Välkommen! För att skriva i forumet måste du logga in först. Har du inget konto går det bra att registrera ett eller logga in med Facebook här. Det kostar inget.  :)

Författare Ämne:  Leva på sitt jorbruk?  (läst 13693 gånger)

Skogstorpskan

  • Gäst
Leva på sitt jorbruk?
« skrivet: 23 nov-04 kl 23:35 »
Hej alla! Jag är glad för att ha hittat denna underbara hemsida - här finns mängder med kunskap som jag tidigare förgäves frågat efter, och inte hittat. Tack för att ni finns!

Nu tänkte jag ställa en fråga. Det är så här att jag är lycklig ägare till ett litet torpställe med lite mark. Vi har några får som håller markerna öppna, och några katter och en hund. Vi har båda lönearbetat större delen av våra liv, vi har ett barn, två bilar och en massa grejor som alla "vanliga" människor samlar på sig (och så naturligtvis lån med amorteringar som skall betalas).

För några månader sedan blev jag sjukskriven (den så kallade "väggen" ni vet...) och har börjat fundera i banor som att det kanske hade varit väldigt skönt att kunna försörja sig på sin gård, leva så nära naturen som möjligt. Det var väl den känslan vi (eller i alla fall jag) bar med oss när vi en gång köpte gården. Men livet av idag bär iväg med en på ett sätt jag inte riktigt tycker om... det är svårt att hålla fokus på det man egentligen vill.

Hade det bara varit mat för dagen man hade behövt skaffa, så hade det kanske inte varit så svårt att leva på gården, men pengar in till allt annat... Vi föddes liksom inte med silversked i mun, vann på lotto eller myglar till oss pengar. Jag kan inte heller luta mig tillbaka på min välbetalde man. Han är både arbetslös och reumatiker, så jag får sköta nästan allt tungt arbete själv. Har inget större emot det, bara jag slipper laga mat  ;)

Jag skulle ställa en fråga ... det blev en lång harang. Nu vet jag inte ens vad jag skall fråga. Är rädd att jag besvarat den själv... men jag frågar ändå:

Är det ett hopplöst projekt att kunna leva på ett småskaligt jordbruk?


Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #1 skrivet: 24 nov-04 kl 00:36 »
Är det ett hopplöst projekt att kunna leva på ett småskaligt jordbruk?
Om din välbetalde man är arbetslös och reumatiker och du själv är sjukskriven för att du sprungit på en vägg eller dörr så måste det för det första vara ett avsevärt bättre alternativet att bo och leva på ett torp än att sitta och uggla i en lägenhet. Så vad har ni för alternativ?

Det finns inga tendenser att arbetslösheten kommer att sjunka. Vi lever just nu i väldigt intensiv högkonjunktur. Inte ens när 40-talisterna går i pension kommer den arbetslösheten att minska. Vi boende i Sverige får konkurrera med arbetsamt folk från öst som kommer hit samtidigt som alla våra industrier flyttar dit allt vad tygeln håller.

Att få samma materiella standard som lönearbetare kan skaffa genom sin ekonomiska situation utifrån vad ett småbruk kan ekonomisera tror jag inte ett smack på. Livskvalitén kanske blir högre men att småjordbruket skulle kunna generera speciellt mycket pengar till "allt annat" tror jag är utsiktslöst. Även om man inte har skulder tror jag det knappast skulle fungera.

Men man behöver inte ha en bil från 90-talet. Även om de som är från början av decenniet nu också börjar bli väldigt billiga. Man behöver inte ha en relativt ny dator.  Det är massor som man inte behöver ha och som man ändå skaffar sig.

Om man alltid tänker sig noga för i ekonomiska termer innan man gör något så kanske man kan leva på ett småskaligt jordbruk på en fördröjd standard a la 10 -15 år gammalt tillbaka. Om man bortser från att det var ekonomisk kris 1990 så kunde ju folk leva ganska hyggligt då också.

Men man skall nog alltid väga de alternativ man har mot varandra.

Skogstorpskan

  • Gäst
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #2 skrivet: 24 nov-04 kl 10:41 »
Hej Anders!

Tack för ditt svar! Du har rätt! Jag är ENORMT tacksam för att vi faktiskt åtminstone bor i ett torp idag, och inte sitter i en lägenhet. Tack vare detta så har vi ju i alla fall möjligheter att välja idag. Det hade vi ju inte haft om vi satt i en lägenhet.

Största problemet vad gäller pengar är att betala de lån vi redan har. I övrigt så inbillar jag mig att vi redan idag är ganska sparsamma (köper inte massor av kläder, reser inte kors & tvärs, går på krogen...). Bilarna är iofs 98:or, men man förlorar ju mer på att sälja bilarna idag, än på att behålla dom :(. Har dessutom tröttnat på att knacka rost och få svetsloppor. Jag har 15 års erfarenhet av att ligga under, hålla fast nån plåtbit, vara eldvakt och moraliskt stöd för den vilt svärande irriterade maken >:(. Jag vill INTE dit igen! Och han kan inte längre, pga sin sjukdom.

Att vara sjukskriven är ju inget permanent tillstånd. Men det skall det ju inte vara heller. Så snart jag är frisk igen, så upphör ju sjukskrivningen, och då måste jag ut i lönearbete igen. Då lär jag inte ha tid och ork med brukandet ändå  :-\. Jag kan inte vara överallt. SUCK. Ibland undrar jag om det är nån ide att börja....  :'(. Eller rättare sagt fortsätta det jag har påbörjat.

Men jag får väl sikta på att bygga en matkällare i sommar. Det saknas här, och kanske är en bra början.

Kram på dig Anders!
« Senast ändrad: 24 nov-04 kl 10:42 av Skogstorpskan »

Skogs-Siri

  • Inlägg: 76
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #3 skrivet: 24 nov-04 kl 10:50 »
hej!
jag har aldrig levt på en självförsörjande gård...utan alltid haft pengar från nåt jobb. men är det inte en tanke att jobb kanske två dagar i veckan eller liknande, bara för att ha en liten summa pengar som man VET kommer dimpa ner på kontot. om ni båda har lite krämpor i själ och kropp...så är det kanske inte så bra att utsätta sig för pengastress. om ni har amorteringar och annat kul menar jag...
   kanske kan ni något hantverksarbete ni kan sälja? ge privatlektioner i något? ha ägg och sälja i trakten? det är ju svårt att veta hur mkt man behöver få in och svårt att uppskatta hur mycket man troligen KAN få in...kanske inte alls var nån hjälp det här..menlite tankar i allafall!

lycka till!!!
vart man än lägger slantarna så rullar dom åt samma håll...(peps persson)

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #4 skrivet: 24 nov-04 kl 14:25 »
Största problemet vad gäller pengar är att betala de lån vi redan har. Bilarna är iofs 98:or, men man förlorar ju mer på att sälja bilarna idag, än på att behålla dom. Att vara sjukskriven är ju inget permanent tillstånd. Så snart jag är frisk igen måste jag ut i lönearbete igen.

Många människor har dragit på sig för stora lån. Och man har definitivt för stora lån om man upplever amorteringen som en börda på något sätt. Nu när räntan är liten är den klok som amorterar så mycket som går. Men räntan kommer att stiga och då bör man lägga om lånen till lån hos JAK. Även om en del haft delvis befogade påpekanden på det här forumet om JAK så är finns det inget annat alternativ till de övriga bankerna. Så förbered er på att räntan kommer att stiga.
http://www.jak.se/

Angående bilar så är det köparens marknad idag. På de olika  bilhandelsplatserna ihop så finns det mer än en halv miljon begagnade bilar som folk vill sälja. Inköpspriset på en bil är billigt idag, man får dåligt betalt för en bil när man säljer den.  Det som kostar är skatt, försäkring och övrig driftskostnad.  Hade jag varit i er familjesituation så hade jag omedelbart ställt av den ena bilen. Den går ju att ställa på omedelbart om man skulle behöva den. Jag skulle kolla med alla försäkringsbolag och jämföra deras premier.
http://www.insplanet.com/new/pricerunner/
Jag skulle laborera med hel, halv- och trafikförsäkring och garageförsäkring för att se vad som är möjligt att ha på den ena och på den andra bilen.

Det är ett problem med livet i vårt tidevarv. För varje dag som vi finns till så blir vi äldre. Samtidigt har vi någon inbyggd mekanism som gör att våra celler inte förnyas i den takt vi vill och som omvärlden kräver. Vi kan inte prestera lika mycket som vi gjorde när vi var i vår ungdoms kraft. Jag hade inget problem att fortsätta med höbärgning natten genom - dag-natt-dag  med full kapacitet.  Sådant går att göra under några år av livet. Skulle försöka mig på något likadant så skulle min kropp reagera som om en häst fått in en fullträff på mig. Har du blivit sjuk för att du gått i väggen så är det ett jättevarningstecken.

Du skriver inte om ert torp är klassat som en jordbruksfastighet eller inte. Är det en jordbruksfastighet så går det att lätta på bördan en hel del. Annars tycker jag ni skall starta en egen firma för att överföra de privata kostnaderna som går till företaget/firman istället. (Jag tror jag har skrivit något om detta på detta forum).

Att minska de många utgifts-strilarna och använda dessa besparingar till att öka avbetalningen på lånen är kanske den enda och bästa metoden till att börja med. Så försöker jag själv göra. Jämföra och jämföra till leda. Min egen största svårighet är att undvika att köpa allt möjligt som jag tycker jag absolut behöver.

Fortsätt det du/ni påbörjat. Det här landet står inför jätteproblem inom en mycket snar framtid. Den som kan odla
basvaror och bor på landet och har tillgång till relativt billig energi kommer att besitta en grundtrygghet som väldigt många människor kommer att sakna.

Gabriella

  • Gäst
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #5 skrivet: 24 nov-04 kl 19:12 »
Vad är det för dåligt med JAK?
Jättenyfiken på vad folk har sagt.

Hälsningar Gabriella

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #6 skrivet: 24 nov-04 kl 20:00 »
Gå in på fliken "Alternativ Ekonomi" i vänsterspalten. På sidan två finns inläggen om JAK under en punkt som heter. "JAK?"
"Alternativ nu"´s sökmotor hittar inte om man bara skriver JAK. I alla fall fungerar det inte när jag söker.

Jag tycker JAK är väldigt bra. Jag tycker alla skulle flytta sina pengar från bankerna och sätta in dem på JAK. Även om man bara får sparpoäng som man inte har nytta av så drar man undan en massa kapital som bankerna använder på ett felaktigt sätt. Det är få saker bankerna använder sina pengar till på ett vettigt sätt. Det jag inte tycker om med JAK är att man måste betala medlemsavgift varje år. Barn har nu blivit befriade från betalningsplikten men även om de är myndiga så har de ont om pengar och även som studenter så är penningtillgångarna knappa. Medlemsavgiften ingår inte som en kostnad för att låna men för att kunna låna så måste man vara medlem. Och det är väl ok, men medlemsavfgiften kunde vara symbolisk eller så skulle medlemsavgiften innebära att man fick ett bankkort typ VISA eller Masterkort.

När JAK övergår till ett fullständigt banksystem 2006 med checkkredit, internetbetalning och bankkort så hoppas jag kunna lämna de skojarbanker jag nu tvingas arbeta med.

Skogstorpskan

  • Gäst
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #7 skrivet: 25 nov-04 kl 10:05 »
Citera
Det här landet står inför jätteproblem inom en mycket snar framtid. Den som kan odla
basvaror och bor på landet och har tillgång till relativt billig energi kommer att besitta en grundtrygghet som väldigt många människor kommer att sakna

Hmmm... jo så har jag också tänkt. Att det kan inte snurra på så som det gör i all evighet. Och även om jag tycker jag är sparsam, så visst händer det att jag köper Amelia eller annat onödigt rätt som det är.  

Torpet är inte klassat som jorbruksfastighet idag. Men vad är det egentligen för skillnad på att ha en jorbruksfastighet och att ha firma? Är det inte samma sak egentligen? Firma är bra på ett sätt, men man får ju skatta så förbaskat mycket när man börjar tjäna pengar >:() , och så räds jag faktiskt inför att behöva sätta mig in i alla EU-regler för att skaffa bidrag. Försökte läsa in detta om tackbidrag o dyl för några år sedan, men jag fick ge upp :-\.




Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #8 skrivet: 25 nov-04 kl 10:37 »
 Hur mycket mark hör till torpet?
Att leva helt självförsörjande utan någon form av inkomst på ett litet torp är nog tyvärr omöjligt.....
Då menar jag utan ev sjukbidrag osv....
Skatt blir det även om du har jordbruk.
Om ni verkligen vill försöka leva så mycket som möjligt av vad ert torp ger så tycker jag absolut att du ska söka dom EUbidrag som finns att få, vi betalar in så mycket pengar till EU att varenda krona som går att få tillbaka är värdefull.... Och dom kontanter du kan få in på så sätt behövs, allt kan man ju inte odla/föda upp/fixa själv, bensin tex.... kontakta Länsstyrelsen, dom kan hjälpa dig!
 Jag planerar att ta över min fars gård inom något år.
27 hektar mark, dikobesättning på 12 djur och ca 30 tackor (ev utöka en del på fårsidan). Jag ska försöka leva så billigt som möjligt men kommer nog ev att behöva jobba ca 50% utanför gården ändå. Vartefter ska jag försöka vidareförädla fårprodukter och ev hitta ett bra sätt att sälja kött till kund direkt. Höns har jag också så att kyckling och äggproduktion kan bli ett till "ben att stå på". Gården ska få utvecklas i sin egen takt och jag fortsätter att jobba så mycket som behövs är det tänkt. Drömmen är ju att så småningom kunna jobba väldigt lite utanför gården :)
 Visserligen är mitt projekt ett steg större än att "bara" vara självförsörjande, men det är en dröm som jag tror kan funka... Till slut och med en massa jobb.
 Om man "bara" har ett litet torp så kan man ju förse sig själv med de matvaror osv som man behöver och leva billigt och framför allt bra! Men utan inkomst utifrån blir det nog svårt.
                                 Mvh
                               Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #9 skrivet: 25 nov-04 kl 11:21 »
Torpet är inte klassat som jorbruksfastighet idag. Men vad är det egentligen för skillnad på att ha en jorbruksfastighet och att ha firma? Är det inte samma sak egentligen? Firma är bra på ett sätt, men man får ju skatta så förbaskat mycket när man börjar tjäna pengar >:() , och så räds jag faktiskt inför att behöva sätta mig in i alla EU-regler för att skaffa bidrag.
Om firman går bra så spelar det ingen roll om man får betala skatt. Om inte, så skall man försöka se till att man går jämt upp och lever på lite extra löneinkomster. Fördelen med jordbruksfastighet är att det täcker in i stort sett allt vad alla alla firmor är specialiserade på. Om du repar datorer så kan du inte dra av för underhållskostnader av hönshuset. Har du jordbruksfastighet så kan du dra för hunderhållet av datorn. Eftersom den används ju i huvudsak för jordbrukets drift. Att vidmakthålla byggnadsbeståndet intakt ger möjlighet att få tillbaka momsen (20%) av kostnaderna. Om du sedan har några höns privat i ditt hönshus är ointressant. Har du en intäkt från jordbruksfastighet, t.ex, ett EU-bidrag så kan du kvitta utgiften mot motsvarande del av denna inkomst. Kan du inte kvitta så får du betala skatt på EU-bidraget.

Principiellt är det inte så stor skillnad mellan en firma vilken som helst och jordbruksfastighet. Du får ingen hjälp med att fylla i ansökningar om EU-stöd, men om du fyller i så kommer Länsstyrelsen att kontrollera din blankett och säga om den är ifylld och då kan man fråga hur den skall fyllas i istället. Länsstyrelserna har öppna möten på våren innnan blanketterna skall vara inlämnade. Blanketterna är lätgtare nu än förr, men det finns väl alltid någon i närheten du kan fråga.

Charlotte

  • Inlägg: 5285
    • -
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #10 skrivet: 25 nov-04 kl 12:10 »
 Oj då Anders! Vilket avigt folk sitter på din Länsstyrelse då?? ;)
 Min far har "konsulthjälp" för sina EUpapper... Men jag har några "torpar kompisar" som fått en massa hjälp av personal på Länsstyrelsen..... :)
 Om man dessutom har sin gård ekologisk så får man viss kostnadsfri rådgivning av våran Länsstyrelse om man vill....
                            Mvh
                         Charlotte
"He is your friend, your partner, your defender, your dog.
You are his life, his love, his leader. He will be yours, faithful and true, to the last beat of his heart. You owe it to him to be worthy of such devotion"

Monica

  • Inlägg: 535
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #11 skrivet: 25 nov-04 kl 12:18 »
Det är ingen moms på EU-bidrag...

Jag har då aldrig upplevt det som problem med hjälp om ifyllandet av blanketter...numera kan man göra det över datorn dessutom och där finns massor av hjälp. Räcker inte det kan man bara maila dem....

Men det kanske är olika mellan olika länsstyrelser....

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #12 skrivet: 25 nov-04 kl 15:33 »
Det är ingen moms på EU-bidrag...
Men det kanske är olika mellan olika länsstyrelser....
EU-bidrag är en inkomst. Hade det varit moms på dessa bidrag hade man fått betala in momsen till Staten, om man inte kunnat kvitta mor den moms man haft på utgifter. Har man bara utgifter och ingen inkomst alls så får man tillbaka momsen av Staten om man så vill. Köper man en traktor för 125´000 inklusive moms, så får man tillbaka 25´000 från Staten (genom Skatteverkets momsavdelning) om man är registrerad som momspliktigt företag. Även om man inte har en enda kriona i inkomst från företaget.

Tydligen så är det väldigt stor skillnad mellan olika länsstyrelser. Man kan fråga dem om man fyllt i rätt eller fel,men man kan inte be dem att fylla i ansökan åt en. För några år sedan var det ännu värre. Då sade de att de var förbjudna att svara på frågor som kan tolkas som en hjälp att fylla i ansökan.

Norrbottens län har ju varit en slags koloni åt Statsmakten. Länstyrelsen var dess Statens yttersta verkställare. Det sitter nog i väggarna. Under rationaliseringsepoken, 60 - 80-talet, då staten stödde vissa bönder ekonomiskt för så kallade KR- och SR-jordbruk, så var det uteslutet att ha kor av fjällras t.ex. I Västerbotten gick det bra.  Här bestämde man också vilken typ av ladugårdsinredning och utgödslingsanläggning som bonden skulle ha. Man har också kört med civiilserade maffimetoder som vida överstiger Baggböleriet när det gäller att tvinga över mark från småbönder till de som blivit utvalda. Statens piska har vinit hårt över allmogen och folket i Norrbottens län. Nu är det bättre, men ännu finns såren kvar och fortfarande förbannar vuxit folk sina föräldrar hur de kunde vara så korkade att de inte orkade stå emot länstyrelsen (dåvarande lantbruksnämnden) påtryckningar och sålde sin mark för en symbolisk summa.

Johnny

  • Inlägg: 145
    • Värmland
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #13 skrivet: 28 nov-04 kl 14:46 »
Hej Skogstorpskan.

Jag har/är varit i samma sitts som dig med att gå i väggen.
Jobbade på ett stort företag som Nordisktekniskchef och hade arbetstider mellan 06.00 -  03.00 under vissa perioder.

Företaget gick väldigt bra men oftas var det min chef som tog åt sig äran eftersom jag även gjorde hans jobb också.
Sålde jag något så skrev han att det var han som hade sålt.
Räknade ut efteråt att jag gjorde ungefär 7 mansjobb.

Alla de vanliga symtomen kom med sömnsvårigheter, minnesförluster, yrsel osv.
Gick till företagsläkaren och fick diagnosen att jag var lat.
Jag  informerade min situation till min chef som gav mig fler jobb.
Tillslut hade jag inget  närminnne allas.
Visste knappt vilka mina arbetsbekanta var.
Kunde inte köra bil pga av yrsel, åkte med en arbetskamrat.
Min sambo körde mig till en annan läkare som sjukskrev mig.
Jag hade svårt att för stå till en början att sjukdommen berodde på jobbet.
Ibörjan orkade jag inte upp ur sängen eller gå och hämta posten cirka 400 meter t/r.

I början var det ingen som ringde från jobbet och frågade hur det var.
Sedan började de ringa och hade frågor om jobbet.
Min chef ringde och hotade att jag skulle få sparken om jag inte kom tillbaka nu, erbjöd mer lön, talade om att jag var oumbälig osv.

Som tur var så har vi en liten hästgård med två hästar så jag började försiktigt med att greja med dem.
Jag började även göra iordning marken som hade börjat växa igen.
Sådde gräsfrö och vi tog eget hö för första gången i år.
Då var vi väldigt stålta min sambo och jag.
Har fått en vansinig ide att vi skall bruka gården med bara hästar.
Vi har bara 5 hektar så detta skall nog gå.
Jag har fått tag på alla grejor till detta.

Började lägga om min ekonomin för att planera om mitt liv, från har varit höginkomstagare de senaste åren till att försöka leva på mindre pengar.
Jag har som tur alltid haft den iden att om jag skall köpa mig något så skall jag ha först jobbat in pengarna annars har det kvittat.
Detta har jag alltid hållit på utom inköp av gården där jag lånade av banken.

Jag började försiktigt jobba efter nästan ett år och såg att de nästan inte hade sålt någoting under min sjuktid.
I samma veva såldes företaget till våra största konkurenter som tog de kvarstående jobben vi hade.
Plus att vi fick ej sälja våra produkter ifall om vi inte skulle ha kvar dessa i det nya företaget.

Detta gick förstås inte länge förrän vårat företag gick back.
Då kom nedläggningen av våran avdelning pga arbetsbrist.

Jag hade varit längst anställd på detta företagets avdelning men eftersom jag har varit sjuk och min före detta underhuggare hade fått smak på chefsjobbet så gjorde han allt för att ta över mitt jobb.
Det var skit snack, falsk information m.m.
Ändå hade jag hjälpt honom under min sjukdomstid löpande.
Men efter som jag inte var så hungrig på detta jobb längre så bemötte jag inte detta utan steg åt sidan.

Om jag inte bråkade så skulle jag få 3 arbetfria månader och den utbildningen jag hade blivit lovad tidigare.

Jag köpte detta eftersom jag mådde så dåligt och fått andra värderingar i livet.
Företaget känade på detta också pga. jag kunnde jobba in och ta gamla kunder till ett nyttföretag, en utdragen process om min plats i företaget.  

Passade på att gå några små kurser under min lediga tid som t.ex. Ny börjare för skogsbrukare, Starta egen kurs, Ekonomi kurs, Att leda och utveckla företag och personal i mindre företag och nästa år skall jag börja med utbildningen Diplomerad Projektledare på kvällstid.
Ironisk nog betalar min gamla arbetsledare denna utbildning.

Min nästa steg är att föröka bli hovslagare och kunna jobba som detta iframtiden.
Men innan jag kan satsa på detta måsta jag få mycket erfarenhet inom detta yrke.
Under tiden så hoppar jag på tim anställnings jobb jag kan komma över.
Allt från elektiker, sanerare, bonpoolen m.m.
Om jag inte får tag på något jobb så får jag stämpla under tiden även om detta inte är en permanent lösning.

Vi tar även imot hästar för inackordering på gården.
Skall även se om något intresse finns för brudpar att bli körda i häst och vagn från kyrkan.  

Jag trivs mycket bättre med att gå med en högtryckspruta på en bullrig induistri och spolarent än att sitta på ett möte i kostym och slips eller flänga runt på några affärsmöten runt i norden eller frankrike.

Av min egen erfarenhet så tycker jag att du skall börja försiktigt
med dina planer.
Bli frisk först och ta en sak itaget.
Efter som ni har erfarenhet av får så kanske detta är något för er att sattsa på.
Sälja lamm, ull, kanske lite kurser om får vad allt detta innebär, lite hantverk med inriktning ull osv.
Tyvärr blir man nog inte rik på detta men man skulle nog kunna hålla på detta på halvtid och yrkesarbeta den andra halvan.
En dräglig fast inkomst är viktigt för många.

Jag hoppas att det går bra för er iframtiden och ni får ett rikare livskalite liv.

Mvh
Johnny  
 

   


Skogstorpskan

  • Gäst
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #14 skrivet: 02 dec-04 kl 12:47 »
Först och främst vill jag tacka för alla engagerade svar jag fått. Skönt att veta att man inte är ensam.

Citera
Hur mycket mark hör till torpet?
Att leva helt självförsörjande utan någon form av inkomst på ett litet torp är nog tyvärr omöjligt.....

Nu skäms jag nästan  :-[ ... vi har 11 hektar varav 2 ha odlingsbart, mest impedement men även 2 ha skog som egentligen skulle behöva ses över ordentligt. Skogen är ganska ung, och behöver gallras. Åkermarken utnyttjas mestadels till bete till våra (numera) 5 tackor som skall lamma till våren.  

Vi har ca 500 kvm som står obrukat (har slått/betats av varje år) som jag skulle kunna använda till att odla grönsaker, om jorden fungerar. Den är inte så mullrik man skulle önska, det är mer lerjord, dessutom ganska blött.

Jag får nog ta och kolla upp det där med EU-bidrag. Har surfat runt lite på Hushållningssällskapet, och skall läsa in Jordbruksverkets hemsida. Har också blivit sugen på att ta hand om min skog och försöka tjäna in alla kulor som går på det. Vad kan man göra med halvgamla granar? Det är väl bara massaved som gäller? (Vi kan inte elda upp allt själva)

Om man registrerar som jordbruksfastighet - hur går det ihop om man går på A-kassa, som min man? Eller om man skulle bli arbetslös? Man får ju inte ha F-skatt och uppbära A-kassa utan vidare.

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #15 skrivet: 02 dec-04 kl 13:10 »
Vad kan man göra med halvgamla granar?
Om man registrerar som jordbruksfastighet - hur går det ihop om man går på A-kassa, som min man? Eller om man skulle bli arbetslös? Man får ju inte ha F-skatt och uppbära A-kassa utan vidare.
Beroende på storleken på granarna, så kan man göra vackra och effektiva gärdsgårdar av dem. Man kan också ha en del av dem till stängselstolpar om man bränner och tjärar den del av stolpen som kommer sitta i ytjorden. Men bränn och tjära hela biten ner. Är granarna grövre så kan man klyva dem och på så sätt få en vacker och effektiv inhägnad, dvs stängsel.

Olika A-kassor har lite olika regler. Förr  var det vanligt att karl jobbade i skogen under vintern och då var han ansluten till SAC-Syndikalisterna eller till Skogsarbetarförbundet. På sommaren jobbade man i jordbruket och man ägde då vanligtvis ett litet jordbruk. Där bör det inte vara några problem. Men kolla vad facket säger. Du kan ju skriva jordbruket på dig, fast ni samtaxeras ändå. Du begär hos skattemyndigheten att få en F/-skatt-sedel.

Har man ett litet jordbruk så skall man kanske satsa på ekologisk odling av svarta vinbär eller något liknande detta. Länsstyrelsen eller Hushållningssällskapet kan upplysa dig om vilket som är vettigast. utifrån era förutsättningar.

Skogstorpskan

  • Gäst
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #16 skrivet: 02 dec-04 kl 16:29 »
Citera
Man kan också ha en del av dem till stängselstolpar om man bränner och tjärar den del av stolpen som kommer sitta i ytjorden.


Ja det var ju självklart egentligen... Varför köpa dyra stolpar när man kan göra själv. En fundering bara - vi bytte olja på våra bilar igår. Kan vi använda spilloljan till stolparna?

Svarta vinbär kanske inte är så dumt. Det växer så det knakar här!

Johnny

  • Inlägg: 145
    • Värmland
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #17 skrivet: 02 dec-04 kl 17:50 »
Jordbrukfastighet kan du ändra lätt hos skatteverket eftersom ni har mycket mark.
Tror att 5 hektar är det minst för jordbruksfastighet, jag fick igenom det utan problem.
Jag skaffade en F/A-skattsedel och kallade min veksamhet hästverksamhet.
Bolaget måste planeras att det går i vinst annars kan det bli problem men din F-skatt sedel.
Kolla denna information med ditt lokala skatteverk, de brukar vara mycket hjälpsamma.

Tips
De första 5 åren kan ni kvitta investeringar med eran arbetarinkomst.

Det kan bli problem för er att starta upp verksamhet nu för er eftersom ni går sjukskrivna.
Alla bidrag kan försvinna om ni startar jordbruksfastighet eller F-skattesedel nu.

Om ni hade haft jobb och varit frisk och om något år blivit arbetslös hade detta inte varit något större bekymmer.

Men ni hade inte fått ha en större inkomst än cirka 1900 kr i veckan på företaget för att kunna stämpla.
Detta gäller för Sif facket, vet ej om det är olika för olika fack.

Kollar med ert fack.

Angående oljan fungerar detta mycket bra men är inte bra för naturen.
Tror att detta är olagligt som miljöförstöring.

/Johnny

Anders

  • Inlägg: 1522
    • -
    • felicia.se
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #18 skrivet: 02 dec-04 kl 18:59 »
Jag skaffade en F/A-skattsedel och kallade min veksamhet hästverksamhet.
En bra variant är att lägga till flera verksamheter. Det har ingen praktisk (skatteteknisk) betydelse men däremot en psykologisk, både inför en själv och inför omvärlden. 60% av inkomsterna beräknas komma ifrån åkerbruk, 20% konsultering avseende alternativa sjukdomar, 10% turism och hemslöjd, 10% export- import.  (Uppräkningen är ett exempel.)

När ni pratar med skattemyndigheten - se vad jag tidigare skrivit. Lycka till.

Johannes

  • Inlägg: 39
  • http://skogsdrommar.blogspot.com/
    • -
    • Paganus Skogsrockarna - Rock på svenska
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #19 skrivet: 04 jun-05 kl 14:45 »
Hej.
Ja det var länge sedan någon skrev något i den här debatten, den kanske är nedlagd, men jag försöker ändå.

En av mina lösningar har varit att se gården som en ekonomi och mina räkningar; el, tele, amorteringar osv. som en annan ekonomi. Mitt mål har varit och är att gården ( allt jag odlar, bygger och producerar) ska betala sig självt. Gör det bara det så är gården sen en ren inkomst eftersom den ger mig all den mat jag behöver. Min egna ekonomi, räkningarna, betalar jag sen genom timarbete som guide på ett museum, som avbytare i lagård, som svampförsäljare, som blues- rock- och vissångare, som skådis. Jag gallrar även en del i de omkringliggande böndernas ungskog i utbyte mot det virke jag gallrar ut. Detta virke kapar jag sen och klyver och säljer som ved för ca: 400 kr kubiken. Det gäller bara att ha tillräckligt mycket vita jobb för att inte dra skattemyndighetens blickar till sig.
Gården sen då... Själv har jag inte jordbruksfastighet, men jag vet att om man har det så finns det en del (eller i alla fall ett) avdrag som man kan göra stångrakt. Min gård kräver några tusen om året. Något verktyg går sönder, första året blev jag tvungen att köpa in sju kubik matjord då det var diesel i den ursprungliga, en glasruta på växthuset, spik, frön, brädor o.s.v. Var får jag pengar till allt detta?
Jag har satt ut en griffeltavla vid vägen där jag skriver upp allt det jag har överskott av för tillfället. En väldigt bra lösning. Om jag reser bort några dagar behöver jag inte montera ned skylten, bara sudda. Har man höns är ordet "Ägg" på en skylt något som alltid drar kunder - betydligt mer än "Palsternackor". Men när kunden väl har lockats av från sin riksvägsrutt och in på din lilla grusväg  för att köpa ägg, då köper han ofta mer än vad han från början tänkt sig - speciellt om du har det vackert hemma. Det är som om han tror sig kunna köpa med sig en del av din idyll hem till sin trista lägenhet. Så han köper både äggen och palsternackorna.
en bra princip är också att du kan ta mer betalt för en tomatplanta än en påse tomater, betuydligt mycket mer för en ask än bara nävern, för äppelringar (i trevlig förpackning) än för äpplen. Raffinera dina produkter! När du sår dina physalisplantor (tomater, paprika, chili, squash o.s.v.) så sätt tio fler än du tänkt dig. Sälj dem för 30 - 40 kr styck.
Nåväl. Jag lägger alla de pengar jag tjänar på gården i en speciell kassa. Krona för krona byggs den på och bekostar allt som rör gården. På så vis blir det väldigt lätt att i slutet på året se om jag gått med vinst eller jämnt upp. Förlust går jag nämligen aldrig med eftersom jag anpassar mina utgifter efter inkomsterna. Ex: Jag skulle bygga mig ett nytt vedskjul men såg i kassan att jag inte hade råd med plank. Hm... hur göra? Så kom jag på att det fanns en liten bysåg inte så långt från mig. Sagt och gjort, jag åkte dit och köpte hela släpet fullt med valkant (vedbakar som det också kallas). För hundra kronor hade jag material till fyra vedskjul. Dessutom behövde jag inte måtta för gliporna mellan planken då valklantsplanken glipar och skevar så mycket i sig själv.
Vad jag tror jag försöker säga med detta enormt långa utlägg är att om man ständigt tränar sig i att använda fantasin så finns det pengar att spara.
Ett sista tips är PERMAKULTUR! Att inrätta sin gård så mycket det går efter permakulturens principer ger mycket mer tid över. Tid som kan användas till att tjäna pengar på annat håll.


MVH:
Hampe/ Johannes





 






Johannes

Bondmoran

  • Inlägg: 485
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #20 skrivet: 04 jun-05 kl 19:43 »
Ett mycket inspirerande inlägg  :D :D

Helt i min smak. ;)

Bondmoran

Glad sunkmorsa med stor familj.
Äter veganskt, älskar månen och går barfota.
Bevarar lantraserna helsingefår, jämtgetter, gotlandskanin, mellerudskanin, gammelsvensk dvärghöna, stora ölandshöns och blekingeanka. Jag lyssnar när djuren talar.

Häxan

  • Inlägg: 637
    • Västergötland
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #21 skrivet: 17 jun-05 kl 20:39 »
Alla borde kunna livnära sej på det som de är bra på. Tyvärr är våra valda politiker novisa och ej bekanta med denna basis.

Ingen är sjuk, alla har begåvningar!!!!!

Låt Skaparkraft härja fritt. Låt Skaparkraft kunna vara en försörjning!

Häx

I@

  • Gäst
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #22 skrivet: 18 jun-05 kl 11:26 »


Är det ett hopplöst projekt att kunna leva på ett småskaligt jordbruk?


Nej, absolut inte  ;)
Mvh Ia

solen skiner!

  • Inlägg: 8
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #23 skrivet: 19 jun-05 kl 10:20 »
Bravo Hampe!!! :D

I@

  • Gäst
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #24 skrivet: 19 jun-05 kl 11:56 »
Hej Hampe!
Vad är Permakultur ??? :-[
Mvh Ia

Retardo

  • Inlägg: 45
Re:Leva på sitt jorbruk?
« Svar #25 skrivet: 07 jul-05 kl 14:02 »
Hej! Denna beskrivningen av permakultur hittade jag på studiefrämjandets hemsida.

Permakultur
- att forma sin omgivning så att det blir lättare att  leva ekologiskt!

Permakultur är en praktisk vetenskap som beaktar odling, boende, samhällsplanering, resurshantering, vatten- och energihushållning, ekonomi m.m. i ett helhetsperspektiv, för en hållbar utveckling på sikt.

Permakultur (permanent culture) växte fram i Australien på 1970-talet som en reaktion på det industriella jordbruket. Arbete och kurser hålls över hela världen.

The creatures outside looked from pig to man, and from man to pig, and from pig to man again; but already it was impossible to say which was which.


 


Dela detta:

* Inloggade just nu

819 gäster, 2 användare (1 dolda)
von tratt

* Forum

* Om tidningen Åter



- Kvartalets höjdpunkt för mig, när det nye Åter kommer!
/Ann-Louise L

* Nya inlägg

* Nytt i ditt landskap

För inloggade medlemmar visas här nya lokala annonser, aktiviteter och presentationer.
Logga in eller
registrera dig.
 :)

* Nya annonser