Dela detta:

Nyliga inlägg

Sidor: [1] 2 ... 10
1
Grönsaker, vegetariskt / Alger, var i Stockholm finns det bra o billiga
« Senaste inlägg av Kimmo skrivet Idag kl. 01:08 »
Hej.
Är intresserad utav att börja äta mera alger, någon som vet var jag kan köpa i Stockholmstrakten,?
Tack på förhand 👍
2
Odlingsrelaterat sökes / Önskar Köpa
« Senaste inlägg av Gurkmeja skrivet Igår kl. 23:34 »
Har du Rättviksärt & Stor gråärt att sälja?  (ev andra gråärtssorter)

Postat med Alternativ.nu´s app

3
Eltillverkning / SV: Cykeldriven generator
« Senaste inlägg av Per Johnsson skrivet Igår kl. 23:14 »
Mycket kan ja fixa med,men inte allt, och kanske behöver  ja inte  veta  hur alla  delar funkar,, jag bara  konstaterar att  det går att ladda mobiler och laptop med  mitt projekt.jag har inte testa om det går att driva frysboxen eller min smart tv,Jag vet inte hur mycket  watt det  går att få ut
Det funkar det är klart, kanske  borde ja lägga upp en bild på bygget !
angående permanetmagner så har ja läst  på olika forum att det är bästa och enklaste ,magneten är en kraft som jag  inte behöver tillföra
Och  permanetmagneter ger obetydligt motstånd obelastad,, snurrar man lite  på axeln med fingrarna  hugger det lite, se går det att ta reda på om det är permanetmagneter,
kopplar  man in  någon elapparat  nån belastning då blir det emk i spolarna  det går tungt   som om magneten hakar fast lindningarna
jag har ont om plats i min lägenhet, men om jag hittar nån billig krosstrainer så vill ja testa att sätta generator på den  ;)
4
Jag söker en 60 plus manlig hjälp med bil. Jag har ett fritidshus vid en sjö i Norra Savolax i Finland. Jag behöver hjälp med transport med en del grejor och sällskap OBS! endast sällskap.
Jag är 60 plus kvinna, tänker ekologiskt, stor djurvän, rätt skarp och politiskt vänster i dessa dagar.
Du behöver ha självdistans, sinne för humor och rätt så rörlig intelligens, annars kan det vara svårt att hänga med i mina tankegångar.
Huset är ett stort timmerhus alldeles vid en sjö med vedspis och öppenspis, vedeldad bastu med bastukammare. Ej el eller rinnande vatten.

Oseriösa lycksökare undanbedes.
 

Hälsningar Aralia

5
Hushåll / SV: Vilket tvättmedel är lämpligast?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 22:12 »
Jag har lärt mig att proteinsmutsad tvätt först måste tvättas i kallt vatten för att proteinerna ska lösas upp?

Framför allt så ska vattnet värmas långsamt under tvättens gång, i och med att tvättmedlet - vad det än är av för slag - blir mer effektivt ju varmare vattnet blir. Men då gäller det alltså att tvättmedlet hinner göra sitt jobb beträffande proteinerna innan de får för sig att koagulera.  Annan smuts än proteinhaltig sådan beter sig på andra sätt. Rent vattenlöslig smuts (jord, lera mm) löser sig redan i kallt vatten,  oljig eller fet smuts är det lättare för tvättmedlet att ta hand om ju varmare vattnet är.

Sen bör man också komma ihåg att vissa sorters tvättmedel - främst sådana som är baserade på såpa och tvål - är som mest tvättaktiva bara inom ett ganska litet temperaturområde.  De fungerar sämre både vid lägre och högre temperaturer än den som är ideal för just den aktuella blandningen.
6
Hemberedskap / SV: Vad kan hända vid en solstorm? Tidsapekt?
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 22:07 »
Beträffande nedgrävning av kraftledningar, så gäller ju det ganska lokala fördelningsnät (10 kV). Och de ledningarna är dels så korta att supersolstormarna aldrig kan inducera några otrevliga spänningar i dem, och dels har högspänningsnät upp till 77 kV i Sverige så gott som alltid isolerad nollpunkt, vilket gör att de näten tål supersolstormar utan vidare.
För att ett elkraftnät ska kunna ta skada så måste det dels vara frågan om mycket långa kraftledningar (flera tiotals mil), och dels måste nollpunkterna vara direkt jordade (som de är i Sverige från 130 kV och uppåt).  Anledningen till att vi, trots detta problem, har jordade nollpunkter vid de högsta spänningarna, är att det blev för stora problem med induktionsspänningar, överslag och andra otrevligheter i nät med lägre spänningar då en riktigt stor kraftledning fick jordfel, om nollpunkten var ojordad. Jag har för mig att de svenska 130 och 220 kV-näten byggdes om till direktjordning i slutet av 1940-talet, och 400 kV var direktjordat redan från första början.

Jag skulle tro att supersolstormarna påverkar radiokommunikationen mindre ju högre frekvens det är.  Mobilnät klarar sig nog rätt bra, det kan vara mer störningar på t ex  FM-rundradio, Rakel och militär komradio, men kortvågsradio och rundradio på mellanvåg blir nog helt odräglig.  Men radiokommunikationen störs bara då solen är inom synhåll. Skulle man få problem, får man vänta till efter solnedgången med sina eterburna ärenden.

Källan till mina uppgifter om supersolstormar och åtgärder mot dem är en rapport som låg ute på elforsk.se en gång i tiden. Men den siten är borta nu och ersatt av något som heter energiforsk.se och som är helt annorlunda upplagt, jag har inte lyckats hitta igen rapporten där. Sökfunktionen fungerar ganska dåligt för äldre rapporter (före 2015), det är nästan så att man måste veta exakt titel eller nummer för att hitta en äldre rapport.
7
Eltillverkning / SV: 12VDC i vanliga 230V Uttag
« Senaste inlägg av torbjorn skrivet Igår kl. 21:56 »
Nu när det är frågan om en modern installation, så blir det ju knappast frågan om annat än LED för 12 V-systemet. Och i ett vanligt boningsrum är det ju orimligt att ha enstaka LED-ljuspunkter på mer än på sin höjd 10-20 W, så det är knappast något bekymmer i praktiken.
Ett större problem än varmgång i lamputtagen, är nog i så fall spänningsfall i installationen, när kabelarean begränsas av vad som går att montera i lamputtag och -proppar.

Rent allmänt är det inga hinder att säkra av grövre än vad kabelarea och installationsmateriel medger vid kontinuerlig drift, om det rör sig om ett belastningsobjekt som antingen omöjligt kan dra mer ström än vad kablar mm tål, om det finns ett annat överströmsskydd (t ex maskin med inbyggd motorskyddsbrytare) eller om det rör sig om korttidsdrift/intermittent drift. Det finns ju fall där t ex höga startströmmar gör att man måste "säkra upp". Men man kan behöva lusläsa både de svenska starkströmsföreskrifterna (inte nödvändigtvis senaste utgåvan, om man ska bedöma vad som är tillåtet vid mindre ändringar av en gammal installation kan det vara aktuellt att studera de föreskrifter som gällde då installationen ursprungligen godkändes), och de elsäkerhetsstandarder som gäller för belastningsobjektet i fråga, för att få klart för sig vad som kan godtas.
8
Övrigt fjäderfä finnes / SV: Löpankor säljes
« Senaste inlägg av Harrieth skrivet Igår kl. 21:49 »
Hej.
Har du någon hona kvar?

Undrar
Harreith
9
Kontakter / Var finns min Mandelmann?
« Senaste inlägg av Wobbeke skrivet Igår kl. 21:47 »
Hejsan hopp!

Ja, jag erkänner, jag gillar Mandelmanns.

Jag älskade det första avsnittet, då jag och K satt i en lägenhet i stan och kände att det inte gick att bo så mer. Att längtan efter min egen gård, en längtan jag haft så länge jag minns, inte kunde få fortsätta vara bara en längtan. Hur drömmen om mina egna djur höll mig uppe under en period då jag kämpade mot sjukdom och utmattning.

Jag älskade andra säsongen, då jag satt i mitt och Ks eget hus, på vår egen gård och med min egen första lammning i antågande. Och jag behövde det glada och det kärleksfullt gulliga eftersom jag slet som ett djur den där första vintern med djuren och med allt jobb som det innebär att vara nybörjare.

Och jag älskar nya säsongen nu när jag 2,5 år senare startat upp mitt eget lantbruksföretag och sitter med min första bokföring någonsin. Mer än någonsin behöver jag det färdiga och det kärleksfulla när jag kämpar vidare med gården och går in på mitt andra år som nästan professionell biodlare och även skall starta upp en ekologisk grönsaksodling inom loppet av några år. Gården är fortfarande min och Ks, men vi bor numera i var sitt hus och lever som goda vänner(han ingår alltså i dealen, men det är lugnt, han håller sig mest på sin kant).

Det jag saknar i mitt liv är någon som är ungefär som jag är och som jag kan dela det här livet och den här drömmen med. Någon som vill jobba med mig i odlingen, som alltid finns där för att stötta och för att bli stöttad. Som jag kan jaga in grisarna med när de rymmer och kalasar på grannens petunior, som tycker det är roligare att bygga saker ihop än var för sig, som man kan prata om livet, politik, biologisk mångfald med, men som lika gärna kan grotta ner sig i ett nördigt samtal om hantverk eller storheten i en riktigt bra film. Någon som vill ge mycket omtanke, kärlek och uppskattning och som också vill ta emot detsamma.

Jag gillar intellektuella samtal, men tycker också att maskar är helt fantastiskt fina djur. Jag äter kött, men bara om jag vet att de haft ett bra liv. Jag älskar hantverk av olika slag, men i synnerhet sådana som berör textilt hantverk, folkdräkter, byggnadsvård. Jag gillar gamla saker och är en tant i ung kropp. Kör hellre häst än traktor(med undantag för gamla traktorer, jag önskar mig en grålle) och är enveten som tusan. Tycker om att fixa ved och har självklart en egen motorsåg. Är väldigt omtänksam och snäll, men vill gärna sprida mina saker omkring mig. Jag pratar mycket, men det är bra, det betyder att jag tycker om dig. Är van att vara själv, men vill inte vara det. Kan inte få barn och det är okej det med.

Du är förmodligen en gubbe av något slag. Jag samlar på gubbar. Jag försöker sluta att samla på gubbar med autism, men det är svårt för dom är så attraktiva. Tänker att den här gången vill jag träffa någon som har empatin och omtanken på rätta stället. Och som gillar att jobba. Och som tycker om att hjälpa till. Som är riktigt riktigt snäll och positiv och som ser lösningar. En lagom glad typ, men du bör nog tycka att det bästa i livet är att gå hemma på gården och skrota med mig. Sprit och droger hör inte hemma i mitt liv. Däremot tycker jag det är helt normalt att leka kurragömma och göra fula miner ut genom köksfönstret då och då, det är roligt! :)

Du bör även laga god mat, klara av att plocka upp hundbajs samt tycka att det är trevligt att bajsa ute i skogen/utomhus. 


Postat med Alternativ.nu´s app
10
Hus, hägn & bete för får / SV: Foderbord
« Senaste inlägg av Blommefåret skrivet Igår kl. 21:38 »
Jag tröttnade på krånglet med foderbord som de kan sticka in huvudet i, så jag gjorde om foderborden så att det är ca 8 cm breda lodräta spälor med samma bredd emellan, och bakväggen sluttar lite brantare än 45 grader fram mot dem för att stanna en decimeter innan så det blir en plan yta som lösa blad och frön hamnar på. På så sätt slipper jag får som sitter fast eller lamm på foderbordet. Dessutom kan jag ge dem 2 dagars giva på en gång om jag måste. Jag ger mina bara grovfoder.
Skulle du kunna ta en bild på detta. Mitt huvud samarbetar inte..   
Sidor: [1] 2 ... 10

Dela detta:

* Inloggade just nu

43 gäster, 2 användare (1 dolda)
aralia

* Forum

* Nyheter

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser