägg av Thomas_ skrivet Idag kl. 15:12 »
Hur är det med humlor, har för mig att jag hört att de nästan inte finns kvar?
Var förbi mina hus igår och det var många där.

Ser man ett par år tillbaks så såg det ut så. Men efter att lantbrukare på senare år börjat arbeta för att behålla och öka den naturliga förekomsten av humlor, och inte minst genom EU:s stöd till så kallade fokusarealer, så är nu antalet humlor i landskapet på väg uppåt igen.
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser