Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Frågor om gammal såmaskin  (läst 1339 gånger)

08

  • Inlägg: 7
    • Uppland
Frågor om gammal såmaskin
« skrivet: 28 apr-23 kl 20:06 »
Redo för fler nybörjarfrågor?  ;D
Jag har en gammal hästdragen såmaskin som jag tänkte så in en vall med. Mest på skoj, så det måste inte bli perfekt. Men vallfröna är ju jättesmå och rören till maskinen är rätt stora, så hur styr jag hur tätt fröerna sås? När jag tittar på den nu så ser det ju ut som att alla frön kommer sås i breda rader och hela säcken kommer ta slut på tio meter. Hur gör jag för att få en jämn sådd över hela vallen?

Kan en sån här såmaskin användas till fler saker? Kalk, gödselpellets m.m.?

kretslopp

  • Inlägg: 2247
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #1 skrivet: 29 apr-23 kl 14:43 »
Så säden först. Sen sår du gräsfröt med en frösåmaskin, En liten apparat som bärs på bröstet och vevas.
kretslopp

skräptanten

  • Jane of all trades
  • Inlägg: 3924
  • Självhushållare på svennebanan-PRAO
    • Småland
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #2 skrivet: 29 apr-23 kl 15:22 »
Bilder och mer info skulle underlätta!
Vissa såmaskiner har en större låda för spannmål och andra större frön som ska myllas ner, och en mindre låda för gräsfrön som ska sås ytligt.
Mjölk ger starka ben. Ekeby-utgödsling ger starka armar också.

Själv är bäste dräng

  • Inlägg: 14456
    • Östergötland
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #3 skrivet: 29 apr-23 kl 18:14 »
Ja, för att rören är stora spelar ju ingen roll, det är fördelaren/fördelarna som ser till att fröna kommer med rätt lucka. Den maskin vi hade hivade man i spannmålen i den stora baljan och insådden i den lilla. Men sedan åkte båda fröna i samma rör ner i jorden, så jag tror att sådjupet blev ungefär detsamma.

För enbart sådd av småfrön hade vi ett "flygplan". Som en tvärställd låda på en skottkärra som man gick med. Var nog 4 meter bred

kretslopp

  • Inlägg: 2247
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #4 skrivet: 30 apr-23 kl 13:10 »
Min erfarenhet av frölåda för gräsfrö på såmaskin var inte possitiv. Den ville så för tjockt.  Då var det lättare med såfiol eller vevad gräsfrösåare. Då räckte det långt och blev jämt sått.
kretslopp

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 294
    • Dalarna
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #5 skrivet: 30 apr-23 kl 14:36 »
Vi sådde spannmål med den hästdragna maskinen och frö med en liten maskin med säck som man bar på axeln och vevade för hand.
Det som "Själv är bästa dräng" beskriver har jag sett användas för att sprida kalk.

08

  • Inlägg: 7
    • Uppland
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #6 skrivet: 02 maj-23 kl 09:36 »
Den har en stor låda. Enligt såtabellen så kan man så både stora och små frön med den, men inte samtidigt. (Gräs, bönor, raps, spannmål, ärt m.m.)

Jag vet att man kan så med andra redskap och kanske få ett säkrare resultat, men nu var ju tanken att så med häst för att såmaskinen redan finns här och är fullt användbar.  :)

kretslopp

  • Inlägg: 2247
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #7 skrivet: 02 maj-23 kl 17:56 »
Vallfrö är lika med mest gräsfrö dom är små och lätta och ska inte hamna så djupt som korn, havre eller råg. Du kan ju prova men jag rekomenderar det inte. Jag har sått en hel del gräsfrö med frösåmaskin buren på magen.
kretslopp

Tiomilaskogen

  • Inlägg: 294
    • Dalarna
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #8 skrivet: 03 maj-23 kl 08:41 »
Det finns bara ett sätt att ta reda på hur maskinen fungerar med gräsfrö - testkör. Du kan göra ett sk vridprov där maskinen står stilla och du vrider runt matningen för hand och ser hur mycket som kommer ut per meter.  Då kan du ha piporna på en ett lakan eller liknande så fröna kan slås tillbaka. Djupet på piporna går kanske också att justera.
Det är bara att gratulera till att såtabellen finns bevarad. De brukar vara antingen försvunna eller oläsbara. Den kan innehålla instruktioner för vridprovet.

ab

  • Inlägg: 71
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #9 skrivet: 18 maj-23 kl 00:36 »
Lite svårt att råda när man inte ser maskinen men är det vanliga knasterutmatarvalsar på den så krävs det reduseringsinsatser för att det ska fungera att så småfrö för det går väl antagligen inte att växla ner utmatningshastigheten så lågt som krävs utan insatser. Till äldre såmaskiner fanns ofta som tillbehör annars en extra sålåda till småfrö som monterades på maskinen framför ordinarie sålådan där gräsfröna fick falla ner framför såbillarna så dessa myllade fröna lite lagom djupt samtidigt som spannmålen såddes. Sådan sålåda satt också på ett par skacklar med ett hjul som liknade en skottkärra som alltså blev en separat såmaskin att gå med för hand, men detta har ju redan nämts om i tidigare svar du fått liksom "helikoptern" Som är en annan typ av frösåmaskin  för mindre arealer.
Har du inte tillgång till annat än din såmaskin så är ett alternativ att blanda fröet i spannmålet, antingen för hand eller i en liten betongblandare. Fröet hamnar då på samma djup som skyddsgrödan men det brukar fungera det också. Du skriver att det inte är så noga, jag skulle vilja säga att det är väldigt noga att etablera vallfrö annars får du enbart ogräs på de områden där inte frösådden lyckas. Tips: Gör vridprov och väg innan du börjar så. Väg och häll i en mindre mängd frö som du sedan mäter hur långt det räcker så håller du koll på mängden som går åt, förhoppningsvis får du då ut den mängd som avses utan att behöva åka och köpa ännu mer dyrt frö. Lycka till

ab

  • Inlägg: 71
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #10 skrivet: 18 maj-23 kl 00:45 »
Häller du i kalk i maskinen kommer du att ångra dig  :-\ Att så pelleterad gödsel med den fungerar antagligen bra men var noga med rengöringen om du inte vill att maskinen ska rosta söder helt efter något eller några år..

kretslopp

  • Inlägg: 2247
  • mindre gård, nästan självförsörjande, pensionär.
    • Småland
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #11 skrivet: 18 maj-23 kl 08:47 »
För att få en bra vall, gräsgröda, behöves det en skyddsgröda. Vanligtvis vårsådd spannmå, som korn, havre, vete eller råg. När spannmålen tröskats, togs halmen bort så vallen kan fortsätta växa. Vid sådden såddes spannmålen först, vanligtvis med såmaskin. Sen såddes vallfröna och  sist ringvältades åkern. Då blev också vallfröna lagom myllade, (täckta med jord).
kretslopp

eco-kalle

  • Inlägg: 90
    • Skåne
SV: Frågor om gammal såmaskin
« Svar #12 skrivet: 23 maj-23 kl 05:17 »
hur har det gått m att så vallfrö inställning & sådd?  för det första så är de ju skjutluckor att begränsa & kuggdrev ändra lite svårt m bogserad enkelt kolla  växel på 3-punktsburen maskin ,, om inte såtabell finns , brukar man provså lite på väg gårdsplan elr cementplatta så är de enklare uppskatta såmängden ,,


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

413 gäster, 3 användare
skogaliten, von tratt, skräptanten

* Forum

* Om tidningen Åter



- Tidningarna blir utnötta och får fötter. Bara kompletterar gamla tidningar så alla finns :) Viktigt.
/Jandi

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser