Alternativ.nu
Hantverk => Skinn => Ämnet startat av: Fiwille2 skrivet 20 jul-15 kl 21:11
-
Hej. Har ett saltat lammskinn som legat ca 7 månader och blivit torrt i kanterna. Kan jag rädda det eller är det bara att skära bort?
-
Att det blivit torrt är i sig bara bra eftersom vattnet skall ur skinnet (saltning). Men det visar sig senare i processen om skinnet tagit skada för då släpper pälsen. Bättre att frisera kanter efter garvning med andra ord😉.
-
Va bra men hur gör jag för att "blöta" upp de kanterna? Spraya vatten? Är ett stort långhårigt skinn så vill inte lägga hela i blöt😊
-
Det går utmärkt att spraya, men varför vill du blöta upp det? för att få bort hinnorna? de brukar gå bra att få bort ändå, bara att dra av med fingrarna. Annars skall du väl tvätta skinnet sedan och då behöver du ändå blöta upp det?
-
Provat ta bort hinnorna men de sittter som berget. Är mitt första skinn så är riktig novis har bara läst o läst😊 provar lite till o tvättar det sen så får vi se😀tack för hjälpen !
-
Någon som vet om man kan klippa skinn o i så fall hur? Har ett par i fulllängd som jag skulle vilja ha lite kortare😊
-
Det går bra att klippa. En fårsax funkar eller en bra kökssax för den delen.
-
Skönt bara att bereda på tack för all hjälp!
-
Slipad skinnsida? vad innebär detta? läser om det i lite olika böcker och hos garverier..
-
Vad jag minns fritt ur skallen så innebär det att köttsidan ruggas upp för att bli jämnare och mjukare när det är i halvtorrt tillstånd.
Kommer dock inte ihåg hur man gjorde, om man använder en kalksten, eller om man slipar det på riktigt...
-
Ah, läste om nu, skinnsidan måste i så fall vara någon form av äkta moccaläder, det hade (fin) slipad utsida men narven skall vara kvar.
Äkta mocca läder ansågs vara litet finare förr i tiden och var ofta litet mer påkostat med råvara av högre kvalitet och finare garvning (minns tyvärr inte hur man gjorde, men det skall vara relativt mjukt)
Användes tex i litet lyxigare stövelskaft, finare sportskor och annat, dessa var populärast fram till runt mitten av 1900 talet (men används fortfarande i någon mån till tex damstövlar, vinterkappor och annat).
Sedan har det säkert uppstått fuskvarianter i senare tid som skall efterlikna äkta mocca.
A
-
Ska lämna in min första fårfäll, och läste då att det gick att få slipat...men oklart vad det skulle ge mej för glädje...så jag sparar nog på slantarna.
-
Beror väl helt på vad du tänkt ha det till, slipat läder är som sagt mest till klädsömnad (tex höstkappor), väskor, skor och annat.
-
Men är det köttsidan som är slipad så innebär det att du får ett mjukare och slätare skinn, bra tex om ni tänkt ha det till sängar eller möbler, etc.
-
Ett enkelt mattskinn ska det bli...så då är väl ullen det mjuka.
-
Då är det ju inte lika noga, mest om man vill ha det till barntäcken, lägga över sängen, mm man har nytta av det tycker jag.
Det kan bli litet halvstyvt i köttsidan om du inte slipar det, men inte så farligt om de är duktiga på att garva, inte så våldsam skillnad tycker jag (men var länge sedan vi garvade fårskinn...).
-
OK..ska dra lott senare...
-
Skall det bara ligga på golvet eller hänga på en vägg kan du nog skita i det tror jag.
-
Mattskinn brukar inte ha slipad köttsida så det kan du strunta i.
-
Mattskinn brukar inte ha slipad köttsida så det kan du strunta i.
Möjligt men det finns som tillval...och då blev man ju fundersam på om det är värt pengen...
-
Klämde på ett gammalt fårskinn jag hittade som vi haft som möbeldekoration, det verkar inte slipat och det är relativt mjukt men har litet ojämnare undersida.
Tror man får mjukt (oslipat), eller extra mjukt, om man slipar det.
Har inte sett de slipade, men såg något jag antog var slipade på en möbelbutik tidigare, det verkade litet smidigare och hade en jämn matt baksida.
Skinn till golvdekoration behöver du som sagt troligen inte låta slipa när jag jämför dem från vad jag minns av det som troligen var slipat, men det är ju mitt intryck... Annars får du singla slant... ;D
-
Kostar 120 kr extra, så vi får väl se..men mjukt är ju bra.