Datum: 2 september, 2002 ;
När man bakar rågbröd på surdeg (som t.ex. i receptet ovan) kan man ta undan en liten bit deg och göra ett underbart gott, tungt, kompakt, mörkt och saftigt fruktbröd som äts i tunna skivor. Med smör som ett lätt mellanmål, eller på tallrik med en skvätt sherry eller sprit på, framför brasan en kulen höstkväll.
Spara undan en knytnävsstor degklump och blanda med mycket blötlagd torkad frukt och bär, nötter, mandel, eller solrosfrön och kanske lite grovrivna morötter. Och ordentlig med honung eller sirap. Mer råg eller vetmjöl om degen blir för lös. Låt jäsa upp, det kan ta ett bra tag, och knåda sedan i hop och lägg i en smord järngryta eller blölagd och smord lergryta. Låt börja jäsa upp igen och ställ sedan in i kall ugn och sätt på 175°C till det ser färdigt ut, ca en och en halv timme. Ta ut och stjälp upp och ned på ugnsgaller
Petter
petter@alternativ.nu
(Inlägg flyttat från gamla "kokboken" av admin)