Mjölkproduktionen stimuleras om Du masserar juvret med händerna och mjölkar ur den sista droppen varje gång. Om juvret blir tomt ofta, så signalerar det till modern: "Killingen är hungrig, behöver mera!" Ett annat sätt för killingen att berätta att den vill ha mera är att puffa på juvret medan den suger. Riktiga killingar kan vara ganska burdusa när de blir starka, men som "vikarierande killingar" kan vi vara mjukare, utan att minska intensiteten i våra böner om "mera i morgon, tack!" (Hur pass burdus en äkta killing kan vara lär Du snart bli varse, när nappflaskan buffas ur Din hand, och flyger iväg över hela rummet.
)
Om juvret är
tomt efter varje urmjölkning så minskar risken för infektioner. Var också noga med hygienen, både före, under och efter mjölkning. Spenkanalen tar ungefär en halv timme på sig för att sluta sig när Du mjölkat färdigt. Under den tiden bör geten inte ha chans att lägga sig i gödsel eller annan smuts. Dagens rena halm precis då, alltså!
Om Du vill ha mycket mjölk och en frisk get, måste Du förstås också tänka på att fylla på hennes näringsbehov. Särskilt kalcium tar hon från sitt eget skelett varje dag, och behöver alltså fylla på dagligen.
Den mjölk Du smakade på var förresten råmjölk, som kan ha en torrsubstanshalt uppemot 30%. Allteftersom killingen växer, behöver den allt mindre från modern, så mjölken blir allt tunnare under mjölkningsperioden (laktationen). I genomsnitt brukar man räkna med en ts-halt omkring 13% på getmjölk.
Lycka till nu!