Tror det var rödklöver och någon höfröblandning, men du kan skippa dem och köra enbart havre och ärtor,
Gräs, inkluderat havre, utarmar med tiden jorden, ärtväxter, tex ärtor, samt klöverväxter, mm har däremot ett levnadsförhållande med symbios och jordbakterier som kan tillgodogöra sig kväve från luften och tillföra jorden detta genom bioackumulation sedan.
Därför kommer ärtor, trots deras höga energikonsumtion inte att utarma jorden på samma vis.
Har för mig att ärtor bör ha ca 12 grader i backen (eller mer) optimalt när de kommer igång så det bör vara ordentligt frostfritt innan man planterar dem.
(Torkade ärtor är dock ganska tåliga, det är plantan som behöver komma igång och starta symbiosen).
Havre behöver litet längre tid för att hinna bli färdigt, så det brukar vara ganska lagom såtid när det är stabilt plusgrader över hela dygnet.
Men, kan man bör man som sagt, om man vill optimera skörden försöka räkna så att ärtorna gror när temperaturen kommit upp något.
Men, i realiteten brukar man bara kunna skotta ut dem blandade i såmaskinen (eller för hand) så snart natt temperaturen medger det.
Har fungerat tillräckligt bra tycker jag och minimalt med extrajobb... (ärtor mognar något före, eller ungefär samtidigt/strax efter om det är tidiga havresorter, men till foder behöver de inte vara fullt utmogna om man behöver ta havren tidigare för att den inte skall förlora i näringsvärde när den torkar. (om man önskar göra grön ensilage tex)).
Edit, inget av dem skall myllas ned särskilt djupt, ärtor tål inte lika hårdhänt behandling som tex råg när de har skjutit skott (ärtgrodden är mycket skörare), men de är ganska stryktåliga och brukar ändå komma upp rätt fort och täcka marken ändå.
Duvor, mm älskar tyvärr ärtor...
Välj någon robust sort, tex av gula foderärtor.
De brukar man i princip kunna lämna när de väl har tagit sig...