Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Uppvärmning / SV: Hur värma längan?
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet Idag kl. 00:21 »
Fin idé. Visste inte att det fanns sådana medel. För egen del är jag egentligen inte orolig över att det ska börja brinna. Men tror att det blir svårt att övertyga sotaren... känns som han tycker att man slår honom på fingrarna. Kaffe och bulle ville han inte ha när han kom så han verkar svårmutad.
2
Redskap, verktyg och maskiner / SV: Miljövänlig färg/rostskydd för metall?
« Senaste inlägg av Mr_Smurf skrivet Idag kl. 00:17 »
Fertan kan jag rekommendera, inte speciellt giftig men väldigt effektiv.
3
Vad har det varit i dem?                       

Är det de med skruvlock och en packning i locket?
4
Uppvärmning / SV: Hur värma längan?
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 23:31 »
Har huset stått fram till nu så kommer det förmodligen fortsätta med det eftersom du tätat kanalen. Det är när kanalen är otät som det blir otäckt. Men för att blidka sotaren och lugna nerverna när du eldat hårt och åker hemifrån så se om du inte kan få injicera något brandhämmande i bjälken. Det finns t o m miljögodkända sådana.

Du kan ju borra in i bjälken till du stöter på teglet (ändan på trät) och stoppa in en tempgivare där. Elda sedan som en galning minst en hel dag. Har du fått kanalen tät så lär du inte komma i närheten av antändningstemperaturen för trä (ca 300grader) eller ens för papper (ca 180 grader). Bjälken går ju inte in i kanalen, utan minst en halvsten skiljer rökgaserna från trät. Skulle bli förvånad om du kommer över 100 grader. Sedan använder du det hålet för att trycka in brandskyddsmedlet.
5
Odlingsrelaterat sökes / SV: När torkan kommer igen.
« Senaste inlägg av Själv är bäste dräng skrivet Igår kl. 23:02 »
Tror nog att man skall fortsätta med sin borrade/grävda brunn för dricksvatten, men utöka med odlingsvatten/brandvatten i damm eller liknande. Vattentorn är visserligen läckert, men idag finns bra pumpar så det gör inget om vattnet sparas i marknivå.
6
Uppvärmning / SV: Hur värma längan?
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet Igår kl. 21:56 »
Ja det är ett hanband, golvbjälklag som Vilar längsgående. Sitter helt inmurat jäms med murstocken. Sen är det en där ändträt stöter mot murstocken. Den som ändträt stöter vilar på alla andra hanband med upplag endast på murstocken och fem meter bort en timmrad innervägg. En stolpe faller bort då det är mitt i rummet, mitt framför kaminen.
Men har tänkt på ett uppochnervänt u med två stående stolpar och en balk liggandes. Men då ska ju de ha upplag under och helt plötsligt är det ett jäkla projekt plus att jag drar mig lite för att såga och kapa hejvilt. Men det borde ju funka. I teorin. Är rädd att skada murstocken när jag tar bort den längsgående bjälken oxå men det kanske är lugnt..?

Ja, undrar oxå hur varmt det faktiskt blir, men det ska väl kunna tåla en soteld för att sotaren ska godkänna. Vill gärna ha ett godkänt för försäkringens skull.
7
Uppvärmning / SV: Hur värma längan?
« Senaste inlägg av Ett svart får skrivet Igår kl. 21:41 »
Vilar bjälken i ett hål i sidan på skorstenen alltså? För om den bara slutar intill skulle du väl bara kunna kapa den någon centimeter från stenen. Men beroende på hur det ser ut skulle jag nog ändå försöka kapa den och kanske sätta en pelare under. Fast det jag verkligen skulle vilja göra vore att elda försiktigt och trappa upp gradvis och kolla hur varm bjälken verkligen blir...
8
Uppvärmning / SV: Hur värma längan?
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet Igår kl. 20:51 »
Skulle ju oxå kunna mura upp en kanal och ansluta ovan bjälken. Tegel finns ju billigt men det blir mycket jobb och inte så snyggt kanske.

Varför är rökrör så jäkla dyra? Pratade med två olika återförsäljare och fick samma pris. Måste de vara isolerade? I bjälklaget förstår jag men kan man inte ha ett varmt rör i själva rummet och dra det genom en isolerad genomföring?
9
Kollektiv för självhushållare / SV: Söker gemenskap och gård
« Senaste inlägg av Svången skrivet Igår kl. 20:39 »
Ni verkar vara härliga typer!
Jag önskar att det skulle vara lättare för oss "alternativare" att få kontakt med varandra.

Vi håller på med självhushållning i sydöstra Småland typ. Här trivs vi väldigt bra men inte många likasinnade tyvärr..

Vårt grannhuset är till salu, men det har väl kanske inte optimala förutsättningarna för självhushållning.
Ni är iallafall varmt välkomna hem till oss hälsa på om ni vill det!
10
Uppvärmning / SV: Hur värma längan?
« Senaste inlägg av Kreacon skrivet Igår kl. 20:15 »
Jaha, då var vi här. Har glidgjutit murstocken samt murat om ovan nock. Sotaren var här och godkände allt igår. Dessvärre hittade han under tapeter en bjälke som ligger i murstocken vilket gör att vi inte kan använda kanalen i vardagsrummmet där vi behöver den som mest.
Det har tidigare suttit en kakelugn där och då  lir ju rökgaserna kallare.
Vad göra?
Vad jag kan komma på så är det att
1. dra rör genom innertak och ansluta till murstocken över den ovan nämda bjälke.  Kostnad ca 10.000.
2. Mura upp en rörspis eller kakelugn med kostnad 40-50.000.
3. Köpa en liten kamin som inte värmer så mycket. (Fick en annnan kamin godkännd som oxå går mot trä med den motiveringen.

Vad tror ni? Skulle någon typ av varmvägg kunna kyla nEr rökgaserna?
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

52 gäster, 0 användare

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser