Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Vilka Rabarber är Odlingsvärda ? Hur får man tag på Frön eller Plantor prisvärt?  (läst 2750 gånger)

ungman

  • Inlägg: 4
    • Småland
Hej

Jag äter rabarber kräm gärna varje dag med lite stevia.

Behöver stor Rabarber gård.

Bor i hus med egen tomt 2500kv

Hur kommer jag igång fort med många olika sorter?

Behöver FRÖN och plantor som delats .

Var kan jag köpa typ  4--5m olika sorter rabarber prisvärt nu ? Plantor eller Frön ?
Gärna båda.

Vill inte betala överpriser som 150 per planta




torbjorn

  • Inlägg: 13750
    • Medelpad
Rabarberplantor som man kan ta sig friheten att gräva upp eller dela brukar man kunna hitta vid ödehus och övergivna gårdar, det är inget som man ska behöva betala för.

Det finns tidigare trådar om delning av rabarberplantor mm, se t ex https://www.alternativ.nu/index.php?topic=104140.0 .

Jag instämmer i att delning och omplantering bör ske på våren ganska snart efter tjällossningen, INTE mitt i sommaren eller på hösten. Räkna med att den flyttade plantan ser halvdöd ut första sommaren efter flytten, även andra sommaren är den svag och bör inte skördas nämnvärt, från tredje året kan man skörda den som vanligt.

Förökning med frön går visserligen att göra men är inte att rekommendera, frösådda plantor blir inte sortäkta utan det kan bli vad som helst.

Tänk på att halten av mindre hälsosam oxalsyra i rabarber tilltar på högsommaren. Man bör inte äta stora mängder rabarber som är skördad efter midsommar. Bättre att skatta den så hårt man vågar i juni och frysa in för senare behov, låt sedan plantan sköta sig själv och lagra upp näring i rotsystemet resten av sommaren.

ungman

  • Inlägg: 4
    • Småland
Rabarberplantor som man kan ta sig friheten att gräva upp eller dela brukar man kunna hitta vid ödehus och övergivna gårdar, det är inget som man ska behöva betala för.

Det finns tidigare trådar om delning av rabarberplantor mm, se t ex https://www.alternativ.nu/index.php?topic=104140.0 .

Jag instämmer i att delning och omplantering bör ske på våren ganska snart efter tjällossningen, INTE mitt i sommaren eller på hösten. Räkna med att den flyttade plantan ser halvdöd ut första sommaren efter flytten, även andra sommaren är den svag och bör inte skördas nämnvärt, från tredje året kan man skörda den som vanligt.

Förökning med frön går visserligen att göra men är inte att rekommendera, frösådda plantor blir inte sortäkta utan det kan bli vad som helst.

Tänk på att halten av mindre hälsosam oxalsyra i rabarber tilltar på högsommaren. Man bör inte äta stora mängder rabarber som är skördad efter midsommar. Bättre att skatta den så hårt man vågar i juni och frysa in för senare behov, låt sedan plantan sköta sig själv och lagra upp näring i rotsystemet resten av sommaren.


Stort Tack för mycket matnyttigt inlägg.

Jag har fått tag på  Tre Barbro plantor. Dom ska jag nog köpa fler av.  Denna har Låg Oxal halt . Går denna äta oftare då ?

Jag la mina Plantor ifrån 1liters till 5liters krukor. har dom i ett ställe med par timmar sol endast ute.
Ska jag plantera dom först i Vår säger du? I jorden ?
Kan jag ha dom i mina 5liters krukor tills nästa vår ?
Ska jag ha krukorna inne eller ute? Vilket är bäst för att kunna börja skörda dom snabbare om det går ?

Jag la även  16st  Frö igår.  2 olika sorter    ,  Victoria,  och Perectual eller liknande hette den andra.

Vill ha minst 5 plantor av varje sort, är 8st frön för lite då av varje? Kanske måste öka?  Dubbla?   
Det ska vara fina plantor man sparar, dom sämre kastar man .   
Hur många brukar gro av 10 frön exempelvis?

Jag funderar på göra Rabarbersylt och Rabarber chutney även sen.  Kanske rabarber saft med.  Sötat med Stevia.   Men jag måste lära mig allt först, Och det är ju typ 2år tills första skörden , Så att tid finns lära allt.
Frysa rabarber kommer jag med göra, kunna göra rabarberpaj, eller kräm även vintertid ibland kan ju vara gott. :)


Ja det var många frågor igen,  svara vänligen när tid finnes tack :)

Jag hittade detta om olika sorter på nätet:

Kolla:

De sorter som jag bedömer som mest odlingsvärda är markerade i fetstil.
De sorter som ofta finns i vanliga trädgårdsbutiker är markerade med ***

A Cote Rouge – Sen sort som får få blomstänglar. Stjälkarna är svagt röda vid basen och blir grönare högre upp närmast bladet. Ovanlig i Sverige, vanligare i Danmark så sannolikt tål den inte särskilt mycket kyla.

Amerikansk Kämpe – Ger breda och tjocka stjälkar, går lätt i blom. Nedersta delen av stjälken är röd, den blir grönare upptill. Tidig frilandssort.

Apple Delight – Frisk fruktig smak med långa tunna stjälkar som kan skördas både höst och vår. Klarar zon 1-5.

Appleton’s Forcing – Produktiv sort med långa och tjocka stjälkar. Medeltidig.

Appleton’s Red – Produktiv, sen sort med stjälkar som är vackert röda på insidan. Går inte så lätt i blom.

Appleton’s Triumph – Sen sort som får ganska långa och tjocka stjälkar. Går lätt i blom.

Barbro /BRh F104***– En ganska ny svensk sort som togs fram av Kimmo Rumpunen på SLU i Balsgård, Skåne och lanserades 2012. Rikgivande med oxalsyra under medel som ger tidig skörd. God, kraftig rabarbersmak och rödgröna stjälkar. Motståndskraftig mot skadedjursangrepp, finns som elitplanta. Lär klara zon 3, kanske ännu kallare (enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 5).

Behrens Rabarber – Sen sort som sätter få blomstänglar. Ger stjälkar som är rödare vid basen och grönare närmast bladet.

Berit /BRh F101 – En ganska ny svensk sort som togs fram av Kimmo Rumpunen på SLU i Balsgård, Skåne. Berit har god, kraftig rabarbersmak och raka, upprättväxande stjälkar som gör den lätt att skörda. Går inte i blom så lätt och är motståndskraftig mot bladfläcksjuka. Senare sort än Barbro.

British Queen – Sannolikt samma sort som Victoria.

Browns Red – Ger långa och tjocka stjälkar med röd utsia och grön insida. Sen sort som sätter många blomstjälkar och lätt går i blom.

Buck’s Early Red – Produktiv sort som sitt namn till trots ger ganska sent. Sätter väääldigt många blomsterstjälkar.

Canada Red / Canadian Red /Red Canadian /Macdonald Crimson- En rabarber med vackert klarröda stjälkar som ger vacker färg åt sylt och kräm. Mild men god smak, sparsam blomning. Ger sen men rik skörd. Korta, smala stjälkar som ger fin klarröd färg till saft och sylt. Höjd 50-70 cm. Klarar upp till zon 5.

Cawood Delight – Mörkt röda rabarberstjälkar. En favoritsort hos engelska odlare som odlar rabarber kommersiellt eftersom den tål både värme och kyla bra, klarar zon 4-7.

Champagne – Söt sort, vanlig i Holland.

Om du vill lära dig mer om rabarberns historia och användning så rekommenderar jag varmt Ingar Nilssons bok Rabarber.

Champagne Red /Red Champagne /Champagne Early /Hawke’s Champagne*** – Ger långa, slanka vackert röda stjälkar med rosa insida. Smaken beskrivs som mycket god, en av den brittiske trädgårdspersonligheten

Lawrence D. Hills smakfavoriter. Långa smala röda rabarberstjälkar med härlig sötsyrlig smak, passar bra till saft. Sen blomning med få blomstänglar. Medeltidig sort som förr var ganska ovanlig och svår att få tag på, numera säljer även de större trädgårdskedjorna den här (om än i liten skala).

Champion / Dawe´s Champion – Engelsk sort med gröna stjälkar, framtagen av trädgårdsmästaren Dawe som hade sina odlingar nära Kew Bridge. Var länge en av de dominerande engelska sorterna tills Timperley Early lanserades på den engelska marknaden.

Crimson Perfection – Har smala röda stjälkar.

Crimson Red/ Crimson Cherry /Crimson Wine /Crimson – Får spräckligt röda stjälkar. Medelgod skörd i mitten av säsongen.

Delikatess  /Himbeerrhabarber  /Hallonrabarber- Mycket gammal sort som bl a är ena föräldern till Elmsfeur och Holsteiner Blut. Ger ganska tunna, röda, goda stjälkar. (Himbeer betyder hallon på tyska)

Donkere Bloedrode – En sen men mycket produktiv sort som får vackra stjälkar med ljusröd insida. Sätter blomstänglar.

Early Albert /Prince Albert – Ännu en rabarber med ett missvisande namn, sorten är inte särskilt tidig sitt namn till trots. Upprättväxande, produktiv sort med många blomstänglar. Mild smak med låg halt av oxalsyra.

Engelsk sort, togs fram av Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.

Early Sunrise – Hyfsat tidig sort med upprätt växtsätt som får tjocka stjälkar. Kan vara jobbig att skörda för hand. Ger god skörd för att vara så pass tidig.

Elmblitz /Elmsblitz*** – En gammal tysk sort med låg halt av oxalsyra och mild god smak. Röda stjälkar och vackert rosaröda blommor. Plantan har ett ganska lågt, brett växtsätt med många låga, smala stjälkar som är rätt lätta att skörda för hand. Späda stjälkar har lägre halt av oxalsyra än de tjocka stjälkarna. En del beskriver den som lite klen i sitt växtsätt och mår bra av att gödslas ordentligt. Kräver lite mer gödsel än andra sorter. Mer produktiv än systersorten Elmsfeuer, men har svagare röd färg. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.

Elmsblitz Röd – Kanske den egentliga, ursprungliga Elmsblitz.

Elmsfeuer /Elmsfeur / E.L. Meyns Feuerroter*** – En gammal tysk sort med genomfärgade röda stjälkar (feuer = brasa på tyska). Kraftigväxande sort som är jobbig att skörda för hand, har medelhög halt av oxalsyra. En korsning mellan Holsteiner Blut och Delikatess, togs fram 1912 av Ernst Ladewig Meyn. Sätter inte så många blomstänglar, växer upprätt och har fin röd färg och god smak. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.

Elms Jubiläum – Beskrivs som lättodlad med goda egenskaper som köksväxt i boken Hemkonservering från 1942 (upplaga 11). Framtagen av Ernst Ladewig Meyn.

Elmsjuwel – Har låg halt av oxal- och äppelsyra men ändå rätt syrlig smak. Växer upprätt med rödgröna stjälkar, kan skördas hela sommaren men ger bäst kvalitet när stjälkarna är ca 30-40 cm långa. Lär klara zon 5.

Fentons /Fentons Special – Högavkastande sort som vissa källor anger som tidig, andra som sen. Produktiv sort med röda stjälkar med ljusröd insida. Sätter få blomstänglar.

Framboozen Rood/ Frambozen Red /Framboozen /Raspberry Red /”Munkrabarber” /Jordgubbsrabarber*** – En högkvalitativ sort med mörkröda, raka, långa och tjocka stänglar. Medeltidig sort för både bakverk och saft. Vanlig i kommersiella odlingar eftersom den går bra att driva och då får ännu vackrare röd färg. Kallas ibland felaktigt för munkrabarber i plantskolorna. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 5. (Framboozen betyder hallon på nederländska)

Fredrika Runeberg – Finsk mycket gammal sort med röda, smala stjälkar och sirligt växtsätt som döpts efter den finlandssvenska författaren Fredrika Runeberg, gift med Johan Ludvig Runeberg. Definierades som en egen genetisk sort först 2015 men har lång odlingshistoria. Gentestet avslöjar att rabarbersorten kommit till Finland före andra finska, mer välkända sorter. Hittades vid författarmuseet Johan Ludvig Runebergs hem i Borgå, Finland. Museivårdaren hoppas kunna börja sälja plantor av den i framtiden.

Frigo – En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016 (men Kirsten Jensen var inte lika imponerad, i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 skriver hon att ”Smaken kunde vara bättre” på s 8.). En sen industrisort, mycket produktiv med välfärgade stjälkar som inte sätter så många blomstänglar.

Fräulein Scharfer Torte – (torte = paj på tyska) Gammal sort som länge odlats i tyska hemträdgårdar, tyvärr inte särskilt produktiv. Men de stjälkar som kommer beskrivs som både tjocka, mjälla och goda med vackert röd färg.

Fulton’s Strawberry Surprise – Kompaktväxande sort med kraftigt växtssätt. Lättodlad med röda stjälkar och fin smak med balans mellan sötma och syra. Ca 60 cm hög och 150 cm bred, klarar upp till zon 4. Enligt svenska återförsäljare har den en friskt fruktig smak med vackert genomfärgade stjälkar och ger skörd från vår till höst. Kallas ibland för jordgubbsrabarber i handeln.

Fäbod – Sannolikt en av de mest härdiga rabarbersorterna som odlats i Sverige, av nordlig proveniens och är anpassad för ljusklimatet i Sveriges nordligare delar. Man har bl a hittat Fäbod växandes vid fjällhotellet Fjällnäs,
800 m över havet nära norska gränsen. Smala, långa gröna bladskaft som är lite rödfärgade vid basen. Bladen har ljus undersida och är väldigt veckade. Sorten är lätt behårad och har en utdragen bladspets.

Glaskin’s /Glaskin’s Perpetual – En gammal engelsk kulturarvssort som odlats sen 1930-talet med låg halt av oxalsyra. Snabbväxande sort som får vackert mörkröda stjälkar och ger under lång tid.

Goliath – Ger tjocka grönröda, medellånga stjälkar av hög kvalitet med mild smak. Enligt återförsäljare är stjälkarna gröna, men odlare menar att den även blir lite röd, särskilt om den odlas under väv. En synnerligen produktiv sort som är vanlig inom den kommersiella odlingen trots att den är så pass sen. Kan behöva gödslas lite extra för att orka med sin produktivitet.

Hallonrabarber – Flera olika rabarbersorter kallas för detta, se bl a sorterna Delikatess och Frambozen Rood.

Harry Smiths Rabarber – Lokal nordling sort som provodlats i Uppsala.

Hobday’s Giant /Giant /Gigant – Kraftigväxande sort med stora breda blad som är lätt ludna. Ger grönröda stjälkar med grön insida. Har mycket låg halt av löslig oxalat.

Holsteiner Blut /Holsteiner Blood – Gammal tysk sort som togs fram 1912 av E. L. Meyn, en korsning av sorterna Delikatess och Amerikanischer Riesen. Upprättväxande med långa grönröda stjälkar och hög halt av oxalsyra.

Holsteiner Blut är rödköttig och starkväxande med få blommor. Ofta är stjälkarna mer röda i början av säsongen och blir sedan mer gröna. Kommer igång lite sent på våren men kan skördas långt in på sommaren. En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016, även Kirsten Jensen bedömer smaken som god i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 på s 9. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.

Höstrabarber – Flera olika rabarbersorter som kan skördas under lång tid, ända fram till hösten, kallas för höstrabarber i handeln. Bl a Livingstone, Apple Delight och Fulton’s Strawberry Surprise.
Jordgubbsrabarber – Flera olika sorter i handeln kallas för detta, bl a Framboozen Rood och Fulton’s Strawberry Surprise.

Jätterabarber – Finsk sort från 1930-talet som beskrivs som extremt starkväxande.

Karpow Liepshiego – Breda blad på rödgröna stjälkar, låt plantan växa i två år innan du börjar skörda.

Lider – Tidig, god sort. Vanlig i Polen.

Lilibarber/ Lowberry Lilibarber – En ny sorts miniatyrversion av rabarber som bara blir 10-30 cm hög från schweiziska företaget Lubera. Framtagen för att passa att odla i kruka på balkong. Hela växten är liksom en miniversion av klassisk rabarber, den blir alltså inte bara kortare utan stjälkarna är också tunnare, ca 3-4 mm tjocka. ”/…/ the use is more like for herbs and spices than traditional rhubarb.” enligt Luberas hemsida. Namnet är ett registrerat varumärke.

Lilibarber, en riktigt liten minirabarber.

Linnaeus – Engelsk sort, togs fram av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.

Livingstone – Ganska ny sort, lanserades som nyhet i svenska plantskolor 2018. Har mild smak med låg halt av oxalsyra och tål att skördas under lång tid. Om du tänker skörda mycket och under lång tid så tänk på att gödsla ordentligt så att plantan orkar fortsätta att producera. Har gröna stjälkar med rött i skalet. Engelsk sort som är döpt efter upptäcktsresanden Dr. David Livingstone.

Loher Blut – En förädling av Holsteiner Blut, framtagen av Ernst Ladewig Meyn.

Marshall’s Early Red – Välfärgade röda stjälkar med god smak och hög halt av äppelsyra men med medelnivå av oxalsyra. Enligt många är detta den absolut godaste sorten, rabarbernas rabarber! Har ett hängande växtsätt och får få blommor. Namnet är härligt missvisande eftersom det är en sen sort. Rikgivande enligt vissa källor, inte alls så produktiv enligt andra källor. Att sorten är jobbig att dra upp för hand verkar dock de flesta vara överens om.

McDonald /Madconals – Odlas mycket i USA där den är hyfsat produktiv, lämpar sig sämre för svenska odlingsförhållanden där skörden blir mindre. God smak med väldffärgade stjälkar som ger i mitten av säsongen.

Merton Foremost – Kraftigt växtsätt och rödgröna stjälkar. Sorten kom 1960, förädlad vid John Innes Institiute.

Mikoot /Micoot – Tidig, kraftigväxande sort från Holland som tyvärr sätter extremt mycket blomstänglar i svensk odling med mycket ljusa nätter. Ger i huvudsak gröna, korta och tjocka stjälkar. Äldre plantor ger lite rödare stjälkar, unga plantor ger främst gröna.

Mira – Holländsk sort som odlas under väv för mycket tidig skörd. Stjälkarna blir ljusröda om de odlas i dagsljus, vackrare röda när de drivs eller odlas under väv. Sätter tyvärr väldigt många blomstänglar.

Munkrabarber – Egentligen är heter munkrabarber Rheum rhaponticum på latin men när den dyker upp i plantskolornas ”vanliga ätbara sortiment” är det vanligen Framboozen Rood man säljer och kallar för munkrabarber.

Niemisel – Sannolikt en härdig rabarber som tål en del kyla, har odlats länge i norra delen av Sverige.

Paragon – Får tjocka, stadiga klarröda stjälkar med god smak. Gammal engelsk sort, vanlig i Holland.

Prince Albert /Early Albert /Kung Albert – Ännu en rabarber med ett missvisande namn, sorten är inte särskilt tidig sitt namn till trots. Upprättväxande, produktiv sort med många blomstänglar. Mild smak med låg halt av oxalsyra. Engelsk sort, togs fram av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid Manor Farm i Deptford.

Purpurat – Kraftiga blad på röda stjälkar som blir gröna högst upp på bladskaftet. Låt plantan växa till sig i två år innan du börjar skörda.
Raspberry Red – Se Frambozen Rood

Rabarber som odlas i solljus får ljusare stjälkar.

Red Champagne*** – Se Champagne Red

Reeds Early Superb – Upprättväxande sort med stjälkar som är mörkröda nertill och grönare upptill. En högavkastande sort som är lätt att skörda.

Rosara – Tidig, upprättväxande och produktiv sort som får ganska svag färg. Låg oxalhalt och god smak.

Rosenhagen – Ny sort från Danmark med väldigt god smak och låg halt av oxalsyra, härdig ända upp till norrbotten. Bredväxande planta med korta, kraftiga stjälkar med vackert röd färg som ändå går att skörda för hand. Rikgivande och lättodlad med god tillväxtförmåga, utmärkt sort att använda i mitten av säsongen. Jag har sett många olika zonangivelser på den hos svenska återförsäljare… Vissa menar att den klarar zon 1-7, andra att den klarar betydligt mindre kyla. Enda nackdelen är att den gärna sätter många blommor.

Ruby Red – Gammal engelsk sort från västra Yorkshire, en ort som är världskänd för sin rabarberodling. Sorten odlas också i Australien. Ger vackert märkröda stjälkar med en rosa insida. Sorten var vanligare förr i komersiell odling i England men är numera mycket svår att få tag på.

Selma Lagerlöf – Hämtad från Selma Lagerlöfs tidiga bostad i Falun, Lagerlöfsgården.

Smultronrabarber – Enligt SKUD finns det ingenting som heter smultronrabarber, men sannolikt är smultronrabarber samma sort som Svendborg Vinrabarber.

Spangsbjerg*** (oftast klon III5)- En ganska ny sort från Danmark. Smaken beskrivs som söt och mycket god med smak av hallon och jordgubbar. Upprättväxande röda stjälkar som inte är så tjocka, under medelstorlek.
Stjälkarna är inte genomfärgade och har varierande oxalsyrahalt, ibland medel, ibland hög. Inte så härdig men härligt produktiv. Sätter få blomstänglar och klarar zon 7.

Stockbridge Arrow – Bladen är pilformade, darav sitt namn. Sorten har ett styvt och upprätt växtsätt och är väldigt lik Victoria. Tjocka, röda långa stjälkar som är lätta att dra, en kvalitetsrabarber med fin smak. Går fint att driva tidigt på våren och kan då få hela 60 cm långa stjälkar. Engelsk modern sort från Stockbridge House Experimental Station i samarbete med de engelska rabarberodlarna i Yorkshire.

Stockbridge Cropper – Engelsk modern sort från Stockbridge House Experimental Station som tagits fram i samarbete med engelska rabarberodlare i Yorkshire. Låt den växa till sig i två år innan du börjar skörda.

Stockbridge Harbinger – En väldigt god sort som inte används kommersiellt eftersom den inte ger så hög avkastning, detta är en sort som ger kvalitet före kvantitet. Rosaröda stjälkar (som blir gröna vid odling utomhus) med upprätt växtsätt. Användes som drivningsrabarber förr i England. har tagits fram av Stockbridge House Experimental Station i samarbete med engelska rabarberodlare i Yorkshire.

Sture – Norrländsk sort från Rödånäs, Umeå. Fanns på gården där Hansskogs Plantskola nu har sina odlingar.

Sutton’s Seedless – Som namnet antyder har den ingen blomning, men går att driva väldigt tidigt på våren och funkar fint i växthus.

Svendborg Vinrabarber– Väldigt gammal sort med ovanligt sötmild smak för att vara rabarber. Går lätt i blom. Kraftigväxande sort som trivs på de flesta platser. Kallas ibland också för hallonrabarber eller jordgubbsrabarber. I Danmark går den under namnet Svendborg Vinrabarber, ett namn som vissa svenska plantskolor också använder sig av ibland.
The Sutton / Sutton – Gammal engelsk rabarbersort från 1893 som fortfarande finns i odling, dominerade den engelska marknaden ända till 1950-talet då sorten Timperley Early lanserades. Upprättväxande och produktiv med svag, mild smak och liten blomning. Bladen är ljusgröna, stjälkarna glatta, tjocka och raka. Ganska tidig sort som funkar fint i växthus och på friland. Späda stjälkar har lägre halt av oxalsyra än de tjocka stjälkarna. Får trist färg om den inte odlas under väv eller drivs i mörker. Sorten togs fram av trädgårdsmästaren Dawe som hade sina odlingar i närheten av Kew Bridge. Sorten marknadsfördes länge av Messrs Sutton & Sons.

Timperley Early/ Timberley Early – Tidig sort med många stjälkar och få blommor. Upprättväxande med svag smak och lite trist färg. Har hög halt av äppelsyra. Sorten upptäcktes som en avvikande planta växandes i ett fält fullt med sorten Linnaeus, den sparades och så småningom märkte man att den gick fint som drivrabarber och vips var populariteten ett faktum. Utmanade dåvarande storsäljarna Champion och The Sutton när den lanserades 1947.

Waldsteiner Blut – Har mycket röda stjälkar.

Wsesny Horsera – Breda blad på rödgröna stjälkar. Låt plantan växa ifred i två år innan du börjar skörda.

Valentine/ Valentin– Upprätt växtsätt med få blommor. Stjälkarna är genomröda och mjälla med låg halt av oxalsyra. Ganska sen sort som kan skördas under lång tid och har en mjuk, mild smak. Kompaktväxande sort som inte blir lika bred som andra sorter kan bli. En av smakfavoriterna på den årliga rabarberfestivalen på Åbergs Trädgård utanför Ystad skriver Ingar Nilsson i boken Rabarber från 2016. Enligt en gammal Granquists plantskolekatalog från 2014 ska den klara zon 7.

Victoria /Viktoria*** – En rikgivande klassisk rabarbersort, kanske den allra vanligaste i svenska trädgårdar (och trädgårdsbutiker). Grönröda, lätt glansiga långa stjälkar och går lätt i blom. Jobbig att dra för hand. Stjälkarna blir mycket rödare och vackrare när den drivs i mörker under t ex en uppochnedvänd hink. Odlad på friland i väldigt soligt läge blir stjälkarna betydligt grönare. Får vita blommor. Victoria är ofta lite seg i starten som nyplanterad och behöver mycket gödsel för att etablera sig bra, sen blir den både kraftig och tålig. Sorten är uppkallad efter den engelska drottningen Victoria och togs fram 1837 av trädgårdsmästaren Joseph Myatt vid
Manor Farm i Deptford. Kraftigväxande, lättskött och härdig till zon 7-8.


Vierländer Blut – Mild, söt smak från djupröda stjälkar. Tålig och robust sort som ger god skörd.

Vinrabarber /Jordbär /Jordgubbsrabarber /Pajrabarber (kallas ibland för Cherry Rhubarb i England) – Många olika rabarbersorter kallas för vinrabarber i trädgårdsbutikerna, bl a Svendborg Vinrabarber, Framboozen Rood och

Spangsbjerg… Att försöka nysta rätt i den här härvan är inte helt lätt. Kirsten Jensen formulerade det bra i Ekologisk Odling Av Rabarber rapport 2013:90 på s 10: ”Gamla sorter/kloner varav många förekommer i olika länder, därav de många olika namnen. Gemensamma nämnare är att stjälkarna är mycket mörkt rödfärgade /…/ och mycket mjälla, oftast även tunna /…/. Smaken är ovanligt god/…/”
Och så ännu fler…


Jag har hittat långt fler sortnamn än de i listan ovan… Ofta får ju gamla kulturarvssorter namn efter platsen de odlats länge på, efter en känd person eller efter en person som odlat den, men det har varit svårt att hitta mer information än bara namnet på dessa: Arlöv, Bastunäs, Beckareboda, Bengta, Berthas, Cyklop, Edina, Elsa, Erik, Eriksdalslunden, Egebostället, Farbrors, Fornbro, Gryttja, Haregården, Heleneborg, Högagärdes Sutton, Hörninge, Hörninge Röd, Ingegärd, Isome, Järpen, Kannstatts Jätte, Karlsgård, Klok Gumma, Kopparemåla, Kyrkhult, Lurö, Lövlidens Sutton, Magnum Bonum, Monarch /Stott’s Monarch, New Scarlet Giant, Norrga, Olseröd, Pauträsk, Polcirkeln, Rusksele, Rällsjö Anders, Serberneby, Skallebergsgården, Sunrise, Sätervallen, Tanto Mindre (det finns en koloniförening med samma namn, kanske har sorten odlats där?), Törnabygd I, Törnabygd II, Vendelsö, Vessingebro, Ådals-Liden, Överlögda…

de som är odlingsvärda FETMARKERADE ser ni i Källan här som jag hittade via Googling...
  https://www.tradgardstrollet.se/2020/01/27/sortguide-rabarber/

tomas-kero

  • Inlägg: 167
    • Norrbotten
Jag köpte frön till Glaskin från Runebergs frö förra året och direktsådde på friland. Fick upp kanske 12 plantor som jag sen planterade om i våras, nu med rejäla avstånd. De har jag skördat av i år redan en del. De har vuxit enormt


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

751 gäster, 0 användare

* Forum

* Om tidningen Åter



-  Nya tidningen "goare" att läsa. Innehållet lika intressant som det varit de 14 år vi haft den. Lycka varje gång den kommer i lådan ! :-D
/Magdalena Gustavsson

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser