Alternativ.nu

Mat & tillvaratagande => Drycker => Ämnet startat av: Bergamott skrivet 07 okt-17 kl 15:58

Titel: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: Bergamott skrivet 07 okt-17 kl 15:58
Hej!
Finns det någon som kan guida mig i ett nytt område: Havtorn.

Jag har plockat massa, klippt av kvistarna, och nu ligger de i en stor frysbox sen ett dygn tillbaka.

Jag planerar att ta upp dem snart o ruska av grenarna för då ska tydligen bären lossna....???
Sen vill jag ha råsaft som ska sparas ???
Och jag vill också använda kärnorna o mala dem o få ut oljan???

Hur pressar jag och hur maler jag kärnorna...??

Hoppas någon vet, och helst ganska snart så att de inte fryses för länge! :-[

Tack!
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: sonja på slätten skrivet 07 okt-17 kl 20:32
Råsaft:  kör i mixer så bären går sönder.  Sila så mycket det går,  pressa sedan. Lägg i små paket och frys. Mycket stark, kräver både socker och utspädning enligt min smak.








Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: kurt skrivet 08 okt-17 kl 03:51
Råsaft:  kör i mixer så bären går sönder.  Sila så mycket det går,  pressa sedan. Lägg i små paket och frys. Mycket stark, kräver både socker och utspädning enligt min smak.

Om man inte blandar ut det med vatten, så kommer man inte kunna pressa ut speciellt mycket saft ur dem!
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: sonja på slätten skrivet 08 okt-17 kl 07:16
Jodå,  de är mycket saftiga. I varje fall mina.
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: MissT skrivet 08 okt-17 kl 11:08
Jag brukar pressa i potatispress så jag får ut så mycket saft som möjligt. Den fryser jag sedan in i istärningspåsar. När jag skall använda så tar jag 2 -3 tärningar i ett glas vatten. Det blir väldigt läskande och gott, socker behövs inte.
Resterna som blir över när jag pressat, torkar jag och har till te. Jag blandar torkad havtorn, torkade svarta vinbär +torkade äppelbitar-skruttar-skal som jag pudrat över med kanel. Det blir ett väldigt gott fruktte.  :)
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: sonja på slätten skrivet 12 okt-17 kl 19:00
Nu har jag  varit organiserad. Och har mätt.
En liter havtornsbär.
Kört i mixer så skinnen gått sönder. Hällt i sil.
4,5 dl självrunnen saft blev det medan jag drack kaffe..
Sedan pressade jag ut ytterligare 1,5 dl saft .
Återstod ½ dl kärnor och skal.  Som förstås innehåller en massa nyttigheter,  men där brister min förmåga att använda det.
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: Sjaunja skrivet 12 okt-17 kl 19:09
He i lite socker å vatten å koka marmelad?
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: sonja på slätten skrivet 12 okt-17 kl 21:19
Fast det var ju råsaft som trådstartaren frågade om.
Men javisst.
Själv brukar jag blanda havtorn och inte helt mogna äpplen till marmelad. Lite vatten och mycket socker,  inget mer behövs.
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: Sjaunja skrivet 12 okt-17 kl 21:42
Återstod ½ dl kärnor och skal.  Som förstås innehåller en massa nyttigheter,  men där brister min förmåga att använda det.

Då missförstod jag. Trodde du ville veta vad du skulle göra med skrufset som återstod.
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: Bärnörd skrivet 13 mar-18 kl 07:39
Jag kör dom i min slowjuicer från Hurom, blir finfin juice :)

Det torra skröfset som blir över torkar jag i ugnen på 50 grader, sen kör jag det i matberedaren till ett fint pulver som jag har i bröd jag bakar.
Titel: SV: Hur göra råsaft av Havtorn?
Skrivet av: ShadowF skrivet 04 apr-18 kl 22:12
Det här var ju ett tag sedan men såg tråden nu och har kanske lite input i frågan.
Har hållt på ett tag med havtorn och provat lite av varje. Har forfarande några kilon i frysen. Det mesta kräver rätt mycket jobb men jag tycker det är värt besväret.
Klipper och fryser kvistar. Bankar med bräda på utsida av kasse, skakar osv. sen tillbaka i frysen. Använder manuell rensning samt bärrensare kopplad till dammsugare. Sen tillbaka i frysen.
Töar upp, värmer lite för att få att maximal smak och kör genom passertillsats i assistenten. Går också med råsaftcentrifug. Resterna torkas i ugn, mixas och mals. Som ovanstående svarat, gott att ha i bröd, fil etc. Skall prova få ut olja om jag får ihop tillräckligt med frön, men enligt min oljepress (piteba) är oljehalten i havtornfrön för låg för att det skall gå.
Råsaften pastöriserar jag tillsammans med lite råsaft från apelsin o ev. ingefära. Tillsätter ungefär trettio procent socker, men det varierar med hur surt det hela är. Jucien går sedan att spä med vatten 2-9 ggr och dricka. För den som använder refraktometer landar färdig koncentrerad saft på ca 35% sockerhalt.
Har också kokt sylt men då använt syltsocker istället till råsaften.
Provade också att extrahera smak från bär i 96%sprit. Ungefär som jag gör med citronskal till limoncello. Men det sura i bären följer inte med så det får jag använda till något annat. Nån som har nåt förslag?
Havtornsglass är ju också rätt gott att göra.
Har börjat brygga öl i vinter så nån gång skall jag prova att göra öl med havtornstuch också.