Alternativ.nu
Djur => Höns => Höns: Utfodring => Ämnet startat av: almåsen skrivet 16 jan-20 kl 06:11
-
Vad tror ni om fermenterad mat till hönsen? Man skulle tex kunna fermentera torrfodret med hjälp av egentillverkad kefir och även syra ogräs, blad och andra grönsaker.
Tankar om detta?
-
Blir inte mycket en gröt då?
Tänker att deras muskelmage vill ha lite att jobba med...
Rent näringsmässigt, hur tänker du där?
-
Vad tror ni om fermenterad mat till hönsen? Man skulle tex kunna fermentera torrfodret med hjälp av egentillverkad kefir och även syra ogräs, blad och andra grönsaker.
Tankar om detta?
Jag fermenterar en blandning av: Vete 6 delar, Korn 6 delar, Havre 3 delar, majs 1,5 delar, ärtor 1,5. Tycker det fungerar fint.
Har även testat att fermentera vanliga granulatet och lucernpellets. Det har inte varit någon bra idé, mest för att det, som Bösahusarn skriver, bara blir gröt och äckligt att hålla på med.
Jag ger dock värpkoncentrat men då inte som fermenterat.
Fermenterat är mer kostnadseffektivt enligt de flesta och jag kan nog hålla med där, utan att ha gjort någon exakt uträkning (ska vara det både mängdmässigt och näringsmässigt. Dvs vad de får ut i näring).
Gav jag blandningen utan fermentering så fick jag all havre och ärtor kvar medan det på detta vis också verkar mer aptitligt att äta.
Sedan ska ju dessutom fermentering av maten vara mer hälsosam (bra bakterier) och även om några av mina hönor, av viss ras är lite geggiga bak så har antalet garanterat gått ner.
Nu haqr jag bar hållt på med höns i 1,5 år så min erfarenhet är mycket ringa, på alla håll så att säga.
-
När min bror ensilerade tröskad säd mins jag att både sparvar ock duvor var som galna i den.
-
Havre och ärtor är lite svårt som foder till höns, varför tvinga i dem de?
-
Jag fermenterar en blandning av: Vete 6 delar, Korn 6 delar, Havre 3 delar, majs 1,5 delar, ärtor 1,5. Tycker det fungerar fint.
Har även testat att fermentera vanliga granulatet och lucernpellets. Det har inte varit någon bra idé, mest för att det, som Bösahusarn skriver, bara blir gröt och äckligt att hålla på med.
Jag ger dock värpkoncentrat men då inte som fermenterat.
Fermenterat är mer kostnadseffektivt enligt de flesta och jag kan nog hålla med där, utan att ha gjort någon exakt uträkning (ska vara det både mängdmässigt och näringsmässigt. Dvs vad de får ut i näring).
Gav jag blandningen utan fermentering så fick jag all havre och ärtor kvar medan det på detta vis också verkar mer aptitligt att äta.
Sedan ska ju dessutom fermentering av maten vara mer hälsosam (bra bakterier) och även om några av mina hönor, av viss ras är lite geggiga bak så har antalet garanterat gått ner.
Nu haqr jag bar hållt på med höns i 1,5 år så min erfarenhet är mycket ringa, på alla håll så att säga.
Tack för bra svar det bekräftar mina tankar. Äckligt såklart men jag tänkte inte äta det själv:)
Sedan behöver man ju inte fermentera all deras mat
-
Havre och ärtor är lite svårt som foder till höns, varför tvinga i dem de?
Jag tvingar inte mina hönor att äta något. Andra säger att det är perfekt mat för höns.
Jag tar gärna källhänvisning på det så jag kan läsa på.
-
Läser i ”Äggproduktion i ekologiskt lantbruk” från Jordbruksverket och där står det att både ärtor och havre i rätt proportioner är bra foder till höns.
-
Jag har börjat fermentera vete till hönsen ibland. Det är enkelt och de är helt tokiga i det, även "soppan" dricks upp till sista droppen. Vid mitt första försök hade jag en sjuk höna, hon kastade sig över den och drack och drack. Hennes diarré försvann. Det övertygade mig.
-
Helt säkert kommer äggen bli bättre och fler. Du kommer ha färre sjukdomar. Deras produktiva tid kommer att vara längre och troligtvis så kommer de kräva mindre foder.
-
Ursäkta en novis... som inte alls hänger med i det här med fermentering men jag måste få fråga.
Funkar det att ge hönorna mat från ens Bokashi-hink? Och även den vätskan? Eller pratar vi om någon helt annan sorts fermentering?
(skulle gärna haft en smiley med händerna för ögonen här för att förstärka min okunskap kring detta)
-
Ursäkta en novis... som inte alls hänger med i det här med fermentering men jag måste få fråga.
Funkar det att ge hönorna mat från ens Bokashi-hink? Och även den vätskan? Eller pratar vi om någon helt annan sorts fermentering?
(skulle gärna haft en smiley med händerna för ögonen här för att förstärka min okunskap kring detta)
Det där är en helt annan typ av fermentering som är avsedd att bryta ner.
-
Det där är en helt annan typ av fermentering som är avsedd att bryta ner.
Tänkte väl att det inte kunde vara samma. Tack så mycket för ditt svar!
-
Ursäkta om en novis blandar sig i, får snart mina första höns, läser allt jag kommer över bland annat dina inlägg hör skogsvilde, tycker du ofta ger raka och kloka råd. Men undrar om du inte har fel ändå när det gäller bokashi och höns.
Läs på blogg.bokashi.se hur de använder bokashi till höns och på greenfoot.se kan man läsa om hur EM (effektiva mikroorganismer) används till djur bl.a. till stora hönshallar i Tyskland.
-
Har någon ett bra recept på hur man fermenterar hönsfoder/säd?
-
Justin rhoades har flera videor om det på youtube.
Är det inte bara att blötlägga tills det startas en kultur och sen lägger man ner i takt med att man tar upp?
-
Har någon ett bra recept på hur man fermenterar hönsfoder/säd?
Jag gör så här:
Dag 1 tog jag vatten i en hink, lade i det jag ville fermentera för en giva och en tsk yoghurt. Allt ska ligga under vattenytan. Om det flyter upp lite säd så silar jag bort det.
Dag 2 samma sak med ny hink
Dag 3 samma sak med ny hink
Dag 4 tar jag första hinken, silar bort vattnet och använder det igen då bakteriekulturen är finfin. Vattnet blir lite segt, som långfil. I gamla vattnet häller jag i ny giva och ställer denna hink sist i "kön".
Dag 5 tar jag hink nummer två osv.
När vattnet är lite för segt eller för lite vatten i hinken så kastar jag ut det gamla vattnet och byter till nytt. Det som sitter i hinkväggarna räcker för att sätta igång nästa omgång, utan yoghurt-hjälp. Man behöver inte den hjälpen men jag tycker att det kan vara bra så jag vet att det är laktosfermentering.
Jag ger inte vattnet till hönsen då jag använder det igen samt känns onödigt när säden innehåller detta ändå, samt att en del vatten kommer med då silen inte lyckas dränera allt.
-
Cool. Vad säger hönsen?
-
När de andra djuren får ensilerad havre är hönsen alltid där och plockar kärnor, helt frivilligt.
-
Cool. Vad säger hönsen?
Några inlägg här ovan tar upp vad hönsen tycker.
-
Jag har fermenterat diverse blast från morötter, rödbetor, kålblad och förvuxen mangold som jag sen gett hönsen under vintern.
Hackade blad och blast i 2 cm bitar, blandade i lite salt, knådade och packade i plasthinkar. Rumstemp i ett par dagar och sen i källaren. Hönsen åt det glatt under vintern
-
Jag fermenterar en blandning av: Vete 6 delar, Korn 6 delar, Havre 3 delar, majs 1,5 delar, ärtor 1,5. Tycker det fungerar fint.
Har även testat att fermentera vanliga granulatet och lucernpellets. Det har inte varit någon bra idé, mest för att det, som Bösahusarn skriver, bara blir gröt och äckligt att hålla på med.
Hur fermentera du? Syrar mycket, men använder då salt o det är kanske för mycket för hönsen?
Jag ger dock värpkoncentrat men då inte som fermenterat.
Fermenterat är mer kostnadseffektivt enligt de flesta och jag kan nog hålla med där, utan att ha gjort någon exakt uträkning (ska vara det både mängdmässigt och näringsmässigt. Dvs vad de får ut i näring).
Gav jag blandningen utan fermentering så fick jag all havre och ärtor kvar medan det på detta vis också verkar mer aptitligt att äta.
Sedan ska ju dessutom fermentering av maten vara mer hälsosam (bra bakterier) och även om några av mina hönor, av viss ras är lite geggiga bak så har antalet garanterat gått ner.
Nu haqr jag bar hållt på med höns i 1,5 år så min erfarenhet är mycket ringa, på alla håll så att säga.
-
Jag fermenterar inte men groddar vete, korn och lite havre.
Sedan får dom också säden torr och värpfoder.
Det går åt mycket mindre än om jag inte groddar. Hönsen ser ut att må bra och värper bra. Ingen som är geggig. Någon sa att om dom har tillgång till olika sorter så är dom bra på att äta det dom behöver. När jag kokar rödbetor får dom spadet och skalen, dom älskar det och fullkomligt kastar sig över det.
Normalt hade dom gått lösa och petat i dig lite av varje upptill men det är ju inte möjligt nu.
-
Höns älskar havre (krossad) och ärtor (kokta)... Under rätt förutsttningar.
-
mina höns äter hela havrekorn utan problem