Hej!
Getmjölkens nyttighet har ju diskuterats i många olika trådar och jag tänkte först svara det här i "getglass-tråden" där vi nyligen berört getmjölk vs laktosintoleranta men det blev ett sådant mastigt inlägg att jag skapar en ny tråd. Jag tyckte i alla fall att mycket av nedan information var intressant och tänkte att det kanske fler gör.
Jag hittade lite allt möjligt om getmjölk på Sveriges enda getmejeri's hemsida (
www.dalsspira.se) som jag tyckte var intressant. De har dock inga källhänvisningar i sin tur. Jag klipper in lite men allt nedan finns på deras sida:
Visste du att?
* Det dricks mer getmjölk än komjölk i världen.
* Getmjölken liknar bröstmjölken så nära man kan komma.
* Getmjölken innehåller 13 ggr mer taurin än komjölk, taurin är det verksamma ämnet i många energidrycker!
* Kolesterolet sänks pga att getmjölken är rikare på korta och medellånga fettsyror.
* Tack vare den låga halten av proteinet kasein alfa S-1 är getmjölk särskilt lämpad för individer och barn som är intolleranta mot komjölk.
* Getmjölk är lättsmält tack vare den höga halten av serumproteiner och även pga de korta och medellånga fettsyrorna.
* I getmjölk finns laktos men eftersom den passerar tarmen mkt snabbare än komjölklaktos, ger den mindre eller inga besvär.
* Getmjölken är suverän för idrottsmän och alla som tränar tack vare den höga halten av mineraler och vitaminer.
* Getmjölken är av naturen homogeniserad.
Mineral och vitamininnehåll
* Getmjölk inneåller framförallt rikligt med polyaminer som spelar en positiv roll i spädbarns utveckling av olika allergier. Getmjölken är jämförbar med vår bröstmjölk när det gäller mycket selen. Selen är en mineral och antioxidant som vi naturligt saknar i våra kroppar och som hjälper immunförsvaret.
* Naturligt taurin som är en organisk syra som begränsar utsöndringen av signalsubstansen serotonin, vilket leder till att kroppen inte känner av trötthet. Det är taurin som är det verksamma ämnet i många energidrycker! Innehållet är ca 4,5 mg/100ml, vilket är lite mer än i vår modersmjölk.
* Dubbelt så mycket A-vitamin och fyra gånger så mycket D-vitamin, som vanlig komjölk. Har även högt innehåll av C vitamin.
* Getmjölk är kolestrolfri!
* Vitamin B3 (niacin) vilket är bra för nervsystemet, hyn och framförallt bidrar till sänkt kolesterolvärde. Den är bra för hjärtat och kroppens kärl. Kalcium, fosfor, kalium, klor och magnesium är bra för kvinnor i menopaus och äldre.
De citerar också en artikel i tidningen Eldrimner;
Mjölkens socker (laktos) ska kunna spjälkas dvs klippas i bitar av enzymet laktas. Den förmågan har våra kroppar från födseln, men hos många försvinner den när vi blir äldre. I pastöriserad mjölk finns ingen laktas. Därför finns så många laktosintoleranta i västvärlden idag. Men intoleransen behöver inte vara för evig tid. Genom att börja dricka opastöriserad mjölk i små mängder kan man få igång laktasproduktionen igen.
Jag letade upp artikeln i sin helhet, den finns här:
http://www.eldrimner.com/core/files/NB%20nr%204%202010%20till%20hemsidan.pdf//Z